0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » SERBEST KÜRSÜ » Abdulbasıd Abdussamed'in Hayatı

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Gönderen
Mesaj
züMrütüaNka su an offline züMrütüaNka  
Abdulbasıd Abdussamed'in Hayatı
351 Mesaj -

Shot at 2007-08-06

Arkadaþlar iþte size Allah ondan razý olsun Abdussamed'in HayatýaglaHafýzlarýn Yýldýzýgöz kırpma



Kur’an okuyarak teblið yaptý

Mýsýr, ülke olarak aslýnda fazla yabancýmýz deðil. Nil nehri ve piramitlerle birlikte, Mýsýr denildiðinde akla gelen üçüncü bir konu daha var: Hafýzlar.

Mýsýrlý hafýzlarýn sesleri gerçekten çok güzel. Bunun sebebi kimilerine göre iklim, kimilerine göre de bölge halkýnýn ses tellerinin biyolojik yapýsý. Gerçek sebebi nedir bilmiyoruz ama seslerinin çok güzel olduðu bir gerçek. Þaþâi, Mustafa Ýsmail, Sýddýk Minþevi, Kâmil Yusuf, Ahmet Naina, Muhammet Rýfat, Ragýp Galveþ gibi ünü Mýsýr sýnýrlarýný aþmýþ birçok hafýz—kârî yetiþtirdi Nil’in geçtiði topraklar.

Ancak, biri diðerlerinden çok farklýydý; herþeyden önce insaný adeta efsunlayan sesi, hiç tükenmeyecekmiþ gibi gelen nefesi vardý. Adý ise Abdulbasýt Muhammed Abdüssamed’di.

10 yaþýnda hafýz oldu

Abdulbasýt Muhammed Abdüssamed Mýsýr’ýn güneyinde Said bölgesinin Armand þehrinde 1 Ocak 1927 tarihinde doðmuþtu. 10 yaþýna geldiðinde ise küçük bir Kur’an hâfýzýydý. Kur’an’ý Armand þehri ve Kina çevresindeki civar þehirlerde okumaya baþladý. Sonra güzel sesiyle dinleyicilerin beðeni ve takdirlerini toplayarak bütün “Said” bölgesinde ve ülkenin güneyinde ünü arttý. 7 kýraati Þeyh Muhammed Selim’in rivayetinde Kina’da öðrendi, ardýndan da Kýraat—i Aþere’yi tamamlayýp Kahire’ye gitti. 1950 yýlýnda Seyyide Zeyneb’in töreninde bulundu.

Aslýnda Abdüssamed’in meþhur olmasýnýn hikâyesi Mýsýrlý diðer ünlü hafýzlarýnkinden pek farklý deðildir. Dar bir çevre haricinde hiçkimsenin tanýmadýðý genç okuyucu tevafuken devletin bir büyüðünün önünde ya da kalabalýk bir yerde okur ve adý aðýzdan aðýza dolaþmaya baþlar.

Bir arkadaþý Zeynebi Camii’ne Kur’an okumasý için Abdüssamed’i davet eder. Kendisinden 10—15 dakika okumasý istenir. Ama o cemaatin beðeni ve takdirlerinden dolayý okumasýný sürdürür ve 2 saati aþan bir tilavette bulunur. Dönemin baþbakaný da o anda dinleyiciler arasýndadýr. Okuyuþunu çok beðenir. Ve onun Mýsýr Radyosuna katýlmasýný ister. Radyoda bir imtihan yapýlýr. Üstün baþarý gösterince radyonun resmi Kur’an okuyucusu olur. En genç okuyucu kendisidir. Dönem ise 50’li yýllarýn baþýdýr. O devir ünlü “kârîlerin” yani, okuyucularýn bol olduðu bir devirdir.

Oðullarý Tarýk ve Hiþam Abdüssamed’i ünlü Hafýz’ýn Mýsýr’da vefat ettiði evde ziyaret ettik. Babasýnýn 30 yýl kadar Kahire Þâfi Camii’nde Kur’an okuduðunu belirten Tarýk Abdüssamed, “Ýnsanlar sabah erken vakitte camiye gidiyor, yer bulmaya, onun yakýnýnda oturmaya çalýþýyorlardý” diyor.

