kaletra generique rhinocortivermektine kaletra lopinavir ritonavir oxytrol pamelor pantozol parafon parexat pariet parlodel paronex paxil cr paxil penegra pentoxi pepcid pepcidine periactin persantine pharmaquine phenhydan phoslo pirocam pirosol pk merz plavix plendil pletal podomexef ponstel pradif prandin precose premarin prevacid priligy prilosec primacton primolut n primolut nor principen prinil probalan prodafem
     

0
Start Giriş Üye Ol üyeler ((( RAVDATe@m))) Arama
Toplam Kategori: 69 *** Toplam Konu: 30100 *** Toplam Mesaj: 148193
Forum Anasayfa » Arama Sonuçları

20 Sonuç - Yeni Arama
Sayfa (1): (1)
Ekleyen Mesaj
Konu: Themenicon Alemlere Nur Yağıyor
DeLiKaNcA su an offline DeLiKaNcA  
20 Mesaj -
ben tşk ediyorum saglıcaklaGüle Güle
Ekleme Tarihi: 21.08.2009 - 05:32
DeLiKaNcA üyenin diğer mesajları DeLiKaNcA`in Profili DeLiKaNcA Özel Mesaj Gönder Sayfanın başına dön
Konu: Themenicon Göklerde Aradım İzini Ya Rasulullah
DeLiKaNcA su an offline DeLiKaNcA  
20 Mesaj -
ben tşk ederim
Ekleme Tarihi: 21.08.2009 - 05:30
DeLiKaNcA üyenin diğer mesajları DeLiKaNcA`in Profili DeLiKaNcA Özel Mesaj Gönder Sayfanın başına dön
Konu: Ramazan Ayı ve Önemi
DeLiKaNcA su an offline DeLiKaNcA  
Ramazan Ayı ve Önemi
20 Mesaj -
.Ramazan Ayı ve Önemi


Ramazan ayı, ay takvimine (aya göre hesaplanan) göre, dokuzuncu ayın adıdır. Ramazan ayının dinimizde büyük bir önemi ve diğer aylar arasında seçkin bir yeri vardır. Çünkü kutsal kitabımız Kur'an bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Kur'an'da bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen "kadir gecesi" yine bu ay içinde kutlanır. Ayrıca İslam'ın temel ibadetlerinden olan oruç da bu ayda tutulur. Bu nedenle Ramazan ayı, Müslümanlar için en kutsal aydır ve ona "on bir ayın sultanı" denilmiştir.

Ramazan, Kur'an ayıdır


Ramazan ayını değerli kılan nedenlerden birisi, Kutsal kitabımız olan Kur'an'ın bu ayda indirilmiş olmasıdır. Yüce Allah Kur'an'da " Ramazan ayı insanları kurtuluş yolan götüren, doğruyu yanlıştan ayıran Kur'an'ın indiği aydır. "aglaBakara suresi, ayet 185) buyurmuştur.
Kur'an', Allah tarafından insanlara öğüt vermek ve yol göstermek için gönderilmiştir. Bu nedenle Kur'an insan için hayati değer taşır. Kur'an okumak bir ibadettir. Peygamberimiz Allah'ın bildirdiği görev ve sorumluluklarımızı sıkça hatırlamamız için Kur'an'ı çok okumayı teşvik etmiştir.
Müslümanlar, ramazan ayında Kur'an okumaya her zamankinden daha çok özen gösterirler. Bunun için evlerde veya camilerde bir araya gelerek, her gün Kur'an'dan yirmi sayfa okurlar. Ramazan ayının sonuna gelindiğin de ise Kur'an'ı baştan sona bir kez okumuş olurlar. Buna hatim denir. Daha sonra hatim duası yapılır. Müslümanlar yüzyıllar boyu bu geleneği devam ettirmişlerdir.

Kur'an, Ramazan ayında inmeye başlamıştır

Kur'anıkerim, ramazan ayının Kadir Gecesi'nde indirilmeye başlanmıştır. Kadir gecesi ramazan ayının 27. gecesi olarak bilinir. Yüce Allah Kadir Gecesi'nin "Bin aydan daha hayırlı" olduğunu haber vermiştir. Peygamberimiz de "Kim inanarak ve sevabını Allah'tan umarak Kadir Gecesi'ni değerlendirirse geçmiş günahları bağışlanır" (Buhari) buyurarak, bu gecenin önemini belirtmiştir.

Ramazan, oruç ve sabır ayıdır


Ramazan ayını önemli kılan etkenlerden biri de, dinimizin temel ibadetlerinden olan orucun bu ay içinde tutulmasıdır. Yüce Allah Kur'an'da "…Kim Ramazan ayına ulaşırsa oruç tutsun" (Bakara suresi, 185. ayet) buyurarak, ramazan ayında oruç tutulmasını emretmektedir. Bu nedenle Müslümanlar ramazan ayı boyunca oruç tutarlar.
Ramazan ayı oruç, ibadet ve sabır ayıdır. Allah'ın rahmet ve bağış kapılarının açıldığı aydır. Sevgili Peygamberimiz, ramazan ayında içtenlikle yapılan dua, ibadet ve iyiliklerin Allah katında daha değerli olacağını bildirmiştir.


Ramazan ayının yaşayışımız üzerinde ne gibi etkileri vardır?


Gerçekten ramazan ayının yaşayışımız üzerinde ayrı bir etkisi vardır. Bu ayın yaklaşması ile birlikte hazırlıklara başlanır. Ramazan boyunca yiyeceğimiz özel yemeklerin malzemelerini önceden alırız. Evlerimizde genel temizlik yapılır. Çevremizde bazı camilerin minarelerine mahya denilen "Hoş geldin ya şehrü ramazan" gibi yazılar görürüz. Radyolar, televizyonlar özel ramazan programı yaparlar.
Ramazanda oruç açma vaktinin ayrı bin neşesi vardır. Bütün aile bireyleri hep birlikte sofraya oturur, oruç açma vaktini gelmesini bekleriz. Ezan veya top sesinin duyulmasıyla birlikte orucumuzu dua ile açarız. Yemeğimizi yedikten sonra dua ederek Allah'a şükrederiz. Sonra akşam namazını kılar ve teravih namazı için hazırlıklara başlarız. Bu ayda camiler dolar taşar.
Ramazan ayı gerçekten bir ibadet ayı olarak yaşanır. Namaz ve orucun yanında aynı zamanda bir yardımlaşma ayıdır. Bu ayda yoksullar, düşkünler daha çok hatırlanır. Geleneğimizde yakınlar, komşular, yoksullar iftara çağrılır. Maddi durumu iyi olmayanlar için iftar sofraları düzenlenir. (Anlatım: Osman Ay)
Ekleme Tarihi: 21.08.2009 - 05:28
DeLiKaNcA üyenin diğer mesajları DeLiKaNcA`in Profili DeLiKaNcA Özel Mesaj Gönder Sayfanın başına dön
Konu: Oruç ne demektir?
DeLiKaNcA su an offline DeLiKaNcA  
Oruç ne demektir?
20 Mesaj -
Oruç ne demektir?


