dexamethasone fluvoxamine chloroquine generique plaquenil generique stromectol tricor trileptal triple trial pack trittico tryptizol tylenol ulcidine urispas uroxatral uvadex valif valtrex vaniqa vantin vaseretic vasotec ventolin inhaler ventolin vepesid veracim vermicidin vermox vesanoid vesdil viagra oral jelly viagra professional viagra soft viagra strips viagra sublingual viagra super active viagra super dulox force viagra super fluox force viagra super force viagra vibramycin vicard vigora virazole vistagan volmax cr
     
     

0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » A I L E / E Ğ İ T İ M / S A Ğ L I K » SAĞLIK & SPOR » Dondurmayı aniden yutmayın..

önceki konu   diğer konu
4 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Gönderen
Mesaj
Maksat kelam olsun su an offline Maksat kelam olsun  
Dondurmayı aniden yutmayın..
1463 Mesaj -
.Dondurma yemek saðlýklýdýr, fakat bilinçsiz dondurma tüketimi hastalýklara davetiye çýkarýr. Peki dondurma boðazý þiþirir mi? Ýþte cevabý





Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Yeþim Çelik, “Dondurmanýn faydalarý ve tüketilirken dikkat edilmesi gereken noktalar”hakkýnda bilgi verdi.
Dondurma, yalnýzca çocuklarýn deðil hepimizin çok fazla sevdiði bir tatlý çeþididir. Dondurma ilk olarak 3000 yýl kadar önce, Çinliler tarafýndan üretilmiþ. 1777 yýlýnda ABD´ye sýçrayan dondurma üretimi, 19. yüzyýlýn ortalarýna kadar sadece evlerde üretilen bir yiyecek olmuþ. Modern dondurmacýlýðýn temelleri 1851 yýlýnda, Jacob Fussell´in Baltimore´da kurmuþ olduðu ticari dondurma tesisiyle atýlmýþ. Bu tarihten sonra dondurma sektöründe hýzlý bir geliþme gözlenmiþ. Bu geliþme o kadar hýzlý ve güçlü olmuþ ki, bazý beslenme uzmanlarýnca 20. yüzyýlýn ikinci yarýsý “Dondurma Çaðý” olarak adlandýrýlmýþ. Ýkinci Dünya Savaþý´nýn sona ermesiyle, dondurma üretimi çok daha uygun ortamlarda gerçekleþtirilmeye baþlayýnca, günde yaklaþýk yüz ton dondurma iþleyebilecek kapasitede dev tesisler çýkmýþ ortaya. Çeþitlilikte büyük artýþ kaydedilip, maliyetin de aþaðý çekilmesiyle, önceleri lüks bir tüketim maddesi olarak nitelendirilen dondurma, her mevsim, her yerde tüketilen bir damak tadýna dönüþmüþ.

Kalsiyum ve vitamin zengini

Dondurmanýn yapýmýnda süt ve süt ürünlerinin yaný sýra; þeker, glikoz þurubu gibi tatlýlýk verici maddeler, bitkisel yað ve/veya süt yaðý, çeþidine göre çikolata, kakao, meyve, fýndýk/fýstýk, karamel gibi besinler, sahlep, kývam verici, doðal ve doðala özdeþ aromalar bulunur. Yüksek miktarda süt içermesinden dolayý besin deðerleri açýsýndan zengindir. Dondurmada protein, karbonhidrat ve yaðýn yaný sýra; A, B, C, D ve E grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller de bulunuyor.

Dondurma yemek saðlýklýdýr, fakat bilinçsiz dondurma tüketimi hastalýklara davetiye çýkarýr

Dondurmayý tüketirken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta, dondurmanýn saðlýk ve hijyen kurallarýna uygun hazýrlanmýþ olmasýdýr. Özellikle dondurmanýn yapýldýðý sütün pastörize olmasý ve hazýrlanýrken mikroorganizmalarla bulaþýnýn önlenmesi gereklidir. Süt, mikroorganizmalarýn üremesi için çok iyi bir ortamdýr. Bu nedenle çok kolay bozulur ve saðlýða aykýrý bir duruma gelir. Bu nedenle dondurmanýn pastörize sütten yapýlmasý ve hijyenik koþullarda üretilmesi çok önemlidir. Ýzinsiz üretilen veya son kullanma tarihi geçmiþ ürünler asla satýn alýnmamalýdýr. Ayrýca bu tür gýdalarýn servis edildiði soðutucularýn yeterli soðuklukta ve çalýþýyor durumda olmasý da göz ardý edilmemelidir. Saðlýksýz ve hijyenik þartlardan uzak dondurma ve buzlu ürünlerin tüketiminin hastalýklara davetiye çýkardýðý unutulmamalýdýr.


