generique stromectol stromectol generique kaletra kaletra fluvoxamine lamotrine lamprene lanoxin lansoprax largactil lasix leponex levaquin levitra oral jelly levitra professional levitra soft levitra super force levitra lexapro lidocaton lignospan lioresal lipanthyl lipitor lisitril comp lisitril lisopril plus lisopril litarex lithiofor lithobid lodoz lopid lopimed lopresor lopressor lora allergie lorado loratine lotemax lovelle loxazol loxitane lozol sr lozol lur
     
     

0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » TARİH / SİYASET / EKONOMİ » TÜRKİYE VE DÜNYADA SİYASET » Başörtüsünün farziyyeti (1)

önceki konu   diğer konu
6 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
KaLBeNuR su an offline KaLBeNuR  
Başörtüsünün farziyyeti (1)(2)(3)
1686 Mesaj -
Önce Kur'an'ýn hatýrlattýðý ilkeleri hatýrlayalým: 1. “Bilmediðin þeyi savunma! Þüphe yok ki kulak, göz ve gönül; bunlarýn hepsi elbet savunduklarýndan dolayý sorumludur.”

2. “Bilmiyorsanýz zikir/Kur'an ehline sorunuz.”

3. “Allah'a kullarý içinde gereði gibi saygý duyanlar bilenlerdir.”

Bu köþede yazdýðým Kur'an eksenli yazýlara gelen tepkileri üçe ayýrabiliriz.

1. Bilenlerin tepkileri.

2. Bilmediðini bilenlerin tepkileri.

3. Bildiðini zannedenlerin tepkileri.

Bu üçüncüsünü de kendi içinde üçe ayýrabiliriz:

1. Bildiðini zanneden samimi tipler.

2. Tüm cehaleti cesaretinden kaynaklanan bilgiç tipler.

3. Haddini bilmez tipler.

Son ikisine hiç cevap vermedim. Zira cevap soru sorana, bilmediðini bilene, haddini bilene verilir, bir. Cevap bilginin kýymetini takdir edene, öðrenmek isteyene, verilir, iki. Cevap, üretildiði kökün de delalet ettiði gibi (cevb “kesmek” demektir), doðrusunu öðrenince sesini kesecek olana verilir.

Bildiðini zanneden ama bilmeyen, bildiðini de yanlýþ bilen samimi tiplere cevap vermeye çalýþtým. Samimiyeti kendi baþýna bir deðer bildim. “Din samimiyettir” diyen Hz. Peygamber idi.

Bugünkü köþeme bildiðini zanneden ama yanlýþ bilen bir okurumun, bir önceki yazýma iliþkin yazýsýný alacaðým. Yer darlýðýndan dolayý yazýnýn doðrudan yazýmý ilgilendiren kýsýmlarýna yer vereceðim. Okur bu yazýsýný internette yayýmlamýþ ve bana da bir giriþ ekleyerek yollamýþ. Virgülüne dokunmadan aldým. Ýmla hatalarý okura aittir:

“Sayýn Hocaoðlu, önce Allah'ýn selamý üzerinize olsun diyerek sözlerime baþlamak istiyorum. Ben 50 yaþýnda bir emekli bir vatandaþým. Amacým yanlýz ve yanlýz Rabbim in gerçek yolunu Kuran'dan bulmaya çalýþmaktýr. Yaradan'ýn ayetleri sonunda söyledikleri þu sözler beni gerçekten düþünmeye ve araþtýrmaya yönlendirdi.