.. Ve davetler

Þeyh Abdüssamed’e dünyanýn dörtbir tarafýndan davetiyeler gelir. Abdulbasýt Ýslam aleminin þerefli mescidlerinde Kur’an okumuþtur. 1952’de babasýyla hac farîzasýný yerine getirmek üzere Suudi Arabistan’a gider. Mekke ve Medine’de Kur’an okur. Mescid—i Aksâ’da, yine Kudüs’te Halil Mescidi’nde, Irak’ta ve baþka bir çok Arap ülkesinde okur ve ödüller alýr. Cezayir, Endonezya, Fas, Hindistan, Pakistan, Malezya ve Avrupa ülkelerinin çoðu onun davetli olarak ziyaret ettiði yerlerdir.

Abdüssamed Türkiye’yi de ziyaret eder. 15 gün kadar Türkiye’de kalýr. Sultanahmet Camii’nde Kur’an okur. Ýslam aleminin diðer coðrafyalarýnda olduðu gibi ülkemizde de coþkuyla karþýlanýr. Ankara’yý da içine alan bu ziyaret çok verimli geçen ziyaretlerinden birisi olur...

Cehennem ayetlerini okurken aðlardý

Abdulbasýt Abdüssamed’in en önemli özelliklerinden birisi de nefesini tutmada çok maharetli olmasýdýr. Ünlü hafýz uzun süre nefes almadan ayetleri tiz seste okuyabilmektedir. Bu özelliði de cemaati mest etmekte, ayeti bitirir bitirmez coþmasýna vesile olmaktadýr.

Çocuklarýnýn anlattýðýna göre, Abdüssamed Kur’an okumaya baþlamadan önce kendisini ciddi olarak hazýrlar, pek kimseyle konuþmaz, kalben ve ruhen hazýr hale gelmeye çalýþýrdý.

Büyük Kur’an üstadý Mustafa Ýsmail’de gördüðümüz gibi Abdulbasýt Abdüssamed’de de okuduðu ayetlerden etkilenme çok yüksek boyutlardadýr. Özellikle cehennemle ilgili ayetleri okurken gözleri yaþlarla dolu bir Abdüssamed vardýr dinleyicilerin karþýsýnda.

Tarýk Abdüssamed onun bu hali için, “Babam, Kur’an okurken çok etkilenirdi. Cennet ve Cehennem ayetlerinde gözleri yaþlarla dolardý. Cehennem azabý ve ehlinden bahsolunan ayetlerde çok duygulanýr, etkilenir ve gözleri yaþlarla dolardý” diyor.

Abdulbasýt Abdüssamed’in Türkiye’de de çok dinlenen Tekvin suresi meþhurdur. O sureyi okuyuþunda daha bir baþkadýr Abdüssamed. Tizle baþladýðý sureyi birkaç defa tekrarlar ve her tekrarlayýþýnda ayrý bir güzellik, ayrý bir baþkalýk katar. Hatta denebilir ki o, bu sureyle hafýzalarda yer etmiþtir. Acaba Abdulbasýt Abdussamed bu sureyi nerede ve ne zaman okumuþtu. Oðlu Tarýk Abdüssamed’e sorduk:

“O sureyi 1952’de, Suriye’nin Halep þehrinde okudu. Yine kýsa sûreler vardýr. Tekvin, Duha, Ýnþirah, Fatiha ve Bakara’nýn ilk ayetleri. Bu kaseti Suriye’de çekilmiþtir. O an cemaat çok coþkuludur. Babamýn da ilk gidiþidir Suriye’ye. Ýnsanlar çok beðenmiþ ve coþmuþlar. O kaset þu an tüm dünya müslümanlarý tarafýndan takdirle karþýlanan ve dinlenen bir kaset. O kaset þeyhin þöhret bulduðu nadir kasetlerin baþýnda gelir.”

Onun dizinde yetiþmiþ, Kur’an ezberlemiþ çokça öðrencisi var. Tarýk Abdüssamed, “Merhum babamýn Kur’an’ýný dinleyip müslüman olan insanlar var”diyor.

Onu dinlediler ve müslüman oldular

Abdüssamed 1960 yýlýnda Güney Afrika’ya gider ve bir ay kalýr. Burada ilginç bir hadise yaþanýr. 100 kiþiyi aþan bir grup Abdüssamed’in Kur’an okuyuþundan etkilenir ve onun vesilesiyle Ýslamiyet’i kabul eder. Okuduðu Kur’an’la baþkalarýnýn Ýslamiyet’e girmesine vesile olan ender hâfýzlardan birisidir.

