dexamethasone hydroxychloroquine kaletra budesonide fluvoxamine aldactone aldara aldipin alendron alesse aleve alges x algifor allegra allergodil allo 300 tablinen allo basan allopur altace alutan alzar amanol amaryl amilo basan amilorid comp amiloride hct amiodar amlo eco amlopin amlovasc amoxi basan amoxi cophar amoxi mepha amoxil amoximex anafranil sr anafranil antabus antabuse antalgit antamex antisacer antra antramups anvitoff apcalis oral jelly
     
     

0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » A I L E / E Ğ İ T İ M / S A Ğ L I K » SAĞLIK & SPOR » Sigara içen kadının işi daha zor

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
Muhtazaf su an offline Muhtazaf  
Sigara içen kadının işi daha zor
Moderator


4254 Mesaj -
Sigara içen kadýnýn iþi daha zor

Sigara içen kadýnlar, erkek içicilerden iki kat daha fazla akciðer kanseri riski altýnda olmakta ve nikotin baðýmlýlýðýndan da zor kurtulmaktadýr.

Uzmanlar, sigara içen kadýnlarýn, erkek içicilerden iki kat daha fazla akciðer kanseri riski altýnda olduðunu belirtmektedir. Buna baðlý olarak nikotin baðýmlýlýðýndan da kadýnlar erkeklere nazaran daha zor kurtuluyor.

Yapýlan araþtýrmalara göre 1997 yýlýnda akciðer kanserinden ölümlerin, meme kanserinden ölümleri geçtiði bugün ise her iki cinste de bu hastalýktan hayatýný kaybedenlerin birinci sýrayý aldýðý dikkat çekmektedir. Akciðer kanserinde görülen sýklýk ve ölüm hýzýnýn, geçtiðimiz yüzyýl içinde önce erkeklerde sonra da kadýnlarda belirgin oranda arttýðýný, bu hastalýða yakalanan her on kiþiden sadece bir kiþinin taný konulduktan 5 yýl sonra hala yaþýyor olacaðý söz konusudur.

Uzmanlar; erken taný konan, cerrahi þansýný yakalayan çok az olguda yaþam þansý yüzde 85 olabilmektedir. Yapýlan kitle tarama çalýþmalarý, total mortaliteyi azaltmýþtýr. Semptomlar ortaya çýktýðýnda hastalýk, genellikle ileri dönemdedir. Sigara içen kadýnlar, erkek içicilerden iki kat daha fazla akciðer kanseri riski altýnda olduðu gibi nikotin baðýmlýlýðýndan da zor kurtulmaktadýrlar.

Gençlik döneminde sigaraya baþlayan ve hala içmeye devam edenlerin yüzde 40'ý emeklilik yýllarýný saðlýklý yaþamamaktadýrlar. Etkilediði hayatlar ve ölümcüllüðü göz önüne alýndýðýnda, maalesef akciðer kanseri konusu diðer toplumlarda olduðu gibi yeterince gündeme getirilmemektedir. Bununla ilgili oluþturulan küresel giriþime, Türkiye'nin de önümüzdeki yýldan itibaren daha geniþ kapsamlý ve aktif destek vermesi beklenmektedir.
Erken taný hayat kurtarýr!

Uzmanlar, akciðer kanserinin belirtilerini þöyle sýralýyorlar; inatçý öksürük, var olan öksürüðün ve balgamýn karakterinde deðiþme, balgamda kan bulunmasý, göðüs, sýrt, kol ya da omuz aðrýsý, nefes darlýðý, ses kýsýklýðý, halsizlik, iþtahsýzlýk, kilo kaybý, boyun ve yüzde þiþme gibi durumlar görülebilse de, erken dönemde hiç yakýnma olmayabiliyor. Bu nedenle; akciðer filmi, bilgisayarlý tomografi, balgam incelemesi, bronkoskopi (havayolunun özel bir aletle incelenmesi) gibi yöntemlerle tanýnýn hemen konulmasý ve tedaviye geçilmesi gerekiyor.

Tedavide, tümörün tipine, büyüklüðüne ve yayýlýmýna baðlý olarak; cerrahi, kemoterapi (ilaç tedavisi), radyoterapi (ýþýn tedavisi) veya bu yöntemlerin bileþimleri kullanýlmaktadýr. Tedavide en önemli faktör, tanýda gecikilmemesidir. Her kanser türünde olduðu gibi akciðer kanserinde de erken taný, hayat kurtarýr.

Uzmanlar; Akciðer kanseri olanlar ile ailelerinin hastalýkla ilgili beklentilerini iyileþtirecek aktif kampanyalarýn organize edilmesi ile toplumda bu hastalýða olan duyarlýlýðýn artmasý, risk grubu kiþilerin belirtiler ve erken bulgular yönünde bilgilendirilmesi, eðitim ve destek kaynaklarýnýn ortaya çýkmasý, saðlýk otoritelerinin akciðer kanserine dikkat çekmesi ve programlarýna sokmasýnýn mümkünlüðünün söz konusu olduðunu belirtmektedirler.
Gönderen: 08.09.2009 - 11:55
Bu Mesaji Bildir   Muhtazaf üyenin diger mesajlarini ara Muhtazaf üyenin Profiline bak Muhtazaf üyeye özel mesaj gönder Muhtazaf üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 736 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
2243 üye ile 29.03.2024 - 11:40 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
ibrahim45 (46), ebabil54 (51), _EM!NE_ (36), talat (55), nerfa (58), yakupbozseki (59), NeWBaHaR (37), Akbulut (52), vahdet_ahmet (44), saripapatyam (50), bilo78 (46), gurbetten_silay.. (39), Rabbia (52), akaya20 (38), El- Metin (43), rapidhack (42), muazbinismail (40), SANDOKAN (56), SANKOCINK (56), efuli2 (50), hollanda (46), braskim (45), benreceb (42), ergin32 (55), Ozlem (42), suheyla cabuk (52), selman77 (47), kenankara (39), bilalxx (40), iskenderpasa (46), mstfakin (42)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.56935 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.