İslâm'ın temel ibadetlerinden biri de ramazan ayında oruç tutmaktır. Oruç, Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak amacıyla, tan yerinin ağarmasından, güneşin batmasına kadar yeme içme ve benzeri bedeni isteklerden uzak durmaktır. Oruç bedenle yapılan bir ibadettir.

Oruç niçin tutulur?


Oruç Allah'ın emrini yerine getirmek, ona yakınlaşmak ve onun hoşnutluğunu kazanmak amacıyla tutulur. Çünkü Allah kendisine sevgi, saygı ve teşekkür borçlu olduğumuz yaratıcımızdır. İbadete layık tek varlık odur. O, bize ve bizim ibadetlerimize değer vermektedir. Değer vermesinin ve yaratmasının nedeni ona ibadet etmemizdir. Oruç tutarak Allah'a olan sevgimizi, saygımızı, bağlılığımızı somut bir şekilde gösteririz. Bu durum bizi Allah'a yaklaştırır. Böylece onun sevgisini ve hoşnutluğu kazanır ve ona teşekkür etmiş oluruz.

Oruç kimlere farzdır?


Akıllı, ergenlik çağına girmiş ve sağlığı yerinde olan Müslümanlar oruç tutmakla yükümlüdürler. Yüce Allah Kur'an'da "Ey iman edenler! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı" (Bakara suresi, 183) buyurarak, oruç ibadetinin farz olduğunu belirtmektedir.

Orucun temel şartları nelerdir??


Oruç tutmak için niyet etmek, niyetin başlama ve bitme zamanını bilmek, tan ağarmaya başlamasından güneş batıncaya kadar orucu bozan şeylerden sakınmak gerekir.

Kaza orucu ve fidye ne demektir?


Hastalar, yolcular ve çok yaşlı olup da oruca dayanamayacak olanlar tutmayabilirler. Hasta olan bir kimse orucunu iyileştikten sonra tutar. Buna “kaza orucu” denir. Bu Allah’ın bir kolaylığıdır. Yolculuğu çıkanlar da evlerine döndükten sonra oruçlarını tutarlar. Ancak isterlerse yolculuk sırasında da tutabilirler. Çok yaşlılar veya iyileşme umudu olmayan hastalar ise imkânları varsa fidye verirler. Fidye; bir yoksulun bir günlük yiyecek ihtiyacını karşılayacak miktarda paradır. Fidye ramazanın başlangıcında verilebileceği gibi, ortasında veya sonunda da verilebilir.

Oruca niyet nasıl edilir?


Oruç tutmak için niyet şarttır. Niyet, akşam ya da sahurda yemek yedikten sonra "Allah rızası için ramazan orucunu tutmaya niyet ettim" diyerek edilir. Mutlaka bu cümleyi söylemek şart değildir. Zihinden geçirmekle de niyet olur. Sahura kalkmak da ayrıca bir niyettir.

Nafile ve adak orucu ne demektir?


Ramazan ayında tutulan farz olan orucun dışında nafile olarak, ya da adamak suretiyle tutulan oruçlar vardır. Ramazan ayı dışında sevap kazanmak amacıyla tutulan oruçlara nafile oruç denir. Bir işin olması veya bir dileğin gerçekleşmesine bağlı olarak tutular oruca da adak orucu denir. Örneğin; bir kimse "Şu işim olursa üç gün oruç tutacağım" diyerek adakta bulunur. Dileği gerçekleşirse kişinin bu orucu tutması gerekir. (Anlatım: Osman Ay)
Ekleme Tarihi: 21.08.2009 - 05:26
DeLiKaNcA üyenin diğer mesajları DeLiKaNcA`in Profili DeLiKaNcA Özel Mesaj Gönder Sayfanın başına dön
Konu: 3.1. Sahur, İmsak ve İftar Ramazan ayı ve oruçla ilgili kavramlar nelerdir?
DeLiKaNcA su an offline DeLiKaNcA  
3.1. Sahur, İmsak ve İftar Ramazan ayı ve oruçla ilgili kavramlar nelerdir?
20 Mesaj -
3.1. Sahur, İmsak ve İftar Ramazan ayı ve oruçla ilgili kavramlar nelerdir?

1. Sahur,
2. İmsak,
3. İftar,
4. Mukabele,
5. Teravih namazı,
6. Fitre

Bu kavramları bilmemizin önemi nedir?

Ramazan ayında sahur, imsak, iftar vb. sözcüklerini sık sık duyarız. Bu sözcüklerin anlamlarını bilmek bunları doğru bir şekilde anlamlandırmamıza ve kullanmamıza yardımcı olur. Böylece oruç ibadetini doğru, kurallarına uygun bir şekilde yerine getirmiş oluruz.

Orucumuzu sağlıklı bir şekilde yerine getirmek için ne yapmamız gerekir?

Orucumuzu sağlıklı bir şekilde yerine getirmek için; niyet etmek, niyetin başlama ve bitme zamanını bilmek, tan ağarmaya başlamasından güneş batıncaya kadar orucu bozan şeylerden sakınmak gerekir.

(Anlatım: Osman Ay)
Ekleme Tarihi: 21.08.2009 - 05:25
DeLiKaNcA üyenin diğer mesajları DeLiKaNcA`in Profili DeLiKaNcA Özel Mesaj Gönder Sayfanın başına dön
Konu: Sahur ne demektir?
DeLiKaNcA su an offline DeLiKaNcA  
Sahur ne demektir?
20 Mesaj -
Sahur ne demektir?

Sahur: Oruç tutmak için sabah namazından önce sahur vaktinde yemek yenir. Geceleyin kalkılan zamana "sahur", bu zamanda yenilen yemeğe de "sahur yemeği" denir.


Sahur yemeğini yedikten neler yapmalıyız?