/…/ Ayette kapatýlacak yerin yaka açýðý olduðu söylenir, baþtan bahsedilmez. “Arapçada kadýnlarýn baþlarýna örttükleri þeyin özel adý “hýmar” deðil “mikna” ve “nasýyf”týr. Hangi Arapça sözlüðe bakýlýrsa bakýlsýn “mikna(çoðulu mekani)” ve “nasýyfýn” hanýmlarýn baþlarýný örttükleri kumaþýn adý olduðu yazýlýdýr.” Allah eðer “hýmar” kelimesi ile baþýn örtülmesini isteseydi “hýmarürres” gibi bir vurgulama ile baþörtüsü diyebilirdi: Böylece “res” kelimesi ile baþ bölgesi vurgulanýr ve örtü kelimesi olan “hýmar” ile beraber baþörtüsü net bir þekilde anlaþýlýrdý. Nitekim abdest alýnmasýyla ilgili ayette baþýn sývazlanmasý söylenirken, baþ kelimesi Arapça karþýlýðý 'res' ile vurgulanýr. Gelelim ayette anlatýlmak istenen asýl konuya. Ayette kapatýlacak yerin yaka açýðý olduðu geçer. Yani hýmarýn baþý kapatmasý deðil, ayette açýkça yaka dekoltesini örtmesi istenir. (Yaka açýðý manasýna gelen 'cuub' kelimesi hem bu ayette kapanýlacak bölgeyi belirtmek için, hem Hz. Musa'nýn yaka açýðýna elini soktuðunu belirten ayetlerde geçer.) /.../

Sami Hocaoðlu beyefendi hýmar kelimesine birden fazla anlamlar vererek hem baþörtüsü hem de örtü anlamýnýn olduðunu yazmýþ. Bu fikri düþündüðünüzde Yaradan ýn ayetlerini açýk ve anlaþýlýr gönderdim sözlerine uymuyor. Nedeni her isteyen istediði anlama çekecektir de ondan günümüzde olduðu gibi. Bu görüþü konuþmaya devam edelim. Bu ayette anlatmak istenen þey baþýn örtülme emri deðil peki neresi? Göðüs kýsmýný örtünüz diyor Rabbim. O zaman koskoca Kuran da Allah kadýnlar baþýný örtmelidir diye bir tek ayet yazmayacak da bu ayette göðsünü örtmelidir ayetindeki bir kelimeye baþörtüsü ismi takarak Ýþte bakýnnnnn Allah kadýnýn baþýný örtmelidir demek istiyor aslýnda bu ayette diyeceksiniz öylemi kardeþlerim. Yaradan eðer kadýn baþýnýn örtülmesini isteseydi hiç kuþkusuz kadýn baþýný örtmelidir derdi dostlarým, Çünkü Kuran ben böyle açýkça yazarým diyor dolaylý ima etmem diyor birçok ayetinde. Yukarýda yazdýðým onca ayetin hiç mi hükmü yok sizce. Hiç ama hiç baþýný örtmeli kelimesi dahi geçmediði halde. Peki, ayetlerinde hani Rabbim yemin ederek; Yemin olsun ki, biz bu Kuran'da insanlar için her türlü örneði verdik. Diyordu. Ama kadýn saçýný göstermesin örtsün diyen ayetler nerede? Hani Rabbim; Biz bu Kitap'ta, herhangi bir þeyi ne eksik býraktýk ne fazla yaptýk. Diyerek bizlere açýklýk getiriyordu. Hani öðüt alýnmasý için kolaylaþtýrdýk sözleri unutuldu mu dostlar. Ben isterseniz bir ayeti daha hatýrlatayým sizlere; Zühruf Suresi 44 Gerçek þu: Bu Kuran sana ve toplumuna elbette ki bir hatýrlatýcý/bir düþündürücü/bir þeref/bir öðüttür. Bundan sorumlu tutulacaksýnýz. Bakýn ne diyor Yaradan bu kitaptan sorumlusunuz. Bu kitaptan sorumlusunuz diyen Rabbim bizlerin birbirine düþmesi için mi acaba kadýn baþýný örtmelidir namehremdir demeyi açýkca yazmamýþtýr dersiniz (HAÞA).”

Sahibi samimi görünüyor. Fakat samimiyetin tek baþýna yetmediðini de biliyorum.

“Aleyküm selam” sevgili okurum. Sabýrla cevaplayacaðým. Bu kadar karýþýk kafa saðlýða zararlýdýr. Kafalarý karýþtýrmak için akla atýlan taþý çýkarmak, kör kuyuya atýlan taþý çýkarmaktan bin kat daha zordur, bilirim. Umarým “kitabýna uydurmak isteyen” biriyle deðil de “kitaba uymak isteyen” biriyle karþý karþýyayýmdýr.




