0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » D İ N / İ S L A M » DİĞER DİNİ KONULAR » ZeKaT...!!!...ZeKaT iLe iLGiLi MeRaK eTTiKLeRiNiZ...!!!...

önceki konu   diğer konu
69 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
rifat56 su an offline rifat56  
ZeKaT...!!!...ZeKaT iLe iLGiLi MeRaK eTTiKLeRiNiZ...!!!...
5108 Mesaj -

Mallarýnýzý zekat ile koruyun


Sual: Mal, zekat ile korunurmuþ. Zekat bu kadar önemli mi?
CEVAP
Kur’an-ý kerimin çeþitli yerlerinde namaz ile zekat beraber bildiriliyor. (Namazý kýlýn, zekatý verin) buyuruluyor. (2/43)

Zekatýn önemi büyüktür. Hadis-i þeriflerde buyuruldu ki:
(Allah’a ve Resulüne inanan, malýnýn zekatýný versin!) [Taberani]
(Zekat vermekle müslümanlýðýnýz mükemmel hâle gelir.) [Bezzar]

(En faziletli ibadet namaz, sonra zekattýr.) [Taberani]
(Hastalarýnýzý sadaka ile, mallarýnýzý zekat ile koruyun!) [Deylemi]
(Allahü teâlâ, malýnýzýn temizlenip güzelleþmesi için zekatý farz kýldý.) [Hakim]

Zekat vermeyen büyük günah iþlemiþ olur. Hadis-i þeriflerde buyuruldu ki:
(Zekat vermeyen kimseye Allahü teâlâ lanet eder.) [Nesai]
(Zekat vermeyen, temiz malýný kirletmiþ olur.) [Taberani]
(Zekat vermeyen kimse, kýyamette ateþtedir.) [Taberani]

(Zenginlerin zekatý fakirlere kâfi gelmeseydi, Allahü teâlâ onlara ayrýca nafaka verirdi. Aç kalan fakir varsa, zenginlerin zulmü yüzündendir.) [El-Askeri]

[Eli ayaðý tutup da, çalýþabilenlerin zekat istemesi haramdýr. Ýstemediði halde, kendisine zekat verilirse, almasý günah olmaz. Zekat, çalýþamýyacak kadar hasta, sakat olanlara ve çalýþýp da güç geçinenlere verilir. Allahü teâlâ böyle fakirleri de milletin içinde kýrkta bir yaratmýþtýr.]

(Zekat vermeyen bir toplum, rahmetten, iyilikten mahrum kalýr. Hayvanlar da olmasa, hiç rahmet görmezlerdi.) [Taberani]

(Zekatý verilmeyen mallar, karada, denizde telef olur.) [Taberani]
(Zekatýný veren o malýn þerrinden korunmuþ olur.) [Beyheki]
(Zekat vermeyenin namazý kabul olmaz.) [Taberani]

[Zekat vermemek büyük günah olduðu için, böyle günahkârýn kýldýðý namaz, sahih olup borcu ödenirse de, namazdan hasýl olacak büyük sevaba kavuþamaz. Her günah da böyledir.]

Peygamber efendimiz, (Zekatý verilmeyen mallar, yýlan olup sahibinin boynuna dolanýr) buyurduktan sonra, þu mealdeki âyet-i kerimeyi okudu:
(Allah’ýn ihsan ettiði mallarda cimrilik edenler [o mallarýn zekatýný vermeyenler], iyi ettiklerini [zengin kalacaklarýný] sanýyorlar. Halbuki kendilerine kötülük etmiþ oluyorlar, o mallar Cehennemde, [yýlan þeklinde] boyunlarýna dolanacak [onlarý sokacak].) [Âl-i Ýmrân 180 - Ýbni Mace]

Bu acý azaplardan kurtulmak için, mallarýn zekatýný, tarla mahsullerinin, sebzelerin, meyvelerin uþrunu vermek þarttýr.

Zekat kýrkta bir, uþur onda bir verilir. Kur'an-ý kerimde mealen buyuruldu ki:
(Altýn ve gümüþü [malý, parayý] biriktirip Allah yolunda harcamayanlara [zekatýný vermeyenlere] çok acý azabý müjdele! [Zekatý verilmeyen mallar] paralar, Cehennem ateþinde kýzdýrýlýp, sahiplerinin alýnlarýna, böðürlerine, sýrtlarýna [mühür basar gibi] basýlacaktýr. Bu kendiniz için biriktirdiðiniz servettir. Biriktirdiklerinizi [azabýný] tadýn denilecektir.) [Tevbe 34, 35] (Parantez içindekiler, tefsirlerdeki açýklamalardýr.)

Fakire verilen altýn, onu zengin edecek kadar fazla olmamalýdýr. Borçsuz fakire nisap miktarý veya daha çok zekat vermek mekruh olarak caizdir. 10 gr altýn kadar borcu var ise, 100 gr altýný almasý mekruh olmaz. Altýn ile gümüþ, ne niyetle saklanýrsa saklansýn ticaret eþyasý kabul edilir. Nisap miktarý ise zekatý verilir. “Ev, araba almak için biriktirilen paranýn bana göre zekatý olmaz” diyenlere itibar edilmemelidir.
Gönderen: 03.08.2007 - 10:58
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Zekat nisabı nedir...!!!...
5108 Mesaj -
Sual: Zekat nisabý nedir, nasýl hesaplanýr?
CEVAP
Daha kolay anlaþýlmasý için maddeler halinde yazalým:
1- Zekat nisabý, 20 miskal, yani 96 gr altýn veya bu deðerde para, ticaret eþyasýdýr.

2- Senetli, senetsiz alacaklar nisap hesabýna dahil edilir. Alacaklar tahsil edildikten sonra zekatlarý verilir. Daha almadan da zekatlarý verilebilir.

3- Borçlar, mevcut paradan veya maldan çýkarýlýr. Geri kalanýn zekatý verilir.

4- On yýl sonra alýnacak para, zekat nisabýna dahil edilir. On yýl sonra ödenecek borç zekattan düþülür.

5- Kayýp olmuþ, gasp olunmuþ, gömüldüðü yer unutulmuþ mal ve inkâr olunan alacaklar, nisap hesabýna katýlmaz ve ele geçerlerse, önceki senelerin zekatlarý verilmez.

Senetli veya iki þahitli olan veya itiraf olunan alacaklar, iflas edende ve fakirde de olsa, nisaba katýlýr. Ele geçince, geçmiþ yýllarýn zekatý da verilir.

6- Bir haným mehr-i müeccel olarak kocasýndan alacaðý altýnlarý zekat nisabýna katar.

7- Zekata tâbi mallarýn veya paranýn, sene içindeki azalýp çoðalmasýna itibar edilmez. Nisaba malik olduktan bir sene sonra elde kalan mal, nisabý buluyorsa kýrkta biri zekat olarak fakirlere verilir. Nisaptan aþaðý ise verilmez.

8- Ticaret için olmayan evler, arsalar, vasýtalar, fabrikalar, demirbaþ eþyalar zekat nisabýna dahil edilmez. Ticaret için alýnýp ticaret için saklanan mallarýn, altýn, gümüþ, yerli ve yabancý paralarýn ve elden ele dolaþan hisse senetlerinin zekatý verilir. Evin, apartmanýn, arabanýn, zekatý olmaz. Araba, ev ve arsa alýp satan kimse, bunlarýn zekatýný verir. Çünkü bunlar ticaret malý olmuþtur. Ev yaptýrmak için arsa alan, bunun zekatýný vermez. (Dürer)

9- Zekat verirken bilezik, yüzük gibi altýnlarýn iþçilik ve sanat deðerine deðil, aðýrlýðýna itibar edilir. Yani 12 ayardan fazla olan bütün altýnlar, tartýlýr. Kýrkta biri zekat olarak verilir.

10- Bilezik, zincir, küpe, yüzük gibi çeþitli ayarlarda altýný olan kimse, bunlarýn içinden en yüksek olanýnýn ayarýndan vermesi evla, ortalamasýný hesap ederek vermesi caiz, en düþüðünden vermesi ise, mekruhtur.

11- Kadýnlarýn altýn ve gümüþten baþka diðer süs (ziynet) eþyalarý zekata tâbi deðildir. Pýrlanta, elmas gibi ziynet eþyalarýnýn zekatý verilmez. Þafii'de ise, kadýnlarýn altýn ve gümüþ dahil süs olarak taktýklarý ziynetlerin zekatý verilmez. (Hidaye)

12- Zekata tâbi mallar, altýn liralarýn en düþüðünün alýþ fiyatýna göre hesap edilir.

13- Hisse senetlerinin nâma [isme] ve hâmiline [taþýyana] yazýlý olanlarý vardýr. Ýsimsiz, hâmiline yazýlý olanlarýn devir kabiliyetleri vardýr. Yani döviz gibi elden ele dolaþýr. Ýstendiði zaman satýlabilir. Bu senetler ticaret malý gibi, zekatýn hesap edildiði tarihteki piyasa deðeri üzerinden nisaba dahil edilir. Nâma yazýlý hisse senedi alan, sene sonunda, fabrikanýn demirbaþ mallarýnýn haricindeki parasýný zekat nisabýna dahil eder.

14- Gölde yetiþtirilen balýklar satýlýnca, bu para diðer zekata tâbi mallarla beraber nisaba ulaþýrsa zekatý verilir. Birkaç ineði olup çok süt satan, ineklerin zekatýný vermez, fakat sene sonunda sütten elde ettiði para zekat nisabýna dahil edilir.

15- Zekat nisabýna malik olan zengindir.
Gönderen: 03.08.2007 - 11:00
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Sual: Zenginlik nisabýný yeniden ele almalý diyorlar. Zekat nisabý belli deðil midir?
CEVAP
Gazeteleri okuyan, TV’leri seyredenler, sanki din yeni ortaya çýkmýþ gibi, hakiki Ýslam âlimlerince açýklanýp, onaylanýp 14 asýrdýr uygulanan dini hükümleri deðiþtirmeye kalkanlar çýkýyor. Kimi tesettürü kaldýrýyor, kimi bayanlara hayz ve nifas hallerinde namaz kýldýrýyor, kimi kaderi inkâr ediyor, (Fakirlik kaderimiz deðil) diyerek, güya alýnyazýsýný deðiþtirmeye kalkýyor. Kimi haricileri, Ýslam tarihinde ilk demokrat ve cumhuriyetçi fýrka diye övüyor.

Kimi yakýnda kýyamet kopacak diyor. Hele tuhaf biri, (Ýstanbul’da büyük deprem olacak, 5 milyon kiþi ölecek, aklý olan Ýstanbul’u terk etsin) diyor. Kýyametin ne zaman kopacaðýný Allah’tan baþka hiç kimsenin bilmediði Kur’an-ý kerimde yazýlýdýr. Depremin de bugün için önceden bilinmesi mümkün deðildir. Gaybdan haber verircesine, milleti sýkýntýya sokmak haramdýr.

Dünyada da reform hareketi sürüyor. Ýslam’ýn beþ þartýndan biri olan namazý, sahih olmasýn diye vakti girmeden kýldýran yerler var. Sahih olmamasý için hac bir gün önce yaptýrýlýyor. Zekat, altýn, gümüþ veya ticaret ettiði maldan verilmesi gerekirken, ticaret malýndan deðil de, baþka maldan veriliyor. Böylece zekatlar da sahih olmuyor. Þimdi de kurban ibadeti kaldýrýlmak isteniyor. Kurban kesilmeyip parasý yoksullara verilmesi isteniyor. Dinimiz, (Muhtaç insanlar olduðu zaman kurban kesmeyip parasý yoksullara verilsin) diyemez miydi? Peygamber efendimiz böyle bir þeyi düþünememiþ mi, 1400 yýldan beri gelen âlimler düþünememiþ mi?

Son olarak da zenginlik nisabýný yeniden ele alýp bozmaya çalýþanlar var. Dinimiz kâmil deðil midir? Eksik olan nesi vardýr? Namazýn, orucun, zekatýn, nisabýn yeni bir þekli olur mu? Reformcu, (Dine göre, mallarýn deðeri deðiþmiþ, kim zengin, kim fakir belli deðil. Mesela ortalama 40 davarýn deðeri 2.5 milyar, beþ devenin bedeli 5 milyar, 30 sýðýrýn bedeli 10 milyar. Gümüþe göre 60, altýna göre 500 milyondur. Bunun ortalamasýný almak gerekir. Siz, 500 milyonu olaný zengin sayar, 29 sýðýrýn bedeli olan 9 milyarlýk adamý fakir sayarsanýz, bu adaletli olmaz) diyor. Biri çýkýp da niye dinimizle oynuyorsunuz demiyor.

Böyle bir teklifi, ya dini bilmeyenler veya dini kasten bozmak isteyenler yapar. Dinimizde, bir adamýn 29 ineði ve 39 koyunu ve 4 devesi olsa, ayrýca 50 gram da altýný olsa zekat vermez. Hatta yün için, yük taþýmak için, binmek için olan hayvanlarý varsa onlarýn da zekatý olmaz. Çünkü deve, sýðýr gibi baþka cinsten sâime hayvanlar, birbirlerine ve ticaret eþyasýna eklenmezler. Eklenince, altýna ve ticaret malýna göre, nisabý çok geçer. Bu kadar çok mala sahip olan kimsenin, dinimizin emrine uyarak, zekat vermesi gerekmez. Çünkü din böyle bildirmiþ. Sen bunlarý birbirine ilave edersen, dinin bildirdiði yolu býrakmýþ olursun. Bu kadar malý olmayýp da 100 gram altýný olan kimse, dinen zengindir. Zekat vermesi gerekir. Reformcunun (malý çok olan zekat vermiyor da, malý az olan zekat veriyor) demesi yersizdir. Hatta bir kimse, fakir de olsa, toprak mahsullerinin uþrunu vermesi gerekir.

Problem diye çýkarýlan bu meseleler, kitaba uymamaktan ileri gelmektedir. Dinimiz eksik deðildir. Kitaplara göre amel edilirse, hiçbir mesele kalmaz. Kitaplarda eþyanýn deðeri, dövize, koyuna, sýðýra veya deveye göre tayin edilmez. (Keþf-i rümûz) kitabýnda (Eþyanýn kýymetleri altýn ve gümüþ ile anlaþýlýr) deniyor. Þimdi, gümüþün altýna nazaran kýymeti, yedide birden çok düþük olduðu için, zekat hesaplarýnýn yalnýz altýn lira ile kýymetlendirilmesi lazým olduðu Ýbni Âbidin’de bildirilmektedir.

Ticaret eþyasýnýn kýymeti, para olarak kullanýlmayan altýn ve gümüþ ile hesap edilmez. Hükümet tarafýndan damgalý altýn liralardan kýymeti en az olaný ile hesap edilir. Kitaba inananlar için iþin esasý budur.
Gönderen: 03.08.2007 - 11:02
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Fakirin lehi dinde ölçü mü?
5108 Mesaj -
Sual: Dinde yenilikçi bir yazar, fakirin lehine diyerek zenginlikteki nisap miktarýný 96 gramdan 80’e indiriyor. Yaptýðý dinde reform deðil midir?
CEVAP
Ölçü birimleri, Þer’i birimler, Urfi birimler olmak üzere ikiye ayrýlýr. Þer’i birimler, Peygamber efendimizin zamanýnda kullanýlan birimlerdir. Urfi birimler, þer’i birimlerden farklýdýr. Urfi birimler, hükümetin kabul ettiði birimlerdir. Altýnýn nisabý 20 miskaldir. Bir miskalin aðýrlýðý dört mezhepte farklýdýr. Hanefi’de bir miskal, 20 kýrât’týr. Bir kýrât-ý þer’i ise, kabuksuz, uçlarý kesilmiþ, kuru 5 arpadýr. Hassas terazi ile bu vasýftaki 5 arpanýn 0,24 gr olduðu tespit edildi. Þu halde bir þer’i miskal, yüz arpadýr, yani, 4,8 gramdýr. 20 miskal altýn ise (20x4,8) = 96 gramdýr.

Urfi kýrâtýn aðýrlýðý olan 0,20 ile çarpýlýrsa, bulunan 4 gr, miskalin aðýrlýðý olmaz. Altýnýn nisap miktarýný bu yanlýþ miskale göre yapýp, 4x20 = 80 gr demek doðru olmaz. Ýbni Âbidin hazretleri, mal zekatý kýsmýnda, (Kýrât-ý urfi 4 arpadýr) buyuruyor. Yazar, (Önceleri Ýslam âlimlerine uyarak altýnýn nisabýnýn 96 gr olduðunu açýklamýþtým. Fakat fakirin lehine olduðu için þimdi 80 gramý esas alýyorum) diyor. Fakirin lehi her yerde, her zaman dinde ölçü olur mu? Madem ölçü oluyorsa, ne diye 70 gr deðil de, 80 gr alýnýyor? 10 gr alýnsa fakirin daha lehine deðil midir? Hatta bu ölçüyü temelli kaldýrsalar, fakirlerin lehine olmaz mý? Âlimlerin bildirdiði ölçüye uymadan, fakirin lehine diye altýnýn nisap miktarýný deðiþtirmek dinde reform olur. Kendi görüþüne göre dini deðiþtirmeye kalkan reformculara itibar etmemelidir! Mutlaka muteber bir kitaptan kaynak istemelidir!
Gönderen: 03.08.2007 - 11:03
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Dini emirler çağa göre değişmez
5108 Mesaj -
Sual: Her yýl, zekat için 20 miskal altýndan, fýtra için þu kadar ölçek un veya buðdaydan söz edilir. Buna ne lüzum vardýr? Zekat ve fýtra miktarlarýnýn Türkiye’de TL’ye, Almanya’da Euro’ya göre hesaplanýp ilan edilmesi gerekmez mi? Bir de Þafiiler, deterjan varken, toprakla necaset temizliyorlar. Niçin zamanýmýza uymuyorlar?
CEVAP
Dini kuran biz deðiliz ki, deðiþtirme yetkisi bizde olsun! Dinimize ilave ve çýkarma yetkisi kimsede yoktur. Dinde yapýlacak deðiþikliklere bid’at denir. Hadis-i þerifte buyuruldu ki:
(Her bid’at dalalettir, dalalet ehli de Cehennemdedir.) [Müslim]

Dinimiz, zekat, fýtra ve kurban nisabýnýn ve eþyanýn kýymetlerinin altýn ve gümüþ ile tespit edileceðini bildirmektedir. (Keþf-i rümûz)

Nisap miktarlarý, resmi damgalý, altýn veya gümüþ paralardan, kýymeti en az olan ile hesap edilir. Para olarak kullanýlmayan altýn ve gümüþ ile hesap edilmez. Kýyamete kadar böyledir. Mesela bugün, Aziz, Hamit gibi altýnlardan kýymeti en az olan ile hesap edilir. 20 miskal altýný veya bu deðerde ticaret malý olan kimse, dinen zengin sayýlýr. Bu malýn üzerinden bir sene geçmiþse, zekatýný verir. (Redd-ül Muhtar)

Koyun zekatý kýrkta birdir. Kýrk koyunu olan, birini zekat verir. Bunu otuzda bir veya ellide bir yapmaya hiç kimsenin yetkisi yoktur. Sadaka-i fýtr için de belli ölçekte buðday, un, arpa, hurma ve kuru üzüm verilir. Yani bunlarýn bildirilen miktarý ölçü olarak alýnýr. Muza göre veya cevize göre olmaz. Dinimiz neyi bildirmiþse, o ölçü alýnýr. Mesela dinimiz, (Fýtra olarak, 3500 gr arpa veya deðeri kadar altýn veya gümüþ verilir) diyorsa, Kýyamete kadar bu böyle devam eder. Karadenizli fýndýðý, Akdenizli portakalý ölçü alamaz.

Dini kim koydu ise, deðiþtirme yetkisi de ondadýr. Çaða göre dini emirler deðiþmez. Her çaða göre yeni yorum getirilmez. Çaða göre tefsir olmaz. Þafii mezhebinde, köpek bir yere yaþ olarak dokunursa, orasýný bir defa topraklý olmak üzere yedi defa su ile yýkamak gerekir. (Bugün sabun ve deterjan var, toprakla yýkamaya lüzum yok) denemez. Dinimizin bildirdiði emirlere aynen uyulur. Uymak istemeyenlere sözümüz yoktur.
Gönderen: 03.08.2007 - 11:05
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Sual: Alýnacak maaþlar zekat nisabýna katýlýr mý?
CEVAP
Memur ve iþçilerin alacaklarý maaþ ve ücretler, ellerine geçmeden önce nisap hesabýna katýlmaz.

Sual: Ýþten çýkarýlanlara, ödenmeyen maaþ ve tazminatlarýna karþýlýk 3-4 ay sonrasýna senet veriyorlar. Bu senetlerin, o gün geldiðinde ödenip ödenmeyeceði de kesin deðil. Elinde böyle 3-4 milyarlýk senedi olan bunu nisaba katar mý?
CEVAP
Çekler maaþ gibi deðildir. Bunlar nisap hesabýna katýlýr. Elinde kurban kesecek kadar parasý olan kurban keser. Zekat için de, paralar eline geçince zekatýný verir. Þimdi de, zekatlarýný verse mahzuru olmaz.

Sual: Paylaþýlmamýþ miras malýmýz var. Nisaba dahil edilir mi?
CEVAP
Evet edilir.

Sual: Altýn diþ nisaba katýlýr mý?
CEVAP
Evet katýlýr.

Sual: Sonradan satmaya niyet edilen arsa zekat hesabýna dahil edilir mi?
CEVAP
Edilmez.

Sual: Hanýmýna mehr borcu olan erkek, bu miktarý zekat nisabýndan düþer mi?
CEVAP
Evet. Kime borcu olursa olsun, borçlar çýkarýlýr.

Sual: 25-30 senelik vadeli taksitlerle alýnan krediler zekat hesabýnda borç olarak düþülür mü?
CEVAP
Evet bütün taksitleri düþülür. 30 yýllýk taksiti olsa da hepsi düþülür.

Sual: Bugün zekat günümdür. On gün sonra, hac için yatýracaðým para, zekat nisabýndan düþülür mü?
CEVAP
Hayýr.

Sual: Zekatý hesaplarken, kira da borç grubuna girip maldan düþülür mü?
CEVAP
O ay verdiðiniz kira düþer, gelecek aylarýnki düþmez.

Sual: Devre mülk zekat nisabýna girer mi?
CEVAP
Girmez.

Sual: Kirada üç evi olan zekât verir mi? Vermezse zekât alabilir mi?
CEVAP
Ev zekat nisabýna dahil deðilse de, kurban nisabýna dahildir. Kurban nisabýna malik olanýn da, zekat almasý haram olur. (Redd-ül muhtar)

Sual: Kiradaki evlerimizin kira gelirlerinin zekatýný nasýl vereceðiz?
CEVAP
Kira gelirinin diðer gelirlerden bir farký yoktur. Zekat verilmesi gereken gün, eldeki paraya bakýlýr, nisabý buluyorsa onun zekatý verilir.

Sual: Evimde gümüþ þekerlik, gümüþ ibrik, gümüþ tabak gibi 12 kiloyu bulan gümüþ kap var. 12 kg gümüþ için ne kadar zekat vermek gerekir?
CEVAP
Ýþlenmemiþ 12 kilo gümüþ için 300 gram gümüþ veya bu deðerde altýn verilir. Ýþlenmiþ ise, sanat ve iþçilik deðeri ile kaç lira ise o deðer üzerinden verilir. Mesela 12 kg gümüþün bugün kilosu 500 liradan 6 bin lira ediyorsa, iþlenmiþ olarak 10 bin lira ise, 6 bin üzerinden deðil, 10 bin üzerinden zekatý verilir.