Sahur yemeği zevk ve neşe içinde yenir. Sahur yemeği oruca dayanma gücünü artırır. Böylece oruç ibadetinin daha kolay yerine getirilmesine katkı sağlar. Yemek bitince eller yıkanır, dişler fırçalanır. Oruç için hazırlanılır ve niyet edilir. Oruç tutmak için niyet şarttır. Niyet, akşam ya da sahurda yemek yedikten sonra "Allah rızası için ramazan orucunu tutmaya niyet ettim" diyerek edilir. Mutlaka bu cümleyi söylemek şart değildir. Zihinden geçirmekle de niyet olur. Sahura kalkmak da ayrıca bir niyettir.
Sevgili Peygamberimiz "Sahurda yemek yiyiniz., çünkü sahur yemeğinde bereket vardır." (Buhari) buyurarak sahura kalkmayı öğütlemiştir.

İmsak ne demektir?

İmsak: Sözlük anlamı, tutmaktır. Yemek yemenin yasaklandığı, orucun başlama zamanına imsak vakti denir. Sabah şafak sökmeden önceki vakit olan imsak vakti, aynı zamanda sabah namazının başlangıcıdır. İmsak vaktinin başlamasından itibaren orucu bozacak davranışlardan sakınmak gerekir. Orucun vakti akşam gün batıncaya kadar devam eder.


İftar ne demektir?

İftar: Orucun sona erdiği vakit olan güneşin battığı ve akşam namazının vaktinin girdiği zamana denir. İftar yemeğini yiyerek o günkü orucumuzu tamamlamış oluruz.


İftar Duası

Peygamberimizin iftar yaptığı dualardan biri şöyledir:
"Allah'ım, senin için oruç tuttum. Sana inandım. Sana güvendim. Senin verdiğini yiyeceklerle orucumu açıyorum. Verdiğin nimetlere şükürler olsun."
İftar duasını bu şekilde yapmak şart değildir. İsteyenler içinden geldiği gibi istedikleri şekilde dua edebilirler.


Orucumuzu açtığımız zaman olan iftar vakti, Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için bütün gün aç ve susuz geçiren oruçlunun en duygulu olduğu andır. Kendisi için akşama kadar oruç tutarak ibadet eden kimsenin duygularını en iyi bilen ve duyan Allah'tır. İftar vaktinde içten yapılan duaları kabul eder.


Ramazan ayında iftarın birlik ve beraberliğimize katkısı nedir?

Ramazanda oruç açma vaktinin ayrı bin neşesi vardır. Bütün aile bireyleri hep birlikte sofraya oturur, oruç açma vaktini gelmesini bekleriz. Ezan veya top sesinin duyulmasıyla birlikte orucumuzu dua ile açarız. Yemeğimizi yedikten sonra dua ederek Allah'a şükrederiz. Sonra akşam namazını kılar ve teravih namazı için hazırlıklara başlarız. Bu ayda camiler dolar taşar. Bu durum Müslümanlar arasında sevgi, saygı, hoşgörü, yardımlaşma ve dayanışmanın artmasına neden olur. (Anlatım: Osman Ay)
Ekleme Tarihi: 21.08.2009 - 05:24
DeLiKaNcA üyenin diğer mesajları DeLiKaNcA`in Profili DeLiKaNcA Özel Mesaj Gönder Sayfanın başına dön
Konu: Mukabele ne demektir?
DeLiKaNcA su an offline DeLiKaNcA  
Mukabele ne demektir?
20 Mesaj -
Mukabele ne demektir?
Mukabele: Mukabele karşılık verme, karşılıklı okuma anlamına gelir. Bir kimsenin Kur'an'ı ezberden veya kitaptan yüksek sesle okuması ve onu dinleyen topluluğun da sessizce Kur'an'dan takip etmesine "mukabele" denir.

Mukabele nasıl ortaya çıkmıştır?
Hz. Muhammed'e 610 yılında ilk vahyin gelişiyle başlayan Kur'an'ın indiriliş süreci, 632 yılına kadar, yaklaşık yirmi üç yıl devam etmiştir. Peygamberimizle Cebrail, her yıl ramazan ayında bir araya gelerek, o güne kadar indirilen Kur'an ayetlerini, karşılıklı olarak okurlardı. Önce Cebrail okur Peygamberimiz dilerdi. Daha sonra da Peygamberimiz okur, Cebrail dinlerdi. Bu durum Peygamberimizin vefat ettiği yıl 632 de iki kez tekrarlanmıştır. Böylece Kur'an ayetlerinin unutulmasına meydan verilmemiştir. Peygamberimizin bu davranışını kendilerine örnek alan Müslümanlar, bunu dini bir gelenek olarak günümüze kadar sürdürmüşlerdir. İşte Kur'an'ın bu şekilde karşılıklı olarak; birinin Kur'an'ı okuyup, diğerlerinin dinlemesine "mukabele" denir.


Hatim ne demektir?
Müslümanlar, ramazan ayında Kur'an okumaya her zamankinden daha çok özen gösterirler. Bunun için evlerde veya camilerde bir araya gelerek, her gün Kur'an'dan yirmi sayfa okurlar. Ramazan ayının sonuna gelindiğin de ise Kur'an'ı baştan sona bir kez okumuş olurlar. Buna "hatim" denir. Daha sonra hatim duası yapılır. Müslümanlar yüzyıllar boyu bu geleneği devam ettirmişlerdir.

Müslümanlar, ramazan ayında Kur'an okumaya her zamankinden daha çok özen gösterirler. Niçin?
Kutsal kitabımız olan Kur'an ramazan ayında indirilmeye başlanmıştır. Bu nedenle Müslümanlar Ramazan ayında Kur'an okumaya daha çok özen gösterirler.
Kur'an'ın okumak her Müslüman'ın dini bir görevidir.
Kur'anıkerim Allah tarafından Hz. Muhammed'e vahiy yolu ile bildirilmiş olan son ilahi kitaptır. Kaynağının ilahi olması nedeniyle kutsaldır ve tamamıyla Allah'ın sözlerinden ibarettir. Bu nedenle de İslam dininin temel kaynağıdır ve dini hayatımızla ilgili bilgileri ondan öğreniriz. Peygamberimiz Kur'an okumaya çok önem vermiş ve sözleriyle bunu teşvik etmiştir. "Sizin en hayırlınız Kur'an'ı okuyan ve okutandır."aglaEbu Davud) Bunun için Kur'an okumak, her müminin dini görevidir. Kur'an okuyan Allah ile konuşmuş, dinleyen de Allah'ın sözünü işitmiş sayılır.