Mustafa Ýslamoðlu


Mesaj 1 kez düzenlendi. En son cananberraramazan tarafından, 18.02.2008 - 15:50 tarihinde.
Gönderen: 06.02.2008 - 00:42
Bu Mesaji Bildir   KaLBeNuR üyenin diger mesajlarini ara KaLBeNuR üyenin Profiline bak KaLBeNuR üyeye özel mesaj gönder KaLBeNuR üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
hasan24 su an offline hasan24  
Nur suresi 31. ayetin farklı anlatımı.
3 Mesaj
Nur suresi 31 in anlatýmý çok gerçekçi Cananberra teþekkürler paylaþýmýn için.


Gönderen: 06.02.2008 - 10:54
Bu Mesaji Bildir   hasan24 üyenin diger mesajlarini ara hasan24 üyenin Profiline bak hasan24 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
RuZGaR su an offline RuZGaR  
RE: Nur suresi 31. ayetin farklı anlatımı.
Moderator


1295 Mesaj -
Alıntı
Orijýnalý hasan24

Nur suresi 31 in anlatýmý çok gerçekçi Cananberra teþekkürler paylaþýmýn için.




Sitede birden fazla üyelik almak yasaktýr ve banlanma sebebidir.

Konuyla ilgili olarak da geçenlerde Ali Bardakoðlu çok güzel bir þey söyledi:" Arapça sözlükle tefsir yapmak baltayla saat tamir etmeye benzer."

Yüzyýllardýr Ýslam alimlerinden farklý bir görüþ çýkmazken, aklýna fazlasýyla güvenen, Allah'ýn ayetlerini kendi çarpýk zihniyetleri için kullanmaya kalkýþan ahir zaman insanlarý eline bir sözlük alarak, dil kurallarýný saymasak bile tefsir kurallarýný hiçe sayarak Kur'an ayetlerini yorumlamaya kalkýyorlar.

Bir de þu var ki ilköðretim sýralarýnda bize öðretilen, dilimizi deðiþtirmemizin sebebi olarak Arapça'nýn zor bir dil olmasý konusu vardý, madem deðiþtirilecek kadar zor bir dildi nasýl bu kadar kolay tercüme yapabiliyor bu insanlar, yoksa bize yanlýþ mý öðretmiþler ilginç gerçekten..sevinçli
Yazýlacak çok þey var aslýnda ama eminim Ýslamoðlu Hoca yerinde cevaplar verecektir, diðer yazýsýný da okuyalým inþaallah..göz kırpma

Gönderen: 06.02.2008 - 18:14
Bu Mesaji Bildir   RuZGaR üyenin diger mesajlarini ara RuZGaR üyenin Profiline bak RuZGaR üyeye özel mesaj gönder RuZGaR üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Maksat kelam olsun su an offline Maksat kelam olsun  
1463 Mesaj -
Kardeþ eklemen için tþk...Mustafa hocam gene içini dökmüþ anlaþýlan
hele hele þu 1.2.3 ler çok þahane anlatmýþ insanlarý
düsün anlayan anladý diyecem......


selam ve dua ile..........
Gönderen: 06.02.2008 - 18:16
Bu Mesaji Bildir   Maksat kelam olsun üyenin diger mesajlarini ara Maksat kelam olsun üyenin Profiline bak Maksat kelam olsun üyeye özel mesaj gönder Maksat kelam olsun üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
KaLBeNuR su an offline KaLBeNuR  
Başörtüsünün farziyyeti (2)
1686 Mesaj -
"Amacým yalnýzca rabbimin gerçek yolunu Kur'an'dan bulmaktýr" diyen bir okurunuz varsa, ciddiye alýrsýnýz deðil mi? Ben de, o dinini ciddiye aldýðý için onu ciddiye aldým. Bu okur þöyle diyor:

