0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » D İ N / İ S L A M » DİĞER DİNİ KONULAR » Bir erkeğin birden fazla kadınla evlenmesine İslâm dininde neden izin verilmiştir?

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
Ônder23 su an offline Ônder23  
Bir erkeğin birden fazla kadınla evlenmesine İslâm dininde neden izin verilmiştir?
569 Mesaj -
Soru:
Bir erkeðin birden fazla kadýnla evlenmesine Ýslâm dininde neden izin verilmiþtir?

Cevap:
Çok eþlilik teorik olarak ya karýnýn veya kocanýn birden fazla olmasý ile gerçekleþir. Ancak bir ailede karýnýn tek, kocanýn birden fazla olmasý uygulamasý tarih boyunca çok nadir olmuþ ve ilâhî dinlerin hiç birinde meþru görülmemiþtir. Kocanýn tek, karýlarýnýn birden fazla olmasý ise hem tarihte daha çok görülmüþtür. Ýslam'ýn geldiði coðrafyada sýnýrsýz olarak çok karýlý aileler vardý; hem de dinler tarafýndan, bazý kayýtlar ve sýnýrlarla onaylanmýþtýr.
Kur'an-ý Kerim'in, birden fazla kadýnla evlenmenin meþruiyetine, doðrudan buna yönelik bir ifade ile deðil, bir baþka münasebetle (yetimlerin hakkýný korumaktan söz ederken) temas etmiþ olmasý düþündürücüdür. Þöyle buyuruluyor: "Yetimlere mallarýný verin, temizi pis olanla deðiþmeyin, onlarýn mallarýný kendi mallarýnýza katarak yemeyin; çünkü bu büyük bir günahtýr. Yetimlerin hakkýna riâyet edememekten korkarsanýz (bunlarýn yakasýný býrakýn da) beðendiðiniz kadýnlardan ikiþer, üçer, dörder nikahlayýn; haksýzlýk etmekten korkarsanýz bir tane kadýn veya mülkiyetinizde bulunan cariye (ile yetinin); bu, adaletten ayrýlmamanýz için en uygun olandýr (Nisa: 4/2-3).
Ýnsanoðlunun dünya hayatýnda mutluluðu bulabilmesi ve yaratýlýþ amacýný gerçekleþtirmesinin maddi þartlar içinden ikisinin önceliði vardýr: a) Aile ve cemiyet içinde saðlýklý, dengeli ve düzenli "karþýlýklý iliþkiler", b) Adil ve makul bir "insan-servet iliþkisi". Nisa suresinin ikinci âyetinden altýncý âyetin sonuna kadar -birinci âyette önemle tavsiye edilen aile ve akrabalýk baðlarýna riâyetin tabiî sonuçlarý olarak- geniþ ailede yetimlerin haklarýndan söz edilmiþ, velisi ile yetim arasýndaki þahsî ve malî tasarruf iliþkisi kaidelere baðlanmýþtýr. Aradaki iki âyette evlilik ve mehir konularýna temas edilmiþtir; ancak bu temas, yetimlerin hukuku ile ilgili kaideler koyma ve tavsiyelerde bulunma iradesinden doðduðu için "dolaylý" olmuþtur. Yani meþhur teaddüd-i zevcat (birden fazla kadýnla evlenme) izni doðrudan hüküm konusu olmamýþ, yetimlerin haklarýný korumak için bir araç olarak "dolaylý yoldan" zikredilmiþtir.