Kur'anıkerim'de insanın hem ahiret hayatına, hem de dünya hayatına ilişkin; yani insan-Allah, insanın-insanla, insanın-evrenle ve evren-Allah ilişkisi konularında bilgiler verir.
Kur'an'ın hedefi, insanları sadece bilgilendirmek değildir. Onun temel hedefi insanları bilgilendirirken, eğitmek, eğitirken düşündürmek ve insanın yaratılış amacını gerçekleştirmesine yardımcı olmaktır. Bunun için Kur'an, insanın aklına ve kalbine hitap eder, insanı iyiye, güzele yönlendirir, açıklar aydınlatır, öğüt verir, hatırlatır ve hayatı anlamlandırmamıza yardım eder. Kur'an'ın ilk ve son hedefi bir tek Allah'a inandırmak olduğu halde, onun ilk tavsiyesi "oku" olmuştur. İnsan okuyacak, öğrenecek, yetişecek ve kendisine yol gösterici, bir öğüt olan Kur'an'ı daha iyi anlayacaktır.


Kur'an, okumak insan ile Allah arasındaki iletişimi güçlendirir
Allah, bütün âlemlerin Rabb'idir. O terbiye eden, eğiten, koruyan, besleyip, büyüten, yarattığı her şeyin var olmasını, gelişmesini ve hayatta kalmasını sağlayan yegâne güçtür. Allah sevgisiyle yarattığı insanı yalnız ve yardımcısız bırakmaz. O, "Rab" sıfatının gereği olarak onu büyütüp yaşattığı gibi aynı zamanda eğitir. Bunun için kendi katından kitaplar göndermiştir.

Kur'an okuyan bir kimse okuduğu ayetlerin anlamlarını düşünerek anlamaya çalışır. Böylece Allah'ın öğütlerini öğrenir, davranışlarını ona göre ayarlar. Bu durum insanın iyi davranışlar geliştirmesini, bilinçli hareket etmesini sağlar. Onu düşünen, anlayan, anladıklarını yaşayan ve bunun için çaba gösteren bir birey haline getirir. Böylece Allah ile iletişimini güçlendirir.


Kur'an'ın hayatımızdaki önemi nedir?
Kur'an, hayatı anlamlandırmamıza yardım eder. O, Allah'ın insanların mutlu olması için gönderdiği bir reçete gibidir. Çünkü insanı Allah yaratmıştır. Bir şeyi en iyi onu yapan bileceğine göre; insanın özelliklerini, onun nasıl mutlu olacağını, onun için nelerin faydalı, nelerin zararlı olduğunu en iyi bilen Allah'tır. Bu nedenle Kur'anıkerim insan için vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Kur'anıkerim, insanlar için bir rahmet, bir öğüt ve uyarıcı olan, kendisine tabi olanları doğru yola götüren ilahi bir kitaptır. (Bakara suresi, 185) O, doğruyu yanlıştan ayıran aydınlatıcı bir nur ve insanlar için bir müjdedir. (Nisa suresi, 174, Neml suresi, 2) Kur'an sözlerin en üstünü ve en güzelidir. Onda insanları dünyada ve ahirette mutluluğa ulaştırmayı amaçlayan öğütler bulunur. Aklı, bilimi, evrensel ilke ve değerleri öne çıkaran; insanı erdemli, dürüst ve güvenilir olmaya yönelten evrensel ilkeler yer alır. Kısaca Kur'an'ın insanın hayatını anlamlandırabilmesi için önerisi şudur: Oku, düşün, anla ve yaşa. (Anlatım Osman Ay)
Ekleme Tarihi: 21.08.2009 - 05:23
DeLiKaNcA üyenin diğer mesajları DeLiKaNcA`in Profili DeLiKaNcA Özel Mesaj Gönder Sayfanın başına dön
Konu: Teravih namazı
DeLiKaNcA su an offline DeLiKaNcA  
Teravih namazı
20 Mesaj -
Teravih namazı
Teravih namazı ne demektir?

Teravih namazı Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için, ramazan gecelerinde kılınan sünnet bir namazdır. Peygamberimiz bu namazı kılmış ve Müslümanlara da kılmalarını öğütlemiştir.

Teravih namazı ne zaman kılınır?

Yatsı namazından sonra, vitir namazından önce kılınır. Ülkemizde genelde yirmi rekât olarak kılınması bir gelenek haline gelmiştir.


Teravih namazı ikişer veya dörder rekat olarak kılınabilir. İki rekat olarak kılındığı zaman sabah namazının sünneti, dört rekat kılındığı zaman ise ikindi namazının sünneti gibi kılınır. Teravih namazı cemaatle kılınabileceği gibi, yalnız da kılınabilir.

Teravih namazının birlik ve beraberliğimize katkısı nedir?

Teravih namazı insanlar arasındaki sevgi, saygı, kaynaşma, dostluk ve arkadaşlık bağlarının kuvvetlenmesine katkı sağlayan önemli bir ibadettir.

TERAVİH NAMAZININ İKİ REKÂT

OLARAK KILINIŞI

BİRİNCİ REKAT
İKİNCİ REKAT

1. Niyet
1.Besmele

2.Başlangıç Tekbiri
2.Fatiha

3.Sübhâneke
3.Bir sure

4.Eûzü - Besmele
4.Rükû

5.Fatiha
5.Secde(İki Defa)

6.Bir sure
6.I. Oturuş

7.Rükû
a.Ettehiyyatü

8.Secde (İki Defa)
b.Salli-Bârik

İkinci rekâta kalkış
c.Rabbena

7.Selam


...
TERAVİH NAMAZININ DÖRT REKAT OLARAK KILINIŞI

BİRİNCİ REKAT
İKİNCİ REKAT
ÜÇÜNCÜ REKAT
DÖRDÜNCÜ REKAT

1. Niyet
1.Besmele
1.Subhâneke
1.Besmele

2.Başlangıç Tekbiri
2.Fatiha
2.Besmele
2.Fatiha

3.Sübhâneke
3.Bir sure
3.Fatiha
3.Bir sure

4.Eûzü - Besmele
4.Rükû
4.Bir sure
4.Rükû

5.Fatiha
5.Secde(İki Defa)
5.Rükû
5.Secde(İki Defa)