"Ayette kapatýlacak yerin yaka açýðý olduðu söylenir, baþtan bahsedilmez. "Arapçada kadýnlarýn baþlarýna örttükleri þeyin özel adý "hýmar" deðil "mikna" (doðrusu mikne'a SH) ve "nasýyf"týr. Hangi Arapça sözlüðe bakýlýrsa bakýlsýn "mikna(çoðulu mekani)" ve "nasýyfýn" hanýmlarýn baþlarýný örttükleri kumaþýn adý olduðu yazýlýdýr." Allah eðer "hýmar" kelimesi ile baþýn örtülmesini isteseydi "hýmarürres" gibi bir vurgulama ile baþörtüsü diyebilirdi"

Bunlar, baþkalarýnýn kesesinden harcanan yalan-yanlýþ paketi sevgili okur. Kimin kesesinden almýþsanýz dolmuþa binmiþsiniz. Buna, Kur'an'a uymak yerine Kur'an'ý kendinize uydurma sonucunda düþtüðünüz çeliþkiler de eklenince, iþ içinden çýkýlmaz olmuþ.

Dert þu: Hýmar ile baþýn örtülmesi kastedilseydi, içinde "baþ" kelimesi geçerdi!

Peki, bu durumda bir önceki cümlede hanýmlarýn baþlarýna örttüðü þeyin adýnýn "mikne'a" ve "nasif" olduðunu nasýl söyleyebiliyorsunuz? Nerede bunlarýn içinde baþ?

Kiþi hiçbir þey bilmese de haddini bilecek. "Hangi sözlüðü bakýlýrsa bakýlsýn" iddiasý yapacak bir kiþinin, asgariden sözlüklere bakmasý lazým. Baksaydý ne görürdü?

Tabi ki, Arapça'da kadýnlarýn kullandýðý örtü mikna (doðrusu mikne'a) ve nasif'ten ibaret olmadýðýný. Þöyle ortalama bir Kur'an talebesi olsaydý, sözlükte þunlarý görürdü:

1. Burka' (veya burku'): Bütün yüzü örter. (Erkeðin kullandýðýna kýna' denir).

2. Nikab: Bütün yüzü örtmeyip iki gözden birini açarak baðlanan baþörtüsüdür.

3. Lifâm: Her iki gözü de burun üstünden itibaren açýk býrakan baþörtüsüdür.

4. Lisâm: Burun açýkta kalacak þekilde aðýz üstünden örtülen örtüdür.

5. Hýmar: Yüz hariç baþýn ve boynun tamamýný örten ve Kur'an'da emredilen örtüdür.

6. Nasîf: Hýmar'ýn daha büyüðü, Anadolu'daki "atký"ya benzer baþörtüsüdür.

7. Mikne'a: Nasif'ten daha büyük olup bel altýna kadar uzanan baþörtüsüdür.

8. Cilbab: Yüz hariç baþtan ayaða her tarafý örten örtüdür.

Hýmar, lugat olarak tereddütsüz baþla ilgilidir. Ýçki'ye de aklý örttüðü için ayný kökten "hamr" denilmiþtir. Ýkisi arasýndaki ortak nokta "baþ" ile ilgili olmasýdýr. Mesela küfr de "örtmek" demektir. Ama baþa veya akla deðil, kalbe nisbet edildiði için farklý kökten kullanýlmýþtýr.

"Hani bunun içinde baþ?" sorusu kasýtlý bir tahrif ve saptýrma amacý taþýmýyorsa, cehaletin daniskasýdýr. Yukarýda Arapçada kullanýlan tüm baþörtüsü isimleri sýralanmýþtýr. Hiçbirinin içinde "baþ" yoktur. Olmasýna gerek de yoktur. Türkçede de bu böyledir: Yazma, yaþmak, atký, bürgü, bürümcek, çarþaf, çar, yaðlýk, eþarp, tülbent… Bunlarýn tümü de bacak deðil baþý örter ve içinde "baþ" geçmez. Hoþ Arapçada na'leyn, huffeteyn, cevrabeyn de ayaða giyilirler, ama içinde "ayak" geçmez. "Hani bunun ayaðý?" diyerek bunlarýn ayaða giyilmediðini söylemek ne kadar ciddi ise, "Hani bunun baþý?" sorusu da o kadar ciddidir.