Sual: Altýnýmýz ve paramýz yok. Sadece yarým kilo gümüþ eþyamýz var. Ama piyasa deðeri çok pahalý olup nisabýn üzerine çýkýyor. Zekatýný vermemiz gerekir mi?
CEVAP
Gümüþün nisabý 672 gramdýr. Deðeri çok olsa da, aðýrlýk olarak nisabý bulmadýðý için zekatý verilmez. Çünkü gümüþ ve altýnýn zekatý aðýrlýk olarak ölçülür. Satýp parasý elde olsa idi, nisabý geçtiði için zekat vermek gerekirdi.
Gönderen: 03.08.2007 - 11:06
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Zekat ne zaman verilir
5108 Mesaj -
Sual: Zekat ne zaman verilir?
CEVAP
Zekat, farz olduktan sonra verilir. Nisaba ulaþan, zengin olduðu tarihi, kameri aya göre bir yere yazar. Mesela, 3 Recebde zengin olmuþsa, bir yýl sonra Recebin üçü gelince yine nisap kadar parasý ve ticaret malý varsa zekatýný verir. Ramazan ayýný beklemez.

Günü gelmeden zekat vermekte de mahzur yoktur, çok iyi olur. Hatta gelecek birkaç yýlýn zekatýný önceden vermek de caizdir. Bir kimse, zekatýný yanlýþ hesap edip, bir altýn zekat vermesi gerekirken iki altýn hesap etse, fakire verdikten sonra tekrar hesap etse, bir altýn vereceðini anlasa, ikinci yýl vereceði zekata bu bir altýný mahsup eder.

Zekatý acele etmeden bir yýl içinde vermek gerekir diyen âlimler var ise de, acele edip, hemen vermek vaciptir. Özürsüz geciktirmek mekruh olur. Þafii ve Maliki’de, zekat farz olunca, hemen vermek farzdýr. Hadis-i þerifte, (Zekat vermekte acele ediniz!) buyuruldu. (Ýbni Mace)

Sual: Zekat yalnýz Ramazan ayýnda mý verilir?
CEVAP
Her zenginin zekat verme ayý ve günü farklý olur. Ramazan ayýný beklemez. Eðer Þevvalýn 23'ünde zengin olmuþsa, gelecek yýlýn Þevvalin 23'ünde zekat verir. Þevval ayý gelmeden Ramazan ayýnda verse de olur. Fakat Þevval ayýnýn 23'ünde tekrar malýný hesap eder. Az vermiþse, üstünü tamamlar. Çok vermiþse, fazla verdiði nafile olur. Yani zekatý günü gelmeden önce de vermek caizdir. Fakat gününde tekrar hesap etmek gerekir.

Sual: Bir hoca, (Zekat yalnýz Ramazan ayýnda verilir. Bayramdan önce vermek gerekir. Bayramdan sonraya býrakýlmaz) dedi. Zekat günü dolmayanlar ne olacaktýr?
CEVAP
Bir yanlýþlýk vardýr. Belki sadaka-i fýtýr için söylemiþtir. Herkesin zekat verme tarihi farklý olur.
Gönderen: 03.08.2007 - 11:08
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Sual: Malýmýz nisaba ulaþtýktan sonra, bir yýl dolunca hemen zekatýný vermek farz mýdýr? Bugün yarýn zekat vereceðim derken ölürse, miras býraktýðý maldan vermek lazým mýdýr?
CEVAP
Zekat, farz olur olmaz hemen vermek gerekmez. Vermeden ölürse, býraktýðý maldan verilmez. Bazý âlimlere göre de zekatý geciktirmek mekruhtur, hemen ilk fýrsatta vermek gerekir.

Sual: Zengin olduðumuz tarih belli deðilse, yani hatýrlamýyorsak, zekatý ne zaman vermeliyiz?
CEVAP
Zanný galibe göre tahmini bir tarih kabul edilir. Bundan sonra o tarih esas alýnýr.

Sual: Nisap tarihim 1 Ramazandýr. Mevcut mal varlýðým nisap miktarýný aþýyor. 1 Ramazan günü hangi saatten itibaren zekat bana farz oluyor?
CEVAP
Þer'i gün, imsak ile baþlar. Ýmsak vaktinden itibaren zekat size farz olur.

Sual: Zekat vereceðim gün öðle vaktinde paramý veya altýnýmý çaldýrsam, imsak vaktinden sonra zekat vermek bana farz olduðu için, zekat miktarýný daha sonra elime geçince ödemem gerekiyor mu?
CEVAP
Hayýr. Kendiniz telef etmediðiniz için vermeniz gerekmez.

Sual: Zekat verme günü gelip de zekatýný vermeyen, daha sonra fakirleþip, elinde hiç parasý kalmayan kimsenin zekat borcu af olur mu?
CEVAP
Malý kendi telef ederse, zekat borcu af olmaz, para kendiliðinden telef olursa zekat af olur. Yani malý, kendi harcar veya telef ederse, zekat af olmaz. Mesela borsada parasýný yok ederse veya araba, buzdolabý gibi þeyler alarak parasýnýn hepsini harcarsa zekat af olmaz, zekatýný ödemesi gerekir. Malý çalýnýrsa, kaybolursa, yanýp yok olursa yahut ödünç veya âriyet verip geri alamazsa, o zaman zekat vermek gerekmez.
Gönderen: 03.08.2007 - 11:09
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Hangi maldan zekat verilir
5108 Mesaj -
Sual: Hangi maldan zekat verilir?
CEVAP
Zekatýn hangi maldan verileceðini birçok müslüman bilmemektedir. Zekat olarak verilecek mallar yerine, bunlarýn kýymetlerini de vermek caizdir. Kýymet denilince, altýn ve gümüþ anlaþýlýr, baþka mal, çek, senet, para veya döviz anlaþýlmaz. Çünkü eþyanýn kýymeti altýn ve gümüþ ile anlaþýlýr. (Keþfi rümuz-i gurer)

Fülus [bakýr] paralarýn kýymetleri nisabý bulunca zekat olarak, bu fülusun deðerlerinin kýrkta birini gümüþ olarak vermek gerekir. (M.Seade)

Bakýr paranýn zekatý, ayný cins bakýr paradan verilmez, gümüþ olarak verilmesi gerekir. (Ýmam-ý Ebu Yusuf buyurdu ki, toprak sahiplerinden uþur ve zekat olarak, altýn ve gümüþ yerine, baþka geçer akçe [para] almak haram olur. Her ne kadar bunlar, herkesin kabul ettiði damgalý para ise de, altýn deðil, bakýr paradýr.) [Redd-ül muhtar]

Altýn ve gümüþ olmayan, tedavüldeki para ile zekat verilmez. Zekat, ya altýn veya gümüþ, yahut ticareti yapýlan maldan verilir. Ýmam-ý Nesefi hazretleri buyuruyor ki: Bir zengin, yemek satýn alýp fakire yedirse, zekat vermiþ olmaz. (Zahire)

Zekat olarak, erkek deve verilmez. Erkek develerin zekatý bile diþi deve olarak verilir. Diþi devesi yoksa deðeri kadar altýn veya gümüþ verilir. Baþka mal verilmez. (Hindiyye)

Zekat olarak altýn ve gümüþ yerine, bunlarýn kýymeti kadar uruz vermek sahihtir. (M.Felah)

Ticaret malýna uruz denir. Elbise tüccarý, ya uruz yani ticaretini yaptýðý elbiseden veya deðeri kadar altýn, gümüþ verir. (Tahtavi)

Altýn ile gümüþ, ne niyetle saklanýrsa saklansýn ticaret eþyasý kabul edilir. Nisap miktarý ise zekatý verilir.

Kira ve zekat
Bugün fakir için kiralýk ev çok mühimdir. Fakat zengin zekatýna mahsuben fakiri evinde oturtamaz. Çünkü bir zengin, zekatýna mahsuben, bir fakiri evinde oturtsa zekat vermiþ olmaz.
Gönderen: 03.08.2007 - 11:10
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Mal vermek gerekir
5108 Mesaj -
Sual: Fakirdeki kira alacaðýný almayýp zekatýna saymak caiz olur mu?
CEVAP
Zekat niyeti ile fakiri evinde parasýz oturtsa, kira almasa, sahih olmaz. Çünkü, fakire mal vermesi lazýmdýr.

Alaþýmdan zekat
Sual: Bakýr alaþýmýndan yapýlan bronz liralarýn renkleri ve þekilleri altýn liralara benzediði ve altýn yerine kullanýldýklarý halde, bunlarla zekat verilemez mi? Vekil asýl gibi deðil midir? Gümüþ alaþýmlý paralar da gümüþe benzediðine göre bunlardan zekat verilemez mi?
CEVAP
Ýkisinden de zekat verilemez. Çünkü, zekat vermek ibadettir. Altýn veya gümüþ olarak verilmesi lazýmdýr. Ýbadet deðiþtirilemez, yani dinin bildirdiði þekilde yapýlmasý lazým ki ibadet olsun. Ýnsanýn vekili, bunun namýna ancak dinin izin verdiði iþleri yapar. Fakat, bunun namazlarýný vekili kýlamaz. Bir fasýðýn temiz olarak ve edep ile ezan okumasý caiz deðildir. Çünkü o günah iþlediði için onun ezaný sahih olmaz. Hoparlör de fýsk olan þarkýlarý, çalgý aletlerini yaymakta kullanýldýðý için, bu fýsk aleti ile ezan okumak caiz olmaz. Çünkü, ibadet deðiþtirilemez. Çalgýyý hiç kullanmayýp evinde bulundurmak bile caiz deðildir.
Gönderen: 03.08.2007 - 11:11
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Zekat kime verilir
5108 Mesaj -
Sual: Anne ve babaya zekat verilir mi? Kimlere verilmez?
CEVAP
Ana babaya, dedeye, büyük anneye, evlada, toruna, hanýma ve kâfire zekat verilmez. Fakir olmak þartý ile geline, damada, kayýnvalideye, kayýnpedere, kayýnbiradere, üvey çocuða zekat verilir. Hala, amca, dayý, teyze gibi akrabaya zekat vermek daha çok sevap olur. Ýmameyne göre, borçlu ve fakir kimseye, hanýmý zekat verebilir. (Mevkufat)

Sual: Fakir bir çocuða zekat vermek istiyorum. Yaþý küçük, zekatý babasýna verebilir miyim?
CEVAP
Evet.

Sual: Bir kimse, zengin birisinin fakir çocuðuna veya fakir hanýmýna yahut zenginin fakir babasýna zekat verebilir mi?
CEVAP
Bir kimse, zekatýný zenginin küçük oðluna veremez, ama zenginin büyük çocuðuna, zenginin hanýmýna veya zenginin babasýna fakir iseler zekat verebilir. (S. Ebediyye)

Burada büyük demek akýl balið olmuþ demektir. Küçük ise henüz akýl balið olmamýþ demektir.

Sual: Kýzýmýn aldýðý evlatlýða zekat verebilir miyim?
CEVAP
Kýzýnýzýn aldýðý evlatlýk, onun çocuðu olmadýðý gibi, sizin de torununuz olmaz. Ona zekat verebilirsiniz. Hatta kýzýnýz da ona zekat verebilir.

Sual: Fakir kardeþe zekat verilir mi?
CEVAP
Evet.

Sual: Kýz kardeþime zekat verebilir miyim?
CEVAP
Zekatýnýzý, zengin deðilse kýz kardeþinize veya çocuklarýna vermenizde mahzur yoktur.

Sual: Bir fakir aldýðý zekatý herhangi bir zengine veya bizzat zekat veren zengine hediye etse, zenginin o parayý kullanmasý caiz olur mu?
CEVAP
Fakir aldýðý zekatý, zengine verebilir. Verdiði hediye olur. Zenginin bunu almasý helal olur. Çünkü fakir kendi mülkünden vermiþtir. Bir hadis-i þerif meali þöyledir:
(Þu beþ Müslüman zengin zekat alabilir:
1- Allah yolunda cihad eden,
2- Zekat toplamakla görevli olan,
3- Borçlu ve borcunu ödeyemeyen zengin,
4- Kendi memleketinde zengin olduðu halde, bulunduðu yerde parasýz kalan ve çok alacaðý varsa da, alamayýp muhtaç kalan.
5- Fakir, aldýðý zekatý zengine hediye ederse, zengin bunu alabilir.) [Ebu Davud]
Gönderen: 03.08.2007 - 11:20
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Sual: Zekatý her fakire vermek uygun mu?
CEVAP
Malýný israf edene, haramda kullanana zekat ve fitre vermek layýk deðildir. Verilirse sevabý az olur.

Salih olmayan fakir müslümana da, zekat vermek sahihtir. Fakat salihleri tercih etmek çok sevaptýr. Fasýka zekat vermek, kýraç yere ekin ekmeye benzer, bire 3-5 alýnabilir. Salihlere vermek ise, mümbit topraða ekin ekmeye benzer. Sulak, verimli topraða tohum atýlýrsa daha çok mahsul alýnýr.

Kâfir, her ibadet gibi zekat vermekle de mükellef deðildir. Gayrý müslime zekat vermek caiz deðildir. Resulullah sallallahü aleyhi ve sellem, Muaz bin Cebel hazretlerini Yemen’e gönderirken, zekatýn, uþrun, kimlerden alýnýp kimlere verileceðini bildirirken, (Müslüman zenginlerinden al, fakirlerine ver) buyurdu. (Buhari)

Bu hadis-i þerifi açýklayan âlimler, zekatýn müslüman zenginlerden alýnacaðýný ve onlarýn [müslümanlarýn] fakirlerine verileceðini, gayrý müslime verilmeyeceðini bildirmiþlerdir.

Sual: Akrabaya sadaka, zekat vermek çok sevap deniyor. Ama benim akrabalarým fasýk, verdiðim para ile gidip içki içecektir. Buna da zekat ve sadaka vermem gerekir mi?
CEVAP
Salih akrabalarý tercih etmek gerekir. Çünkü zekatý, salih olan fakir akrabaya, vermek daha sevaptýr. Hadis-i þerifte, (Fakir akrabasý varken, baþkalarýna verilen zekatý, Allahü teâlâ kabul etmez) buyuruldu. Yani, zekat borcundan kurtulursa da, zekattan hasýl olan büyük sevaba kavuþamaz.

Sual: Zekat verilirken salih olmayan yakýn akrabaya mý yoksa salih birine mi vermek daha makbul?
CEVAP
Salih olaný tercih etmeli.

Sual: Gayrimüslime sadaka veya zekat verilebilir mi?
CEVAP
Eskiden, zimmiye zekat verilmez; fakat fitre, kefaret, nezir [adak] ve sadaka verilirdi.
Zimmi, Ýslam devleti tebaasýnda olan gayrimüslim vatandaþ demektir. Bugün, dünyada zimmi yoktur. Yani, þimdi gayrimüslime, zekat da, sadaka da verilmez.

Sual: Salih bir Müslümana, dinen fakir olup olmadýðýný sordum. Hesap etti. Nisaba ulaþmadýðýný, fakir olduðunu söyledi. Ben de zekatýmý ona verdim. Aradan bir müddet geçtikten sonra, o kimse, ben yanlýþ hesap etmiþim, dinen zenginmiþim, verdiðin parayý da harcadým. Sen zekatýný bir fakire ver dedi. Zekatýmý tekrar bir fakire vermem gerekir mi?
CEVAP
Fakir mi, zengin mi diye, gerekli araþtýrmayý yaptýðýnýz için, tekrar vermek gerekmez. Zekat verilebileceðini, soruþturup anlayarak, zekatýný verdikten sonra, bunun zengin olduðu anlaþýlsa, zararý olmaz; yani zekat kabul olur. Fýkýh kitaplarýnda deniyor ki:
Zekat verilecek olan kimse, fakir olduðunu, zekat alabileceðini söylemiþ ise, bu kimsenin, zekat almaya hakký olup olmadýðýný araþtýrmak gerekmez. Buna zekat verince, soruþturarak, araþtýrarak vermiþ sayýlýr. (Nehr-ül-Faik)
Gönderen: 03.08.2007 - 11:20
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Karı kocanın zekatı ayrıdır
5108 Mesaj -
Sual: Bey ve hanýmýn hesaplarý ayrý mýdýr?
CEVAP
Dinimize göre, erkekle hanýmýnýn mal varlýðý ayrýdýr. Birbirine eklenmez. Siz zengin, beyiniz fakir olabilir, siz fakir beyiniz zengin olabilir. Kim zenginse kendi zekatýný verir.

Beyinize ait deðil, kendinize ait borcunuz varsa, mevcut paranýzdan çýkarýrsýnýz. Altýnlarýnýzý tartýp alacaklarýnýzla birlikte hesap edersiniz. Hepsinin kýrkta birini altýn olarak, salih fakir bir müslümana verirsiniz. Ev, dükkan, araba gibi þeyler zekat nisabýna katýlmaz. Yani zekatlarý verilmez.

Sual: Kendi paramý istediðim gibi harcayamam mý, çok bileziðim var, kendi zekatýmý veremem mi?
CEVAP
Kendi paranýzý meþru yerlere, dilediðiniz gibi harcayabilirsiniz. Beyiniz karýþamaz. Karýþýyorsa, zulmediyor demektir. Onun parasýný onun istemediði yerlere harcamanýz uygun deðildir. Eðer izin almýþsanýz, dilediðiniz yerlere verebilir, dilediðiniz gibi de harcarsýnýz. Ýzinsiz harcamanýz doðru olmaz.

Bileziklerinizin zekatýný siz vereceksiniz. Kendi paranýzdan vermeniz gerekir. Beyinizin hediye ettiði para varsa ondan da verebilirsiniz. Hediye olarak aldýðýnýz para da sizindir. Zekat vermeye beyiniz razý olmasa da, muhakkak vermeniz gerekir. Ondan habersiz verirsiniz. Kocanýn razý olmasý meþru iþlerde olur. Siz zekat verdiðiniz için sizden razý olmasa, bunun hiç kýymeti olmaz.

Sual: Eþimin nisabý bulan altýný var. Zekat konusunda iki ayrý kiþi gibi mi davranacaðýz, yoksa bu altýndan borçlarýmýzý düþtükten sonra mý kalaný üzerinden zekat vereceðiz?
CEVAP
Ýki ayrý kiþisiniz. Haným zengin ise o zekat verir. Borç kiminse borçlarýný çýktýktan sonra kalan malý nisaba ulaþýyorsa, üzerinden de hicri bir yýl geçmiþse, zekatýný verir.

Sual: Hanýmýma, sormadan onun adýna zekat verebilir miyim?
CEVAP
Zekatý herkes kendisi verir. Sormadan veremezsiniz. Sizi vekil ederse, yani benim zekatýmý bir müslüman fakire ver derse kendi paranýzdan da verebilirsiniz.

Sual: Karý koca çalýþýyor ve ortak para biriktiriyorlar. Ýkisinin parasý zekat nisabýný geçiyor, ama ayýrsalar nisap miktarýnýn altýna düþecek. Zekatý nasýl verecekler?
CEVAP
Diyelim ikisinin toplam paralarý 100 gram altýn ediyor. Bir kiþi için nisabý bulursa da iki kiþi için nisabý bulmaz. Yaklaþýk 50 gram birinin 50 gramý ötekinindir. Dinimizde herkesin malý ayrýdýr. Müþterek deðildir. Zekat vermeleri gerekmez.

Sual: Hanýmýn zekatýný ondan habersiz bir fakire verdim. Duyunca razý oldu. Zekat sahih oldu mu?
CEVAP
Evet.

Sual: Zekatýmý vermek için, beyimi deðil de, oðlumu, babamý, amcamý veya dayýmý vekil edebilir miyim?
CEVAP
Elbette vekil edebilirsiniz. Onlar sizin zekatýnýzý, kendi paralarýyla da verebilirler.

Sual: Bey zekat vermezse hanýmý mesul olur mu?
CEVAP
Kendi borçlarýnýzý düþtükten sonra þahsýnýza ait 96 gram altýn deðerinde paranýz var ise, zekat vermeniz gerekir. Baba zekat vermezse, hanýmý ve çocuklarý bundan mesul olmaz. Zekat vermemenin birçok zararý vardýr. Bir hadis-i þerifte buyuruldu ki:
(Zekat vermeyen toplum, kýtlýklara, bunalýmlara maruz kalýr.) [Taberani]
Gönderen: 03.08.2007 - 11:21
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Zekatla ilgili hükümler
5108 Mesaj -
Sual: Zekatla ilgili diðer hak mezheplerimizin hükümleri hakkýnda da bilgi verir misiniz?
CEVAP
Hanefi’de zekat nisabý 96 gr, diðer üç mezhepte 69 gramdýr.
Hanefi’de çocuðun ve delinin malýndan zekat verilmez. Diðer üç mezhepte verilir.
Þafii’de zekatý en az üç sýnýfa vermek gerekir, diðer üç mezhepte, yalnýz bir sýnýfa bir fakire vermek kâfidir.

Zekat farz olur olmaz, Hanefi ve Hanbeli’de hemen vermek lazým deðildir. Þafii ve Maliki’de, zekat farz olunca, hemen ayýrýp vermek farzdýr.

Zekat vermemek için sene dolmadan malýný birisine hediye eden veya satan, hile yaptýðý için günahkâr olursa da, Hanefi ve Þafii’de zekattan düþer, Maliki ve Hanbeli’de zekattan düþmez.

Fakirdeki alacaðý zekata saymak Maliki’de caiz, diðer üç mezhepte caiz deðildir.

Þafii ve Hanbeli’de gücü kuvveti yerinde olup çalýþabilen fakire, zekat vermek caiz deðil, Hanefi ve Maliki’de caizdir.

Maliki ’de sene dolmadan zekat verilmez, diðer üç mezhepte vermek caizdir.

Zekatý baþka þehre göndermek Hanefi’de mekruh, diðer üç mezhepte hiç caiz deðildir. Eðer gönderdiði þehirde daha uygun kimseler varsa, zekatý baþka þehre göndermek mekruh olmaz.

Hanefi’de sebzelerin uþru verilir, diðer üç mezhepte verilmez. Hanefi’de meyvelerin uþrunu tartmadan vermek caiz deðildir, diðer üç mezhepte ise, tahmini olarak hesaplayýp vermek caizdir. Balýn uþru Þafii ve Maliki’de verilmez, Hanefi ve Hanbeli’de verilir.

Hanefi’de kadýnýn ziyneti zekata tâbidir. Diðer üç mezhepte tâbi deðildir.

Altýn ve gümüþten baþka madenlerin zekatý Maliki ve Þafii’de verilmez, Hanefi ve Hanbeli’de her madenin zekatý verilir. Hatta Hanbeli’de, sürme taþý gibi yerden çýkan þeylerin zekatý verilir.

Hanefi ve Hanbeli’de maden zekatý % 20, Þafii ve Maliki’de % 2.5’tur.

Maliki’de dedeye ve toruna zekat vermek caiz, diðer üç mezhepte caiz deðildir.

Ýmam-ý a’zama göre ve Hanbeli’de kadýn zekatýný kocasýna veremez, Þafii’de ve Ýmameyne göre verir. Maliki’de ise koca, aldýðý zekatý hanýmýnýn nafakasýna harcamazsa caizdir.
Gönderen: 03.08.2007 - 11:23
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Verilmemiş zekatların devri
5108 Mesaj -
Sual: Verilmemiþ zekatlarýn devri nasýl yapýlýr?
CEVAP
Verilmemiþ zekatlarýn devri deðil, bizzat zekatý vermek gerekir. Ama kaðýt para ile verilmiþtir, yanlýþlýk yapýlmýþtýr, onun için devir yapýlýr.