6.Bir sure
6.I. Oturuş
6.Secde ( iki defa)
6.II. Oturuş

7.Rükû
a.Ettehiyyatü
Dördüncü rekata kalkış

a.Ettehiyyatü

8.Secde (İki Defa)
b.Salli - Bârik
b.Salli-Bârik

İkinci rekata kalkış
Üçüncü rekata kalkış
c.Rabbena

7.Selam
Ekleme Tarihi: 21.08.2009 - 05:23
DeLiKaNcA üyenin diğer mesajları DeLiKaNcA`in Profili DeLiKaNcA Özel Mesaj Gönder Sayfanın başına dön
Konu: Fitre Fitre ne demektir?
DeLiKaNcA su an offline DeLiKaNcA  
Fitre Fitre ne demektir?
20 Mesaj -
Fitre Fitre ne demektir?
Ramazan ayında Müslümanların yerine getirmeleri gereken ibadetlerden biri de fıtır sadakasıdır. Halk arasında buna "fitre" denir. Zekâttan ayrı olarak, zengin sayılan her Müslüman yılda bir kez muhtaç kimselere "fitre" verir. Fitre, zekâta göre daha küçük çaptaki bir yardımdır. Bunda belli bir yaşa gelmiş olma şartı aranmaz. Bir ailedeki bütün bireylerin fıtır sadakasını büyüklerinden biri verebilir. Fitre miktarı kişinin ekonomik düzeyine, maddi durumuna göre değişmektedir. Ülkemizde fitrenin miktarı her yıl müftülüklerce açıklanır.


Fitreyi ne zaman vermemiz gerekir?
Fitre bayram namazından önce verilir. Böylece fakir kimselerin bayram ihtiyaçlarına katkıda bulunulur.


Peygamberimiz Fıtır sadakasının önemini şöyle ifade etmiştir:
"Fıtır sadakası, oruçluyu yanılarak söylediği kötü sözlerin günahlarından temizler, yoksullar için bir azık olur. Kim onu bayram namazından önce verirse kabul edilmiş bir fitre sadakası olur. Bayram namazından sonra verirse normal bir sadaka olur."



Fitrenin önemi nedir?
Zekât, sahip olduğumuz malın, fitre de sağlık içinde bayrama ulaşmamızın şükrüdür. Fitreyi alan kişi bununla bayram ihtiyaçlarını karşılar. Böylelikle zenginler yoksulların bayram sevincine katkıda bulunmuş olurlar. Fıtır sadakası insanlar arasındaki sevgi, saygı, paylaşma, yardımlaşma ve dayanışma bağlarının kuvvetlenmesine katkı sağlayan önemli bir ibadettir. (Anlatım Osman Ay)
Ekleme Tarihi: 21.08.2009 - 05:22
DeLiKaNcA üyenin diğer mesajları DeLiKaNcA`in Profili DeLiKaNcA Özel Mesaj Gönder Sayfanın başına dön
Konu: Oruç tutan bir kimse söz ve davranışlarına niçin dikkat etmesi gerekir?
DeLiKaNcA su an offline DeLiKaNcA  
Oruç tutan bir kimse söz ve davranışlarına niçin dikkat etmesi gerekir?
20 Mesaj -
Oruç tutan bir kimse söz ve davranışlarına niçin dikkat etmesi gerekir?
Oruç, Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için yapılan bir ibadettir. Oruç tutmak bir anlamda gün boyu ibadet halinde olmak demektir. Oruç tutarak Allah'ın bir buyruğunu yerine getirmek insanı Allah'a yaklaştırır. Bu nedenle oruç tutan bir kimse, söz ve davranışlarında daha dikkatli olması gerekir.


Sevgili Peygamberimiz bu konuda şu uyarılarda bulunur:
"Kim kötü ve davranışları bırakmazsa, onun yemesini içmesini terk etmesine Allah'ın ihtiyacı yoktur."agla Tirmizi)
"Oruç kalkandır. Sizden biriniz oruçlu olduğu bir günde kötü söz söylemesin, kavga etmesin. Ona biri sataşır veya kötü söz söylerse, 'ben oruçluyum' desin" (Buhari)

Oruç tutarken nelere dikkat etmeliyiz?
Peygamberimizin bu uyarıları doğrultusunda bilinçli bir şekilde oruç tutan kimse; kötü söz ve kötü davranışlardan uzak durmaya özen göstermelidir. Ailesi, arkadaşları ve çevresindekilerle iyi ilişkiler içinde olmalıdır. Yaptığı kötü davranışların, tuttuğu orucun değerini ve sevabını azalttığının bilinciyle hareket etmelidir.

Oruç tutarken dikkat etmemiz gerekin başka bir konu da temizliktir. Özellikle ağız ve diş temizliğine özen göstermeli, bu konuda başkalarını rahatsız edecek davranışlardan kaçınılmalıyız. Ayrıca çevremizde oruç tutan insanlar olduğu gibi, tutmayanlar da olabilir. Tutmayanlara karşı saygı ve hoşgörüyle yaklaşmamalıyız. (Anlatım Osman Ay)
Ekleme Tarihi: 21.08.2009 - 05:21
DeLiKaNcA üyenin diğer mesajları DeLiKaNcA`in Profili DeLiKaNcA Özel Mesaj Gönder Sayfanın başına dön
Konu: Orucu bozan şeyleri bilmemizin önemi nedir?
DeLiKaNcA su an offline DeLiKaNcA  
Orucu bozan şeyleri bilmemizin önemi nedir?
20 Mesaj -
Orucu bozan şeyleri bilmemizin önemi nedir?
Bilinçli, kurallarına uygun bir şekilde oruç tutmak için niyet etmek, niyetin başlama ve bitme zamanını bilmek, tan ağarmaya başlamasından güneş batıncaya kadar orucu bozan şeylerden sakınmak gerekir. Bunun için orucu bozan davranışları bilmemiz gerekir. Dinimizce başlanmış bir orucu geçerli bir neden yokken bozmak doğru değildir. Bu nedenle oruç tutarken bilinçli olmalı, tuttuğumu oruca özen göstermeli ve orucu bozacak davranışlardan kaçınmalıyız.

Orucu bozan durumlar nelerdir?
Oruç tutan bir kimsenin orucu bozan eylemlerden birini bilerek ve özürsüz olarak yaparsa orucu bozulur.

