ivermectine kaletra ivermektine generique plaquenil generique kaletra cordarone coreg coridil corpamil corprilin corpriretic corticotherapique cosaar plus cotrim coumadin cozaar crestor crixivan cyclogyl cycrin cyklokapron cymbalta cytotec cytoxan dalacin c dalacin t dalacin v danatrol danocrine daonil deflamat deltasone demadex demolaxin dentomycine depakine chrono depakine depakote depo provera dermestril dermovate deroxat desogen desoren desyrel detrol la
     
     

0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » DİĞER KONULAR » Mezheplerin Arasında Görüş Ayrılıklarının Sebepleri   Cevap Ekle

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
~DUA~ su an offline ~DUA~  
Konu icon    Mezheplerin Arasında Görüş Ayrılıklarının Sebepleri Alinti ile cevapla
129 Mesaj -
Mezhepler arasýnda temelde bir ayrýlýk yoktur. Ayrýlýk teferruatta, fer'i meselelerdedir. Mezhepler, Kur'ân-ý Kerim'i ve peygamberimizin sünnetini esas almýþlardýr. Ayet ve hadisin bir hüküm beyan etmediði konularda âlimler, ictihad etmiþler, böylece çeþitli mezhepler ortaya çýkmýþtýr.
Müctehidler arasýnda anlayýþ farklýlýklarý þu sebeplerden ortaya çýkmýþtýr:
1.Ayetlerde ve hadislerde kullanýlan kelimenin mecâz ifade edip etmediði,
2.Bir kelimenin birden fazla manaya gelmesi,
3.Emir veya nehiy ifadelerinin gerçek manada kullanýlýp kullanýlmadýðý,
4.Hadislerin farklý kelimelerle rivayet edilmesi,
5.Ayný meselede farklý iki hadisin olmasý vb.
Mezheplerin ortaya çýkmasýndaki en önemli sebep, âlimlerin bir olaya yaklaþým tarzýndaki farklýlýktýr. Ýnsanoðlu birbirinden farklý düþünebilir. Kur'an-ý Kerîm'de hüküm ifade eden âyetleri anlayýþ, herkes için ayrý ayrý olabilir. Bu sebeple yorum gerektiren ayet ve hadisleri anlamada mezhep alimleri, farklý görüþler ileri sürmüþlerdir.
Müctehidlerin fýkýh meselelerini çözmede öncelikleri arasýnda farklýlýklar söz konusudur. Meselâ, hadislerin hangi türünün delil olarak kullanýlacaðý konusunda fakihler arasýnda ihtilaf vardýr. Hanefîler, haber-i vâhidi (tek sahabeden rivayet edilen hadisi) tek baþýna delil kabul etmez bunun yerine kýyas veya istihsana baþvurabilirlerken, Þafiiler onu delil kabul ederler ve kýyasa tercih ederler.
Ayrýca fetvâ verilen bölgenin örf ve âdetleri de müctehidlerin yaptýðý ictihadlara tesir etmiþ, imamlarýn hadis bilgileri arasýndaki farklar da farklý görüþler ortaya atýlmasýna sebebiyet vermiþtir.

Farklý Mezheplerin Varlýðý Rahmettir

Kullarýna karþý son derece merhametli olan yüce Allâh, her meselede kesin bir hüküm göndermemiþtir. Böylece yeni meseleler ve çýkan problemlerin çözümü müctehidlerin Kur'an ve sünnetten çýkaracaklarý hükümlere býrakýlmýþtýr. Bu ise farklý görüþlerin çýkmasýna, mezheplerin birden çok olmasýna sebebiyet verdi ve ümmet için bir rahmet oldu. Beþinci Halife denilen Ömer b. Abdülaziz bu konuda þunlarý söylemiþtir: "Rasûlüllâh'ýn ashabýnýn ihtilaf etmemiþ olmasýný istemezdim. Çünkü onlar bir görüþte toplansaydýlar insanlar zora düþerlerdi. Bir kimse onlardan birisinin sözüne sarýlsa bu, kendisi için sünnet olur."
Þöyle bir benzetme yapacak olursak, hacýlarýn, birinin hava yolu ile, diðerinin kara yolu ile, bir diðerinin de deniz yolu ile Kâ'be-i þerîfe götürülmesi gibidir. Neticede her biri ayný yere gitmektedir ve hedef aynýdýr. Hepsi ayný yerde buluþmaktadýr. Ayrýlýk þekildedir. Aslýnda ayrýlýk yoktur. Biri Kâ'beye diðerleri baþka yere gitmemektedir.
Tek bir mezheb olsaydý, herkes buna uymaða mecbur olurdu. Bu da, çok kimseye güç gelirdi. Hattâ imkânsýz olurdu. Saðlýklarý, çalýþtýklarý ve yaþadýklarý yerler baþka baþka olan insanlar, hangi mezhebe uymak kolay gelirse, onun "fýkýh" kitaplarýna göre ibâdet edebilirler ki bu da büyük bir rahmettir.
Farklý ictihad ve yorumlar Ýslâmiyet'e esneklik kazandýrmýþ ve böylece Ýslâmî hükümlerin yeni hadiselere rahatlýkla uygulanmasýný temin etmiþtir. Mezhep imamlarý arasýndaki ihtilaf, Ýslâm ilimlerinin geliþmesini temin etmiþ, bu gayretler sonucunda bizlere zengin bir fýkhî miras kalmýþtýr.
Gönderen: 23.04.2004 - 23:22
Bu Mesaji Bildir   ~DUA~ üyenin diger mesajlarini ara ~DUA~ üyenin Profiline bak ~DUA~ üyeye özel mesaj gönder ~DUA~ üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

  Cevap Ekle Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 567 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
2243 üye ile 29.03.2024 - 11:40 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
ilkser (43), gorkem yildiz (37), akky (39), HAKAN KÜCÜK (51), feride orhan (56), ME10 (47), MDMETIN (39), deniz-19 (37), avni kamzeli (43), asteroit (49), erdem (), Webcam_M (54), sel14tr (44), icalim (53), ilyas.fr (46), maneviyat (46), Ý.TEKGÜL (55), vgozukara (42), EMRULLAH (39), artvinli (59), emineyzc (48), looder (56), Cheetah (34), Keje (43), sahmeran28 (50), meto54 (63), selmani fahrisi (40), alonewolf (47), ibocan2 (42), chocuq87_54 (37), KaRaGoZLuM (41)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.59941 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.