Okurumun cebinden harcadýðý "kitabýna uyduranlar" takýmý ne diyor: "Hýmar baþý örtmez, göðüsleri örter?"

Yani? Yanisi þu: Hýmar baþörtüsü deðil, göðüs örtüsüdür.

Peki, ayný mantýkla sormak gerekmez mi: Bir: Nerede bunun içinde göðüs? Ýki: Sen, örtü ayeti inmeden kadýnlarýn göðsü açýk gezdiðini söylemiþ oluyorsun, haberin var mý?

Bir alýntý daha yapalým "tüm maksadým Kur'an'ý anlamak" diyen okurumuzdan: Ayette kapatýlacak yerin yaka açýðý olduðu geçer. Yani hýmarýn baþý kapatmasý deðil, ayette açýkça yaka dekoltesini örtmesi istenir. (Yaka açýðý manasýna gelen 'cuub' (doðrusu "cuyub" SH) kelimesi hem bu ayette kapanýlacak.."

Ey sevgili okur! Kur'an tüm âþýklarýna önce haddini bilmeyi öðretir. Çünkü Kur'an haddini bilmezliði "cahiliye" olarak adlandýrýr ve ebediyen mahkûm eder. Zaten baþörtüsü emrini de "haddini bilmezlik çaðý" ile "Allah'a kayýtsýz þartsýz teslim olan insan" anlamýndaki "Müslüman" kadýna bir kiþilik ve kimlik kazandýrmak için emreder. Ayný zamanda O'nun "Rabbimin emri baþým gözüm üstüne!" deyip demeyeceðini imtihan için emreder.

Ceyb; "aralýk, açýklýk, yýrtýk, yýrtmaç, kesik, kopuk" anlamlarýnýn tamamýný kapsar. Baþta ayný kökten türetilmiþ olan "cep" olmak üzere, "açýk yerler, göðüs yýrtmacý, yaka açýðý, kol açýðý, elbise yýrtýðý", hülasa elbisenin tek parmaðýn içine gireceði tüm açýk yerlerine denir. Hatta Kur'an, Semud kavminin kayalarý yararak vadi oymasýný da ayný kökten (cabu's-sahr) bir kelimeyle ifade eder. Soruyu zihinden "kesip" attýðý için "cevab" da ayný köktendir.

Nur 31. ayetin baþörtüsünü emreden cümlesi aslýnda neyi emretmektedir?

Açýk ve net olarak þunu: Cahiliye döneminde bir aksesuar olarak baþýn üzerinden sýrta atýlan örtüyü bütün bir boynu ve gerdaný da kapatacak þekilde mazbutça örtmeyi.

Tabiî ki bu emir Allah'ýn kitabýna uyacaklar içindir. Kitaba uymak yerine kitabýna uydurmaya ne gerek var? Yalan yanlýþ türrehatý yayýp vebale girmeye ne gerek var?

Unutmayalým Ýslam "teslim almak" deðil "teslim olmak" manasýna gelir.

Konu bitmedi, yer bitti. Devamý gelecek yazýya.


Mustafa Ýslamoðlu
Gönderen: 09.02.2008 - 14:16
Bu Mesaji Bildir   KaLBeNuR üyenin diger mesajlarini ara KaLBeNuR üyenin Profiline bak KaLBeNuR üyeye özel mesaj gönder KaLBeNuR üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
KaLBeNuR su an offline KaLBeNuR  
Başörtüsünün farziyyeti (3)
1686 Mesaj -
Bektaþi hikâyesini herkes bilir: Hocanýn biri Bektaþi'ye "Niçin namaz kýlmýyorsun?" der ve "Kur'an öyle emrediyor" cevabýný alýr. "Allah Allah, nerede emrediyor?" deyince, Bektaþi piþkin piþkin cevabý yapýþtýrýr: "Lâ takrabu's-salat" (namaza yaklaþmayýn) demiyor mu?" Hoca itiraz eder: "Devamýný da okusana?" Maksadý kitaba deðil kitabýna uydurmak olan Bektaþi kaçamak yapar: "Ben hafýz deðilim."