Orucu bozan başlıca davranışlar, bilerek bir şey yiyip içmek ve ilaç kullanmaktır. Ancak unutarak yiyip içen kimsenin orucu bozulmaz. Bir kimse unutarak bir şey yer, içerken oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen yeme ve içmeyi bırakır, orucuna devam eder.
Ramazan ayında özrü nedeniyle veya herhangi bir nedenle tutulamayan oruçlar, ramazan ayından sonra tutulur. Buna "kaza orucu" denir. (Anlatım: Osman Ay)
Ekleme Tarihi: 21.08.2009 - 05:20
DeLiKaNcA üyenin diğer mesajları DeLiKaNcA`in Profili DeLiKaNcA Özel Mesaj Gönder Sayfanın başına dön
Konu: Oruç İbadetinin Kişiye ve Topluma Kazandırdıkları
DeLiKaNcA su an offline DeLiKaNcA  
Oruç İbadetinin Kişiye ve Topluma Kazandırdıkları
20 Mesaj -
Oruç İbadetinin Kişiye ve Topluma Kazandırdıkları

Oruç dinimizde çok önemli bir ibadettir. Oruç ibadetinin bireysel ve toplumsal birçok yararları vardır. Fakat biz, orucu bu faydaları için değil, Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için tutarız.


Oruç ibadetinin bireye kazandırdıkları

Oruç ibadeti bizim Allah'la olan inancımızı güçlendirir.
Allah, kendisine övgü ve teşekkür borçlu olduğumuz yaratıcımızdır. Çünkü o, insanı özenle, değerli ve üstün varlık olarak yaratmıştır. İnsana ilgi ve yakınlık göstererek, evrendeki her şeyi onun emrine vermiştir. Allah'ın bize olan nimetleri sayamayacağımız kadar çoktur.
Oruç Allah'a olan inancımız gereği, onun hoşnutluğunu kazanmak için tutulur. Oruç ibadetini yerine getirmekle, Allah'ın bir buyruğunu yerine getirmiş olur, böylece onun sevgisi kazanırız. Allah'ın sevgisini kazanmakla da mutlu olur, onun şefkat ve merhametini kalbimizde hissederiz. Bu durum ona olan inancımız kuvvetlenmesini sağlar.


Oruç, insanın iradesini güçlendirir.
Oruç tutan bir kimse yeme içime gibi bedensel istek ve alışkanlıklarından uzak durur. Bu durum onun iradesini güçlendirir, disiplinli bir hayat yaşamayı, davranış ve arzularını kontrol altına almayı öğretir. İyiliklere ve güzelliklere yönelmesini, kötülüklerden uzaklaşmasını sağlar.

Oruç, zorluklara karşı dayanma gücü kazandırır.
İnsan hayatında çeşitli zorluklarla karşılaşabilir. Bu zorluklara karşı koyabilmesi için sabırlı olması gerekir. Oruç insana, açlığa, susuzluğa ve benzeri istekleri karşı koymayı alıştırarak, sabırlı olmayı öğretir. Peygamberimiz "Oruç sabrın yarısıdır"aglaİbni Mace) buyurarak bu gerçeği dile getirmiştir.

Oruç tutarak iradesini güçlendiren, sabretmeyi öğrenen insanlar, zorluklara karşı dayanma gücü kazanırlar. Böylece, hayatta karşılaşacakları her türlü sıkıntının üstesinden kolayca gelirler.


Oruç davranışlarımız güzelleştirir.
Oruç tutmak bir anlamda gün boyu ibadet halinde olmak, Allah'ın huzurunda olmak demektir. Bu bilinçte oruç tutan bir kimse; söz ve davranışlarına dikkat eder. İyiliklere, güzelliklere yönelir. Kötü söz ve davranışlardan uzak durmaya özen gösterir. Böylece güzel ahlak sahibi olur. Ramazan ayı geldiği zaman toplumda suç işleme oranında genelde bir düşüşün olması bunun en güzel katıdır.


Oruç, ailemizle ve çevremizle iyi ilişkiler kurmamızı sağlar.
İnsan diğer insanlar bir arada yaşamak zorunda olan bir varlıktır. Bu nedenle her insan ailede, okulda, iş yerinde pek insanla bir arada bulunur. Birlikte aynı ortamı paylaştığımız bu insanlarla çeşitli ilişkiler kurar.

Ramazan ayı gelince toplumda bir canlılık gözlenir. Oruç tutan ailenin üyeleri birlikte sahura kalkar, birlikte iftar ederler. Komşular birbirlerini iftar yemeğine davet ederler. Topluca teravih namazı kılınır. Dini ve ahlaki sohbetler yapılır. Bütün bunlar, hem aile üyeleri arasında, hem de akraba, komşu aileler arasında iyi ilişkilerin kurulmasını sağlar.

Oruç, insanın şefkat ve merhamet duyguları artırır. Bu nedenle insan çevresindekilere karşı daha sevecen, daha saygılı, hoşgörülü ve merhametli olur. İnsanlar kin ve düşmanlıklardan uzaklaşır, dargınlar barışır. Böylece insanlar arasındaki ilişkiler, birlik, beraberlik, sevgi, saygı ile daha da kuvvetlenir.

Oruç düzenli beslenme alışkanlığı kazandırır.
Sağlık, sahip olduğumuz nimetlerin en önemlisidir Sağlığımız korumak dinimizin bir emridir. Sağlığı yerinde olan insanlar Allah'a ve diğer varlıklara karşı görevlerini yerine getirebilirler. Bu nedenle sağlığımızı dinimiz açısında bir zorunluluktur.

Beden sağlığını korumak için, düzenli beslenmeye özen göstermeliyiz. Çünkü sağlıklı, güçlü ve zinde bir vücuda sahip olmak, ancak dengeli beslenmekle mümkündür.
Oruç, yiyip ve içmemizi daha düzenli hale getirir. Böylece gelişigüzel beslenmeyi, her şeyi oburca yiyip içime alışkanlığını bırakırız. Çünkü oruçlu insan yediklerine ve içtiklerine dikkat etmek zorundadır. Bu sayede sindirim sistemi rahatlar ve dinlenir. Bütün bunlar sağlımızın korunmasına etki eder. Sevgili Peygamberimiz bir sözünde "Oruç tutunuz, sıhhat bulursunuz" ( Keşfül Hafa) buyurarak, orucun sağlık açısından önemini belirtmiştir.

Oruç insana düzenli yaşama alışkanlığı kazandırır
Düzenli yaşamak, insanın hayatını ve zamanını planlaması, programlaması, yaşantısını bu plana ve programa uygun olarak düzenlemesidir. Düzenli yaşamak, işleri planlı ve programlı yürümek başarının temel anahtarıdır. Bu nedenle düzenli yaşamanın insan açısından önemi büyüktür.