Âyetin dolayýsýyle temas ettiði birden fazla kadýnla evlenme imkân ve âdeti, Ýslâmýn geldiði çaðdan çok öncelere kadar uzanmaktadýr. Ýslâm öncesi çaðlarda Mýsýr, Hindistan, Çin ve Ýran'da, eski Yunan ve Roma toplumlarýnda, yahûdîlerde ve araplarda ya nikahlamak, yahut da evde veya evin dýþýnda bir yerde dost tutmak suretiyle erkekler, birden fazla kadýnla evlilik yapýyorlar veya evliliðe benzer iliþkiler yaþýyorlardý. Bu çaðlarda birden fazla kadýnla evlenmenin birden fazla sebebi mevcuttu. Ýslâmýn geldiði bölgede özellikle köylerde ve dað baþlarýnda yaþayan bedevilerin çok kadýnla evlenmelerinin baþ sebebi, hem korunma, hem de çevresi üzerinde hâkimiyet saðlamanýn güçlü ve muharip nüfusa ihtiyaç göstermesidir. Diðer sebepler arasýnda kýrsal hayatýn güçlüðü ve birçok emekçiyi gerekli kýlmasý, kabileler arasýnda sürüp giden savaþlarýn, yaðma, baskýn ve talan hareketlerinin çok sayýda erkek ölümüne sebep olmasý, bunun sonucu olarak da kadýn-erkek arasýndaki sayýca eþitlik dengesinin erkek aleyhine bozulmasýdýr.
Þu halde Ýslâm bunu (teaddüd-i zevcat, poligamiyi) getirmemiþ, mevcut uygulamayý belli þartlara ve hukuka baðlayarak devam ettirmiþtir. Devam ettirirken de iki durumu birbirinden ayýrmýþ gibidir: a)Henüz evlenmemiþ olanlara -bu âyette- bir kadýnla yetinmelerini tavsiye etmiþ, birden fazla kadýnla evli olanlar için adalete riâyet edememe tehlikesinin bulunduðunu, bundan uzak kalmanýn en uygun yolunun ise bir kadýnla evlenmek olduðunu dile getirmiþtir. b) 129. âyette ise birden fazla kadýnla fiilen evli olanlara hitap etmiþ, birden fazla kadýn arasýnda adalete tam riâyetin mümkün olmadýðýný bir kere daha hatýrlattýktan sonra hiç olmazsa adaletsizlikte, farklý ilgi ve muamelede ölçünün kaçýrýlmamasýný istemiþtir. 129. âyette þöyle buyurulmaktadýr: "Ne kadar üzerine düþseniz de kadýnlar arasýnda adil davranmaya güç yetiremezsiniz; bari birine tamamen kapýlýp da diðerini askýda imiþ gibi býrakmayýn. Eðer arayý düzeltir ve Allah'a itaatsizlikten sakýnýrsanýz bilin ki Allah çok baðýþlayýcýdýr, engin rahmet sahibidir." Burada ne kadar istense, üzerine düþülse, gayret edilse de birden fazla eþ arasýnda adil davranmanýn mümkün olmadýðý açýk ve kesin bir ifade ile dile getirilmiþtir. Bu gerçeklik karþýsýnda beklenirdi ki Allah Teâlâ birden fazla kadýnla evlenmeyi yasaklasýn; ancak O, zaruretleri, mübrem ihtiyaçlar, fevkalade halleri bildiði için bunu yasaklamadý, kullarýn uygulamada zorlanacaklarý bir yasak hükmü yerine ikili bir tavsiye ile yetindi: a) Tek hanýmla evli olanlar -aksine bir zaruret bulunmadýkça bununla yetinmelidirler; çünkü birden fazla kadýnla evlenmeleri halinde haksýzlýklar olacak ve bundan dolayý günaha girebileceklerdir. b) Fiilen birden fazla kadýnla evli bulunan erkekler ise gönül iliþkisi, sevgi ve baðlýlýk gibi insanýn elinde olmayan durumlar ve farklýlýklar dýþýnda, objektif, ölçülebilir, maddî konularda kadýnlarýna eþit davranacak, biri ile evlilik hayatýn fiilen yaþarken diðerini askýda (yalnýz, ilgi ve iliþkiden dýþlanmýþ, ihtiyaç içinde veya maddî bakýmdan diðerlerinden aþaðý durumda) býrakmayacaklardýr.