Zekat borcunun devir yoluyla verilmesinde dikkat edilecek hususlar:
1- Zekat verilecek fakir (veya fakirler) dinen fakir olmalýdýr.
2- Parayý geri iade edeceði için borcu da olmamalýdýr.
3- Önceden anlaþma ve hile olmamalýdýr. Dinin hükmü anlatýlmalý, nasýl yapýlabildiði öðretilmelidir.

Mesela beþ senelik zekat borcu olan nasýl yapar?
Bunu tahmini rakamlarla, bir örnekle açýklayalým:
Þahsýn, birinci sene iki çeyrek altýn, ikinci sene üç çeyrek, üçüncü sene yok, dördüncü sene bir altýn, beþinci sene 2 altýn borcu olsun. Bunlarýn toplamý olan 4 tam bir çeyrek altýn, bir fakire verilir. Fakir, altýnlarý alýnca zekat iþi tamam olur.

Baþka bir örnek verelim:
Þahsýn, birinci sene 10 gram, ikinci sene 14 gram, üçüncü sene yok, dördüncü sene 20 gram, beþinci sene 25 gram altýn zekat borcu olsun. Bunlarýn toplamý olan 69 gram altýn, bir fakire verilir. Fakir, altýnlarý alýnca zekat iþi tamam olur.

Fakir bir kiþi ise:
Diyelim ki elimizde sadece 10 gram altýn (mesela bir bilezik) var. Zekat niyetiyle bunu fakire veririz. Fakir bunu bize hediye edebilir veya satabilir. Her iki halde de bu bilezik tekrar bizim olmuþ olur. Tekrar bunu zekat niyetiyle fakire veririz. Bu iþlemi böyle 7 sefer, (69 gram zekat borcumuz olduðu için) tekrar ederiz. Yedinci seferde altýn fakirde kalýr. Bizim zekat borcumuz ödenmiþ olur. Fakir isterse bunu bize tekrar hediye edebilir veya satabilir. Ama hediye etmeye ve satmaya zorlanamaz. Çünkü mal onundur, kimse karýþamaz.

Fakir iki kiþi ise:
Yukarýdaki örnekte, fakir bir kiþi deðil de iki kiþi ise, birinci fakire zekat niyetiyle 10 gramlýk bileziði verdikten sonra, fakir buna geri hediye eder veya satar. Bileziðe tekrar böyle sahip olduktan sonra bunu ikinci fakire ayný þekilde verir. O da bunu geri hediye eder veya satar. Üçüncü sefer yine birinci fakire ayný þekilde verir. Bunu 69 gram tamam oluncaya kadar ayný þekilde yapar. (Önce birinci fakire sonra ikinci fakire, sonra tekrar birinci fakire ve ikinci fakire diye 69 gram olana kadar devam eder.)

Fakir üç kiþi ise:
Yukarýdaki yaptýklarýný sýrayla birinci fakire, sonra ikinci fakire, sonra üçüncü fakire yapar. Böyle yapmasý devir sayýsýný azaltýr, baþka bir özelliði yoktur.

Sual: Ailece 10 senedir zekatý para olarak veriyoruz. Bu zekatý devir yoluyla nasýl veririz?
CEVAP
Tahmini olarak 10 senedir ne kadar zekat vermiþse, yani ne kadar altýn vermiþse diyelim ortalama her sene yarým altýn verdi. On senede 5 altýn eder. Bu daha az veya daha fazla da olabilir. 5 altýn alýnýr, bir fakire verilir. Fakir de gönlü ile bunu hediye ederse geçmiþ senelerin devri yapýlmýþ olur. Eðer beþ altýn bulunamazsa bir altýn bulunur beþ kere ayný fakire verilir. Fakir her alýþýnda bunu verene hediye eder. Ama bir kalemde olursa yani beþ altýn bulunursa mesele kalmaz. Çok zenginse daha çok altýn gerekir.
Gönderen: 03.08.2007 - 11:24
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Zekat veya sadaka istemek
5108 Mesaj -
Sual: Zekat veya sadaka istemek uygun mudur?
CEVAP
Bir günlük yiyeceði olanýn, zekat veya sadaka istemesi haramdýr. Fakat istemeden verilen sadakayý, zekatý almasý caizdir. Muhtaç olmayan fakirin, verilen zekat veya sadakayý almamasý iyi olur. Birisi zekat toplamak için vazife isteyince, Resulullah efendimiz, (Seni, insanlarýn yýkayýp attýklarý kirleri toplamaya memur etmek istemem) buyurdu. (Ýbni Huzeyme)

Zekat olarak verilen bir deveyi isteyen bir zata, (Þiþman birinin, sýcakta terleyip vücudunu yýkadýðý kirli su içilir mi? Zekat böyle kir gibidir) buyuruldu. (Ýmam-ý Malik)

(Zekat, karýþtýðý malý ifsad eder) hadis-i þerifini imam-ý Ahmed hazretleri, (Ýhtiyacý olmadýðý halde, zekat olarak alýnan mal, diðer mallarý helak eder) diye açýklamýþtýr. (Tergib)

Zekatý muhtaçlara vermelidir! Kur'an-ý kerimin birçok yerinde namaz ile zekat beraber bildiriliyor. (Namazý kýlýn, zekatý verin) buyuruluyor. (Bekara 43)

Sual: Fakir, zekat isteyebilir mi?
CEVAP
Hayýr. Fakat fakir olduðunu bildirmesi caizdir.


Dilenmekteki ölçü
Sual: Zekat kimlere verilir? Dilenmekteki ölçü nedir?
CEVAP
Zekat, çalýþamayacak derecede hasta veya sakat olanlara veya çalýþýp da güç geçinen müslümanlara verilir. Allahü teâlâ böyle fakirleri, milletin içinde kýrkta bir olarak yaratmýþtýr. Bunlara zekat veren zengin bir müslüman, hem ibadetlerini yaparak Allahü teâlânýn rýzasýný kazanýr, hem de sosyal yardým yapmýþ olur. Hem de malýný, servetini fakirlerin haklarýndan ve tecavüzlerinden korumuþ olur. Zenginler, servetin kýrkta birini muhtaçlara verecek olursa, müslüman ülkelerde fakirliðin istismarý önlenmiþ olur.

Zekat ve sadakalar, ayný zamanda sosyal yardým olup, ekonomik felaketleri önlemek için birer tedbirdir. Fakir, ihtiyacýndan fazla ve nisaptan az zekat alabilir. Nafakasýndan fazla; fakat nisap miktarýndan az malý olana fakir denir. Maaþý kaç lira olursa, olsun, evini idarede güçlük çeken her memur, fakir sayýldýðý için zekat alabilir.
Hadis-i þeriflerde buyuruldu ki:
(Çalýþmayýp kendini sadaka isteyecek hâle düþüren, 70 þeye muhtaç olur.) [Tirmizi]
(Muhtaç olmadan dilenen, ateþ koru yutan kimse gibidir.) [Beyheki]
(Mal biriktirmek için dilenen, ateþ koru dilenmiþ olur.) [Müslim]

(Kendisinin veya çoluk çocuðunun katlanamayacaklarý bir ihtiyacý yok iken, dileneni Allahü teâlâ ummadýðý yer ve zamanda muhtaç eder.) [Beyheki]

(Dilenci, dilenmekteki vebali bilseydi, hemen dilenmekten vazgeçerdi.) [Taberani]

(Gerçek yoksul, ihtiyacýný karþýlayacak bir þeyi olmayan, hatýrlanmadýðý için sadaka verilmeyen, kendisi de kalkýp kimseden bir þey istemeyen kiþidir.) [Buhari]

(Þu üç þey için yemin ederim: Sadaka vermekle asla mal eksilmez. Öyle ise sadaka verin! Zulüm gördüðü þahsý, Allah rýzasý için affeden, dünya ve ahirette aziz olur. Öyle ise affedin! Ýsteme kapýsýný açana da, Allahü teâlâ fakirlik kapýsýný açar.) [Ý.Ahmed]

(Dilenmeye mani olan zenginlik, sabah-akþam yiyeceðe malik olmaktýr.) [Ruzeyn]

Bir günlük yani sabah-akþam yiyeceði olanýn dilenmesi caiz deðildir. Dilencinin önünde bir günlük yiyecek parasý varsa, ona bir þey vermek caiz olmaz. Fakat önünde para yoksa veya çok az varsa, onun bir günlük yiyeceði olduðu bilinmediðinden sadaka vermek caiz olur.

Her gün az da olsa sadaka vermelidir. Bir ay bekleyip de daha çok vereyim diyerek sadakasýz gün geçirmemelidir.

Bilal-i Habeþi hazretleri, misafirlerine ikram etmesi için Resulullah efendimize vermek üzere en iyi hurmalardan bir yýðýn hurma ayýrmýþtý. Bir gün Peygamber efendimiz, Hz. Bilal’in evine gelip bu hurmalarý görünce, bunlarýn ne olduðunu sordu. Hz.Bilal de, (Bunlarý misafirlerinize ikram edesiniz diye size vermek üzere sakladým) dedi. Peygamber efendimiz buyurdu ki:
(Bunlarýn Cehennemde duman olmasýndan korkmuyor musun? Ya Bilal bunlarý infak et, azalýr diye korkma!) [Bezzar]
Hediye için bile uzun müddet saklamak uygun görülmemiþtir.
Gönderen: 03.08.2007 - 11:25
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Memura zekat
5108 Mesaj -
Sual: Memur; fitre, zekat alabilir mi?
CEVAP
Dinen zengin olmayan kimse, dolgun maaþlý memur da olsa, fitre ve zekat alabilir. Ýhtiyacý olan eþya ve borçlarýndan fazla olarak, zekat nisabý kadar malý, parasý bulunan müslümanýn, fitre vermesi vacip olur. Fitre, zekat almasý, haram olur.

Fitre nisabýna katýlacak malýn, ticaret için olmasý þart olmadýðý gibi, elinde bir yýl kalmýþ olmasý da gerekmez. (Dürr-ül muhtar)

Halk arasýndaki zenginlikle, dinin bildirdiði zenginlik farklýdýr. Nisap miktarý malý veya parasý olmayan bir kimsenin lüks arabasý bulunsa da zengin sayýlmaz. Tersine evi olmayan, kirada oturan bir kimse, nisap miktarý paraya, altýna veya ticaret malýna sahip ise dinen zengin sayýlýr, böyle bir kimsenin zekat vermesi gerekir ve zekat almasý caiz olmaz.

Nisaba malik olmayan herkes fakir sayýlýr, zekat alabilir. Nisaba malikse fitre vermesi vacip olur. Memur, 600 milyon lira maaþ alsa, fakat nisaba malik deðilse, yani borçlarý çýkýnca geriye nisap miktarý parasý, malý kalmýyorsa, fakir sayýlýr. Aksine asgari maaþ alan bir kimse, borçlarý çýktýktan sonra, nisaba malik ise, zengin sayýlýr, fitre vermesi gerekir. (Redd-ül muhtar)

[Nisap, 96 gr altýn veya bu deðerde para, ticaret malý demektir.]
Gönderen: 03.08.2007 - 11:27
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Zekat ve hile
5108 Mesaj -
Sual: Bazý kimseler, hile ile zekatý ortadan kaldýrmak istiyorlar. Aynen iskat ve devirde olduðu gibi, zengin, zekatýný götürüyor, fakire veriyor. Fakir de "aldým kabul ettim" diyor. Sonra zengine veriyor. Bu âdet halini almýþtýr. Zenginler, zekat verirken, fakirin bunu iade edeceðini biliyor. Fakir de âdet olduðunu bildiði için, geri vermek üzere kabul ediyor. Zekat ile devri birbirine karýþtýrýyorlar. Böyle hile ile zekat vermek sahih midir?
CEVAP
Hiçbir anlaþma ve hile olmadan, bir zengin, fakire zekat verse, fakir de, aldýðý zekatý zengine hediye etse, zekat verilmiþ olur. Herkes malýný istediði kimseye hediye edebilir.

Hizmetçi Berire, kendisine zekat olarak verilen malý, Hz. Âiþe validemize hediye etmiþti. O da, zekat malý olduðu için, Resulullah efendimize vermek istemeyince, Peygamber efendimiz, (Bu, Berire için zekattýr. Onun bize verdiði hediye olur) buyurdu. Fakir aldýðý zekatý, zengine hediye edebilir. Zenginin bunu almasý helal olur. Çünkü fakir kendi mülkünden vermiþtir. (Eþi'at-ül lemeât)

Zekat vermemek için hile-i bâtýla yapmak zulüm olur. Hadis-i þerifte buyuruldu ki:
(Zenginlerin zekatý fakirlere kâfi gelmeseydi, Allahü teâlâ onlara ayrýca nafaka verirdi. Aç kalan fakir varsa, zenginlerin zulmü yüzündendir.) [El-Askeri]

Sual: Zekatýmý altýn olarak bir fakire veriyorum. Verdiðim zekatý fakir bana hediye ediyor. Zekat kadar parayý yine hayýr iþlerinde sarf ediyorum. Bu her sene böyle devam ediyor. Baþka fakire versem, verdiðim zekatý bana hediye etmez, bu ise hediye ediyor diye, hep ayný fakire zekat veriyorum. O da bana hediye ediyor. Böyle verilen zekat sahih olur mu?
CEVAP
Fýkýh kitaplarýnda, (Bir zengin bir fakire zekatýný verse, fakir de, o zekatý ayný zengine hediye etse, zekat verilmiþ olur) buyuruluyor. (Redd-ül muhtar)

Ancak, bu âdet haline getirilirse, iþin içine hile girmiþ olur. Siz, bu fakir bana zekatý hediye eder diye zekat veriyorsunuz. Fakir de, (Zengin, zekatýnýn hediye edilmesini bekliyor. Hediye etmezsem ayýp olur) düþüncesiyle geri veriyor. Dürr-ül-muhtar’da, (Âdet haline gelen hediyeler, þart edilen ücret gibidir) buyuruluyor. Bu bakýmdan böyle hileli iþlerden uzak durmalýdýr.
Gönderen: 03.08.2007 - 11:29
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Sual: Kocam çok fakirdir, ama ben nisaba malikim. Zekat vermemek için bileziklerimin yarýsýný kýzýma hediye etsem günah olur mu?
CEVAP
Farz olduktan sonra zekat vermemek için, hile yapmak haram olur. Farz olmadan önce yapýlan hile, imam-ý Muhammed’e göre mekruhtur. Ýmam-ý Ebu Yusuf’a göre mekruh deðildir. Fetva imam-ý Muhammed’e göredir. Ýmam-ý a’zama göre, kadýn kocasýna zekat veremez. Fakat sizin gibi fakir, fakat dinen zengin olan bir kadýnýn, imam-ý a’zama göre caiz deðilse de, zekatýný imameynin kavline uyarak fakir kocasýna vermesi caiz olur. Bunun için hileye baþvurmadan zekatýnýzý beyinize verebilirsiniz.

Sual: 70 YTL zekat vermem gerekiyordu. Bir fakire 140 YTL deðerinde bir altýn verdim. Sonra bu altýný bana 70 YTL’ye satar mýsýn dedim. Sattý. Zekatým sahih oldu mu?
CEVAP
Altýný fakire vermekle zekatýnýz sahih oldu. Ama 140 YTL deðerindeki altýný ondan 70 YTL’ye satýn almak mekruh olur. Fakir bana zekat verdi diye utancýndan ucuza satmýþtýr. Böyle yapmak yanlýþ. Durumu olduðu gibi fakire bildirip, mekruh iþlemekten kurtulmak gerekirdi. Yani benim 70 YTL zekat vermem gerekiyor. Ancak elimde 70 YTL deðerinde altýn yok. 140 YTL deðerinde var. Size bu altýnýn yarýsýný zekat olarak verdim demek gerekirdi. Sonra o altýnýn yarýsýný bana 70 YTL ye satar mýsýn denirdi. Satarsa altýnýn yarýsý zaten sizindi, diðer yarýsýný da rayiç fiyattan almýþ olurdunuz.

Sual: 50 YTL zekat vermem gerekiyordu. Bir fakir arkadaþýmda 140 YTL deðerinde bir altýn vardý. Bu altýný bana 50 YTL’ye satar mýsýn sana zekat vereceðim dedim.O da 140 YTL deðerindeki altýný 50 YTL'ye sattý. Ben de ona altýný zekat olarak verdim. Zekatým sahih oldu mu?
CEVAP
Zekat sahih oldu. Ancak fakir normalde 140 YTL deðerindeki altýný 50 YTL ye satmaz. (Zekatý bana verecek) diye ucuza sattý. Böyle ucuza satýn alýnmasý mekruh olur. Bunun gibi, fakire 140 YTL deðerinde bir altýn verip, mesela 100 YTL'ye geri almak da ayný þekilde mekruhtur. Halbuki zekat iþi olmasa idi, insan malýný, altýnýný en ucuz fiyata satabilirdi. Hatta para almadan hediye bile edebilirdi.
Gönderen: 03.08.2007 - 11:30
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Zekatı zorla almak
5108 Mesaj -
Sual: Ýslamiyet’te, devletin, ticaret malý zekatýný da zorla zenginlerden alacaðýný söyleyen Suriyeli yazarlar vardýr. Devlet, zekatý zorla alabilir mi?
CEVAP
Hükümet, þu 5 malý alamaz: Emval-i batýna, fitre, kurban, adak ve kefarettir. (Kuduri Þerhi)

Zekat mallarýndan altýn, gümüþ ve ticaret eþyasýna Emval-i batýna denir. Zengin kimse, bizzat kendisi verir. Zekat hayvanlarý ile topraktan elde edilen mallara Emval-i zahire denir. Zekat memurlarý tarafýndan toplanan Emval-i zahire zekatýný, hükümet, zekat almasý caiz olan yedi sýnýftan her birine sarf eder. (Redd-ül muhtar)

Sual: Mezhepsizlerin her fikri yanlýþ mýdýr? Mesela, (Zekattan baþka malda da fakirlerin hakký vardýr) hadisine göre, zekatý hükümetin zorla alacaðýný, ayrýca sadaka vermeyenlerin fazla mallarýna hükümetin el koyabileceðini bildirmeleri de mi yanlýþtýr?
CEVAP
Mezhepsizlerin her fikri deðil, mezhepsiz fikirleri yanlýþtýr. Bahsettiðiniz hadis-i þerife mezhepsiz yazar yanlýþ mana veriyor.

Bu hadis-i þerif, sadakanýn, zekat gibi farz olduðunu deðil, nafile ibadetler arasýnda çok sevap olduðunu göstermektedir. Çünkü, zekat hakkýný fakirlere vermeyenlere Cehennemde azap yapýlacaðý bildirildi. Sadaka hakkýný vermeyenlere ise, hiç azap bildirilmedi. Sevabýnýn çok olduðu bildirildi.

Bunun gibi, hadis-i þerifle bildirilen müslümanýn müslüman üzerinde beþ hakkýndan selam vermek, hasta ziyaret etmek ve davet olunan yemeðe gitmek haklarýnýn da farz olmadýklarýný Ýslam âlimleri sözbirliði ile bildirmiþlerdir.

Dinimizde zekatý verilmiþ mal, biriktirilmiþ, gayrý meþru mal deðildir. Bu malý, kimsenin zorla almaya hakký yoktur. Hadis-i þeriflerde buyuruldu ki:
(Zekatý verilmiþ mal, biriktirilmiþ, istif edilmiþ mal deðildir.) [Ebu Davud]
(Zekatýný vererek mallarýnýzý zarardan koruyunuz!) [Hakim]

Görüldüðü gibi, zekatý verilen mal, kenz, [yani istif edilmiþ, stok edilmiþ mal] deðildir. Zekatýný veren, malýn hakkýný ödemiþ olur. Kimse bu malý alamaz. Hadis-i þerifte buyuruldu ki:
(Bir müminin malýný, onun rýzasý olmadan almak helal deðildir.) [Ebu Davud]

Bir kimsenin mülkü, ondan izinsiz kullanýlamaz. (D.Muhtar)
Gönderen: 03.08.2007 - 11:31
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Zekatı önceden vermek
5108 Mesaj -
Sual: Her yýl Þevval ayýnýn üçünde zekat veriyorum. Bu yýl, zekat günü dolmadan Ramazanda versem mahzuru var mý? Bir hoca, (Günü gelmeden zekat verilirse, nafile olur) dedi. Böyle bir þey var mýdýr?
CEVAP
Hiç mahzuru yoktur, çok iyi olur. Þevval ayýnýn üçü gelince, malýnýzý hesap ederseniz, eksik ise verdiðiniz zekatý tamamlarsýnýz. Fazla ise zararý olmaz. Hatta daha vakti gelmeden birkaç yýlýn zekatýný önceden vermek de caizdir. (Tahtavi)

Bir kimse, zekatýný yanlýþ hesap edip, bir altýn zekat vermesi gerekirken iki altýn hesap etse, fakire verdikten sonra tekrar hesap etse, bir altýn vereceðini anlasa, ikinci yýl vereceði zekata bu bir altýný mahsup eder. (Nimet-i Ýslam)

Görüldüðü gibi, hocanýn söylediði kitaplara uygun deðildir.

Sual: 3 altýn zekat vermem lazým, 5 tane verip ikisini de gelecek yýla mahsup etmek sahih midir?
CEVAP
Evet.

Sual: Geçen yýl, 1 altýn zekatýmý ve gelecek 2 yýla mahsuben de, 2 altýn verdim. Bu yýlki zekatým 2 altýn tuttu. Ýkinci yýl için verilen altýný bu yýla saysam caiz olur mu?
CEVAP
Evet.
Gönderen: 03.08.2007 - 11:36
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Kameri aylara göre zekat
5108 Mesaj -
Sual: Miladi aylara göre zekat verilmez mi?
CEVAP
Zekat, miladi aylara göre deðil, kameri aylara göre verilir.

Sual: Benim zekat verme günüm 10 Aðustos. Bu sene zekat verecek kadar mala borcumdan dolayý malik deðilim. Ancak 15 Aðustos tarihinden sonra eþim maaþýndan bana altýn taký alacak. Alacaðý hediye ile birlikte zekata malik olursam zekat vermem gerekir mi?
CEVAP
Zekat verme günü 10 aðustos olmaz. Hicri yani kameri aylara göre olur. 10 Recep, 7 Þaban gibi. 10 aðustos hangi aya tekabül ediyorsa onu tespit etmeniz gerekir. Geçen senenin 10 aðustosu 28 rebiülevvele geliyor. Bu sene 28 rebiülevvel ise 30 temmuza geliyor. 30 temmuzda dinen zengin sayýlmazsanýz, yani 96 gram altýnýnýz yoksa, fakir olmuþ sayýlýrsýnýz. Bundan sonra zengin olmanýzýn önemi yoktur. Yani yeni bir tarih tespit etmeniz gerekir. Diyelim ki 20 aðustosta zengin oldunuz, bunu kameri aya göre tespit edersiniz. Bir daha ki sene o ayýn o günü gelince eðer zenginseniz zekat verirsiniz, yine zengin olmazsanýz, yeni bir zenginlik tarihini beklersiniz.
Gönderen: 03.08.2007 - 11:40
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
serzen su an offline serzen  
Çok Sağolsaın KArdeş...
231 Mesaj -
Rýfat 56 bu kadar bilgi zannýmca yeterli biraz yavaþla mübarek...Bütün sorularý bu saatdemi cevaplaman gerekiyor..Diðerlerinide baþka bir güne býraksan nasýl olur...Ýyi olur dediðini þimdiden duyuyorum...Teþekkürler Rýfat 56....