Bu fýkrada dile gelen gerçek þu: Ýnsanýn derdi hakikate uymak deðil de hakikati kendisine uydurmaksa, Kur'an'ý bile buna alet eder. Bu yeni bir þey deðil. Bazen kasýtsýz, bazen kasýtlý yapýlýr bu. Daha sahabe döneminden bunun örneklerini biliyoruz.

Hz. Ömer'in hilafeti döneminde iki kafadar kafayý çekmiþ, hesabýný soranlara da Maide 93'ü göstermiþti. Yine ayný dönemde bir kadýn erkek kölesiyle zina yapmýþ, bunu nasýl yaptýðýný soranlara Mearic 30'u delil göstermiþti.

Hariciler siyasi muhaliflerinin bebelerini öldürüyorlar, bunun delilini soranlara Kehf suresinin 74. ayetini okuyorlardý. Yine ayný zümre Hz. Ali'yi dinden dönmekle suçlayýp katlederken, Yusuf suresinin 40. ayetini delil getirdiler.

Bir zamanlar biriyle karþýlaþtým. Kýldýðýmýz namazlarýn Kur'an'ýn emrettiði namaz olmadýðýný söylüyordu. Kur'an'ýn emrettiði namazýn nasýl kýlýnacaðýný sordum. Ayaða kalktý, kýbleye döndü, Fatiha'yý okudu, "Ýþte bu kadar" dedi. Yine bir zamanlar da bir grup esrarkeþ münakaþa etmiþler. Ellerine Mushaf'ý alýp "Esrar'ý haram kýlan ayeti bize göster" diye yanýma gelmiþlerdi.

Görüyorsunuz, iþ çýðýrýndan çýkýnca ortalýk çamurdan geçilmez oluyor.

Baþörtüsünün farziyyeti konusunda da mesele iþte bu düzeyde ele alýnýyor. Dini bir meseleyi konuþmanýn bir usulü, üslubu ve adabý olduðu hatýrlanmýyor. Ýnsanlar bozulan musluklarýný tamir ettirmek için berbere gitmezken, iþ dine gelince ilme ve ihtisasa hürmeti kimse hatýrlamýyor. "Bilmiyorsanýz Kur'an'ý (zikr) bilenlere sorun?" diyen Kur'an deðilmiþ gibi davranýlýyor.

Kur'an'ýn ortaya koyduðu bir hüküm yalnýz lafýzdan yola çýkýlarak anlaþýlamaz. Ona mana ve maksadý da eklemek þarttýr. Maksadý öðrenmek için ise: 1) O konudaki tüm ayetleri iç ve dýþ baðlamlarýndan koparmadan tümevarým yöntemiyle okumaya tâbi tutmak; 2) Ahlaký Kur'an olan Hz. Peygamber'in o Kur'anî hükmü hayata nasýl tatbik ettiðini bilmek; 3) O hükmün tatbik edildiði nüzul ortamýný bilmek þarttýr.

Kur'an baþý gökte ayaklarý yerde olan ilahi bir hitaptýr. Baþý manayý, ayaklarý lafzý, bastýðý yer dýþ baðlamý/olguyu, baktýðý yer teþri yönünü gösterir.

Geçen haddini bilmez bir tv programcýsý, resmen Nur 31'den önce kadýnlarýn göðüsleri açýk, hatta çýplak gezdiklerini söylüyordu. Buna da delil olarak Kâbe'yi çýplak tavaf etme geleneðini gösteriyordu.

Birincisi bu nadir bir haldi, yaygýn bir uygulama deðildi. Ýkincisi, hiçbir Mekkeli Kâbe'yi hiçbir zaman çýplak tavaf etmedi. Onlar Fil olayýndan sonra kendilerini "Allah'ýn halký" ilan ettiler ve "hums" adýný verdiler. Dýþardan gelmiþ insanlara "hýlli" adýný verdiler. Bir hýlli Kâbe'yi kendi elbisesiyle deðil, "hums"tan birinin elbisesiyle tavaf etmeliydi. Böylece bir elbise kiralama sektörü doðdu. Çýplak tavaf, yalnýzca elbise kiralayacak gücü olmayanlarla sýnýrlý nadir bir uygulamaydý. Buradan örtüsüzlüðe ne çýkar? Hiç!