Ýslâmýn tek veya çok eþlilik konusundaki bu tavrý, resmen bir kadýnla evlenmeyi âdet edinmiþ ve kanunlaþtýrmýþ baþka kültür ve din mensuplarý tarafýndan ele alýnmýþ, þu itirazlar ve tenkitler ileri sürülmüþtür:
a) Bir kadýnýn üzerine bir baþka kadýnla evlilik yapýldýðýnda eþler arasýndaki karþýlýklý sevgi ve þefkatin yerini nefret, kýskançlýk, kin ve intikam duygularý alýr. Bu duygularýn etkisi altýnda kalan kadýn aile içi vazifelerini ihmal eder, kocasýndan intikam almaya kalkýþýr, bunun için israftan kocasýný aldatmaya kadar birçok olumsuz davranýþlara sapabilir.
b) Tarih boyunca yaþanan tecrübe, kadýnla erkeðin yaklaþýk olarak eþit sayýda olduklarýný ortaya koymaktadýr; bir erkeðin birden fazla kadýnla evlenmesi bu tabiî ve fýtrî eþitliði, dengeyi bozmaktadýr, tabiî olana aykýrýdýr.
c) Birden fazla kadýnla evlenmeye izin vermek erkeklerin þehvete ve doyumsuzluða sevkedilmesi, cinsi tatmine öncelik verilmesi sonuçlarýný doðurur.
d) Evlilikte bir erkeðe karþý dört kadýn dengesi, kadýnýn þeref ve haysiyeti bakýmýndan küçük düþürücüdür; Ýslâm bile þahitlik, miras gibi konularda bir erkeðe karþý iki kadýn dengesini getirdiðine göre evlilikte dört kadýn dengeyi bozmaktadýr.
Yabancýlarýn baþlattýðý, giderek bazý müslümanlarýn da katýldýðý bu tenkit ve itirazlara þu cevaplar verilmiþtir:
a) Ýslâm duyguyu dýþlamamakla beraber aileyi, duygu temeli üzerine deðil, mantýk ve fayda temeli üzerine kurmuþtur. Bu tercih insanlarýn duygularýný öldürmeye deðil, ikinci plana itmeye, aklýn ve inancýn kontrolüne vermeye yöneliktir. Duygular, meyiller ve psikolojik tavýrlarýn çoðu telkin ve eðitim ile oluþur ve deðiþirler; birden fazla kadýnla evliliðin yaygýn olduðu bir toplumda Ýslâm kadýnýnýn duygular ile tek kadýnla evliliðin geçerli olduðu toplumlardaki kadýnlarýn -bu konu ile ilgili duygu ve eðilimleri- ayný deðildir. Bu olgunun delili, kadýn ve erkeðin zinasý konusunda Ýslâm ve Batý toplumlarý arasýndaki farklý anlayýþ ve tavýr alýþtýr. Ýslâm kadýnlar meþru nikahla evlenmiþ kadýnlara ve birden fazla kadýnla evli erkeklere karþý fazla olumsuz tepki göstermezken, gerek kadýnýn ve gerekse erkeðin karþý cins ile veya hemcinsi ile yaptýðý zinaya, fuhþa karþý olumsuz bir tavýr takýnmakta, bu fiili þiddetle kýnamakta, ayýp ve günah saymaktadýrlar. Bu sosyo-psikolojik vakanýn tabii bir sonucu olarak Batý toplumlarýnda zinanýn her çeþidi daha fazla yaygýnlýk kazanmýþ, hatta meþrulaþtýrýlmak üzere kanun teklifleri, hukukî düzenlemeler yapýlmýþtýr.
Ýslâm topluluklarýnda ikinci eþler, kendi serbest iradeleri ile ikinci eþ olmayý istemektedirler, birinci eþler de ortak istememeleri halinde, evlenme akdini yaparken bunu þart olarak ortaya koyma hakkýna sahiptirler. Tarihî tecrübe Ýslâm ailelerinde, birden fazla kadýnýn bulunmasý halinde israf, intikam zinasý, aileye ait vazifelerin ihmali gibi davranýþlarýn nadir olduðunu göstermiþtir. Kadýnlarýn ikinci eþi istememeleri doðumdan gelme (fýtrî, tabiîgöz kırpma bir kýskançlýk duygusu yanýnda, belki bundan daha etkili olarak sosyal, psikolojik ekonomik ve hukukî amillere baðlý olarak edinilmiþ (ârýzîgöz kırpma bir þuur ve irade halinden kaynaklanmaktadýr.