Mesaj 1 kez düzenlendi. En son serzen tarafından, 03.08.2007 - 11:41 tarihinde.
Gönderen: 03.08.2007 - 11:40
Bu Mesaji Bildir   serzen üyenin diger mesajlarini ara serzen üyenin Profiline bak serzen üyeye özel mesaj gönder serzen üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Kağıt para ile zekat
5108 Mesaj -
Sual: Bazý kimseler, para paradýr, kaðýt para ile niye zekat verilmez ki diyorlar. Doðrusu nedir?
CEVAP
Günümüzde herkes, dinden bahseder, aklýna göre fetvalar verir. Niye böyle olmasýn ki, bence bal gibi olur diyorlar. Allah ne emrediyor, Peygamberimiz ne buyuruyor, din kitaplarýmýz ne yazýyor demiyorlar. Akla göre ölçü olsa, akýl sayýsý kadar din olur. Onun için dinde nakil esastýr. Bazý kimseler, para paradýr, kaðýt para ile niye zekat verilmez ki diyorlar. Þimdi bu konudaki muteber din kitaplarýndaki ifadelere bakalým:

Zekat olarak verilecek mallar yerine, bunlarýn kýymetlerini de vermek caizdir. Kýymet denilince, altýn ve gümüþ anlaþýlýr, baþka mal, çek, senet veya paralar anlaþýlmaz. Çünkü eþyanýn kýymeti altýn ve gümüþ ile anlaþýlýr. (Keþfi rümuz-i gurer)

Fülus [bakýr] paralarýn kýymetleri nisabý bulunca zekat olarak, bu fülusun deðerlerinin kýrkta birini gümüþ olarak vermek gerekir. (Miftah-üs-seade)

Bakýr paranýn zekatý, ayný cins bakýr paradan verilmez, gümüþ olarak verilmesi gerekir. Ýmam-ý Ebu Yusuf hazretleri buyurdu ki:
(Toprak sahiplerinden uþur ve zekat olarak, altýn ve gümüþ yerine, baþka geçer akçe [kaðýt para] almak haram olur. Her ne kadar bunlar, herkesin kabul ettiði damgalý para ise de, altýn deðil, bakýr paradýr.) (Redd-ül-Muhtar)

Altýn ve gümüþ olmayan, tedavüldeki para ile zekat verilmez. Zekat, ya altýn veya gümüþ, yahut ticareti yapýlan maldan verilir. Ýmam-ý Nesefi hazretleri buyuruyor ki:
(Bir zengin, yemek satýn alýp fakire yedirse, zekat vermiþ olmaz.) (Zahire)

Zekat olarak altýn ve gümüþ yerine, bunlarýn kýymeti kadar uruz [Ticaret malý] vermek sahihtir. Elbise tüccarý, ya ticaretini yaptýðý elbiseden veya deðeri kadar altýn, gümüþ verir. (Tahtavi)

Zekat olarak, erkek deve verilmez. Erkek develerin zekatý bile diþi deve olarak verilir. Diþi devesi yoksa deðeri kadar altýn veya gümüþ verilir. Baþka mal verilmez. (Hindiyye)

Niye diþi deve verilmesi gerektiðini bilemeyiz. Deveye binilir, eti yenir, yük taþýr. Diþi devenin erkek deveden farký var, süt verir, yavru doðurur. Fakat diþi deve, erkek deve olmadan yavru doðuramaz. Buna raðmen dinimiz erkek deveyi zekat olarak vermeyi caiz görmemektedir. Bir bakkal, dükkanýnda sattýðý mallardan zekat verebilir, konfeksiyon malýndan zekat veremez. Bir konfeksiyoncu da, ceket pantolon gibi sattýðý mallardan zekat verebilir, pirinç, yað gibi bakkalýn sattýðý mallardan zekat veremez. Bir eczacý ancak, sattýðý ilaçlarý zekat olarak verebilir. Yahut altýn olarak verir. Konfeksiyon veya bakkal malzemeleri veremez. Halýcý veya mobilyacý ancak ticaretini yaptýðý, sattýðý mallarý zekat olarak verebilir. Halýcý mobilya, mobilyacý halý veremez.

Bazýlarý (Fakire ne versen alýr, yeter ki ver, fakir razý olur) diyorlar. Evet fakir razý olur. Fakat fakirin rýzasý önemli deðildir, önemli olan Allahü tealanýn rýzasýdýr. Kumarda da, faizde de, zinada da taraflarýn rýzasý vardýr. Ama Allahü teâlânýn rýzasý yoktur. Önemli olan Allahü teâlânýn emridir. Niye?, Niçin? demeden kitaplarda ne yazýyorsa ona uymak gerekir. Aklýný kullanarak, niye altýn veya ticareti yapýlan maldan zekat veriliyor da, baþka maldan ve kaðýt paradan zekat verilmiyor? demeye kimsenin hakký yoktur.
Gönderen: 03.08.2007 - 11:41
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Dine uygun çare aramak
5108 Mesaj -
Hile-i þeriyye, harama düþmemek için kurtuluþ çaresini bulmak demektir. Haramý helal veya helali haram yapmak için hile-i þeriyye yapýlmaz. Yahut birinin hakkýna mani olmak veya haksýz mal ele geçirmek için hile yapmak caiz olmaz. Farzdan kurtulmak veya haram iþlemek için hile yapmak haramdýr. Buna hile-i þeriyye deðil, hile-i bâtýla denir. Bir þey, farz veya haram olmadan önce, farz veya haram olmasýný önlemek caizdir. Buna hile-i þeriyye denir.

Muteber eserlerde buyuruluyor ki:
Haramdan kurtulmak ve helale kavuþmak için hile-i þeriyye yapmak caiz ve iyidir. Böyle hilenin caiz olmasýna senet, Sad suresinin 44. âyetidir. Bu âyet-i kerime, Eyüp aleyhisselam, hanýmýna yüz sopa vurmaya yemin edince, bu yemini yapmaktan kurtulmasý için yapýlacak hile-i þeriyyeyi bildirmektedir. (Hindiyye)

Said bin Sad hazretleri anlatýr:
"Babam Sad, Resulullahýn yanýna, hasta, sarsak birini getirdi. Suçunu söyleyip ceza verilmesini istedi. Peygamber efendimiz, (Buna üzerinde yüz filiz bulunan bir dal ile bir kere vurunuz!) buyurdu. Böylece bir vurmakla, yüz sopa vurulmuþ, had cezasý yapýlmýþ oldu. (Eþiat-ül-lemeat)

Âyet-i kerime ve hadis-i þerifte bildirilen hususlar da, hile-i þeriyyenin caiz ve iyi olduðunu göstermektedir. Ýmam-ý a'zam hazretleri de hile-i þeriyyenin caiz olduðunu bildirmiþtir.
Zaruret olmadýkça; hiçbir sebep ile ödünç para alýp, faiz ödemek caiz deðildir. Zaruret baþkadýr, ihtiyaç baþkadýr. Zaruret, kendinin veya nafakasý lazým olanlarýn aç, susuz, çýplak veya sokakta kalarak hasta olmasý demektir. Zaruret olunca, yani ölümden veya hastalýkla, bir uzvun yok olmasýndan korku olunca, helal yol bulunamazsa, faizle ödünç alýnýp, bununla zaruret giderilir.

Nafakaya muhtaç olup, çalýþamayan ve faizsiz ödünç bulamayan kimsenin nafaka için, faiz ile ödünç almasý caiz olur ise de, böyle kimsenin, krediyi muamele satýþý yolu ile almasý iyi olur. Mesela, on altýn alýp, üç ay sonra on iki altýn ödemek isterse, on altýný alýrken, kalem, defter, kitap gibi herhangi bir þeyi de iki altýna satýn alýp, on iki altýn borçlanýr. Bunun gibi haram iþlemekten kurtuluþ yolu aramaya hile-i þeriyye denir. Zarurete düþenin, ibadetini kaçýrmamasý veya haram iþlememesi için hile-i þeriyye yapmasý lazým olur. Ýslamiyet’e uymaktan kaçmak için çare aramaya hile-i bâtýla denir ki, haramdýr.
Zekatý fakire veya vekiline, altýn olarak verip sonra bunu kaðýt paraya çevirmek, hile-i þeriyye olur. Zekatý, sadaka-i fýtrý, nezri ve kurbaný, kaza etmeden fakir olan, hile-i þeriyye denilen kolaylýkla, bunlarý kaza edebilir.

Eþini üç talakla boþayan müslümanýn, nikahý kendi mezhebine uygun, fakat diðer üç mezhepten birine uygun deðil idiyse, o mezhebi taklit ederek yeniden nikah yapar. Bu da hile-i þeriyye olur.
100 gram bileziði olan muhtaç bir kadýn, dinen zengin sayýlýr. Zekat vermesi ve kurban kesmesi gerekir. Eðer bu muhtaç kadýn, kurban kesmemek için, kurban bayramýnda sefere çýksa, bayramdan sonra memleketine gelse, artýk kurban kesmesi vacip olmaz. Zekat vermemek için de, bileziklerinin yarýsýný çocuðuna hediye etse, zekat vermekten kurtulur. Fakat zekat farz olmadan önce yapýlan böyle hile, imam-ý Muhammed’e göre mekruh, imam-ý Ebu Yusuf’a göre caiz olur.
Gönderen: 03.08.2007 - 11:43
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Kağıt liraların zekatını vermek için hile-i şeriyye
5108 Mesaj -
Bütün kitaplar, (kaðýt liralarýn zekatý, altýn olarak verilir. Kaðýt olarak verilmez) diyor. Kaðýt liralarýn zekatýný verebilmek için, (Hile-i þeriyye) yapýlýr.

Borçlusuna zekat vererek onu borçtan kurtarmak için, (Sana zekat vereceðim. Fakat, senden alacaðýmý, vereceðim zekatýma karþýlýk sayýyorum. Sen de kabul et!) demek caiz olmaz. Zekatý fakire vermesi, fakirin de aldýðýný zengine geri vererek borcunu ödemesi lazýmdýr. Fakirin geri vermesine güvenemeyen alacaklý için, Fetava-yý Hindiyye’nin altýncý cildi sonunda diyor ki:

(Alacaklý, güvendiði bir kimseyi borçlusuna göstererek, sana vereceðim zekatý teslim almak ve sonra senin bana olan borcunu ödemek için, bunu vekil yap der. Fakir de o kimseyi böylece vekil yapar. O kimse zekatý alýnca, aldýðý mal, fakirin mülkü olur. Sonra, bunu zengine geri vererek, fakirin borcunu ödemiþ olur.

Ýki kimsenin bir fakirden alacaklarý olsa, bunlardan biri, fakire alacaðý kadar zekat verip, onu kendine olan borcundan kurtarmak istese, fakire o kadar zekat verir. Sonra, alacaðýný fakire sadaka eder. Yani helal eder, baðýþlar. Sonra fakir, elindeki zekatý bu zengine hediye eder. Yahut fakir, borcu kadar altýný birisinden ödünç alýp zengine hediye eder. Zengin bunu zekat niyeti ile bu fakire geri verir. Sonra, fakiri borcundan ibra eder. Yani, ona baðýþlar. Fakir, zekat olarak aldýðý altýnlarý, evvelce ödünç almýþ olduðu kimseye geri verir. Zekat ile [ve nezr edilen mal ile] hayrat ve hasenat yapýlamaz. Yapmak için, bunlarý tanýdýðý bir fakire verir. Fakir de, bunlar ile o hayýrlý iþleri yapar.)

Bunlardan anlaþýlýyor ki, kaðýt para ile zekat verebilmek için, vereceði kaðýt paranýn deðeri kadar altýn lira aðýrlýðýndaki altýn ziynet eþyasýný hanýmýndan veya bir tanýdýðýndan ödünç alýr. Altýnlarý, tanýdýðý veya akrabasýndan bir fakire zekat niyeti ile verir. Böylece kaðýt paralarýn zekatý verilmiþ olur. Sonra, fakir bu altýnlarý bu zengine hediye eder. Zengin de alýp, sahibine geri vererek borcunu öder. Zekatý verilmiþ olduðundan, zengin zekat vermek için ayýrmýþ olduðu elindeki kaðýt paralarýn bir kýsmýný bu fakire verir. Geri kalaný her türlü hayrata ve hasenata verir. Fakir de bu hayratýn sevaplarýna kavuþmak isterse, zekat olarak aldýðý altýnlarý bu zengine satar. Sonra, hayýrlý iþler yapmasý için zengini vekil edip, kaðýt paralarý zengine geri verir.

Dört mezhep ilimlerinde mütehassýs, büyük âlim, seyyid Abdülhakim Arvasi hazretleri buyurdu ki:
(Kaðýt paralarýn kýymeti, kýymeti itibariyyedir. Ýtibardan düþünce, kýymeti kalmadýðý için, fýtra ve zekatý, kaðýt para ile vermek caiz olmaz. Kaðýt ile, önce verilmiþ zekatlar, altýn ile devredilerek, kaza edilmeli. Hacdan baþka, diðer mali ibadetlerin kazasý devir yolu ile yapýlýr.) (Cennet Yolu Ýlmihali)
Gönderen: 03.08.2007 - 11:44
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Bir okuyucunun sualleri
5108 Mesaj -
Sual: Zekatý altýnla verince fakir de gidip kuyumcuda bozduruyor. Kuyumcu da bundan % 10 kazanýyor; verdiðimiz zekatýn bir kýsmý kuyumcuya gidiyor, bu adaletsizlik deðil mi?
CEVAP
Dinin emrinde yanlýþlýk olmaz. Bir yerden ödünç bilezik vesaire altýn alýrsýn, zekatý verirsin. Fakire dersin ki eðer istersen bu altýný bana sat, kuyumcu % 10 kâr eder, senin % 10 zararýn olur. O da kabul ederse elinde vereceðin zekat parasý ile bu altýnlarý alýrsýn. Böylece zekat dine uygun verilmiþ olur, fakir de bir kuruþ zarar etmiþ olmaz, kuyumcu da % 10 almýþ olmaz. Ödünç altýnlarý da götürüp sahibine verirsin. Dinimizde yanlýþ bir þey yoktur ve olamaz, her þeyin kolayý ve çaresi vardýr.

- Ekonomik sistemin ölçütünün altýna endeksli olduðu 80-90 yýl öncesine kadar bu dediðiniz doðru olabilirdi ama þu an bu dediðinize göre herkes zekat verse ödünç bilezik-altýn bulamamak bir yana o vakit Türkiye’de altýn fiyatlarý þiþer, ithalat olur ve döviz kaybýndan iflas ederiz. TIR’larla altýna ihtiyaç olur. Ekonomiyi iyi bilen bir büyük âlimin ictihadýna ihtiyacýmýz var! Ayrýca parayla zekat verilebileceðini söyleyen cemaatler de var.
CEVAP
Namaz kýlmayan cemaatler var, karýsý kýzý açýk gezen cemaatler var, hiç zekat vermeyen cemaatler var. Bunlar dinde ölçü olur mu? Biz size dinin hükmünü bildiriyoruz. Dinde benim veya falanca cemaatin görüþü ölçü olmaz. Ölçü dindeki kitaplardýr. Zekat verirken TIR’larla altýna niye ihtiyaç olsun ki? Bu kadar abartma olur mu?

- Tam müslüman bir toplumda týrlarla altýna ihtiyaç olur. Sizin söylediðiniz yöntem tam müslüman bir ülkenin ekonomisini altüst eder; olmaz demiyorum belki bir denge sistemi kurulur ama bana zor bir ihtimal geliyor.
CEVAP
Zekat dine uygun verilince bir ülkenin ekonomisinin altüst olacaðýný söylemek Allah’ý ve Resulünü cahillikle suçlamak olur. Hâþâ Allahü teâlâ bilmiyor muydu da böyle bir sistem kurdu?

Ticaret mallarýnýn zekatýný altýnla vermek gerekmez. Neyin ticareti yapýlýyorsa ondan zekat verilir. Bakkaliye üzerinden ticaret yapan bakkaliye malzemesi verir, konfeksiyon yapan konfeksiyon verir. Saat satan saat verir.

Hayýr ben altýnla vereceðim diyen de altýnla da verebilir. Ama sadece elinde kaðýt parasý olan (yani ticaret malý olmayan, tüccar olmayanlar) altýnla verir.

Trilyoner olan adamýn dahi elinde TIR’larla altýn alacak nakit para bulunmaz. Çünkü fabrikalar, tezgahlar, evler dükkanlar, atölyeler zekata tâbi deðildir. Bunlar çýkýnca adamýn elinde ne kalacak ki? Ticaret eþyasý olur, onun da zekatýný eþya olarak verir. Hiçbir zengin elinde bu kadar para tutmaz.
Diyelim Türkiye’nin en zenginlerinden birisi, zekat verecek olsa, bakkaliye malzemesi olarak marketlerine emir verir, her fakire þu kadar yað, þu kadar pirinç, þu kadar deterjan verin der. Böylece zekat bir günde verilmiþ olur.

Bahsettiðin þekilde zengin olan bir iþ adamýnýn, arsalarý, daire, villa projeleri, otomobil fabrikasý, ev iþ mobilya fabrikalarý, halý fabrikasý, tekstil fabrikasý, bilgisayar üretimi, beyaz eþya fabrikasý vs. çeþit çeþit üretim dallarýnda iþi ve mamulü vardýr. Zekatýný illa altýn olarak vermesi gerekmez. Ürettiði bu mallardan, ki hangisinden isterse, hatta satýlamayan stoku birikmiþ malý hangisi ise zekatýnýn hepsini ondan da verebilir. Elinde nakit olarak para bulundurmaz, bulundursa bile, onun da zekatýný ticareti yaptýðý herhangi bir maldan verebilir.

Buna raðmen kimse zekatýný altýn olarak vermez, vermesine de lüzum yoktur. Senin illa altýn olacak mantýðýna göre hareket edersek, aþaðýdaki örnekteki gibi verir:

Diyelim borçlarý ve demirbaþ mallarý, arabalarý, dükkanlarý ve ticaret mallarý çýktýktan sonra elinde nakit olarak 6 trilyon lirasý olan bir zengin, düþünün. Buna imkan yok, çünkü bu kadar nakit parayý hiçbir zengin elinde bulundurmaz, bulundurmaz ama sen söyledin diye söylüyoruz. Yaklaþýk 400 kilo altýn alabilecek güce sahip demektir. Bunun kýrkta birinin zekatýný vermesi gerekir ki, bu da 10 kilo altýn eder. 110 fakir bulur. Birisine 90 gramlýk bir altýn verir. Sonra ondan onu tam fiyatý ile satýn alýr. Ayný altýný baþka bir fakire verir, ondan da tam fiyatý ile satýn alýr. Böylece 110 kiþiye zekatýný vermiþ olur.
Sanki Ýslamiyet hayata uymuyormuþ gibi bir anlam çýkarmak Allah’ý suçlamak olur.

Zekat dine uygun verilirse, hem dine uyulmuþ hem de ekonomiye canlýlýk getirilmiþ olur. Bir nevi sosyal adalet saðlanýr. Devletin yükü de alýnmýþ olur. Sana göre bana göre din olmaz ki? Sana zor gelen bir husus bana bal gibi kolay gelebilir. Din akla göre, þahýslara göre deðiþmez ki. Akýl ve þahýs dine uymaya çalýþýr. Bunu ne kadar baþarýrsa o kadar kýymetli olur. Hem dünyada rahat eder hem de ahirette.
Gönderen: 03.08.2007 - 11:45
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Kurumlara zekat vermek
5108 Mesaj -
Sual: Bazý kimseler, Kur'an-ý kerimdeki Fi-sebilillah kelimesine, Allah yolunda olan her kurum ve kuruluþ dahil diyerek, dernekten partiye kadar her kuruluþa zekat verileceðini söylüyorlar. Dinimizin bu husustaki hükmü nedir?
CEVAP
Kur'an-ý kerimde zekat verileceði bildirilen 8 sýnýftan birisi de Fi-sebilillah yani (Allah yolundakiler)dir.
Bu sýnýfa girenler þunlardýr:
1- Fi-sebilillah'tan murad, fakir askerlerdir. (Nur-ül izah)

2- Fi-sebilillah'tan murad, cihad ve hac yolundaki muhtaçlardýr. (Redd-ül Muhtar)

3- Ýmam-ý Ebu Yusuf'a göre, savaþa gidemeyen fakirler, Ýmam-ý Muhammed'e göre de hac yolundaki fakirlerdir. (Dürer)

4- Gaza veya hac için çýkýp da nafakasý tükenenlerdir. (Tahtavi)

5- Üç mezhebe göre, gazi ve askerlerdir. Hanbeli'ye göre hac yolundakiler de dahildir. (M. Kübra)

6- Gaziler olduðunda dört mezhepte ittifak vardýr. (M. Erbea)

7- Zahid-ül Kevseri hazretleri, Makâlat kitabýnda, (Hayýr müesseselerine zekat verilmesi caiz deðildir. Müctehid imamlarýn hiçbirisi, hayýr müesseselerine zekat verileceðini bildirmemiþ ve bu konuda icma hasýl olmuþtur. Sonra gelen âlimlerin sözleri icma'yý bozamaz) buyuruyor.

[Demek ki, bugün bir âlim çýksa, kurumlara zekat verilmesine fetva verse, icma'yý bozamayacaðý için fetvasý geçersiz olur. Zaten hakiki âlim de icma'yý bozucu fetva vermez.]

Ýbni Âbidin hazretleri, Bedâyide fi-sebilillah kelimesinin bütün kurbetler (Allah için olan bütün iþler) olarak açýklandýðýný bildirmekte ve Nehr kitabýndan alarak, (Âlimler, zekat toplayanlardan baþka, bütün sýnýflara fakirlik þartý ile zekat verileceðinde ittifak etmiþlerdir) buyurmakta, ayrýca, (Mescid, köprü, yol yaptýrmak, hac ve cihad etmek gibi temlik sayýlmayan yerlere zekat verilmez) hükmünü Zeylâi'den naklen bildirmektedir. [Temlik, zekatý fakirin eline vermektir.]

Bedâyide, fi-sebilillah kelimesi ile Allah yolunda çalýþanlar bildirilmiþtir. Mesela zengin de olsa, ilim talebesine zekat verilir. Dürr-ül Muhtar'da diyor ki:
(Din bilgilerini öðrenmekte ve öðretmekte olanlar da, zengin olsalar bile, çalýþýp kazanmaya vakitleri olmadýðý için zekat alabilirler.)

Ýbni Âbidin hazretleri bunu açýklarken buyuruyor ki:
Hadis-i þerifte, (Ýlim öðrenmekte olanýn 40 yýllýk nafakasý olsa da, buna zekat vermek caizdir) buyuruldu. (C.Fetava)

Durum böyle iken, çeþitli kurumlar, zekat fonu diye bankaya bir hesap numarasý açýyorlar, yahut makbuzla para topluyorlar. Yukarýdaki vesikalardan anlaþýlacaðý gibi, bu yolla verilen paralar zekat yerine geçmez, nafile sadaka olur.

Dinden haberi olmayan bazý kimseler de, kitaptan deðil de, kendi aklýný ölçü alarak, (zekattan gaye, fakirin istifadesidir. Her ne þekilde olursa olsun fakire yardým edilirse, zekat yerine geçer) diyorlar. Bu tamamen yanlýþtýr. Zekat fonundan fakire yardým etmekle, fona yatan para zekat yerine geçmez. Mesela, "Oruç tutmaktan maksat aç kalmaktýr. Ha Ramazan ayýnda aç kalýnmýþ, ha Recebde aç kalýnmýþ fark etmez" denilemez. "Kurbandan maksat, bir hayvan boðazlamaktýr" denilerek bu hayvaný istenildiði zaman kesmek, kurban olmaz. Kurban vasfý olan bir hayvaný, kurban bayramýnda kesmek lazýmdýr. Zekatý da dinimizin emrettiði þekilde vermek gerekir.

