|
 |
 |
|
Toplam Forum: 69
*** Toplam Konu: 30100
*** Toplam Mesaj: 148193 |
|
|
|
|
|
Gönderen |
|
|
Kalbe Gelen Düşünceler... |
|
|
169 Mesaj -
|
|
|
Ýnsanýn kalbine, melekten, sâlih veya kötü arkadaþtan ve kendi nefsinden de çeþitli düþünceler gelir. Bunlarýn birbirinden farký nasýl bilinir? Hadîs-i þerîfte, (Melekten gelen ilhâm, Ýslâmiyyete uygun olur. Þeytandan gelen vesvese, Ýslâmiyyetten ayrýlmaya sebep olur.) buyuruldu. O hâlde vesveseyi ilhâmdan ayýrmak için dinin emrini iyi bilmek lâzýmdýr.
Þeytan, hayýrlý, iyi bir iþe mâni olmak için daha az iyi olaný yaptýrmak maksadýyla vesvese verir. Büyük günâha sürüklemek için küçük iyilikleri yaptýrmaya çalýþýr. Dinini bilen kimseyi, þeytan, aslâ aldatamaz. Her insan Allahýn kulu olduðu hâlde, dinini bilen, Allahýn emîr ve yasaklarýna riâyet eden kimseler için Kur'ân-ý kerîmde, þeytana hitap edilirken, (Benim kullarýma senin sultan [hâkimiyetin] yoktur.) buyuruluyor. (Ýsrâ 65)
Þeytaný Kovmak Ýçin
Þeytanýn vesvesesine aldanmamak için Allahü teâlânýn, (Benim Kulum) dediði kimselerden olmalý, yâni düzgün bir i'tikâda ve ilme sahip olmalý ve ilmi ile amel etmelidir! "Meselâ þeytan vesvese verince, onu hemen uzaklaþtýrmalýdýr! Hadîs-i þerîfte, (Þeytan vesvese verir. Allahýn ismi zikredilince, söylenince kaçar. Söylenmezse, vesveselerine devam eder.) buyuruldu. (E. Ya'lâ
Sünnete uygun abdest almasýný bilmeyen kimse, iyi abdest alayým diye fazla su kullanýr. Bu ise vesvesedir. Hadîs-i þerîfte, (Vesvese þeytandandýr. Abdest alýrken, guslederken ve necâset temizlerken þeytanýn vesvesesinden sakýnýn!) buyuruldu. (Tirmizî
Vesvese etmek günâhtýr. Vesvese eden imâmýn arkasýnda namaz kýlmak, mekrûh olur.
Vesvese eden kimse, dine iyi uymak niyyetiyle yeni bir þeyler çýkarýr, bu ise bid'attýr. Bid'at ise harâmdýr. Baþkalarýnýn yiyecek ve içeceklerinin, giyeceklerinin temiz olup olmadýðýnda þüphe eder. Bu da sû'i zanna sebep olur. Müslümana sû'i zân ise harâmdýr. (Ben her gýdâyý yemem, ihtiyâtlý davranýrým) diyerek kibre düþer. Hâlbuki zerre kadar kibri olanýn Cennete girmesi zordur.
Fâtýr sûresi 6. âyet-i kerîmesinde meâlen, (Elbette þeytan size düþmandýr. Onu düþman edinin!) buyuruluyor. Vesvese eden, þeytaný kendine dost ve kardeþ edinmiþ olur. Sünnetleri, mekrûhlarý ve diðer emîr ve yasaklarý bilmiyen, vesvese hastalýðýna yakalanýr. Bunlarý bilip yerine getiren þüpheye düþmemelidir! Vesvese eden, ruhsatlarla amel etmelidir! Üzerinde necâset görünmiyen her þey temiz kabûl edilir. Þüphe etmekle necis olmaz. Gýdâlarda necis maddeler var zanný ile gýdâ almamak vesvesedir, aþýrýlýktýr. Hadîs-i þerîfte (Aþýrý gidenler helâk oldu.) buyuruldu. (Müslîm)
Ýfrât ve tefrîtten yâni aþýrýlýklardan uzak olmak ve orta yolu tutmak lâzýmdýr. Deylemî'deki hadîs-i þerîfte (Ýþlerin hayýrlýsý vasat olanýdýr.) buyuruldu. (Hadîka)
Þeytanla Bir Münâzara
Þeytan, âbid ve âlim Sâlih efendiye der ki:
- Sâlih efendi, ne kadar çok ibâdet ediyorsun? Sanki Allahýn ibâdete ihtiyâcý mý var?