b) Tabiatýn kadýnla erkeði eþit kýldýðý, birden fazla kadýnla evlenmeye izin verildiðinde bu eþitliðin bozulacaðý iddiasý da gerçeðe uymamaktadýr. Fizyolojik ve psikolojik olarak evliliðe hazýr hale gelme bakýmýndan kadýnlarýn önceliði vardýr; sýcak bölgelerde kýzlar dokuz yaþýnda bu olgunluða eriþirken erkeklerin onaltý yaþlarýný beklemeleri gerekmektedir. Medenî denilen ülkelerde kýzlarýn, kanunî evlenme çaðýna gelinceye kadar bekaretlerini korumalarý gittikçe daha zor ve nadir hale gelmektedir, bu da onlarýn evliliðe daha önceden hazýr duruma geldiklerinin bir baþka delilidir. Buradan hareketle bir hesap yapýldýðýnda þu sonuç çýkacaktýr: Belli bir yýlda onaltý yaþýna girmiþ bin erkek ve dokuz yaþýna girmiþ bin kýz olsa, kanuni evlenme çaðý olan yirmi beþ yaþa kadar erkeklerden on nesil, kýzlardan ise onbeþ nesil biyolojik olarak evlenmeye hazýr hale gelmiþ olacaklardýr, bu takdirde biyolojik büluð bakýmýndan kýzlarýn sayýsý -farazi olarak- erkeklerinkinin iki katýna da çýkabilecektir; bu vaka, tabiat eliyle (sünnetullah gereði) bir erkeðe iki kýzýn hazýrlanmasýný ifade eder.
Kadýnlarýn ortalama ölüm yaþlar erkeklerinkinden uzundur, buna karþýlýk erkeklerin de çocuk sahibi olma yaþlarý kadýnlarýnkinden daha uzundur. Bu iki yaþ ortalamasý fark bir arada düþünüldüðünde ortalama olarak çocuðu olabilecek yüz erkeðe karþý çocuk yapabilecek elli kadýn bulunur.
Baþta savaþ olmak üzere ölüm getiren olaylar daha çok erkek ölümü getirmektedir. Bu sebeple bazý büyük savaþlarýn sonunda toplumda, kadýnlarýn evlenecek erkek bulamadýklarý ve hükümetlerinden iki kadýnla evliliðe izin talep ettikleri olmuþtur.
Kadýnlar ile erkeklerin eþit sayýda olduklarýndan hareketle poligaminin sosyal sýkýntýlara yol açacaðý iddiasý ancak bütün erkeklerin veya çoðunun birden fazla kadýnla evlenmesi durumunda düþünülebilir. Halbuki Ýslâmýn ikinci kadýnla evlenebilmek için koþtuðu þartlar erkelerin çoðunda deðil, azýnda gerçekleþmektedir. Yaþanýlan tecrübe de poligaminin uygulandýðý yerlerde kadýn kýtlýðýnýn deðil, tek kadýnla evlenmenin kanunlaþtýrýldýðý yerlerde bekar erkek kýtlýðýnýn yaþandýðýný ortaya koymuþtur.
c) Ýslâmýn kadýnlar için getirdiði edep kurallarý ve terbiye tarzý onlarýn cinsi duygu ve güçlerinin -erkeklere nisbetle- daha az geliþmesi ve tahrik edilmesi sonucunu doðurmaktadýr. Ayrýca tabiatlar icabý yaþadýklarý ay hali, gebelik, lohusalýk, emzirme gibi haller evlilik hayatlarýnýn üçte birinde onlarý cinsi hayattan uzak tutmaktadýr. Bunlara bir de Ýslâmýn, ümmet sayýsýnýn çoðalmasýna verdiði önem eklenince gerekli durumlarda bir erkeðin, birden fazla kadýnla evlenebilmesinin câiz kýlýnmasý kaçýnýlmaz olmaktadýr. Ýslâm da bunu yapmýþ, birden fazla kadýnla evlenmeyi menetmediði gibi, farz, vacib, müstehab da kýlmamýþtýr.