Ülkemizde, dine hizmet eden, ilim talebesi yetiþtiren yurtlar, Kur'an kurslarý, vakýflar, camiler ve baþka hayýr kurumlarý vardýr. Buralarýn desteklenmesi elbette lazýmdýr. Bunun için bu kurumlarýn bir yetkilisi, bir veya birkaç fakirden vekalet alýr. Fakir, kurumdaki yetkili þahsa vekalet verirken, (Benim adýma zekat almaya ve aldýðýn zekatý dilediðin yere vermeye seni vekil ettim) der. Vekil de, müslümanlardan aldýðý zekatý, talebelerin ihtiyaçlarýna, kurumun baþka ihtiyaçlarýna sarfedebilir. Böylece hem istenilen hayýr kurumuna yardým edilmiþ ve hem de dine uygun zekat verilmiþ olur.

Böyle vekalet vermeden kurumlara zekat verilmez. Verilirse, zekat deðil, sadaka olur. Zekat borcu ödenmiþ olmaz.
Gönderen: 03.08.2007 - 11:47
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Evi olmayan da zekat verir
5108 Mesaj -
Sual: Bir takvim yapraðýnda aynen þöyle diyor:
“Zekat verilecek malýn hem borçtan hem de sahibinin asli ihtiyaçlarýndan artmýþ olmasý þarttýr. Asli ihtiyaçlarýn baþýnda orta halli bir mesken gelmektedir. Ayný zamanda aile fertlerinden bakmakla yükümlü olduðu kimselerin bir yýllýk nafakasý olmasý gerekir. Elinde bulunan altýný veya hazýr parasý nisap miktarýna ulaþsa bile, baþýný sokacak orta halli bir evi ve bir yýllýk nafakasý olmayan bir kimseye zekat farz deðildir. Bu neye benzer? Suyu bulunan bir yolcu, yolda susuz kalabileceðini hesaba katarak suyunu kullanmayýp teyemmüm etmektedir. Böyle bir durumda su yok hükmünde olduðu için teyemmüm caizdir. Bunun gibi, bir kimsenin asli ihtiyaçlarýna sarf edilmek üzere nisap miktarýnýn üstünde parasý olsa bile yok hükmündedir. Mesela bir kimsenin kýrk koyunu olunca birini zekat olarak vermesi gerekiyor. 39 olunca, arada bir fark olmasýna raðmen zekat düþmüyor. Çünkü Allahü teâlâ âyet-i kerimesinde (Allah sizin için kolaylýk ister, güçlük istemez) buyuruyor. (Bekara 185) Allahü teâlâ hiç kimseye takatinin dýþýnda bir yük yüklememektedir.”
Öyle zenginler var ki, parayý eve yatýrmýyor, eve vereceði para ile ticaret yapýyor veya tahvil senedi falan alýp ev kirasýndan fazla kâr getiriyor. Böyle zenginlere de evi yok diye zekat düþmez mi?
CEVAP
Dinimizde dört delil vardýr. Akýl delil deðildir. Dört delilin hiç birisinde evi olma þartý bildirilmiyor. Konuyu açýkça bildiren fýkýh kitaplarý varken akýl ile bunu açýklamaya çalýþmak, elbette hakikati katletmek olur.

Hiçbir fýkýh kitabýnda (Evi olmayan zengine zekat düþmez) diye bir þart olmadýðý gibi (Bir yýllýk nafaka) þartý da yoktur. Bu tamamen indi görüþtür. Zekatý teyemmüme benzetmek de indi bir kýyastýr. (Allah kolaylýk ister, güçlük istemez) ifadesini evi olmaya delil getirmek ne kadar yanlýþtýr.

Kolaylýk olsun diye, ince çorap üstüne mesh etmek, 5 vakit namazý bir vakitte kýlmak, dini deðiþtirmek olur. Sabah namazýna kalkmak zordur, Allah kolaylýk istiyor diye sabah namazýný kýlmamak kolaylýk ise de dine aykýrýdýr. Bir ay Ramazan orucu çok diye üç gün oruç tutmak kolaydýr ama, Allah’ýn emri yerine gelmiþ olmaz. Bir gün oruç tutmak daha kolaydýr. En kolayý da hiç oruç tutmamak ve hiç zekat vermemektir. Demek ki ölçü kolaylýk deðil, dinin emrine uymaktýr. Dinimiz kýrk koyunda biri zekat olarak verilir buyuruyor. Daha aþaðýsýna zekat düþmez diyor. Din ne emrediyorsa odur.

Hadis-i þeriflerde buyuruluyor ki:
(20 dinar olana kadar altýnýn zekatýný vermek gerekmez. 20 dinar olup da üstünden bir yýl geçerse, yarým dinar zekat vermek gerekir. Daha fazla olursa, hesabý ona göredir.) [Ebu Davud]

(Gümüþ 200 dirheme ulaþýnca, 5 dirhemi zekat olarak verilir.) [Ebu Davud, Tirmizi, Ahmed]

(Nisaba ulaþýp da, zekatý verilen mal, kenz [istif edilmiþ] deðildir.) [Ebu Davud, Hâkim, Hatib]

Aþaðýdaki yazýlar, Redd-ül-muhtar, Dürer Gurer, Hindiyye, Seadet-i Ebediyye, Cevhere, Dürr-ül-münteka, Camiur-rümuz, Uyun-ül-besâir, Tahtavi gibi kýymetli eserlerden alýnmýþtýr:

Ýslamiyet'e uygun ve rahat olarak yaþayabilmesi için kullanýlmasý gereken þeylere, ihtiyaç eþyasý denir. Bunlar yiyecek, giyecek, ev gibi þeylerdir. Bu ihtiyaç eþyasýnýn mevcut olmasý þart deðildir. Eðer mevcut ise, zekat nisap hesabýna katýlmaz. Ýhtiyaç eþyasýný almak için biriktirilen para nisap hesabýna katýlýr. Zira zekat için, ihtiyaç eþyasýna malik olmak þart deðildir. Bu eþya mevcutsa nisaba katýlmaz.

Altýn ile gümüþ, para olarak veya kadýnlarýn ziynet eþyasý olarak kullanýlsýn, ev, yiyecek, kefen satýn almak için saklanýlsýn, kýlýç gibi ihtiyaç eþyasý olsalar da, zekat nisabýnýn hesabýna katýlýr.

Ticaret için olmayan ev, apartman, tezgah, kamyon, gemi ve demirbaþ eþyanýn zekatý verilmez. Bir senelik ev ihtiyacý için ayrýlmýþ olan gýdalarýn da zekatý verilmez. Yiyecek, içecek, giyecek ve barýnacak ev gibi lüzumlu nafakadan olan ihtiyaç eþyasý satýn almak için sakladýðý altýn, gümüþ ve kaðýt paranýn hepsi nisap hesabýna katýlýr, yani zekatlarý verilir.
Gönderen: 03.08.2007 - 11:48
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Evi olmayan zenginler
5108 Mesaj -
Sual: Bir yazar diyor ki:
(Zenginin evi yoksa, kirada oturuyorsa ona zekat düþmez. Ev, onun ihtiyacýdýr. Nakit tasarruflarýnda zekat oraný % 2.5 tur. Ev almak için biriktirilen para için bu oran büyük yekun tutar. Ev alana kadar bu para bence zekattan muaf tutulmalý. Kur’anda nisapla ilgili bir âyet yok. Ancak nisabý açýklayan hadisler ile Peygamberin uygulamasý ve fýkýhçýlarýn görüþleri var. Hz. Peygamberin uygulamasý, kendi döneminin ortalama zenginlik ölçüsünü veren ictihadýna dayalýdýr. Peygamberin ictihadý baðlayýcý deðil, yol göstericidir. Yani deðiþmez bir ölçü deðildir. Nisap, günün þartlarýna göre yeniden tespit edilmelidir.)
Kur’anda nisap miktarý yok diyor. Kur’anda beþ vakit namazýn vakitleri de yok. Ama Resulullah bunu bildirmedi mi? Onun bildirmesi niye baðlayýcý olmuyor ki? O zaman namaz vakitleri de, namazýn farzlarý da baðlayýcý olmaktan çýkarýlýp bir reform mu yapýlmak isteniyor? Bu yazarýn görüþleri doðru mudur?
CEVAP
Deveye boynun eðri demiþler, nerem doðru ki demiþ. Yukarýdaki görüþler tamamen yanlýþtýr. Yazar, asýrlardýr gelen fýkýh kitaplarýnýn hiç birine itimat etmiyor, fýkýhçýlarýn görüþü diye basite alýyor. Hatta Resulullah efendimizin hükümlerine bile, ictihad diyor, baðlayýcý olamaz diyor. Bunlar deðiþmeli diyor. Yazara hadis-i þerifleri bildirsek baðlayýcý deðil diyecek. Mezhebimizin fýkýh kitaplarýný delil getirsek, onlar birer görüþ, benim de görüþüm var diyecek. Adam mezhep falan kabul etmiyor ki. Ama biz mezhebe inanan, Resulullahýn koyduðu hükmü baðlayýcý ve fýkýh kitaplarýný senet kabul eden okuyucularýmýz için, bütün muteber fýkýh kitaplarýnda yazýlý olan mezhebimizin hükümlerini bildiriyoruz:

1- Altýn, gümüþ ve ticaret eþyasýnda zekat nisabý kýrkta birdir.

2- Koyunda kýrkta bir, sýðýrda otuzda bir, beþ devede de bir koyun.

3- Madenlerde beþte bir, toprak mahsullerinde onda birdir. Parayla sulanýrsa yirmide bire iner.

Burada bildirilen zekata tâbi mallar çok ucuzlasa da, çok pahalý olsa da yine oranlarý kýyamete kadar deðiþmez. Mezhepsizler beðenmeyip deðiþtirse de, deðiþmiþ olmaz.

Öyle zenginler var ki, parayý eve yatýrmýyor, eve vereceði para ile ticaret yapýyor veya tahvil senedi falan alýp ev kirasýndan fazla kâr getiriyor. Bu yazara göre, böyle zenginler de, evi olmadýðý için zekat vermez.

Muteber fýkýh kitaplarýnda para ne için biriktirilirse biriktirilsin, nisabý buluyorsa zekat vermek gerektiði yukarýdaki yazýda bildirildi.
Gönderen: 03.08.2007 - 11:49
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Bize borçlu fakire zekat
5108 Mesaj -
Sual: Bir fakirde alacaðým var. Zekatýmý ona saysam caiz olur mu?
CEVAP
Caiz olmaz.
Bir zenginin bir fakirden alacaðý olsa, fakire borç senedini verip, "Sana alacaðým kadar zekat vermeye niyet ettim. Sen de borcuna karþýlýk kabul et, böylece ödeþmiþ olalým" dese, fakir de kabul etse, zengin zekatýný vermiþ olmaz. Çünkü zekat, borç senedi vermekle, razý olmakla verilmiþ olmaz. Ancak mal teslim etmekle olur. Bu zenginin zekatýný fakire vermesi, fakirin de, aldýktan sonra, tekrar zengine geri vererek borcunu ödemesi lazýmdýr. Ev kirasýný ödeyemeyen fakir kiracýya, mal sahibi kirayý almadan ona baðýþlasa, bu para zekat yerine geçmez sadaka olur. (Redd-ül muhtar)

Sual: Fakirde alacaðýmýz var. Zekat yerine sayalým bari diyoruz. Fakire zekatýmýzý versek, borcunu yine vermez. Yani borcunu vermez diye fakire güvenemiyoruz. Hangi yolla fakirin borcunu zekata mahsup edebiliriz?
CEVAP
Fakirin, borcunu vereceðine güvenemiyorsa, güvendiði birini fakire göstererek, (Zekatýný almak ve borcunu ödemek için, bunu vekil yap) der. Zekatý bu vekile verir. Vekil de, zengine geri vererek, fakirin borcunu öder. Böylece hem zekat verilmiþ olur, hem de fakirin borcu ödenmiþ olur. (Dürr-i yektâ, Mîzân-ý Kübra)
Gönderen: 03.08.2007 - 11:50
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Öğrenciye zekat
5108 Mesaj -
Sual: Tam Ýlmihal’de, nisaba malik olsalar bile, ilim öðrenen ve öðretenlere zekat vermek efdaldir diyor. Yani bugünkü profesörlere ve üniversite öðrencilerine zengin de olsalar zekat verilir mi denmek isteniyor?
CEVAP
Hayýr. Ancak din ilmi tahsil eden ve din ilmi öðretenlere zekat vermek caizdir.

Sual: Bir hoca, zengin de olsa her çeþit öðrenciye zekat verilebileceðini söyledi. Zekat fakirin hakký deðil mi? Zengine nasýl verilir? Öðrenci olmanýn ayrýcalýðý nedir?
CEVAP
Her çeþit öðrenciye zekat verilmez. Müslüman ve fakir olma þartý aranýr. Fakir olmayan öðrencilerden biri istisnadýr. O da din ilmini öðrenen ve öðretenlerdir. Din kitaplarýnda þöyle bildiriliyor:
Din bilgilerini öðrenmekte ve öðretmekte olanlar da, zengin olsalar bile, çalýþýp kazanmaya vakitleri olmadýðý için zekat alabilirler. (Dürr-ül-muhtar)

Ýbni Abidin hazretleri Dürr-ül-muhtarýn bu ifadesini açýklarken buyuruyor ki:
Cami-ul-fetava’da bildirilen hadis-i þerifte, (Ýlim öðrenmekte olanýn kýrk yýllýk nafakasý olsa da, buna zekat vermek caizdir) buyuruldu.

Bir hadis-i þerifte de, þu zenginlerin de zekat alabileceði bildirilmiþtir:
Allah yolunda cihad eden, borçlu ve borcunu ödeyemeyen zengin, kendi memleketinde zengin olduðu halde, bulunduðu yerde parasýz kalan ve çok alacaðý varsa da, alamayýp muhtaç kalan Müslümanlar. (Ebu Davud)
Gönderen: 03.08.2007 - 11:51
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Esnaf ve tüccarın zekatı
5108 Mesaj -
Sual: Bizim tezgahýmýz, ham maddemiz ve iþlenmiþ eþyamýz var. Demirbaþ eþyalar var. Bunlarýn hepsinin zekatý verilir mi?
CEVAP
Tezgah, ticaret için olmadýðý, yani satýlýk olmadýðý, eþya imal edildiði için zekatý verilmez. Ýsterse deðeri milyarlarý bulsun. Ne kadar kýymetli olursa olsun, demirbaþ eþyanýn da zekatý verilmez. Sanat sahiplerinin, imalatçýlarýn ham maddelerinin veya iþlenmiþ eþyalarýnýn zekatý verilir.

Koltuk satan bir tüccar, mevcut koltuklarýnýn zekatýný verir. Sattýðý koltuklarýndan iki takýmýný kullanmak üzere evine alsa, zekatýný vermez.

Zeytinyaðý satan bir tüccar, senede iki teneke zeytinyaðý yese, bu iki teneke yaðýn zekatýný vermez. Ticaret için olan diðer bütün gýdalardan bir senelik ev ihtiyacý için ayrýlmýþ olanlarýn da zekatý verilmez. Yani nisaba dahil edilmez.

Sual: Her eczanede sýk sýk mal deðiþir. Bu mallarýn zekatý nasýl hesaplanýr?
CEVAP
Malýn deðiþmesinin önemi yok. Bakkal, manav öyle deðil mi? Mal önemli. Kaç liralýk mal varsa onun zekatý verilir

Sual 1: Kuyumcu, dükkanýndaki 14, 18, 22 ayar altýnlardan hangisine göre zekat verecektir?
CEVAP
Yüksek ayardan vermek evladýr.

Sual 2: Altýnlara iþçilik de hesaba katýlacak mý?
CEVAP
Hurda ve iþlenmiþ altýnlar tartýlýr, bunun kýrkta biri zekat olarak verilir. Zekat altýn olarak verildiði için iþlenmiþ olmasý veya olmamasý fark etmez.

Sual 3: Altýn, alýþ fiyatýndan mý, satýþ fiyatýndan mý hesap edilecektir?
CEVAP
Eldeki altýnýn kýrkta biri zekat olarak verildiði için, alýþ veya satýþ fiyatýný hesaba katmak gerekmez.

Sual: Zekat için bir malýn üzerinden bir yýl geçmesi lazým deniyor. Ben manavým. Kimi bir gün, kimi de bir hafta kalmýyor. Bu mallarýn zekatýný vermeyecek miyim?
CEVAP
Malýn deðil, zenginliðinizin üzerinden bir yýl geçince, elinizdeki mallarýn zekatýný vermeniz farz olur. Mesela 3 Recebde, nisap miktarý malýnýz olsa, elinizdeki mallar deðiþip öteki Recebin üçünde yine elinizde nisap miktarýnda mal varsa, bu mallarýn zekatýný vermek farz olur. Ýsterse bu mallar elinize yeni girmiþ olsun, fark etmez.
Gönderen: 03.08.2007 - 11:52
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Sual: Ýpekböceði, balýk ve tavuk yetiþtiren, zekatýný nasýl verir?
CEVAP
Kýymetini nisaba dahil eder.

Sual: Ortaðýn biri, zekat vermezse, diðerlerine de günah olur mu?
CEVAP
Günah olmaz. Herkes kendi hissesinden mesuldür. Fakat zekat vermeyen kimse ile ortak olmak doðru deðildir. Allah’ýn emrini yapmayan ve fakirin hakký olan zekatý vermeyen kimse, baþka günah da iþleyebilir. Ortaðýna hýyânet de edebilir. Allah korkusu olmayan ne yapmaz ki?

Sual: Gölde yetiþtirilen balýklarýn zekatý olur mu?
CEVAP
Satýnca, bu para diðer zekata tâbi mallarla beraber nisaba ulaþýrsa zekatý verilir.

Sual: Eti ve yumurtasý için tavuk ticareti yapan zekatý nasýl verir?
CEVAP
Sene sonundaki malý, nisabý bulursa zekatý verilir.

Sual: Birkaç ineðim var. Çok süt satýyorum. Zekatý nasýl verilir?
CEVAP
Sene sonunda parasý nisaba dahil edilir.

Sual: Cývata gibi binlerce malý, zekatta tek tek mi saymak lazýmdýr?
CEVAP
Satýn alýnýrken nasýl hesap edilmiþse, öyle yapýlýr.

Sual: Halý ticareti yapan zekat olarak baþka mal verebilir mi?
CEVAP
Veremez.

Sual: Halý imal eden, mayi sabunun, ipliðin de zekatýný verir mi?
CEVAP
Tüccar, sanatkâr, mevcut malýn fiyatýný, mal oluþ fiyatýndan hesaplar. Sabun, iplik dahildir.

Sual: Gömlek diken terzi, zekatý gömlek olarak verebilir mi?
CEVAP
Evet.

Sual: Zekatta, basmalarýn birkaçýný ölçüp top halinde tayin caiz mi?
CEVAP
Zanný galip ile caiz.

Sual: Hayvan zekatý verilirken, borçlar düþülür mü?
CEVAP
Evet.

Sual: Bir tüccar, verdiði vergiyi veya çaldýrdýðý malý yahut alamadýðý malýný zekat olarak sayabilir mi?
CEVAP
Sayamaz.

Sual: Vergi zekat yerine geçer mi?
CEVAP
Geçmez.

Sual: Miktarý ve ödeme tarihleri belli olan vergi borçlarý da, zekat bakýmýndan diðer borçlar gibi mi?
CEVAP
Evet.

Sual: Alacak senetlerini zekat olarak vermek caiz mi?
CEVAP
Alacak deyndir. Nisaba katýlýrsa da, ayn zekatý deynden verilmez.
[Ayn = Kendinde bulunan mal (veya hazýr, mevcut olan mal)
Deyn = Kendinde bulunmayan mal (veya hazýr olmayan mal)]

Sual: Elden ele dolaþan hisse senedi, nisaba dahil edilir mi?
CEVAP
Evet.

Sual: Zekatý hesaplarken, hisse senetlerimin deðerini nasýl hesap edeceðim?
CEVAP
O günkü piyasa deðeri ne ise ondan hesap edilir.

Sual: Kamyon çekmek için önceden yatýrýlan paramýn zekatý var mý?
CEVAP
Yatýrýlan, alýcýnýn mülkünden çýkar. Artýk satýcýnýndýr.

Sual: Altý tane sütünü sattýðým ineðim var. Bunlarýn zekatý nasýl verilir?
CEVAP
30 tane olmadýkça ineklerin zekatlarý verilmez. Gelirlerinden elinizde ne kalmýþsa ve öteki paralarýnýzla nisabý buluyorsa o zaman gelirlerinin zekatlarý verilir.

Sual: Zekat, ticareti yapýlan maldan veya deðeri altýn olarak mý verilir?
CEVAP
Evet.

Sual: Zekat, kârdan mý verilir?
CEVAP
Zekat kârdan deðil, ticaret malýnýn veya paranýn tamamýndan verilir.

Sual: Ticaret için inþaatým var. Sermayeyi inþaata yatýrsam, yýl sonunda elde para kalmazsa, inþaatýn zekatý verilir mi?
CEVAP
Ýnþaata yatýrýlan paranýn zekatý hemen verilmez. Bir yýl sonra mevcut malýn piyasaya göre deðerinin zekatý hesap edilir. Malý satýnca eline geçen paradan zekat verilir.

Sual: Müteahhidim. Yapacaðým evi, peþin üç yüz milyona sattým. O evi, iki yüze yapabilirim. Üç yüzden, iki yüzü çýkarýnca, kalan 100 milyonun mu zekatý verilir?
CEVAP
Evet.

Sual: Temele harcanan zekat hesabýna katýlýr mý?
CEVAP
Evet.

Sual: Arsa karþýlýðý inþaatým yarým halde. Zekatý nasýl verilir?
CEVAP
Mevcudun zekatý verilir. Satýlacak olan yarým inþaat ticaret malýdýr. Arsa karþýlýðý verilecek daireler borç olarak kabul edilir. Zekatý verilmez. Satýlýk dairelerin zekatý verilir.

Sual: Ýnþaat halindeki satýlýk binalarýn zekatý nasýl verilir?
CEVAP
Satýn alýnan bütün malzemenin parasý, ticaret malý gibi nisaba katýlýr. (Binanýn yapýlan kýsmýnýn tahmini fiyatý deðil) Veya binalarýn satýldýktan sonra geçmiþ senelerinkini de beraber verir. (Yani inþaata baþladýðý ve devam ettiði senelerin.)
Gönderen: 03.08.2007 - 11:53
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Zekat verilecek kimseyi araştırmak
5108 Mesaj -
Sual: Fakir olduðunu sandýðýmýz birisine zekat verilir mi?
CEVAP
Zekat verilecek kimseyi araþtýrmak gerekir, zan üzerine zekat verilmez. Dinen fakir olup olmadýðý araþtýrýlmalýdýr. Gerekirse kendine sorulmalýdýr. Sana zekat vereceðim demeden, dinen zengin misin, fakir misin gibi sorular sormalýdýr. Borcun var mý gibi. Zaten zekat verirken, bu zekatým demek de þart deðil, hediye dense de olur.

