|
 |
 |
|
Toplam Forum: 69
*** Toplam Konu: 30100
*** Toplam Mesaj: 148193 |
|
|
|
|
|
Gönderen |
|
 |
NeV-Ra |
|
|
|
|
ÞÝMDÝ GENÇ MÝYÝZ?
Selim Gündüzalp
Yazýmýza Hz. Ömer'den bir hatýrayla girelim: Devlet reisi iken, her sabah "ÖLÜM VAR YA ÖMER" diye, seslenip ikaz eden ücretli bir memur tutuyor. Ancak bir gün âniden vazifesine son verilen bu memur sebebini sorduðu zaman: "Bu sabah aynaya baktýðýmda, saçýmda sakalýmda beyaz kýllarý gördüm. Onlar bu vazifeyi senden daha iyi yapýyorlar" cevabýný alýyor.
Evet dostlar. aynalar bizi bekliyor, bir görünelim ondan sonra karar verelim veya isterseniz býrakalým da onunla otuzbeþ yaþ þâiri konuþsun:
Benim mi Allah'ým bu çizgili yüz?
Ya gözler altýnda mor halkalar ?
Neden böyle düþman görünürsünüz,
Yýllar yýlý dost bildiðim aynalar?"
"Dost acý söyler" sözünün hikmetini anlar gibi oluyoruz deðil mi? Ne yapalým kabahat aynalarda deðil ki... Onlarýn bir þey ilâve ettikleri yok... Biz nasýlsak sadece aynen aksettiriyorlar.
Hem dört mevsim bahar olmaz yâ... Herþey gibi, güzelliklerde solacak. Zira herþeyin bir sabahý, bir de akþamý var. Bursa'lý þâir Cenâni'nin söyleyiþiyle: "Dehr içinde hangi gün gördük ki, akþam olmaya". Aslýnda akþamýn olacaðýný, o kaçýnýlmaz saatin geleceðini hepimiz biliriz. Ama gene de gelip geçici þeylerle avunur ve kendimizi aldatýp, zihnimizi baþka þeylerle meþgul etmeye çalýþýrýz.
Biz durmadan deðiþen, ama etrafýndaki þeylerin de durmadan deðiþmesinden yakýnan insanlar olarak kendi bencilliðimiz içinde herþeyi unutuveriyoruz. J.J. Rousseau'nun deyiþiyle "Yeryüzünde herþey devamlý bir akýþ halindedir. Hiç bir þey kararlý ve kesin bir þekilde muhafaza edilemiyor ve dýþýmýzdaki þeylere karþý duyduðumuz sevgiler de, ister istemez onlar gibi geçiyor, deðiþiyor."
Tiryakisi olduðu ve zararýný bildiði halde elindeki sigarayý son dumanýna kadar yudumlayan insan, hayrettir ki, ayný titizliði sayýlý nefeslerden örülü gençliðine gösteremiyor. Herhalde gençliðimizi parayla satýn almadýðýmýz için kýymetini tam takdir edemiyoruz. Halbuki hayatta insanýn baþýna bir defa gelen gençliðin sýhhat ve boþ vakit gibi ne büyük bir nimet olduðu, ancak elden gidince anlaþýlýyor.
Asrýn doktorunun günümüz gençliðinin hastalýðýna uzattýðý reçetede: "Gençlik damarý akýldan ziyâde hissiyâtý dinler. His ve heves ise kördür. Âkýbeti görmez. Bir dirhem hazýr lezzeti, ileride bir batman lezzete tercih eder" yazýlýdýr. Bunu bilmezlikten gelmek, tedavi ve teþhiste mutlaka yanlýþlýklara sebebiyet verecektir. Evet bu çaðda, bu yaþta, uðruna "ebedilik" yeminleri edilmiþ nice sevgiler ve sevgililer vardýr ki, kýsa bir müddet içinde arkasýnda bir ümit ýþýðý, hattâ titrek bir pýrýltý bile býrakmadan sönüp tükenmiþtir. "Hakikî zevk ve elemsiz lezzet, yalnýz îmanda ve îman ile olabilir" sýrrýnca, gençliðini kýymetsiz þeylerin peþinde harcamayanlar, yapraklar gibi rüzgârlara oyuncak olmaktan kendini koruyanlar ve gençlikten ihtiyarlýða gün çalmýþ olan bahtiyârlar, Efendimizin (s.a.v) "Gençlerinizin en iyisi, temkinde ve sefahatlerden çekinmekte ihtiyarlara benzeyenlerinizdir." þeklindeki mübârek sözlerine mazhar olmuþ demektirler.