Oruç, kişiye zamanını iyi değerlendirme, disiplinli ve programlı bir hayat yaşama alışkanlığı kazandırır. Hayatımızın düzenli olmasını sağlar. Oruç ibadetinin belirli kuralları ve belirli bir zamanı vardır. Oruç, sabah imsak vaktinin girmesiyle başlar, akşam iftar vaktiyle de sona erer. Bu zaman dilimi içerisinde oruç tutan bir kimse, orucun kurallarına uygun olarak hareket etmesi, orucu bozacak davranışlardan uzak durması gerekir. İşte belirli şartlarda ve belirli vakilerde tutulan oruç insana düzenli, disiplinli ve programlı bir hayat yaşama alışkanlığı kazandırır. Böylece insanı günlük hayatında yeme, içme, uyuma ve çalışma zamanı belirli ve düzenli bir birey haline getirir.

Oruç sahip olduğumuz nimetlerin değerini bilmeyi öğretir.
İnsan, elindeki nimetlerini değerini, ancak bunlar elinden çıktıktan sonra anlar. Oruç tutmakla bir süre nimetlerden uzak kalan insan, bu nimetlerin değerini daha iyi anlar. Bu anlayış insana, onların değireni bilmeyi öğretir. Nimetleri israf etmeden yerli yerince harcar. Böylece onların şükrünü yerine getirir.


Oruç ibadetinin toplumsal yararları

Oruç ibadetinin bireysel yararlarının yanında toplumsal yararları da vardır. Ramazan ayı bir anlamda yardımlaşma ve dayanışma ayıdır.

Yardımlaşma ve dayanışma insanları birbirine yaklaştıran davranışların en önemlilerindendir. Toplumun halinde yaşayan insanların mutlaka birbirlerine ihtiyaçları vardır.

Oruç yardımlaşma ve dayanışma duygusunu geliştiren bir ibadettir. Oruç tutan varlıklı bir kimse, yoksulluğun ne olduğunu aç ve susuz kalarak daha iyi öğrenir. Bu sayede yoksulluğun sıkıntısını bizzat yaşar Yoksulların yaşadığı güçlüklerin farkına varır. Yoksullara daha çok yardım yapmayı arzular. Yapılan bu yardımlar insanlar arasında sevgi ve saygı bağlarını kuvvetlendirir. Cömertlik duygularını geliştirir.

Bunun yanında ramazan ayında kurulan iftar ve sahur sofraları, kılınan teravih namazları ve mukabele gibi dini uygulamalar toplumdaki bireyleri birbirine yakınlaştırır. Ayrıca dinimizin emrettiği mali ibadetlerden biri olan fitre bu ayda verilir. Zenginler zekâtlarını bu ayda vermeye özen gösterirler. Bu durum toplumda büyük bir yardımlaşma ve dayanışma ortamı oluşur. (Anlatım Osman Ay)
Ekleme Tarihi: 21.08.2009 - 05:20
DeLiKaNcA üyenin diğer mesajları DeLiKaNcA`in Profili DeLiKaNcA Özel Mesaj Gönder Sayfanın başına dön
Konu: Tek sahibim Allah
DeLiKaNcA su an offline DeLiKaNcA  
Tek sahibim Allah
20 Mesaj -
Tek sahibim Allah


Benim tek sahibim sensin Allahım

Benim tek nasibim sensin Allahım

Benim tek muradım sensin Allahım

Bu dünya'yı cennet eyle serdarına

Ahireti cennet eyle serdarına



Şu biçare kulun, o bulsun seni

Yarattın şu geni, o insan oldu

Yarattın şu teni, üstü et doldu

Yarattın şu kulun, o seni buldu

Bu dünya'yı cennet eyle serdarına

Ahireti cennet eyle serdarına
Ekleme Tarihi: 13.08.2009 - 03:29
DeLiKaNcA üyenin diğer mesajları DeLiKaNcA`in Profili DeLiKaNcA Özel Mesaj Gönder Sayfanın başına dön
Konu: Themenicon Göklerde Aradım İzini Ya Rasulullah
DeLiKaNcA su an offline DeLiKaNcA  
Themenicon    Göklerde Aradım İzini Ya Rasulullah
20 Mesaj -
klerde Aradım İzini Ya Rasulullah

Kalplerimizde en derin sevgin
Gönüllerimizde Aşk-ı gülün yanıyor
Ya Rasulullah,
Günler geçmek bilmiyor sensiz,

Yollarda senin o, nur kokunu aradım
Ey Nebi,
Ben sana yandım, şu yüreğim aşk-ı ateşinden
Dermansız kaldı Ya Rasulullah

İzini bulamamak o kadar zor ki Ey Nebi
Sana erişememek ise, beni kahrediyor
Geçtiğin yolları bulamıyor gözlerim
Yolların birinde Melek duruyordu

Gittim yanına, Allahın Resulü buradan
Geçtimi Diye sordum,
Baktı yüzüme, gülümsedi,
Bu ıssız çölde kervan bile geçmez dedi,

Ancak Allahın Resulü Göklerde görünmüştür
Göklerde ararım o zaman,
Göklerde ararım izini Ya Rasulullah
Bu ıssız çölde ellerimdeki güller soldu

Hasretinden, yanan şu yüreğimle
Ararım izini Ya Rasulullah
Gökyüzünde Melekler senin geçtiğin
Yolu gösterdi,

Ey Allahın Resulü Nerdesin
Beklerim yolunu,
Geçtiğin yollardan bende yürüyebilsem keşke,
Beni de izinden geçirirmisin Ya Rasulullah…

Ekleme Tarihi: 13.08.2009 - 03:17
DeLiKaNcA üyenin diğer mesajları DeLiKaNcA`in Profili DeLiKaNcA Özel Mesaj Gönder Sayfanın başına dön
Konu: Themenicon Alemlere Nur Yağıyor
DeLiKaNcA su an offline DeLiKaNcA  
Themenicon    Alemlere Nur Yağıyor
20 Mesaj -
Alemlere Nur Yağıyor

Bu gece alemlere nur yağıyo
Muhammed adında resül doğuyor.
Sevinçten çok heyacanı Kabe'nin
Nasıbin bol olsun bu gece senin.