Sual: Bazý kimselere, “Zekat vereceðim, tanýdýðýnýz fakir kimse var mý?” diye sordum. Onlar da, “Þurada bir fakir var, ona verebilirsin” dediler. Zekatýmý verdim. Daha sonra, zekat verdiðim kiþinin Müslüman olmadýðýný öðrendim. Zekatým sahih oldu mu? Yeniden mi vermem gerekir?
CEVAP
Müslüman olmayana zekat vermek sahih deðildir. Ancak zekat verecek kimseyi soruþturup araþtýrarak, zekatýný verdikten sonra, bunun zengin veya zekat verilmesi caiz olmayan biri olduðu anlaþýlsa, zararý olmaz. Yani zekatýnýz sahihtir. Çünkü rastgele deðil, araþtýrarak verdiðiniz için yeniden vermek gerekmez.
Gönderen: 03.08.2007 - 11:54
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Zekatta vekalet ve vekil
5108 Mesaj -
Sual: Fakirim. Adýma zekat almasý ve isterse bunu kullanmasý için baþkasýna nasýl vekalet vermeliyim?
CEVAP
Vekalet verirken, (Adýma zekat almak ve dilediðin yere harcamak üzere seni vekil ettim) demeniz yeterlidir. Bir kiþiyi vekil etseniz, o baþkasýný, o da baþkasýný vekil edebilir.

Sual: Fakirden zekat için vekalet alýnýnca zengin olana veya iptal edene kadar mý geçerli olur?
CEVAP
Evet.

Sual: Fakir vekili zengin, vekili olduðu fakire zekat verebilir mi?
CEVAP
Verebilir.

Sual: Zekatýn kim tarafýndan verildiðini fakire bildirmek þart mý?
CEVAP
Zekatýn kim tarafýndan verildiðini söylemek þart olmadýðý gibi, bu zekat demek de þart deðildir. Hediyemizdir demek de kâfidir.

Sual: Birkaç senedir bir fakirin vekiliyim. Her sene vekaletin yenilenmesi gerekir mi?
CEVAP
Gerekmez. Yenilenirse de mahzuru olmaz.

Sual: Zekatýný vermek üzere birisi beni vekil etti. Ben de baþkasýný, o da baþkasýný vekil edebilir mi?
CEVAP
Zincirleme olarak sonsuza kadar vekalet verilebilir.

Sual: Fakir ve dul bir kadýna birisi para vermiþ ve bu zekat parasýdýr istediðine ver demiþler. Kadýn, ben bu parayý kullanabilir miyim diye soruyor.
CEVAP
O para ile altýn alýrsa zekat dine uygun verilmiþ olur.

Sual: Zekat için umumi vekil olan, kendi anasýna zekat verebilir mi?
CEVAP
Vekil olduðu için verebilir.

Sual: Babasýndan umumi vekalet alan, zekatý kardeþine veremez mi?
CEVAP
Veremez.

Sual: Fakir vekili babasýndan zekat alabilir mi?
CEVAP
Evet.

Sual: Zengin biri, fakir olan bir yakýnýndan vekalet alsa, zekat alabilir mi?
CEVAP
Vekil, asýl gibidir. Vekalet aldýðý kimse adýna hareket ettiði için zekat alabilir. Ancak zengin olduðunu bilenlerin suizannýna sebep olmamak için, vekil olduðunu bildirmelidir.

Sual: Zekat veya sadaka-i fýtýr verirken, vekil olanýn, illa sahibinin ismini söylemesi gerekir mi? Kendi adýna bu benim zekatým dese veya hediyem dese caiz olur mu?
CEVAP
Evet caiz olur. Vekilinin ismini söylemesi gerekmez. Çünkü vekil asýl gibidir.

Sual: Fakirlerin vekili olan kimse, aldýðý zekatlarý, habersiz karýþtýrýp, sonra fakirlere daðýtmasý caiz midir?
CEVAP
Evet caizdir. Zenginlerin vekilinin böyle yapmasý caiz olmaz. Fakat baþka bir kavilde, caiz olduðu da bildirildi.

Sual: Zekatta bir kimse hem zenginin, hem de fakirin vekili olabilir mi?
CEVAP
Evet olabilir.

Sual: Zengin, vekiline, dilediðine ver derse, vekil kendi fakir çocuðuna ve fakir hanýmýna da verebilir mi?
CEVAP
Evet verebilir. Hatta vekil, kendi fakir ise, kendi de alabilir.

Sual: 7-8 yaþýndaki bir çocuða, þu altýný al, falancaya zekat olarak ver dense caiz olur mu?
CEVAP
Akýllý çocuk, alýþ veriþe ve zekat vermeye vekil yapýlabilir.

Sual: Zenginlerin zekat paralarýný alýp, birbiri ile karýþtýrdýktan sonra, fakirlere verse zekat sahih olur mu?
CEVAP
Fakirlere zekat vermek için, zenginlerin vekili olan kimse, zenginlerden aldýðý zekatlarý birbirleri ile karýþtýrýnca, hepsi kendi mülkü olur; fakirlere kendi malýndan sadaka vermiþ olur; zenginlerin zekatlarý verilmiþ olmaz. Eðer fakirler, önceden bu kimseye izin vermiþlerse, onlarýn vekilleri olarak toplamýþ ve fakirlerin mallarýný birbirleri ile karýþtýrmýþ olur. Bu durumda da zekatlar verilmiþ olur.
Gönderen: 03.08.2007 - 11:56
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Ziynet eşyalarının zekatı
5108 Mesaj -
Sual: Kadýnlarýn takýndýðý inci, zümrüt, elmas ve pýrlanta gibi ziynetlerin zekatý olur mu?
CEVAP
Kadýnlarýn altýn ve gümüþ hariç, baþka ziynet eþyalarý, ne kadar çok olursa olsun, zekat nisabýna dahil edilmez. Fakat kurban nisabýna dahil edilir. Yani nisabýn üstünde ziynet eþyasý olan kadýn zengindir, kurban kesmesi vaciptir.

Sual: Altýn kaplanmýþ, kolye ve kordonun zekatý nasýl hesaplanýr?
CEVAP
Altýn miktarý yarýdan az olan karýþýmýn zekat hesabý, aðýrlýðý ile deðil, kýymeti ile yapýlýr.

Sual: Bize ait olmayan fakat bizde bulunan ziynet eþyalarýnýn zekatýný kim verir?
CEVAP
Kimin ise o verir.

Sual: 100 gram aðýrlýðýnda beþ tane bileziðim vardý. Param olmadýðý için bileziðin birisini bozdurup zekatýmý vereyim dedim. Kuyumcuya giderken bileziðimi çaldýrdým. Zekat vermem gerekir mi?
CEVAP
Nisaptan düþtüðünüz için zekat af olmuþtur. Eðer o bir bilezik ile bir mal alsaydýnýz, yine nisaptan düþerdiniz, fakat zekatýný da vermeniz gerekirdi, çünkü kendi arzunuzla nisaptan düþmüþ olurdunuz.

Sual: Þafii’de, kadýnlarýn taktýklarý altýnlar zekata tâbi midir?
CEVAP
Tâbi deðildir, yani zekatý verilmez.

Sual: Þafii’de bir kadýnýn bin bileziði, bin Reþat altýný olsa yine mi zekata tâbi deðildir?
CEVAP
Þafii mezhebinde, (Kadýnýn ziyneti zekata tâbi deðildir) demek, (Âdet olarak kullanýlan ziyneti zekata tâbi deðildir) demektir. Ziynet olarak, bin bilezik, bin altýn lira takýlmaz.

Diyelim ki âdet olarak en fazla on bilezik ile on altýn lira takýlýyorsa, bunlar zekata tâbi olmaz. (Kadýnýn ziyneti 200 miskali geçerse, fazlasý zekata tâbidir) diyen âlimler de vardýr. Demek ki, kadýnýn normal ziyneti zekata tâbi deðildir. Fakat âdet olandan fazlasý zekata tâbidir. Hanbeli ve Maliki'de de kadýnýn ziyneti zekata tâbi deðildir. Hanefi'de ise, altýn kimde, nerede, ne maksatla kullanýlýrsa kullanýlsýn, nisabý bulursa zekata tâbidir. (Mezahib-i Erbe'a)

Sual: Yarýdan az ipek kumaþ kullanmak ve altýný yarýdan az gümüþ yüzük kullanmak erkek ve kadýna caiz midir? Altýný yarýdan az olan karýþýmýn zekatý nasýl hesaplanýr?
CEVAP
Altýn miktarý yarýdan az olan karýþýmýn zekat hesabý, aðýrlýðý ile deðil, kýymeti ile yapýlýr.
Gönderen: 03.08.2007 - 11:57
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Alacakların zekatı
5108 Mesaj -
Sual: Çok alacaðým var ama ne zaman ödeyecekleri belli deðil. Zekatýný þimdi vermem þart mý?
CEVAP
Alacaklar ne zaman ele geçerse zekatý da o zaman verilir.

Sual: Ýflas veya inkâr edendeki alacaðýmýn zekatýný vermem gerekir mi?
CEVAP
Kayýp olmuþ, gasp olunmuþ, gömüldüðü yer unutulmuþ mal ve inkâr olunan alacaklar, nisap hesabýna katýlmaz ve ele geçerlerse, önceki senelerin zekatlarý verilmez.

Senetli veya iki þahitli olan veya itiraf olunan alacaklar, iflas edende ve fakirde de olsa, nisaba katýlýr. Ele geçince, geçmiþ yýllarýn zekatý da verilir.

Sual: Bir haným mehr-i müeccel olarak kocasýndan alacaðý altýnlarýn zekatýný verir mi?
CEVAP
Nisap hesabýna katar, fakat zekatýný vermez. Aldýktan sonra verir.

Sual: Paylaþýlmamýþ miras malýmýz var. Nisaba dahil edilir mi?
CEVAP
Miras alacaklarý nisap hesabýna dahil edilir. Fakat ele geçmedikçe zekatý verilmez.
Gönderen: 03.08.2007 - 11:58
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Şafiilerin Hanefi mezhebini taklit etmesi
5108 Mesaj -
Sual: Yeni evlendim. Hanýmým Þafii mezhebinde. Zekatýný Hanefi’yi taklit ederek verebilir mi?
CEVAP
Ýmam-ý Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
(Müslümanlarý sýkýþtýrmak, incitmek haramdýr. Þafii âlimleri, kendi mezheplerinde yapýlmasý güç þeylerin Hanefi mezhebine göre yapýlmasýna fetva vermiþlerdir. Mesela Þafii mezhebinde sekiz sýnýfýn her birine zekat verilmesi gerekir. Bugün bu sýnýflarýn hepsi olmadýðý için zekat vermek imkansýzdýr. Bunun için Þafii âlimleri, Hanefi mezhebi taklit edilerek zekat verilmesine fetva vermiþtir. Çünkü Hanefi mezhebinde bu sýnýflardan birine vermek kâfidir.) [c.3,m.22]
[Zekat verirken, Hanefi mezhebini taklit eden Þafii’nin, namazda, oruçta ve diðer ibadetlerde de Hanefi’yi taklit etmesi gerekmez.]
Gönderen: 03.08.2007 - 11:59
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Zekat borcu varken
5108 Mesaj -
Sual: Zekat borcu varken sadaka vermek, Ramazandan oruç borcu varken nafile oruç tutmak ve diðer farz borcu varken nafilesini yapmak caiz midir?
CEVAP
Caiz deðildir. Çünkü farzýn önemi büyüktür. Hadis-i þeriflerde buyuruluyor ki:
(En faziletli cihad farzlarý ifa etmektir.) [Ý.Ahmed]
(Herkes nafile ile meþgul iken, siz farzlarý yapmaya çalýþýn!) [Miftah-ün-necat]

(Farzý yapmakla Allahü teâlâya yaklaþýldýðý gibi, hiçbir þeyle yaklaþýlamaz.) [Beyheki]

(Farz ibadetleri yapan, insanlarýn en âbidi olur.) [Ýbni Adiy]

(Kazaya kalmýþ namaz borcu olanýn nafile namazlarý kabul olmaz.) [Dürret-ül fahire]

Hz.Ebu Bekir, Hz.Ömer’e yaptýðý vasiyette buyurdu ki:
(Allahü teâlânýn gece yapman gereken hakkýný gündüz yapsan ve gündüz yapman gerekeni de gece yapsan kabul etmez. Üzerine farz olan ibadetleri ödemeden nafile ibadetini kabul etmez.) [Kitab-ül Harac]

Ýmam-ý Rabbani hazretleri buyurdu ki:
(Nafilelerin farzlar yanýndaki deðeri, okyanus yanýnda bir damla gibi bile deðildir.) [m. 260] (Nafile ibadet, bir farzý terk etmeye sebep olursa, ibadet olmaz, zararlý olur.) [m. 123]

Þu halde, bir insanýn bir milyon lira zekat borcu olsa, bu farz borcunu ödemeden, bir milyon cami yaptýrsa, milyonlarca insana, milyarlarca sadaka verse kabul olmaz.

Sual: Zekat borcumuz var iken, sadaka vermemiz uygun olur mu? Yahut zekat parasý ile yol, köprü, çeþme, cami yaptýrsak mahzuru olur mu? Kaza namazý borcumuz var iken, çok sevap olan tesbih namazý, kuþluk namazý kýlsak sakýncasý olur mu?
CEVAP
Ýmam-ý Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
(Farz ibadetin yanýnda nafile ibadetin hiç kýymeti yoktur, deniz yanýnda damla bile deðildir. Melun þeytan, müminleri aldatarak, farzlarý küçük gösteriyor, nafileyi teþvik ediyor. Zekat verdirmeyip nafile sadakayý güzel gösteriyor. Halbuki bir altýn zekat vermek, yüz bin altýn sadaka vermekten daha sevaptýr.) [Müjdeci Mektuplar]

Milyarlarca sadaka vermekle, binlerce çeþme ve cami yaptýrmakla hasýl olan sevap, bir kuruþ zekat sevabýna eþit olamaz. Çünkü çeþme ve cami yaptýrmak nafile ibadettir, zekat ise farz ibadettir.

Peygamber efendimiz, kaza namazý borcu olanýn nafilelerinin kabul olmayacaðýný bildiriyor. Ömür boyu nafile namaz kýlýnsa, iki rekat farz namaz sevabýna kavuþulamaz.

Nafile namaz kýlmak ve farz olmayan ibadetleri yapmak yerine farzý ayn olan [herkesin kendisine lazým olan namaz, oruç gibi] ilimleri öðrenmek lazýmdýr. Bir kimse ömür boyu nafile ibadet etse, bir sayfa farzý ayn olan ilmi öðrenmenin sevabýna kavuþamaz.
Farz-ý ayn ilimden bir þey öðrensen eðer,
Dünyanýn hazinesi etmez bu kadar deðer.

Sual: Zekatýný vermeyen ve imkaný var iken borçlarýný ödemeyen kimsenin yaptýðý hayýr hasenata sevap verilir mi? Duasý kabul olur mu?
CEVAP
Zekat vermemek ve borcunu ödememek haramdýr. Din kitaplarýnda, (Haram iþleyenin, haram yiyenin duasý kabul olmaz) ve (Farz borcu olanýn nafileleri kabul olmaz) buyuruluyor. Zekat vermeyen zengin, binlerce fakirin hakkýný gasp etmiþ olduðu için ve Allahü teâlânýn emrini yapmadýðý için, bunun bütün hayratý, hasenatý kabul olmuyor. Ýmkaný varken borcunu ödemeyen de, böyle haklar altýnda kalmaktadýr.
Gönderen: 03.08.2007 - 12:00
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Fakire nisap miktarından fazla zekat vermek
5108 Mesaj -
Sual: Zekat olarak vereceðim miktar, borcu olmayan bir fakire nisap miktarýndan fazla olabilir mi?
CEVAP
Fazla olamaz, fazla olursa zekat mekruh olur. Eðer o fakirin çocuðu, hanýmý varsa, mesela bir evde üçü de fakir iseler, verilen zekat üçe bölünür, her birine verilen miktar nisabý geçmezse mekruh olmaz. Çocuðun küçük olmasýnýn mahzuru olmaz, yeter ki fakir olsun.

Sual: Fakire 100 gr altýn zekat verilse, sahih olur mu?
CEVAP
Fakire verilen altýn, onu zengin edecek kadar fazla olmamalýdýr. Borçsuz fakire nisap miktarý veya daha çok zekat vermek mekruh olur. Borçlu fakire borcunu ödeyip nisabý bulmayacak kadar zekat verilebilir. Mesela fakirin 80 gr altýn borcu var ise, o fakirin 170 gr altýný almasý mekruh olmaz. Çünkü borcunu ödedikten sonra elinde nisap kadar parasý kalmýyor.

Sual: Fakire vereceðim zekat miktarý onu dinen zengin konuma getiriyor. Ne yapmam lazým?
CEVAP
Fakirin hanýmý, çocuklarý da fakirse her birine, zengin olmayacak miktarda verilebilir. Yahut fakire zengin olmayacak kadar para verirsiniz, o parayý harcadýktan sonra, tekrar yine verirsiniz.

Sual: 1 kg altýn borcu olan fakire,1 kg altýn zekat vermek caiz mi?
CEVAP
Evet.
Gönderen: 03.08.2007 - 12:01
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Uşur
5108 Mesaj -
Sual: Uþur nedir?
CEVAP
Toprak mahsullerinin zekatýna uþur denir. Fakir veya borçlu olanýn da uþur vermesi gerekir. Fakat ticaret malý ve hayvan zekatý böyle deðildir. Borçlar düþüldükten sonra kalaný, nisap miktarýný buluyorsa zekat verilir. Ýmam-ý a'zam hazretleri buyuruyor ki:
(Mahsul topraktan alýndýðý zaman, az olsun, çok olsun onda birini veya kýymeti kadar altýn veya gümüþü Müslüman fakirlere vermek farzdýr.)

Ýmameyn’e göre, uþur vermek için mahsulün bir yýl dayanýklý olmasý ve miktarýnýn 1250 litreden [yaklaþýk bir tondan] çok olmasý gerekir. Mesela yarým ton buðdayý çýkan fakir, Ýmameyn’in kavline göre uþur vermezse günaha girmez. Fakat zenginin yüz kg. buðdayý olsa onda birini vermesi gerekir.

Uþur veren fakir, baþkalarýnýn verdiði uþru alabilir. Fakat zenginin zekat almasý haramdýr.

Bir kimse tarlasýnýn veya bahçesinin onda birini bir fakire verse, tarlasýnýn veya bahçesinin kalan kýsmýnýn uþrunu yine her sene vermesi gerekir.

Uþrun nisabý yoktur. Mahsul az olsa da, uþru verilir. Uþur, onda bir olarak verilir. Yapýlan masraflar düþülmez. Sadece paralý sulama olursa veya motorla sulanýrsa, yirmide bir verilir. Uþur vermek, Enam suresinin 141. âyeti ile emredilmiþ, onda birinin verilmesi de hadis-i þerif ile bildirilmiþtir.
Gönderen: 03.08.2007 - 12:02
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Sual: Akrabalarým, bahçemi ücretsiz ekip uþur vermiyorlar. Ben mesul müyüm?
CEVAP
Hayýr.

Sual: Babam üzümlerin uþrunu vermiyor. Bize verdiði pekmezden yememiz caiz midir?
CEVAP
Evet.

Sual: Buðday, arpa ve hurmanýn uþrunu kilo ile tartarak vermek caiz midir?
CEVAP
Evet caizdir.

Sual: Zeytine yaptýðýmýz masraf, mahsulden fazladýr. Uþur vermek gerekir mi?
CEVAP
Toplanýyorsa vermek gerekir.

Sual: Çok masraf edip çok az mahsul alanýn, yine uþur vermesi gerekiyor mu?
CEVAP
Masraf ne kadar çok, mahsul de ne kadar az olursa olsun, her mahsulün uþrunu vermek farzdýr.

Sual: Gülün uþru verilir mi?
CEVAP
Ticaret niyetiyle olduðu zaman zekatý verilir.

Sual: Buðday ve arpanýn uþrunu, arpadan vermek caiz midir?
CEVAP
Evet.

Sual: Buðdayýn uþrunu, baþka yýlýn buðdayýndan vermek caiz midir?
CEVAP
Evet. Undan da vermek caizdir.

Sual: Zeytinin uþrunu, zeytinyaðý olarak vermek caiz midir?
CEVAP
Evet.

Sual: Mal sahibi ile kiracý eþit mahsul almýþsa, uþru kim verir?
CEVAP
Yarý yarýya verirler.

Sual: Ev bahçesine sebze yerine buðday ekilse, uþru verilir mi?
CEVAP
Ev bahçesi olduðu için verilmez.

Sual: Ev bahçesi, ticaret niyetiyle yetiþtirilirse yine uþru verilmez mi?
CEVAP
Ticaret niyetiyle yetiþtiriliyorsa, uþru verilir.

Sual: Ýhtiyaç için yetiþtirilen sebzenin uþru olur mu?
CEVAP
Olmaz.

Sual: Ortak tarladan çýkan mahsulün yarýsýnýn uþrunu veriyoruz. Diðer yarýsýný öteki ortak vermezse bize de günah olur mu?
CEVAP
Ortaðý da razý edip tamamýnýn uþrunu vermeli. Razý olmazsa, yarýsýnýn uþru verilir. Razý olmayanla ortak olmamalý.

Sual: Çiftçinin zekatý buðdayla vermesi farz mý, para ile veremez mi?
CEVAP
Buðdayýn zekatýna uþur denir. Buðdayýn uþru ya buðday olarak verilir veya deðeri altýn olarak verilir.

Sual: Baba malýnýn uþrunu vermiyor. Oðlu da onu bu günahtan kurtarmak için ona þöyle diyor: "Sen uþrunu ver, onun tutarý kadar ben sana para vereceðim". Bu durumda fýkhi hüküm nedir?
CEVAP
Baban uþrunu vermiþ olur.
Gönderen: 03.08.2007 - 12:03
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Sual: Odun, ot, saman için uþur verilir mi?
CEVAP
Verilmez.

Sual: Haþhaþýn tohumu veya kabuðunun uþru verilir mi?
CEVAP
Para eden kýsýmlarýn uþru altýn olarak verilir.

Sual: Yenilen sebzeyi tahmini hesap edip uþrunu vermek caiz mi?
CEVAP
Zanný galip ile yapýlan tahmin muteber olur.

Sual: Uþur verirken, biçerdöver anbarýnýn ölçüsüne itibar edilir mi?
CEVAP
Evet.

Sual: Borcu mahsulün uþrundan fazla olan önce uþrunu mu verir?
CEVAP
Evet.

Sual: Tarlayý ortaðýna verince uþrunu mal sahibi mi verir?
CEVAP
Hayýr.

Sual: Zekat gibi uþrun da devir ve iskatý yapýlýr mý?
CEVAP
Evet.

Sual: Buðday ucuzdur. Bir aylýk namaz iskatý için, verilen 315 kilo buðdayýn rayice göre deðerini altýn olarak vermek caiz mi?
CEVAP
Evet.

Sual: Fakir müstahsil, uþur verip uþur alabilir mi?
CEVAP
Evet.

Sual: Altý vesk mahsulü çýkan fakir, uþur alabilir mi?
CEVAP
Nisaba malik olmayan uþur ve zekat alýr.

Sual: Buðdayýn uþrunu vezin olarak vermek de caiz mi?
CEVAP
Evet.

Sual: Uþur altýn ile devir olur mu?
CEVAP
Evet.

Sual: Uþrunu verdiðimiz buðdayý satýp para haline getirsek, bu paranýn da zekatý verilir mi?
CEVAP
Uþru verilen buðdayýn bir daha uþru verilmez. Fakat satýlýp para haline getirilince, zekat gününde nisaba dahil edilerek zekatýný vermek gerekir.

Sual: Tarlada ekilen marulun uþrunu her seferinde vermek yerine, o seneki marulun uþrunu toptan takdir edip, mesela 100 kg. takdir edip, 10 kg.ý uþur olarak verebilir miyiz?
CEVAP
Evet.
Gönderen: 03.08.2007 - 12:04
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Sual: Kiraladýðým tarlanýn uþrunun tamamýný benim mi vermem gerekir?
CEVAP
Fýkýh kitaplarýnda, (Bir kimse, tarlasýný kiraya verirse, mahsulün uþrunu, imam-ý a'zama göre, mal sahibi verir. Kira ücreti yüksek olan yerlerde, böyle fetva verilir. Ýmameyne göre, kiracý verir. Kira az olan yerlerde, böyle fetva verilir) buyuruluyor.

