|
 |
 |
|
Toplam Forum: 69
*** Toplam Konu: 30100
*** Toplam Mesaj: 148193 |
|
|
|
|
|
Gönderen |
|
|
Alemi Ayakta Tutan Adalet |
|
|
|
Ashaptan Abdullah b. Revâha [r.a], Resûlullah [s.a.v] tarafýndan Hayber bölgesindeki arazilerin ürünlerini tesbit, teftiþ ve taksimi ile görevlendirilmiþti. O bölgede müslümanlarla anlaþma yapmýþ olan yahudiler yaþýyordu.
Abdullah b. Revâha [r.a] her sene gelir, ne kadar ürün yetiþmiþse tesbit eder, yarýsýný kendilerine ayýrmalarýný, yarýsýný da Ýslâm devletine teslim etmelerini söylerdi.
Yahudiler, Hz. Peygambere [s.a.v] gelip onun tesbit ve taksim konusundaki aþýrý titizliðinden þikâyet ettiler. Bir ara da kendisine rüþvet teklif ettiler. Bunun üzerine Abdullah [r.a] onlarý toplayarak þöyle dedi:
"Ey Allahýn düþmanlarý, bana haram mý yedirmek istiyorsunuz? Vallahi ben, bana insanlarýn en sevimlisi olan bir peygamberin yanýndan geldim. Siz ise bu küfür halinizle varlýklar içinde hiç sevmediðim kimselersiniz. Bununla birlikte, size olan kýzgýnlýðým ve Hz. Peygambere [s.a.v] olan sevgim beni, size karþý adaletsiz davranmaya sevketmez. Ben, anlaþmaya göre hakkýnýz ne ise onu size veririm."
Bunu iþiten yahudiler,
"Ýþte gökleri ve yerleri ayakta tutan adalet budur" dediler. [Ýbn Kesîr, el-Bidâye ven-Nihâye, 4/199; Kandehlevî, Ha-yâtüs-Sahâbe, 2/164.]
Yüce Allah müminlere yeryüzünde hakký ayakta tutma görevi vermiþtir. Sadece hakký korumak için hâkim ve þahit olmamýzý emretmiþtir. Mümin, dost-düþman ayrýmý yapmadan, kim haklý ise ona hakkýný vermekle yükümlüdür. Kendi zararýna da olsa hakký söylemekle görevlidir.
Kim hakký korursa Cenâb-ý Hak da onu korur.
Herkesin niyetine ve iþine þahit olarak yüce Allah yeter.
Onun güzel isimlerinden biri de Hakktýr.
|
Gönderen: 18.02.2007 - 02:24 |
|
|
|
978 Mesaj -
|
|
|
adalet mülkün temelidir....hz Ömer..

ablaa bir kedi gördüm sankii 
|
Gönderen: 18.02.2007 - 09:09 |
|
|
|
|
Esselamu Aleyküm..
ALLAH razi olsun Can.. 
Bu resimde harika ama 

|
Gönderen: 18.02.2007 - 10:32 |
|
|
|
1613 Mesaj -
|
|
|
AFF OLMAYAN GUNAHTIR KUL HAKKI
Allah razi olsun abla
dua ile
|
Gönderen: 18.02.2007 - 11:09 |
|
|
|
5108 Mesaj -
|
|
|
Yüreðine saðlýk sayacgin1 Can...
Ýmzanýz çok güzel olmuþ Hayýrlý olsun.
Adalet Mülkün Temelidir
Bir yerde adalet var mýdýr, öteki haklar da var demektir. Yoksa bile, var olan adalet sayesinde öteki haklar da gelebilir.
Bir yerde adalet yok mudur, öteki haklar da yok demektir. Olsa bile adaletsizlik yüzünden öteki haklar da yok olmaya mahkûm demektir.
Bundan dolayý hadis kitaplarýnda adaletin mülkün temeli olduðu yolundaki þu orijinal ifadeyi takdir ve tefekkürle okumaktayýz.
Et-tacdaki ifade aynen þöyle:
– El adlü esasül-mülk! Adalet mülkün temelidir!
Gariptir ki çaðýmýzýn ilim ve fikir adamlarý bunda fikir birliði içinde olduklarý halde, bu adaleti Ýslâmýn temin ve tesis ettiðinde müttefik deðiller, hatta itiraz bile etmektedirler.
Onlardan bazýlarýna göre Ýslâm evrensel bir adalet getirmemiþ; çaðýmýzýn aradýðý, insanlarý adalet karþýsýnda eþit gören bir sistemi öngörmemiþtir. Dolayýsýyla günümüzün ihtiyacýný karþýlamaktan uzaktýr Ýslâm.