Dondurma boðazýnýzý þiþirmez, ancak boðazýnýn iltihaplýysa dondurma yemekten kaçýnýn

Dondurma aç karnýna tüketildiðinde iþtah kapanmasýna neden olabileceði için tokken tüketilmelidir. Midede kramp oluþturmamasý içinse yavaþ yenmelidir. Dondurmayý aniden yutmak mide kramplarýna ve kasýlmalara neden olur. Bademcik ameliyatlarýndan sonra bazý doktorlar da dondurma yemeyi tavsiye etmektedir. Bu tür durumlarda dondurma, komplikasyonlarý azaltýr. Ancak solunum enfeksiyonu sýrasýnda, yutak ve bademcik iltihaplarýnýn tedavi sürecinde dondurma önerilmez.

Dondurma diyetlerde de yerini aldý

Kilonuzu etkilemesi, günlük tüketilen kalori miktarý ve harcanan enerji miktarý ile iliþkilidir. Dondurmanýn kalori deðeri diðer baklava, pasta gibi hamurlu tatlýlara oranla çok daha düþüktür, daha besleyici bir seçimdir. Saðlýklý ve dengeli bir beslenme programýnda haftada 1-2 kez dondurma tüketimi önerilebilir. Eðer saðlýklý ve dengeli besleniyorsanýz, egzersizinizi yapýyorsanýz dondurma tükenmenizde hiçbir sorun yoktur.


Özellikle çocuklarda fazla olan kalsiyum ihtiyacýnýn karþýlanmasýnda ve enerji açýðý olan çocuklarda dondurma tüketimi önerilir. Diyabet hastalarýnda da tatlandýrýcý ile hazýrlanmýþ dondurma piyasada bulunmaktadýr. Yapýlan çalýþmalarda laktoz intoleransý olan kiþilerde günde 2 kez dondurma tüketildiðinde intoleransa baðlý belirtiler saptanmamýþtýr. Dondurma yavaþ sindirildiði için bu kiþiler tarafýndan rahat tolere edilir. Zayýflama diyeti uygulayanlar da dondurma tüketebilir. Bu kiþilerde tatlý ihtiyacýný gidermenin, süt gereksinimini karþýlamanýn bir yolu olarak ayný zamanda diðer tatlýlara göre düþük enerji içermesi nedeniyle önerilmektedir. Dondurma her mevsim ve herkes tarafýndan tüketilebilir.

Dondurmanýn Türkiye’de bir sektöre dönüþmesi son 25 yýla dayanýyor. Yapýlan istatistikler, Türkiye´de dondurma tüketiminin hala çok düþük olduðunu gösteriyor. Yýllýk dondurma tüketimi, Avrupa´da yaklaþýk olarak 17 litre iken, Türkiye´de bu rakam 1 litreyle sýnýrlý kalýyor.


Saðlýklý bereketle kalýn....




Gönderen: 10.07.2008 - 18:53
Bu Mesaji Bildir   Maksat kelam olsun üyenin diger mesajlarini ara Maksat kelam olsun üyenin Profiline bak Maksat kelam olsun üyeye özel mesaj gönder Maksat kelam olsun üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
önceki konu   diğer konu

Mesajlar Gönderen Tarih
 Dondurmayı aniden yutmayın..
Maksat kelam olsun 10.07.2008 - 18:53
 Dondurmayı aniden yutmayın..
kanayan gül 10.07.2008 - 21:41
 Dondurmayı aniden yutmayın..
Muhtazaf 19.07.2008 - 01:52
 Dondurmayı aniden yutmayın..
Maksat kelam olsun 19.07.2008 - 09:24

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 593 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
2243 üye ile 29.03.2024 - 11:40 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
marullar (63), aozcifci (45), gunel303 (60), saniye25 (43), ayse (52), didedar (42), amb2616 (55), SevYa (39), adilyagsagan (52), BenCesur (48), tiryakinim_ (44), filem (42), arius (44), optimistic (39), ramazanakcay (38), mehter02 (40), kemal2358 (36), laparako (68), maksut5994 (31), ozlemkaya25 (39), mustafa öz (45), ErdemOgrtm (44), erolgunel (61), TERAZÝ (51), tongac27 (46), Gunahkar (56), özvatan (59), asým (49), Miray_2006 (48), guelbahcesi (45), abdulkerim öztü.. (49), gült@ze (46), cemilcihan (48), SeveNCLoveS (40), Ben (37), aklin_gozyaslar.. (38), furkanburak (47), myorulmaz (46), koney2001 (55), ncinici (54), barman35 (44), webduskunu (49), ahakan (48), funda78 (36), erhanim15 (36), mehmet66 (60), nurfeyza (), zeyneb-ikübra (42), esma.s (35), mertoglan1 (47), empati74 (50), yusufcihan (47), MUSLIME KUBRA (41), nurcu80 (44), kztpkp (57), osman72 (52), OlcayS (46), menzilsevdalisi (43), salomo (42), buses_ (43), Halilcan (43), iremnur (48), çilek (53), Abdulkadir Abu .. (44), asgold35 (64), eyyüp (38), gokdeniz (59), siyabe (45), hayrettin (44)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.56630 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.