Bu gece alemlere nur yağıyor.
Nur Dağına Cibril teşrif ediyor.
Peygamberlikle,ilk ayet geliyor.
Nasıbin bol olsun bu gece senin.

Bu gece alemlere nur yağıyor.
Kadrinden ismine Kadir deniyor.
Melekler saf saf hep yere iniyor
Nasbin bol olsun bu gece senin.

Bu gece alemlere nur yağıyor.
Muhammed Mustafa Miraç yapıyor.
Ebu Bekirin ismi,Sıddık oluyor.
Nasibin bol olsun bu gece senin.

Bu gece alemlere nur yağıyor.
Camiler,gönüller nurla doluyor.
Tövbeler,dualar kabul oluyor.
Naslbin bol olsun bu gece senin.

Bu gece alemlere nur yağıyor.
Beraat Kandili kutlanıyor.
Ömürler,rızıklar dağıtılıyor.
Nasibin bol olsun bu gece senin.

Bu gece alemlere nur yağıyor
Ragaip Kandili gerçekleşiyor.
Her türlü hacetler karşılanıyor
Nasibin bol olsun bu gece senin.

Bu gece alemlere nur yağıyor.
Bildiriyor Kur'an bak ayan,beyan.
Gidiyor camiye bunları duyan.
UYAN ORHAN,UYAN GAFLETTEN..UYAN.....

Orhan Afacan
Ekleme Tarihi: 13.08.2009 - 03:15
DeLiKaNcA üyenin diğer mesajları DeLiKaNcA`in Profili DeLiKaNcA Özel Mesaj Gönder Sayfanın başına dön
Konu: Themenicon selam canlar canı
DeLiKaNcA su an offline DeLiKaNcA  
Themenicon    selam canlar canı
20 Mesaj -
Selam sana canların canı
Sensin iki cihanın Sultanı
Dinimin son Peygamberi
Hz. Muhammed canım benim.

Gönlüm senin için çağlar
İmanı olan gönlünü bağlar
Sana hasret olan sana ağlar
Hz.Muhammed canım benim.

Medine’m de sen yatıyorsun
Bütün cihana nur saçıyorsun
Her can için gül kokuyorsun
Hz. Muhammed canım benim.

Mutlulukların kaynağı sende
Sen olmadan hak adalet nerde?
İnsanlığa sunduğun nurda
Hz. Muhammed canım benim.
Ekleme Tarihi: 25.04.2008 - 18:57
DeLiKaNcA üyenin diğer mesajları DeLiKaNcA`in Profili DeLiKaNcA Özel Mesaj Gönder Sayfanın başına dön
Konu: slm
DeLiKaNcA su an offline DeLiKaNcA  
Themenicon    S.A
20 Mesaj -
HOŞGELDİN ARAMIZA
EVET GÜZEL BİR SİTE KATILIYORUM ,
Allah Razı Olsun
Ekleme Tarihi: 25.04.2008 - 18:53
DeLiKaNcA üyenin diğer mesajları DeLiKaNcA`in Profili DeLiKaNcA Özel Mesaj Gönder Sayfanın başına dön
Konu: Themenicon SELAMUN ALEYKUM
DeLiKaNcA su an offline DeLiKaNcA  
Themenicon    S.A
20 Mesaj -
S.A HOŞBULDUK ARKADAŞLAR SİZLERİ SİZLERİN HABERİ YOKKEN OKUMAK DAHA GÜZELDİ SANIRIM TŞK İLGİ İÇİN
Ekleme Tarihi: 25.04.2008 - 18:51
DeLiKaNcA üyenin diğer mesajları DeLiKaNcA`in Profili DeLiKaNcA Özel Mesaj Gönder Sayfanın başına dön
Konu: Themenicon °°°YALANCI!!!°°°
DeLiKaNcA su an offline DeLiKaNcA  
Themenicon    S.A
20 Mesaj -
EMEYİNE SAGLIK KARDEŞİM
Ekleme Tarihi: 24.04.2008 - 01:42
DeLiKaNcA üyenin diğer mesajları DeLiKaNcA`in Profili DeLiKaNcA Özel Mesaj Gönder Sayfanın başına dön
Konu: Themenicon SELAMUN ALEYKUM
DeLiKaNcA su an offline DeLiKaNcA  
Themenicon    SELAMUN ALEYKUM
20 Mesaj -
SELAM ARKADAŞLAR 2SENEDİR SİTENİZE GİRİYORUM YAZILARI VE YAZAN KİŞİLERİ BEYENİYORUM KIZMET BUZAMANYMIŞ SİZLERLE TANIŞMAK HEP UZAKTAN TAKİP EDİYORDUM HABERİNİZ YOKTU BENDEN ,BUNDAN SONRA İNŞALLAH BENDE ARANIZDAYIM SİTE BENİM GÖZDEM ,SEVİYE VE YAZILARINIZLA BİR COK OKUDUGUM ŞEYLER HAYATA BAKIŞIMI DEYİŞTİRDİ.........BEN İSTANBULDAN RUMEYSA ,,,,,ARANIZA ALIRSANIZ SİZLERE LAYIK OLMAYA CALIŞIRIM S.A
Ekleme Tarihi: 24.04.2008 - 01:36
DeLiKaNcA üyenin diğer mesajları DeLiKaNcA`in Profili DeLiKaNcA Özel Mesaj Gönder Sayfanın başına dön
Sayfa (1): (1)
İmzalar göster - Konuları göster

Kategori Seç:  
Sitemizde şu an Yok üye ve 363 Misafir mevcut. En son üyemiz: Didem_


Admin   Moderator   Vip   Üye ]

Hayırlı ömürler dileriz.    Bu üyelerimizin doğum günlerini tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu bir ömür dileriz:
***Murat*** (48), behlul (50), hatice57 (44), GaZZe (60), erveysel (61), Abdulkadir22 (31), samyeli13 (47), candeniz (24), balacan (54), abdulkadir (31), babam veben (55), askbumu (43), sahra_yagmur (37), halit42 (39), Babacan52 (56), gurbetcigenc (33), Fikret1972 (52), NuR_EFSAN (39), jopp777 (47), pempe1987 (37), Nur baçesi (28), seyhzadem (36), Mustafa Alptug (41), gunes_akca (35), KanKaZ (36), hsusal (72), olimp_ (45), ufkumuzvar (42), gakkosfatih (42), HIKKI (51), Selale1 (49), Yasin Tural (36), nebitdag (45)
24 Saatin Aktif Konuları
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.53173 saniyede açıldı