Abdüssamed’in kasetleri dünyanýn dörtbir tarafýnda... Acaba þöhret Abdüssamed’i etkilemiþ miydi? Oðluna göre Abdüssamed’i Abdüssamed yapan tevazuu, alçak gönüllülüðü ve insanlar arasýnda bir insan olmasý... Çoðu zaman halkla içiçe ve tabii olmasý çevresinde hayretle karþýlanýyordu. Bu hasletlerdir ki onu dünyaca ünlü bir kârî yaptý.

O devrin Kur’an üstadý Þeyh Mustafa Ýsmail ile de Abdüssamed’in arasý gayet iyidir. Birbirlerini ziyaret ederler, birbirlerine karþý sevgi, saygý ve muhabbet duyarlar, devamlý iyi iliþkilerde bulunurlar. Dini münasebetlerde, toplantý ve oturumlarda biraraya gelir, bol bol hoþ sohbetler ederler.

Abdüssamed’in diðer oðlu Hiþam Abdulbasýt Muhammed Abdüssamed 1987 yýlýnda babasýyla birlikte Amerika ziyaretlerini þöyle anlatýyor: “1987 yýlýnda babamla birlikte ABD ziyaretinde bulundum. Orada bir Ýslam merkezinin açýlýþý vardý. Bu münasebetle babam Kur’an okudu. Orada gördüðüm tabloya, Kur’an’a ve okuyucusuna karþý muhabbete belki Mýsýr’da rastlamadým. Açýlýþtan sonra 1.5 ay kadar orada kaldýk. Her gün babama civar þehirlerden, Washington’dan, Chicago’dan, New Jersey’den ve çeþitli yerlerden Kur’an okumasý için davetler geliyor, babam da icabet ediyordu.”

Abdulbasýt Abdüssamed’i en çok sevindiren olaylarýn baþýnda Batý ülkelerinin Kur’an’a ve okuyucusuna karþý olan hüsnü teveccühü ve muhabbeti geliyordu. Oralarda insanlarýn toplanýp Kur’an dinlerken, coþup takdirlerini belirtmeleri, hususan gençlerin Kur’an’a karþý uyanýklýðý onu mesrur ediyordu.

Abdüssamed þöyle der: “Tecvid tatlý sese hazýrdýr. Tatlý sesiniz varsa Kur’an’ý Kerim’i tecvid etmez misiniz?”

Abdüssamed 30 Kasým 1988’de vefat etti. Kahire’de satýlan 26 kaseti, normal okuyuþuyla 22 kasetlik hatim seti vardýr. Bir de tecvidli olarak 53 tane hatim kaseti var.

Ölümünün üzerinden yýllar geçmesine raðmen onun sesinin kasetlerden, radyolardan, televizyonlardan yükselmesi, çarþýda pazarda gezerken bile Abdüssamed’in o yanýk ve tiz sesinin duyulmasý evlatlarýný sonsuz bir mutluluða sürüklüyor. Günler aylar geçiyor ve biz Abdüssamed’i televizyon, radyo ve kasetlerden hâlâ dinliyoruz... Hatta köþebaþýndaki Kur’an kaseti satan seyyar satýcýda, çarþýdaki büyük dükkanlarda, törenlerde Abdüssamed Kur’an okumaya devam ediyor.
Gönderen: 06.08.2007 - 18:36
Bu Mesaji Bildir   züMrütüaNka üyenin diger mesajlarini ara züMrütüaNka üyenin Profiline bak züMrütüaNka üyeye özel mesaj gönder züMrütüaNka üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
önceki konu   diğer konu

Mesajlar Gönderen Tarih
 Abdulbasıd Abdussamed'in Hayatı
züMrütüaNka 06.08.2007 - 18:36

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1909 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 12:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
misafir484 (48), ((SOLMAZ)) (53), Lashirah (32), ahmetali (42), Abdul (45), sivas-c-k (33), AGLAYAN GÜL (37), kozy (42), josearkadia (55), antares (64), verdahamra (43), NAGÝHANY.. (41), cimbomlu63 (54), sahin-nl (51), hasen (44), kaleli (66), berkharman (43), raggaci (), seven_sevene (48), zaferozbo (51), abdullah_turab (48), psycolog06 (44), vatanim (37)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 2.15155 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.