Ýnsanlar menedildikleri þeye karþý düþkünlük gösterirler. Müslüman erkek fiilen evlenmese bile bir baþka kadýnla daha evlenme imkânýnýn bulunduðunu bilerek bu "yasaklýlýk" psikolojisinden kurtulmaktadýr.
d) Ýslâmýn kadýna nasýl deðer verdiði, onun haklarýnýn korunmasýna nasýl itina gösterdiði hem dinî metinlerde, hem de örnek devirlere ait uygulamalarda açýkça görülmektedir. Birden fazla kadýnla þartlara baðlý evlenme izninin, kadýnlarýn haklarý ve deðerleri ile olumsuz bir ilgisi yoktur; bu iznin gerekçesi yukarýdaki maddelerde açýklandýðý üzere dinî, ictimaî, iktisadî, ahlâkî zaruretlere dayanmaktadýr.
Uygulamada çok kadýnla evli erkeklerin adaletsizliði, kumalar arasýndaki geçimsizlik, böyle ailelerde evlerin cehennem çukuruna dönüþmesi, insanlar arasýndaki güzel iliþkilerin çirkinleþmesi bir vakadýr. Ancak bu çirkinliklerin ve kötülüklerin âmili kanun (þeriat) deðil, onu uygulayan -daha doðrusu uygulamayan- müslümanlardýr. Demokrasiyi ele alalým, Batý'da güzel sonuçlar verdiði halde Doðu'da adý mevcut, kendisi mefkuddur (yoktur). Birçok yerde demokrasi terkedilmiþ, komünizme geçilmiþ, bu defa onda insanlýk için huzur, adalet ve saadet aranmýþtýr, ancak uygulama teoriye uymamýþ, onda da aradýðýný bulamayanlar yeniden demokrasiye geçer olmuþlardýr. Þu halde bir hukukî, ictimaî, siyasî sistem hakkýnda doðru deðerlendirme yapabilmek için sistemin kendisi ile uygulamayý birbirinden ayýrmak, birinin kusurunu diðerine yýkmamak gerekmektedir.
Beþerî sistemler köklü deðiþikliklere uðratýlarak amaca uygun hale getirilirler. Ýslâmda köklü deðiþim söz konusu deðildir, onda deðiþmez kurallar vardýr, ancak hangi kural olursa olsun uygulandýðýnda tabiî olmayan bir olumsuz sonuç doðuyorsa uygulamayý durdurma imkan da mevcuttur. Bu cümleden olarak bir cevazdan (izinden, serbest býrakmadan) ibaret olan çok kadýnla evlilik, genellikle kötüye kullanýldýðý ve olumsuz sonuçlar doðurduðu takdirde islâmî yönetim tarafýndan engellenebilir; bu kanunu (þeriat) deðiþtirmek mânasýna gelmez; bu, týpký þartlarýný yerine getirememekten korkan ferdin tek kadýnla evli kalmayý yeðlemesine benzer. Günümüzde bizde ve bize benzer toplumlarda tek kadýnla evlilik örf ve âdet haline geldiði için bir kimsenin karýsýna kuma almasý, birinci kadýný, ondan olma çocuklarý ve çevresini, baþka çað ve toplumlarda olandan daha ziyade etkilemekte, üzmekte, periþan etmektedir. Bir müminin, insanlar bu kadar üzüntüye sokacak bir davranýþta bulunabilmesi için zevkten baþka sebepleri olmalýdýr.
Gönderen: 03.07.2007 - 16:47
Bu Mesaji Bildir   Ônder23 üyenin diger mesajlarini ara Ônder23 üyenin Profiline bak Ônder23 üyeye özel mesaj gönder Ônder23 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 601 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 12:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
Erdal Yaman (52), sunny200 (43), Fatih68 (42), devrim_2005 (35), sofiyacan (37), memis OZYANIK (64), y34 (41), SuTaDiNDa (48), islambay42 (42), heraklia17 (50), MücahidBursa (44), misina (42), enishan (39), yakamoz64 (41), Suphan (37), seyfullah33 (40), esmer_gizz (35), junior_bayram03.. (35), samayiesrar (39), t.ali (39), safiye (60), Dolunay78 (47), murat_kesmen (46), ssemra (43), MERT DEMIR (40), Emre66 (48), ozyanik MEMIS (64), hbdayioglu (48), Melek_gina (38), nazow (42), özlem-mirac (47), nursever (47), Hülya2005 (35), mirac16 (48)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.60087 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.