Herþey gibi, gençlik sermayesi de, sarfedildiði yere göre kýymet kazanacaktýr. Çok kýsa zaman misafirimiz olan gençlik nimetini iyi deðerlendirebildiðimiz takdirde, onunla ilerde ebedî bir gençlik kazanabileceðimizi bütün ilâhi fermanlar ve peygamberler haber vermektedir.
Öyleyse yolun neresinde olup olmadýðýmýzý anlamak için, yazýmýzýn baþýndaki "ÞÝMDÝ GENÇ MÝYÝZ?" sualine hemen cevap aramaya baþlayabiliriz.
|
Gönderen: 26.11.2006 - 22:31 |
|
|
|
2687 Mesaj -
|
|
|
tebuk seferi hutbesinden bir hutbeden örnek
sallallahü aleyhi vesellem
SAS buyuruyor
Gençlik, deliliðin bir çeþididir.
AMAN DIKKAT EDELIM
Beyhaki, Ýbn Asakir, Ebu Nasr es-Seceri, Ýbn Ebi Þeybe, Ebu Nuaym ve Kudai rivayet etmiþtir. (Feyzül-Kadir, II/179; Zâdül-Meâd, III/7).
|
Gönderen: 26.11.2006 - 22:36 |
|
|
|
815 Mesaj -
|
|
|
ablam
soru çok güzel gerçekten soruyorum kendime ama bir türlü cvp bulamýyorum her nekadar geçici olduðunu bildiðim halde yinede cvp veremiyorum
Gençlik, deliliðin bir çeþididir.demiþ nurbahçesi abim doðru sözün arkasýndayým ben..
Selam ve dua ile..
|
Gönderen: 26.11.2006 - 22:48 |
|
|
|
639 Mesaj -
|
|
|
Herhalde gençliðimizi parayla satýn almadýðýmýz için kýymetini tam takdir edemiyoruz. Halbuki hayatta insanýn baþýna bir defa gelen gençliðin sýhhat ve boþ vakit gibi ne büyük bir nimet olduðu, ancak elden gidince anlaþýlýyor.
insALLAH elimizden gitmeden önce gencligin kiymetini bilenlerden ve
gencligini iyi degerlendirenlerden oluruz...
NeV-Ra abla
|
Gönderen: 26.11.2006 - 23:33 |
|
|
|
5108 Mesaj -
|
|
|
Yüreðine saðlýk...
Emeklerine
Ellerine saðlýk...
Gençlikte, güzellikte akýl arama...!
Geçlik, insanýn baþýna hayatta bir kere gelir...!
|
Gönderen: 27.11.2006 - 09:56 |
|
|
Şu an Yok üye ve 1400 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 12:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.
[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye] |
|
 |
|
Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve
afiyet dolu ömür dileriz:
olgan (52), elukumeluk (29), kefeli78 (59), TuncayOzan (48), uysaladam28 (48), KoraY (36), gunduz1966 (59), betul16 (35), Amigo1907 (38), TWEEN (42), berkan_33 (39), Abdullahper (42), ..::Suheda::.. (37), Negarip (35), zeynelabidin (59), KüBraa (36), Zehra_NL_70 (38), helvaci (33), saliha88 (37), erkam sezer (47), atilla854 (52), sizofren (50), safranbolulu_84 (41), cem can (52), mkalender (54), bulentguven (45), ali polat (52), Yusuf1978 (47), Beycumali (38), Avci1 (53), yahya77 (57), Dreams_25 (45), abdullah ravza (42), IceCubenow (40), xundar (44), capanoglu87 (38), sevin (38), yamyam (46), Nur talebesi (38), Suheda (36), reptir5 (47), mehmed_13 (36), matrx58 (42) |
|
|
|
 |
|