Mesela, kira ücreti olarak 20 milyon lira verip, masraflar çýktýktan sonra 60 milyon liralýk mahsul almýþsanýz, mahsulün uþrunu siz verirsiniz. Masraflar çýktýktan sonra 30 milyon liralýk mahsul almýþsanýz, tarla sahibi verir. Çünkü kârýn yarýsýndan fazlasýný mal sahibi almýþtýr. 10 milyon liralýk masraf yapýp 50 milyon liralýk mahsul almýþsanýz, 40 milyon lira almýþsýnýz demektir. Bunun 20 milyonunu mal sahibine verdiðiniz için, mahsulün yarýsýnýn uþrunu siz, yarýsýnýnkini de mal sahibi verir.

Uþur verilirken kira ücreti ve masraflar düþülmez. Fakat uþru hangi tarafýn vermesi gerektiði hesap edilirken, masraflar nazar-ý itibara alýnýr.

Sual: Ýþlettiðim arazilerden ayrýca hatta çalýþan minibüsüm var. Bunun yaný sýra çok nadir olarak sýhhi tesisat, motorla aðaç kesme, gibi küçük iþlerle uðraþýyorum. Buradan elde ettiðim gelirin zekatýný ayrýca mý vereceðim yoksa mahsullerin kazancýyla birleþtirerek mi vereceðim?
CEVAP
Uþur ile bu kazançlar ayrýdýr. Bu kazançlarla nisabý buluyorsanýz zenginsiz, nisap 96 gr altýn veya o deðerde paradýr.

Sual: Uþru verilen mahsul birkaç yýl saklansa günah olur mu?
CEVAP
Uþru verilen mahsul birkaç yýl saklansa da günah olmaz. Bir hadis-i þerif meali þöyledir:
(Zekatý verilen mal kenz deðildir.) [Ebu Davud, Taberani, Hâkim, Hatib, Münavi]
Kenz; biriktirilmiþ, istif edilmiþ, stok edilen mal demektir.
Gönderen: 03.08.2007 - 12:05
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Az mahsulün uşru
5108 Mesaj -
Sual: Zekata muhtaç bir fakir, tarlasýndan, bahçesinden elde ettiði az ürünün uþrunu da vermek zorunda mýdýr? Mesela böyle bir fakirin, 20 kilo domatesin, 30 kilo patlýcanýn, 50 kilo elmanýn, 500 kilo buðdayýn uþrunu vermesi gerekir mi?
CEVAP
Ýmam-ý a’zama göre, her sebze ve meyve, az olsun, çok olsun, mahsul topraktan alýndýðý zaman, onda birini veya kýymetini altýn olarak Müslüman fakirlere vermek farzdýr. Hayvan gücü ile, dolap veya motor ile sulanan yerdeki mahsul elde edilince, yirmide biri verilir. Uþur verirken, hayvan, tohum, alet, gübre, ilaç ve iþçi masraflarý düþülmez. Bir sâ’dan az ürünün uþru verilmez. Bir sâ, 4 litreden biraz fazladýr.

Ýmam-ý Ebu Yusuf ile imam-ý Muhammede göre uþur vermek için, topraktan çýkan mahsulün, [normal þartlarda] bir yýl dayanýklý olmasý ve miktarýnýn beþ veskten çok olmasý lazýmdýr. Vesk, 250 litrelik bir hacim ölçüsüdür. Beþ vesk, 5 x 250 = 1250 litre eder. Buna göre, iki imam, uþur için nisâbýn 1250 litre olduðunu bildirmektedir. Fakat fetva Ýmam-ý a’zamýn ictihadýna göredir.

Her ne kadar fetva Ýmam-ý a’zama göre ise de, zekat almaya muhtaç fakir, Ýmameynin ictihadýna uyarak, bir yýl dayanýklý olmayan meyve ve sebzeler ile, 1250 litreden az olan buðday, arpa, mercimek gibi hububatýn uþrunu vermezse günah olmaz. Diðer üç mezhepte ise, sebze çok olsa da uþrunu vermek gerekmez. Hanbeli'de cevizin uþru olmaz. Maliki ve Þafii’de, badem, susam, fýstýk, keten tohumu, kimyon ve anasonun uþru olmaz. Hanbeli'de zeytinin uþru olmaz. Þafii ve Maliki’de ise zeytinin uþru verilir ve verilmez diye farklý iki kavil vardýr. Maliki ve Þafii'de balýn uþru olmaz. Üç mezhepte, meyvenin uþrunu tahminen vermek caizdir. Hanefi mezhebinde tahminen vermek caiz deðildir, tartmak veya ölçmek gerekir. Bir zaruret veya ihtiyaç olunca, baþka mezhep taklit edilir.
Gönderen: 03.08.2007 - 12:06
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Ev bahçesinin uşru
5108 Mesaj -
Sual: Tam Ýlmihal'de, (Ne kadar olursa olsun, ev bahçesindeki meyve ve sebzeler için uþru verilmez) deniyor. Bizim Karadeniz’de, hemen herkesin evi bahçenin içindedir. Çok büyük olan bahçelerdeki fýndýklarýn, diðer meyve ve sebzelerin uþru verilmez mi?
CEVAP
Verilmesi gerekir. Ev tarlaya, bahçeye yapýlmýþsa, bunun uþru verilir. Fakat evin yanýndaki bahçede yetiþtirilen meyve ve sebzelerin uþrunu vermek gerekmez. Çünkü bu meyve ve sebze ev halkýnýn ihtiyacý için ekilmiþtir. Ama bir kýsmý satýlsa da yine uþrunu vermek gerekmez.

Saman ve yapraðýn uþru olmaz
Sual: Biz üzümü de asmanýn yapraklarýný da satýyoruz. Her ikisinin uþrunu da verecek miyiz? Bir de ektiðimiz buðdaylardan elde edilen samanlarý da satýyoruz, bunlarýn da uþru verilir mi?
CEVAP
Üzümün uþru verilir, satýlan üzüm yapraðýnýn uþru verilmez. Buðdayýn uþru verilir satýlan samanýnýn uþru verilmez. Üzüm yapraðý ve samandan elde edilen para ile eldeki mevcut para, nisabý bulursa zekatý verilir. Yani saman ve yapraðýn satýlmasý ile elde edilen para nisaba katýlýr.

Üzüm yapraðý ve kavak
Sual: Ýpek böceðinden elde ettiðimiz ipeklerin, dut yapraðýnýn, üzüm yapraðýnýn ve satmak üzere yetiþtirdiðimiz kavaklarýn uþru verilir mi? Daðlardan toplanan meyvelerin uþru olur mu?
CEVAP
Meyvesi olmayýp ticaret için yetiþtirilen kavak gibi aðaçlarýn ve istifade edilen dut yapraklarýnýn uþru verilir. Ýpeðinin uþru verilmez. Üzüm yapraðýnýn uþru olmaz. Üzüm yapraðý çok olup satýlýrsa, parasý nisaba eklenerek zekatý verilir. Daðlardan toplanan meyvelerin de uþru verilir.
Gönderen: 03.08.2007 - 12:08
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Uşru verilen malın zekatı da verilmez
5108 Mesaj -
Sual: Uþru verilen bir ürün, senelerce elde kalsa zekatý verilir mi? Bu ürünü satýp paraya çevirince para nisaba dahil edilir mi?
CEVAP
Ýbni Abidin hazretleri buyuruyor ki:
Zekatla uþur, bir arada bulunamaz, yani bir malýn hem uþru, hem de zekatý verilmez. Çünkü bir malda zekat farz olursa uþur farz olmaz. Bir kimse tarlasýndan çýkan mahsulün uþrunu verir de kalan mahsulde ticareti niyet eder ve üzerinden seneler geçse de, o mahsulün zekatý olmaz. Keza uþur yeri satýn alýr da onunla ticareti niyet eder; üzerinden sene geçerse hüküm yine böyledir. Zira uþur arazisinden çýkan mahsulde iki hak bir araya gelmesin diye ticareti niyet etmek sahih deðildir. Bunun gibi ticareti niyet ederek uþur arazisi satýn alýr da oraya bir þey ekerse o arazi ticaret için olmaz. (Redd-ül muhtar)

Tam Ýlmihal’de de diyor ki:
Eþyanýn ticaret niyeti ile satýn alýnmasý lazýmdýr. Uþur vermesi lazým gelen topraklardan hasýl olan ve miras olarak ele geçen veya hediye, vasiyet gibi kabul edince mülk olan þeylerde, ticarete niyet edilse de, bunlar ticaret malý olmaz. Çünkü, ticaret niyeti, alýþ veriþte olur. Mesela, tarlasýndan buðday alýp uþrunu veren veya mirastan eline mal geçen kimse, satmak niyeti ile saklasa, nisap miktarýndan fazla olsa ve bir seneden fazla kalsa, zekatlarýný vermek icap etmez. Ticaret niyeti ile [yani satmak için] satýn aldýðý buðdayý tarlasýna ekse veya ticaret için aldýðý hayvaný, kumaþý kendi kullanmaya niyet etse, ticaret malý olmaktan çýkarlar. Sonra bunlarý satmaya niyet ederse, ticaret malý olmazlar. Bunlarý satýnca veya kiraya verince, eline geçen mal ticaret malý olur. Kullanmak için satýn aldýðý malý, aldýktan sonra ve miras olarak eline geçen malý veya hediye, vasiyet, sadaka gibi kendinin kabul etmesi ile malik olduðu malý alýrken veya tarlasýndan aldýðý buðdayý satmaya niyet etse, ticaret malý olmazlar. Bunlarý satsa ve satarken semenleri olan uruzu ticarette kullanmayý niyet etse, bu bedelleri ticaret malý olurlar. Çünkü ticaret bir iþtir. Yalnýz niyet ile olmaz. Baþlamak da lazýmdýr. Ticareti terk etmek ise, yalnýz niyet ile olur. Altýn ve gümüþ eþya ve kaðýt paralar, her ne suretle ele geçerse geçsin, zekat malý olurlar.

Ýbni Abidin’den ve Tam Ýlmihal’den açýkça anlaþýlacaðý gibi, uþru verilen ürün, senelerce ambarda saklansa yine zekatý verilmez, fakat bu ürün satýlýp altýn veya kaðýt para haline getirilirse, ele geçen bu bedel ticaret eþyasý olur. Zekata dahil edilir.

Ticaret malýnýn zekatý verilir
Sual: Bakkallýk yapýyorum, ayný zamanda zeytin bahçemiz de var. Zeytinlerin uþrunu dün verdim. Kalan zeytini satýp parasý ile bakkaliye malzemesi alýp satýyorum. Yarýn zekat günümdür. Dükkandaki mallarýn zekatýný yarýn vereceðim. Uþrunu verdiðim zeytinlerden elde ettiðim paranýn da uþrunu verecek miyim? Kitaplarda, uþru verilen mal satýlýp paraya çevrilince veya ticaret malý olunca zekatý verilir deniyor. Zeytinlerin uþrunu dün verdim. Þimdi bir de yarýn zekatýný vermek yanlýþ deðil mi?
Uþru verilen bir ürün, senelerce elde kalsa zekatý verilir mi? Bu ürünü satýp paraya çevirince para nisaba dahil edilir mi?
CEVAP
Ticaret bir iþtir, yalnýz niyet ile olmaz. Baþlamak da lazýmdýr. Ticareti terk etmek ise, yalnýz niyet ile olur. Altýn ve gümüþ eþya ve kaðýt paralar, her ne suretle ele geçerse geçsin, zekat malý olurlar. (Tam Ýlmihal)

Siz o parayý ticarette kullanýyorsunuz zekatýný da vermeniz gerekir. Zaten paraya çevrilince ticaret malý oluyor. Nisabý bulmuþsa zekatýný vermek gerekiyor.

Uþru verilen mal, satýlýp paraya dönünce zekat malý yani ticaret malý oluyor. Malýn vasfý deðiþiyor. Vasfý deðiþmeseydi, yýllarca kalsa zeytinin tekrar uþru verilmezdi. Ticaret malý olmadýðý için zekatý da olmazdý. Ama þimdi vasfý deðiþti, zekata tâbi oldu.

Kâfire namaz, zekat, oruç gibi hiç bir ibadet farz deðildir. Kâfir müslüman olunca iþ deðiþir, namaz, oruç farz olur. Nisabý buluyorsa zekat vermek de farz olur. Çünkü kâfirin inancý deðiþti. Tersi de olabilir. Müslüman, herhangi bir sebeple kâfir olabilir. Artýk ona hiç bir ibadet farz olmaz. Çünkü eski özelliðini kaybetti.

Yabancý bir kýz, yabancý erkeðe haramdýr. Nikah yapýlýnca helali olur. Çünkü konumu deðiþti. Tersi de olur. Yani karý koca nikahlý iken, boþandýklarý an yabancý olurlar. Yine konumu deðiþmiþ oldu.

Ýmam Fatiha okuyunca cemaatin amin demesi sünnettir. Ýmamýn sesi mikrofona verilince sesin özelliði deðiþiyor, âmin diyenlerin namazý bozuluyor.

Mikrofon, ses enerjisini elektrik enerjisine dönüþtürüyor, Hoparlör de, elektrik enerjisini ses enerjisine dönüþtürüyor. Mikrofona, mikrofondan hoparlöre verilen ses, týpa týp sahibine benzese de farklý bir sestir. Meydana gelen yeni ses, konuþanýn kendi sesi deðildir. Elektrik tesiri ile hasýl olan, mýknatýs kuvvetlerinin titrettiði demir levhanýn, husule getirdiði baþka bir sestir. Ýþte baþka bir sese âmin diyen cemaatin namazý bozulmuþ oluyor.

Þarap haramdýr, sirke haline dönüþürse helal olur. Çünkü vasfý deðiþip baþka bir madde halini almýþtýr.

Domuz yaðý sabun olursa, temiz olur, kullanýlmasý caiz olur, çünkü vasýf deðiþerek ayrý bir madde haline geldi.

Netice: Uþru verilen mal, kýrk yýl kalsa, uþru da zekatý da verilmez. Ama ticaret malý olursa veya satýlýp paraya çevrilirse zekat malý olur. Bir gün sonra da zekat günü gelse zekatýný vermek gerekir.
Gönderen: 03.08.2007 - 12:09
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Zekatı gizli mi vermeli?
5108 Mesaj -
Sual: Zekatý gizli vermek açýktan vermekten iyi midir, açýktan vermek riya olur mu?
CEVAP
Farz olan zekatý açýkça vermek riya olmaz, daha sevap olur. Zekatýn böyle alenen verilmesi, zekatýný vermemiþ olmak töhmetinden kurtarýr, baþkalarýna da örnek teþkil etmiþ olur. Ýbni Abbas hazretleri, gizlice verilen nafile sadakanýn sevabý, alenen verilenden 70 kat fazladýr buyurdu. Açýktan verilen zekatýn sevabý ise gizlice verilenlerine göre 25 kat fazladýr.

Ýmam-ý Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
Bir kuruþ zekat vermek, milyonlarla sadaka vermekten, daha sevaptýr. Zekat vermek, Allahü teâlânýn emrini yapmaktýr. Sadaka ve hayratýn çoðu ise, ün, saygý ve nefsin þehvetlerini kazanmak için olur. Farzlar yapýlýrken araya riya, gösteriþ karýþmaz. Nafile ibadetlerde ise, gösteriþ çok olur. Bunun içindir ki, zekatý, açýktan vermek lazýmdýr. (2/82)

Sual: Zengin zekat olarak ayýrdýðý altýný masa üstüne koysa, fakir de galiba bunu bana zekat olarak býraktýlar diyerek alsa, zekat sahih olur mu?
CEVAP
Zengin, altýný masa üstüne koysa, bir fakir de gelip, masadan alsa, sahih olmaz. Fakir alýrken, zenginin görmesi lazýmdýr. Fakir görmeden fakirin evine koymak da böyledir.
Gönderen: 03.08.2007 - 12:11
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Zekatla ilgili çeşitli sual cevaplar
5108 Mesaj -
Sual: Hayat sigortasý yaptýrdým. Her yýl belli miktar parayý yatýrýyorum. 20 yýl sonra toplu olarak ödeme yapacaklar veya toplu ödeme istemezsem aylýk olarak ödeyecekler (aylýk maaþ gibi). Burada biriken para toplu olarak alýnýnca geçen 20 yýlýn tek tek zekatý hesaplanarak mý verilecek, yoksa 20 yýl sonra ele geçen paranýn o zaman ki zekatý mý verilecek? Eþim ve çocuklar için de Hayat sigortasý yaptýrdým. Onlarýn durumu nasýl?
CEVAP
Sigorta paralarý ve tasarruf bonolarý zekat hesabýna katýlmaz. Senelerce sonra birikmiþ olarak ele alýnýnca, yalnýz alýnan para, o senenin zekat nisabýnýn hesabýna katýlýr. Satýþ karþýlýðý alýnan bonolar, böyle deðildir. Bunlar ve hisse ve tahvil senetleri, her sene zekat hesabýna katýlýr. (Seadet-i Ebediyye)

Eþ ve çocuklarýnýzýn durumu da ayný. Ancak, haným ve çocuklar için yatýrdýðýnýz para onlarýn ise yani onlarýn parasýndan vermiþseniz veya onlara hediye etmiþ iseniz zekatlarýný onlar verecek, sizin ise siz vereceksiniz. Sigortanýn onlarýn adýna olmasýnýn önemi yok.

Sual: Nisaba malik olan tarihi kaydettik, mesela miktar 250 gr altýn ve tarih 1 Ramazan 1425. Bir sene içerisinde bu nisap 50 ye düþtü, sýfýrladý, 500 e çýktý, 1 Ramazan 1426 olunca elimizdeki 100 gr altýnýn zekatýný verecek miyiz? Elimizde 50 gr altýn kalsa ne yaparýz?
CEVAP
Nisap sene içinde sýfýrlanýnca, ilk nisabý bulduðu gün yeniden tarih atýlýr. Bundan bir hicri yýl sonra nisaba malikse zekat verir. Sýfýrladýktan sonra, bir daha zengin olana kadar tarih atýlmaz. Sýfýrlanmadan 50 gram varsa, sene sonu diðer paralarý ile birlikte nisaba malikse zekatýný verir, yani sene içindeki sýfýrlanma hariç diðer dalgalanmalara itibar edilmez.

Sual: Nisabýn helak olmasý ne demektir?
CEVAP
Sýfýrlanmasý demektir. Sýfýr veya sýfýrýn altýna düþerse helak olmuþ olur. Sýfýrlanma demek ise, mevcut parasý altýný vs. hiç olmamak veya borçlu duruma düþmek demektir.

Sual: Benim ihtiyacýmdan fazla elbisem ve eþarbým var, fakat kendime ait baþka hiçbir þeyim yok. Zekat vermem gerekir mi?
CEVAP
Bir oda dolusu elbise ve eþarbýnýz olsa, ticaret malý olmadýðý için zekatý olmaz. Ancak bunlar kurban nisabýna dahil edilir. Yani borçlar çýktýktan sonra, elinizde 96 gram altýn alacak elbise ve eþarp kalmýþsa, kurban kesmeniz, fitre vermeniz vacip olur. Bunlardan üç takým elbise, üç eþarp hariçtir. Fakat elbiseler alýþ fiyatýna göre deðil, bit pazarýna çýkarsanýz kaç liraya alýrlarsa o deðerden hesap edilir. Bu bakýmdan elbiseniz ne kadar çok olursa olsun nisabý bulmasý zordur.
Gönderen: 03.08.2007 - 12:15
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
serzen su an offline serzen  
231 Mesaj -
Allah razý olsun RIFAT 56 bak kýymetimi bil benden baþka okuyan yok yazýlarýný....
Gönderen: 03.08.2007 - 12:16
Bu Mesaji Bildir   serzen üyenin diger mesajlarini ara serzen üyenin Profiline bak serzen üyeye özel mesaj gönder serzen üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Sual: Zekat verirken bunun zekat olduðunu söylemek gerekir mi?
CEVAP
Gerekmez, hediyemdir dense de olur.

Sual: Zekatým fitrelerimizle birlikte bir çeyrek altýn tutuyor. Bir çeyrek altýný hem zekatým için hem de fitrelerim için verebilir miyim?
CEVAP
Evet verilir.

Sual: Param yok. Zekatýmý hesap edip taksitlerle versem caiz mi?
CEVAP
Evet.

Sual: Zekat verirken, altýnlarý tartmak gerekir mi?
CEVAP
Altýn liralarýn aðýrlýðý belli olduðu için tartmak gerekmez, 7.2 gramdýr. Bilezikleri tartmak gerekir. Aðýrlýklarý biliniyorsa tartmak þart deðildir. Kýrkta biri altýn olarak verilir.

Sual: 2 kg aðýrlýðýndaki gümüþ tepsinin zekatý nasýl verilir?
CEVAP
2 kg gümüþ tepsinin kýrkta biri yani 50 gr gümüþ, bir fakire verilir.

Sual: Uþrunu verdiðimiz buðdayý satýp para haline getirsek, birkaç gün sonra zekat verme günümüz gelse, bu paranýn da zekatý verilir mi?
CEVAP
Uþru verilen buðdayýn bir daha uþru verilmez, zekatý da verilmez. Fakat satýlýp para haline getirilince, elde kalýrsa, nisaba dahil edilerek zekatýný vermek gerekir.

Sual: Verilen zekatýn, fakirin veya vekilinin eline geçmesi gerekir mi?
CEVAP
Evet, gerekir.

Sual: Zekatý fazla vermek iyi olur mu?
CEVAP
Elbette.

Sual: Zekat altýný hediye içine koyup fakire vermek sahih mi?
CEVAP
Sahih olmaz. Ancak fakir, içinden altýn çýktý ne diye sorarsa, siz de hediye derseniz mekruh olarak sahih olur.

Sual: Ev yaptýrmak için kooperatife verilen para zekata tâbi mi?
CEVAP
Para mülkünden çýktýðý için zekatý verilmez.

Sual: Zekatta, altýný düþük ayardan vermek mekruh mu?
CEVAP
Evet.

Sual: Zekatý verince fakir olan, yýl dolmadan zekat alabilir mi?
CEVAP
Kurban nisabýna malik olmadýðý gün, zekat alabilir.

Sual: Bana zekat olarak verilen kaðýt para ile altýn alsam zekat sahih olur mu?
CEVAP
Evet.

Sual: Pahalý dergilerim hurda oldu. Zekatta da hurda mý sayýlýr?
CEVAP
Evet.

Sual: Zenginmiþim bilmiyordum. Bana zekat verdiler. Ne yapayým?
CEVAP
Bir fakire vermek lazýmdýr.

Sual: Fakir, verdiðim zekatý bana hediye etti. O miktar kaðýt parayý fakirlere vermezsem günah mýdýr?
CEVAP
Tenzihen mekruh olur.

Sual: Fakire zekat olarak verdiðim altýný, ucuz satýn almam caiz mi?
CEVAP
Mekruhtur.

Sual: Para deðer kaybetmesin diye birkaç daire aldým. Ýhtiyaç olunca satarým. Bunlar nisaba katýlýr mý?
CEVAP
Hayýr. Ticaret malý deðildir.

Sual: 200 gram altýný, 150 gr mehr borcu olan, zekat verir mi?
CEVAP
Hayýr vermez. Çünkü müeccel mehr zekat nisabýna katýlmaz.

Sual: Zekat borcunu ödemek için ödünç almak gerekir mi?
CEVAP
Hayýr.