Halbuki daha Ýslâmýn ilk günlerinde yaþananlar, onlarýn iddialarýný teyit deðil tekzip etmektedir. Bütün siyer ve Ýslâm tarihinde geçen þu evrensel adalet örneði bize kesin bilgi vermektedir. Hem de sýradan bir Yahudi ile Müslümanlarýn 4. halifesi Hazreti Ali arasýnda eþit þekilde cereyan eden bir adalet örneðidir bu.
Olay þöyle cereyan eder:
Hazreti Ali Efendimiz, Sýffîne giderken yolda devesi üzerindeki heybede bulunan zýrhýný düþürür. Arkasýndan gelen bir Yahudi ise zýrhý bulup alýr; ama kimseciklere söylemez. Aradan zaman geçer Hz. Ali, zýrhý Yahudinin elinde Kûfede görünce hemen tanýr ve sahip çýkarak ister:
– Bu zýrh benimdir. Nerede buldun ise bulup almýþsýn, zýrhýmý geri ver, der.
Yahudi inkâr eder:
– Zýrh benim elimdedir, öyle ise benimdir.
Halife Hazreti Ali baþkanlýk nüfuzunu kullanarak zýrhý alabilirdi, ama o zorla almaz da teklifini þöyle yapar:
– Ben zýrh benimdir diyorum, sen ise deðil diye diretiyorsun, bunun çaresi adalete gitmektir. Buyurun birlikte gidelim mahkemeye.
Ve Müslümanlarýn halifesi Hazreti Ali, sýradan bir Yahudi ile yan yana mahkemeye çýkar; adalet önünde eþit þekilde ifade verir.
Davayý meþhur hukukçu Kadý Þüreyh görmektedir. Sorar:
– Ya Ali, bu zýrhýn senin olduðuna þahidin var mýdýr?
– Var efendim, oðlum Hasanla hizmetkârým Kanber þahidimdir.
Kadý Þüreyh hiç beklemeden cevap verir:
– Oðlunla hizmetçin senin yakýnlarýndýrlar, senin hakkýnda þahitlikleri geçerli deðildir. Baþka þahidin var mý?
– Yok efendim.
– Öyle ise zýrhýn sana ait olduðunu ispat edemediðinden, davayý kaybetmiþ oluyorsun. Zýrh kimin elinde ise sahibi odur.
Hayret ki hayret! Müslümanlarýn halifesi Müslümanlarýn mahkemesinde Yahudi aleyhine açtýðý davayý kaybediyor; Yahudi kazanýrken halife adalete boyun eðerek, itiraza yönelmiyor, rýza gösteriyor.
Manzarayý ibret ve hayretle seyreden Yahudi nihayet insafa geliyor ve gerçeði itiraf ederek þunlarý anlatýyor:
– Ey müminlerin emiri, bu zýrh gerçekten de sizindir. Ben sizin arkanýzdan giderken yolda rastladým. Sizin düþürdüðünüz kesin. Gördüðüm bu adalet karþýsýnda daha fazla direnmiyor, ben de Müslüman oluyorum. Adaletin böylesi ile sadece Arabistaný deðil bütün dünyayý idare etmek mümkündür.
Evet, Ýslam Dini adalet önünde daha ilk günlerden itibaren insanlarý eþit tutmuþ; hatta sýradan Yahudi ile halifeyi yan yana eþit haklarla muhakeme ederek halifenin kaybetmesine bile hüküm çýkartmýþtýr. Demek bugünkü dünyanýn hedefinde Ýslâmýn ta o günlerde tesis ettiði evrensel adalet anlayýþý vardýr. Varabilirse ona varacak, o örnekleri yeniden tatbik ve icra edecektir. Evrensel hukuk da bu anlayýþý aramaktadýr bugün.
|
Gönderen: 18.02.2007 - 11:35 |
|
|
Şu an Yok üye ve 873 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 12:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.
[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye] |
|
 |
|
Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve
afiyet dolu ömür dileriz:
serhat34 (56), ERKAN1 (37), asalbike (39), yunusemrevulkan (45), dilara-87 (38), mustafa güler (68), nesee (43), yasar karatay (53), Sebiha (49), ismaildemir (59), rizacetinkaya (38), Cankiz04NL (39), hulyaozdal (47), atillabaran (52), Sevket14 (36), salihumut (57), yigidimm (54), qwert2626 (53), guzelsoz (48), mehmelen (42), *Buket* (35), ferhatbnc (46), cCcTAHIRcCc (42), LEVENTDURMAZZ (44), Kerbelaa (34), Anteplisofi (45), haram (44), ngulacar (46), TARIK-ist (55), simsekkk (36), mevanur (41), aybeks (44), kasimbey (45), sengroup (20), selcuklu (50), ayla_cakir (44), akcaabatli (63), hakir (40), vuslat789 (43), djamsterdam (45), furkansoner (44), mustafa.sahin (48), halidbin (54), eliz (46) |
|
|
|
 |
|