- Evet, Allahü teâlâ, her ihtiyâçtan münezzehtir. Hiç kimsenin ibâdetine ihtiyâcý yoktur. Ancak bizim ibâdete ihtiyâcýmýz vardýr. Kur'ân-ý kerîmde, (Sâlih amelin fâidesi, bunu yapanadýr.) buyuruluyor. (Fussîlet 46)
- Sâlih efendi, çok ibâdet etmek için acele ediyorsun. Acele iþlerde hayýr olmaz. Ýþlerini önce bir yoluna koy, bir rahata kavuþ, ondan sonra bol bol ibâdet edersin. Dünyaný kazanmadan âhýretini nasýl kazanacaksýn?
- Ecel benim elimde deðil... Sonra bugünün iþini yarýna býrakýrsam, yarýnýn iþini ne zaman yaparým? Hadîs-i þerîfte, (Yarýn yaparým diyenler, helâk oldu.) buyuruluyor. Ýbâdetler vakitlidir. Her ibâdeti zamanýnda yapmak lâzýmdýr.
- Evet Sâlih efendi, hayýrlý iþte acele etmek lâzýmdýr. Hayýrlý iþ olan ibâdetleri acele yap ki kýsa zamanda daha çok ibâdet etmiþ olursun.
- Cenâb-ý Hak, çok ibâdeti deðil, ihlâslý ibâdeti kabûl eder. Hatâsýz yapýlan az iþ, hatâlý yapýlan çok iþten hayýrlýdýr.
- Ne mutlu sana Sâlih efendi, demek az da olsa hatâsýz ibâdet ediyorsun. Toplumda düzgün ibâdet yapamýyan çok kimse vardýr. Ýbâdetinle bunlara örnek olmak için onlarýn göreceði yerlerde ibâdet etsen, daha çok sevâb kazanýrsýn. Çünkü hadîste (Bir hayra delâlet eden, onu yapan gibidir.) buyuruluyor. (Ý. Ahmed)
Örnek olmamakla emr-i ma'rûfu terketmiþ olursun.
- Allahü teâlânýn beni görmesi kâfidir. Ýnsanlarýn da görmesini istersem, ibâdete riyâ karýþtýrmýþ olurum. Riyâ ile yapýlan amel kabûl olmaz.
|
Gönderen: 25.10.2007 - 00:05 |
|
|
Şu an Yok üye ve 928 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 12:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.
[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye] |
|
 |
|
Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve
afiyet dolu ömür dileriz:
timuçin06 (58), keslik (61), yunus_vuslat (42), mekom (54), gülengül (51), mehmet61301 (64), Nihat1970 (55), AHMET SAKARYA (45), tunc (36), melekduyar (48), ilk1adres (37), agamda (62), cile (49), toprakscs_ (30), karademir66 (45), CENNETyolu (40), doktorfatih (52), yav65 (60), hüzün_cicegi (41), yakup_ozdemir (44), Muazzez (34), cacabey (41), yildizelektroni.. (46), EFSUN (46), buraksakin (43), KalpPrensesi (39), fatihmustafa (39), mürsid (56), semakayran (40), nihat_1973 (52), gurbetteyim (48), teslimiyet (38), Hizmet (44), eagle38 (50), muzosat (56), Beykurt (61), SHaDeeD (39), Rambo06 (42), cömert (54), haydar_arslan (56), Mevlevi-i (43), ysipal (61), Leyla_karanlik (42), Mechul_Man (52), CILEKES_28 (63), bilgin_dk (57), fatmagul (47), onur tatli (39), necmi efe (61), EnginNAMLI (50), auluocak (53), OzkanCelik (40), mevlana_cocugu (38) |
|
|
|
 |
|