Nur 31'de emredilen baþörtüsü deðil de ðöðüs ya da omuz örtüsü diyenler, bu ayet geldiðinde mümin hanýmlarýn göðüsleri açýkta gezdiðini söylemiþ oluyorlar. Bu ayet zaten var olan örtünün doðru kullanýlmasýný emrediyor. Onlarý yanýltan, ayet geldiðinde kadýnlarýn baþörtüsünü hiç tanýmadýklarý ön kabulüdür.

Oysa ki nüzul ortamýnda örtü yaygýn olarak kullanýlýyordu. Örtü hürriyet ve saygýnlýk alametiydi. Hz. Hatice Hz. Peygamber ile evlendiðinde örtülüydü. Örtünün o kadar saygýn bir yeri vardý ki, bir kadýnýn baþörtüsüyle kesilen savaþlardan söz eder kaynaklar. Muhabbar sahibi þöyle bir olay anlatýr: Ümmü Kýrfe bt. Rebi'a b. Bedr, Malik oðullarýndan saygýn bir kadýndý. Ðatafan'dan iki ordu savaþ için karþý karþýya geldi. Tam savaþ baþlayacaktý ki, bu kadýn baþörtüsünü iki ordu arasýna astýrarak savaþý önledi (be'aset hýmârahâ fe'ullika beynehum fe'stalehûgöz kırpma.

Kur'an "elbise"yi týpký ayet gibi Ademoðlu'na "inzal edilen" bir nimet olarak takdim eder (7:26). Giyinmekten maksadýn cinselliði örtmek olduðunu, cinselliðin özel bir alan olduðunu dile getirir (7:25). Örtünmenin temelinde cinselliðin kamuya açýlmamasý ilkesi yatar. Örtünme emri, kadýn-erkek iliþkisinin cinsiyet deðil þahsiyet üzerinden gerçekleþmesi içindir. Ýliþkinin zehirlenmemesi içindir.

Örtünmenin sýnýrlarýný koyan, kadýný da erkeði de yaratandýr. O yarattýðýný bilir. Mesele O'na güven meselesidir. Zaten imanýn ahlaki tanýmý "Allah'a güven" deðil midir?

Bir sýnýr yoksa hiç sýnýr yoktur. Peki, o sýnýrý kim koyacak? Ýslam bu soruya "Allah" diyor. Müslüman, buna iman edip Allah'ýn hükmüne teslim olan demektir. Gerisi mi? Gerisi, Kur'an'ýn (49:16) ifadesiyle "Allah'a din öðretmeye kalkmaktýr". Neden kadýn? Neden saç? Modern zihin nerede yanýlýyor? Haftaya…





Yeni Þafak Makaleleri Mustafa Ýslamoðlu
Gönderen: 18.02.2008 - 15:49
Bu Mesaji Bildir   KaLBeNuR üyenin diger mesajlarini ara KaLBeNuR üyenin Profiline bak KaLBeNuR üyeye özel mesaj gönder KaLBeNuR üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 789 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
2243 üye ile 29.03.2024 - 11:40 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
karaali70 (54), Mücahit58 (42), firdevs_91 (33), harman76 (48), gul2 (47), özgür3 (35), songokou (42), nuri72 (52), aysun saglam (46), dalin (39), caglar_1988 (36), emine_yilmaz (45), elif19 (37), morcali (63), enderim23 (46), aga2 (61), hüzünlü gurbet (46), yeþil (42), 1yavuz (53), suvari_ (41), gazeteci1985 (39), adem03 (45), azzat (60), huemeyra41 (32), Kursad_ist (46), ruhan_ruhani (41), eskalibo (50), neofatih (39), yuuusuf (43), yunuscelik (46)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.58448 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.