Sual: Eldeki para, nisaptan aþaðý düþünce, zekat almak caiz olur mu?
CEVAP
Kurban nisabýna malik ise zekat alamaz.

Sual: Ev yapamazsam satarým diye alýnan arsa, zekata tâbi olur mu?
CEVAP
Hayýr.

Sual: Dükkanlarý, daireleri olan, zekat nisabýna malik deðilse, zekat alýr mý?
CEVAP
Alamaz.

Sual: Fakire zekat olarak bir altýn verip (Bunun beþ gramýný al, kalaný benimdir) demek caiz mi?
CEVAP
Evet.

Sual: 672 gramdan aðýr olan gümüþ tepsinin zekatý verilir mi?
CEVAP
Evet.

Sual: Nisabý bulacak kadar taksitli borçlarý olanýn, maaþý alýnca, eline nisabý bulacak kadar maaþ geçse, zengin sayýlýr mý?
CEVAP
Hayýr.

Sual: Nisaba malik olunca yarýsýný harcadým. O gün zengin miyim?
CEVAP
Hayýr.

Sual: Zengin çocuk, büluðdan önceki yýllarýn zekatýný verir mi?
CEVAP
Hayýr.

Sual: Satýp ev almak için, alýnan arsa zekata tâbi mi?
CEVAP
Hayýr.

Sual: Taksim edilmemiþ malýn zekatý nasýl verilir?
CEVAP
Hemen veya ileride verilir.

Sual: Nisaptan fazla, geçmez para ve pul zekata tâbi mi?
CEVAP
Evet.
Gönderen: 03.08.2007 - 12:18
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Sual: Altýnlar tartýlmadan tahmin edilerek zekatý verilebilir mi?
CEVAP
Zekat sayýlmadan tartýlmadan verilmez. Ancak yaklaþýk olarak bilinebilir. Mesela 3 bileziði vardýr, alýrken gramý belli idi, diyelim ki on gram civarýnda idi. Küpesi þu kadar kolyesi þu kadar diye hesap edilir. Birazcýk da fazla hesap edilmesi iyi olur. Diyelim hepsi 97 gram tuttu siz 100 gram üzerinden zekat verebilirsiniz. 12 ayardan üstünü altýndýr aþaðýsý altýn deðildir. Zekat için altýnlarýn gramý önemlidir ayarý önemli olmaz.

Sual: Altýnýn zekatý, ayarý dikkate almadan, hepsi birden tartýlýp kýrkta birinin zekatý verilir dediniz. Halbuki 10 kilo 14 ayar altýn, 6 kilo 24 ayar altýn bile etmez. Bu nasýl oluyor?
CEVAP
Dinimiz, % 50 nin üstünde altýn karýþýmý olan madeni, altýn olarak bildirmiþtir. Ayar farký gözetmeden hepsi toplanýr. Kýrkta biri zekat olarak verilir. En yüksek ayardan vermek daha sevaptýr. Fakat her ayar altýný, ayrý ayrý toplayýp her ayarýn kýrkta birini vermek de caizdir.

Sual: Nisap miktarýný hesaplamak için elimizdeki döviz cinsinden paralarý TL ye çevirirken alýþ ve satýþ fiyatlarýndan hangisini esas alacaðýz. Ayný þekilde 96 gr altýnýn kaç TL ettiðini hesaplarken alýþ mý satýþ mý deðerini esas alacaðýz?
CEVAP
Kuyumcunun satýþ fiyatý esas alýnýr. Elimizdeki dolarý satarken de dövizci kaça alýyorsa o fiyattan.

Sual: 10 sene önce zekat borcu bulunan bir kimsenin zekat borcunu nasýl ödemesi gerekir? O zaman elinde bulunan para miktarýný biliyorsa, o zamanki altýn kuruna göre mi hareket etmeli?
CEVAP
10 yýl önceki para ile ne kadar altýn alýnabiliyorsa, o altýn esas alýnýr.

Sual: Bir arkadaþýma babasý bir yazlýk ve bir de kýþlýk ev hediye etmiþ. Her ikisinde de ikamet ediyorlar ailesiyle. Bu evler için zekat vermek gerekir mi?
CEVAP
Ev çok olsa da zekatý olmaz.

Sual: Bir miktar dövizim var. Normalde nisabý bulmuyor. Fakat maaþý alýnca ikisi nisabý geçiyor. Ayýn ilk yarýsýnda, borçlarýmý (su, elektrik, telefon faturalarý vs.) ödediðimde, toplam param nisabýn altýna düþüyor. Ay sonunu zor getiriyoruz. Bu durum fasit daire gibi her ay tekrarlanýyor. Anlayacaðýnýz, her ay 15 gün zengin, 15 gün fakir oluyorum. Ýlk zengin olduðum tarihin sene sonunda zekat vermem gerekiyor mu?
CEVAP
Varsa ev kirasý, tahakkuk etmiþ su, elektrik, telefon v.s. bedelleri mevcut paradan çýkarýlýr. Kalan nisabý buluyorsa zengin sayýlýrsýnýz. 15 inden sonra nisaptan düþseniz de önemi yok. Sene sonunda nisabý bulursanýz zekat vermeniz farz olur.

Sual: Evi olan bir kimse, ikinci bir ev yaptýrýyor olsa, bu eve harcadýðýný ve bu ev için borçlandýðýný zekat hesabýna nasýl dahil eder?
CEVAP
Evi olup olmamasýnýn önemi yoktur. Ev için harcananlar, harcanmýþ sayýlýr, borçlanýnca, borçlar mevcut paradan düþülür. Geriye kalanýn zekatý verilir. Taksitler ne kadar uzun vadeli olursa olsun, alacaklardan ve mevcut paradan çýkarýlýr. Kalanýn zekatý verilir.

Sual: Bankada nisap miktarýnýn üstünde para var, yýllardýr duruyor. Annem, siz okuyorsunuz, sizlere zekat gerekmez diyor. Doðru mu, yoksa zekat vermem lazým mý?
CEVAP
Para ne için saklanýrsa saklansýn zekata tâbidir. Zekatý fakirse aðabeyinize verebilirsiniz. Ana babaya verilmez. Amcaya dayýya halaya teyzeye vermek daha iyi olur. Zekat vermemek büyük günahtýr.

Sual: Ýki ev ile iki arabamýz var. Ama elimizde hiç para yok. Ne kadar zekat vereceðiz?
CEVAP
Ev ve araba çok olsa da zekatý olmaz.

Sual: Çok evi olup da kira geliri olan zekatýný nasýl hesaplar?
CEVAP
Oradan aldýklarý ve baþka yerden gelenler, maaþ vesaire hepsi toplanýr, nisabý bulursa, bulduðu zaman zengin sayýlýr. Bir yýl sonra zekat vermesi farz olur.

Sual: Zekat ve fitre ayný kiþiye verilebilir mi? Zekat, birkaç kiþiye bölünerek verilebilir mi?
CEVAP
Ýkisine de evet

Sual: Bir minibüsüm var, ticarette kullanmadým, bu araca zekat düþer mi? Baþka araçlarým da var bunlarý da þahsým ve ailem için kullanýyorum, buradaki ölçü nedir?
CEVAP
Araçlarýn zekatý olmaz. Ticaret için kullansanýz da olmaz.

Sual: Gümüþ tepsi zekat nisabýna girer mi?
CEVAP
Bütün altýn ve gümüþ eþyalar nisaba girer.

Sual: Nisap miktarýna sahip akýl balið olmayan çocuk zekat verir mi?
CEVAP
Balið olmadýkça zekat vermez.
Gönderen: 03.08.2007 - 12:22
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Sual: Bir kimsenin 20 yýldan beri 100 gr altýný olsa, zekat vermesi gerektiðini yeni öðrense, ne kadar zekat vermesi gerekir?
CEVAP
Öyle ise, 20 sene önceki 100 gramýn % 2.5 ini verir, ikinci sene (19 sene önceki) için kalanýn % 2.5 ini verir. Ýki sene sonra bu 96 gramdan aþaðý düþeceði için artýk zekatý verilmez.

Sual: Zekat ve uþru dini kitap olarak verebilir miyiz?
CEVAP
Zekat ya ticareti yapýlan maldan verilir veya altýn olarak verilir. Uþur da öyle, kaldýrýlan mahsulden verilir veya altýn olarak verilir. Dini kitap ticareti yapan zekatýný kitap olarak verebilir.

Sual: Ticaret, yani satmak için olmayan bir evin zekatý olur mu?
CEVAP
Ticaret malý olmayan evin zekatý olmaz. (Her þeyin bir zekatý vardýr. Evin zekatý ise, misafir odasýdýr) hadis-i þerifi eve misafir kabul etmenin önemini göstermektedir. (A.Rifai)

Nafile oruç tutmak da farz deðildir. Fakat, (Her þeyin bir zekatý vardýr. Vücudun zekatý ise oruçtur) hadis-i þerifi de, ara sýra nafile oruç tutmanýn iyi olduðunu göstermektedir. (Ý.Mace)

Sual: Hastaya veya þuraya buraya yardým için verdiðimiz paralar zekat yerine geçer mi?
CEVAP
Geçmez. Zekat vermenin usulü vardýr. Ona göre vermelidir!

Sual: Namaz kýlmayan, oruç tutmayan bir müslümanýn da zekat vermesi lazým mýdýr?
CEVAP
Elbette vermesi lazým. Nasýl olsa, oruç tutmuyorum, zekatýmý da vermeyeyim dememelidir! Hiç deðilse, borcun birinden kurtulmalýdýr!
Gönderen: 03.08.2007 - 12:27
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Sual: Bir arkadaþa þu altýnlarý falanca fakire ver dedim. O da, benim altýnlarýmý deðil de kendi altýnlarýný vermiþ. Bir mahzuru olur mu?
CEVAP
Vekil, zenginden aldýðý altýn yerine, kendi altýnýný fakire verip sonra zenginin verdiðini, kendi kullanmasý caizdir. Fakat, zenginin parasýný önce kendi kullanýp, sonra kendi parasýndan zekatý verirse, caiz olmaz.

Sual: Þevahid-ün nübüvve kitabýndan okudum. Þöyle deniyor:
Allahü teâlâ Salebe hakkýnda, (Onlardan kimi de, “Eðer bize lutuf ve kereminden ihsan ederse, muhakkak zekatýný vereceðiz, gerçekten salihlerden olacaðýz” diyerek Allah’a kesin söz vermiþti. Ne zaman ki Allah, kereminden isteklerini verdi, cimrilik edip yüz çevirdiler. Zaten yan çizip duruyorlardýgöz kırpma buyurdu. Salebe’nin kabilesi bunu iþitince, Salebe’ye haber verip, “Helak oldun. Allahü teâlâ senin hakkýnda âyet gönderdi” dediler. Salebe, Resulullahýn huzuruna gelip, “Ýþte malýmýn zekatý kabul eyle” dedi. Resulullah, (Allahü teâlâ senin zekatýný kabul etmekten beni men etti) buyurdu. Salebe aðladý ve saçýný baþýný yoldu. Resulullah, (Sen kendi kendine ettin! Sana söyledim, sözümü dinlemedin) buyurdu ve onun zekatýný almadý. Resulullah vefat ettikten sonra Salebe zekatýný Hz. Ebu Bekir’e getirdi. Ya Emir-el müminin, zekatýmý kabul eyle, dedi. Hz. Ebu Bekir, (Ben Resulullahýn kabul etmediðini nasýl kabul edebilirim) buyurdu. Daha sonra Hz. Ömer’in halifeliði zamanýnda zekatýný ona da getirdi. O da kabul etmedi. Fakat Hz. Osman halifeliði sýrasýnda o kabul etti.
Burada iki sualim var:
1- Salebe sahabeden deðil miydi? Normal bir Müslüman bile zekat verdiði halde, sahabeden olan zat nasýl zekat vermez ki? Sonra tevbe ediyor Allah zekatýný niye kabul etmiyor?
2- Hz. Osman, Resulullahýn almadýðý zekatý niye kabul etti?
CEVAP
1- Salebe sahabeden deðil, münafýk idi. Allahü teâlâ onun münafýk olduðunu, tevbe de etmeyeceðini bildiði için zekatýný kabul etmedi. Halk arasýnda ayýplanmamak için, münafýklýðý meydana çýkmamasý için zekatýný vermek istedi. Allahü teâlâ da, Müslümanlarýn bu oyuna gelmemesi için zekatýný kabul etmedi.

Tevbe suresinin 76 âyetinin sonunda, hüm mu’ridun buyuruluyor. Onlar yan çizenlerdendi, saða sola yalpalayanlardandý, döneklerdendi, sözünde durmayanlardandý, itiraz edenlerdendi gibi anlama geliyor. Bu vasýflar münafýklarda bulunan vasýflardýr. Bundan sonraki iki âyetin meali de þöyledir:
(Allah'a verdikleri sözü tutmadýklarý ve yalan söyledikleri için, O da bu yaptýklarýnýn sonucunu kýyamete kadar kalblerinde sürüp gidecek bir münafýklýða çevirdi.) [Tevbe 77]

(Hâlâ, o münafýklar bilmezler mi ki, Allah, onlarýn gizledikleri sýrlarý da bilir, fýsýltýlarýný da.) [Tevbe 78]

2- Resulullahýn kabul etmediðini Hz. Ebu Bekir de kabul etmedi ki, Müslümanlara örnek, önemli bir örnek olsun diye. Hz. Ömer ise her hususta kayýtsýz þartsýz Hz. Ebu Bekir’e tâbi olduðu için o da onun zekatýný kabul etmedi. Böylece münafýklarýn zekatlarýnýn kabul edilmeyeceði iyice sabit oldu. Hz. Osman’ýn zekatý alýp almamasý artýk fark etmiyordu. Bir kâfirin verdiðini almanýn dinen bir mahzuru olmadýðý için, zekat olarak deðil, bir baðýþ olarak kabul etti. Bu da kâfirlerin verdiðini kabul etmenin mahzuru olmadýðýný göstermektedir.
Gönderen: 03.08.2007 - 12:28
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Sadaka-i fıtr [Fitre]
5108 Mesaj -
Sual: Fitrenin önemi nedir? Kimler verir, ölçüsü nedir?
CEVAP
Ýhtiyacý olan eþyadan ve borçlarýndan fazla olarak zekat nisabý kadar malý, parasý bulunan Müslümanýn fitre vermesi vacip olur. Nisaba malik deðilse fitre vermesi vacip olmaz. Fakat vermesi iyidir. Hadis-i þeriflerde buyuruldu ki:
(Ramazan orucu, gökle yer arasýnda durur. Sadaka-i fýtr verilince yükselir.) [Ebu Hafs]

(Sadaka-i fýtr, oruçlunun, uygunsuz sözlerinden hasýl olan günahlarý temizler.) [Beyheki]

(Sadaka-i fýtr, zenginlerinize bir tezkiyedir. Fakirleriniz de verirse, Allahü teâlâ onlara daha çoðunu verir.) [Ebu Davud]
[Tezkiye, temize çýkarma, temizleme demektir.]

Diðer üç mezhepte, bir günlük yiyeceði olanýn fitre vermesi farzdýr. Hadis-i þerifte, (Sadaka-i fýtrý, küçük büyük, zengin fakir herkesin vermesi gerekir) buyuruldu. (Ebu Davud)

Dinen zengin olmayan herkes, fitre, zekat alabilir. Ýhtiyacý olan eþya ve borçlarýndan fazla olarak, zekat nisabý kadar malý, parasý bulunan müslümanýn, fitre vermesi vacip olur. Fitre, zekat almasý, haram olur. Fitre nisabýna katýlacak malýn ticaret için olmasý þart olmadýðý gibi, elinde bir yýl kalmýþ olmasý da gerekmez

Halk arasýndaki zenginlikle, dinin bildirdiði zenginlik farklýdýr. Nisap miktarý malý veya parasý olmayan bir kimse, fakir demektir. Evi olmayan, kirada oturan bir kimse nisap miktarý paraya, altýna veya ticaret malýna sahip ise dinen zengin sayýlýr, böyle bir kimsenin zekat vermesi gerekir ve zekat almasý caiz olmaz.

Ticaret için olmayan mallarýn zekatý verilmez. Gelirleri nisaba dahil edilir.
Nisaba malik olmayan herkes fakir sayýlýr, zekat alabilir. Nisaba malikse fitre vermesi vacip olur. Asgari maaþ alan bir kimse, borçlarý çýktýktan sonra, nisaba malik ise, zengin sayýlýr, fitre vermesi gerekir. [Nisap, 96 gr altýn veya bu deðerde para, ticaret malý demektir.]

Sadaka-i fýtr, Ramazan-ý þerifte verilir. Ramazandan önce ve bayramdan sonra da vermek caiz ise de bayram namazýndan önce verilmiþ olmasý daha çok sevaptýr. Þafii’de Ramazandan önce verilmez. Bayramdan sonraya da býrakýlmaz. Hastalýk gibi herhangi bir özürden dolayý oruç tutamayan kimsenin de, zengin ise fitre vermesi gerekir.

Sadaka-i fýtrýn miktarý her yýl deðiþmez. Fitre olarak yarým sa’ buðday veya un, yahut bir sa’ arpa, hurma veya kuru üzüm verilir. Yarým sa ölçek, ihtiyatlý olarak 1750 gramdýr. Bir sa’ ise 3500 gramdýr. Bu miktarlar kýyamete kadar hiç deðiþmez. Fitre olarak, ya bizzat buðday, un, arpa, hurma veya kuru üzüm verilir. Yahut deðeri kadar altýn veya gümüþ verilir. Buðday, un ve diðerlerini vermek güç olursa, bunlarýn kýymeti kadar, ekmek veya mýsýr verilebilir.

Fitre miktarlarý þöyledir:

Fýtranýn cinsi, miktarý

Buðday 1750 gr

Un 1750 gr

Un (Ýyi) 1750 gr

Arpa 3500 gr

Kuru üzüm 3500 gr

Kuru üzüm (Ýyi) 3500 gr

Hurma 3500 gr

Hurma (Ýyi) 3500 gr

Not: TL deðerleri günün rayicine göre hesap edilir. [Geniþ bilgi için, Oruç maddesindeki Fitre Vermenin Önemi bahsine bakýnýz.]
Gönderen: 03.08.2007 - 12:29
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Sadaka vermenin önemi
5108 Mesaj -
Sual: Her gün 10 lira sadaka vermek mi, yoksa ay sonunda 300 lirayý toptan vermek mi iyidir? Ayrýca, ne zaman vermek ve kime vermek daha iyidir?
CEVAP
Ýmam-ý Rabbani hazretleri, (Mübarek Ramazan ayý, çok þereflidir. Bu ayda nafile ibadetlere verilen sevap, baþka aylarda yapýlan farzlar gibidir. Bu ayda yapýlan bir farz, baþka aylarda yapýlan yetmiþ farz gibidir) buyuruyor. (Müjdeci Mektuplar)

Günü gelmese de zekatý bu ayda vermek, bu ayda daha çok ibadet etmek, sadaka vermek çok sevaptýr. Bekleyip de bir ay sonra çok para vermek yerine, her gün az da olsa sadaka vermek daha iyidir.

Bir kimse sadaka verecek bir þey bulamazsa, insanlara iyilik etmelidir!
Hadis-i þerifte, (Her iyilik sadakadýr) buyuruluyor. (Tirmizi)

Sadakayý dilencilere deðil, muhtaçlara vermelidir! Dilenci muhtaç ise ona da verilir.
Yapýlan her iyilik çeþitli belalarý önler. Hadis-i þerifte, (Ýyilik etmek, kötülük kapýlarýný kapar) buyuruluyor. Sadakanýn fazileti çoktur. Hadis-i þeriflerde buyuruldu ki:
(Ölmeden önce tevbe ediniz. Hayýrlý iþleri yapmaya mani çýkmadan önce acele ediniz. Zekat ve sadaka vermekte acele ediniz.) [Ýbni Mace]

(Suyun ateþi söndürdüðü gibi, sadaka da günahlarý yok eder.) [Tirmizi]
(Hastalarýnýzý sadaka ile tedavi edin. Sadaka, her hastalýðý ve belayý defeder.) [Beyheki]

(Sadaka vermekte acele edin; çünkü bela sadakayý geçemez.) [Beyheki]
(Sadaka, kabir azabýndan korur. Kýyamette de sahibini himayesi altýna alýr.) [Beyheki]

(Ýyilik ömrü artýrýr, sadaka günahlarý giderir ve kötü ölümden korur.) [Taberani]
(En hayýrlý insan, gücünün yettiði kadar veren fakir mümindir.) [Deylemi]
Sadaka malý eksiltmez
Malý çok olup da zekat, sadaka vermeyen kimse, sýkýntý içinde yaþar. Hadis-i þerifte, (Gerçek fakir, malý olduðu halde sadaka vermeyendir) buyuruluyor. Az da olsa vermeye alýþmalýdýr!

Ýmam-ý Þafii hazretleri, (Almayý seven, vermekten hoþlanmayan kimselerle arkadaþlýk etmek uygun deðildir) buyuruyor. Peygamber efendimiz yemin ederek, (Sadaka malý eksiltmez, sadaka vermekle mal eksilmez) buyuruyor. (Müslim)

Sadaka verenin malýnýn bereketi artar. Az malý çok iþ görür. Hadis-i þerifte, (Gizli-açýk çok sadaka verin ki rýzkýnýz bollaþsýn, yardýma mazhar olasýnýz ve duanýz kabul edilsin) buyuruluyor. (Ýbni Mace)
Gönderen: 03.08.2007 - 12:31
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Sadaka vermek
5108 Mesaj -
Sual: Her gün sadaka vermek gerekiyormuþ. Bulamayan ne yapar?
CEVAP
Resulullah efendimizle Eshab-ý kiram arasýnda þöyle bir konuþma geçer. Peygamber efendimiz buyurur ki:
- Her müslümanýn sadaka vermesi lazýmdýr.
- Ya Resulallah, bulamayan kimse ne yapar?
- Çalýþýr, kazanýr ve sadaka verir.
- Çalýþacak bir iþ bulamazsa ne olur?
- Ýhtiyacý olan kimseye herhangi bir þekilde yardým eder.
- Yardým edilecek bir kimse de bulamazsa?
- Herhangi iyi bir iþ yapmasý [malým olsaydý ben de verirdim demesi, birine yol göstermesi, yoldaki sýkýntý veren bir þeyi kaldýrmasý, ölümü hatýrlamasý, zararý dokunmaktan sakýnmasý, ilim öðrenmesi ve öðretmesi gibi hususlar] da onun için bir sadakadýr. (Buhari, Müslim, Nesai)
Gönderen: 03.08.2007 - 12:32
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Kime vermeli
5108 Mesaj -
Ýlim tahsili yapýlan yerlere, gerek zekat, fýtra, adak ve akika, gerekse sadaka þeklinde yapýlan yardým, insaný kazalardan belalardan korur. Dünyada, sýhhat ve afiyet içinde bir ömür sürmeye sebep olur. Ayrýca farz olan cihad ve ilim yayma sevabýna kavuþulur. Böylece yardým yapan kiþi, hem dünyada hem de ahirette çok büyük nimetlere kavuþmuþ olur. Ýlim yaymanýn sevabýný Peygamber efendimiz þöyle ifade buyuruyor:
(Bütün ibadetlere verilen sevap, Allah yolunda cihada verilen sevaba göre, deniz yanýnda bir damla su gibidir. Cihad sevabý da, emr-i maruf ve nehy-i anilmünker sevabý [dinin emir ve yasaklarýný öðretme] yanýnda, denize nispetle bir damla su gibidir.) [Deylemi]

Ýhlas Vakfý, öðrenci yurtlarýnda binlerce üniversiteli fakir öðrenciyi ve bilhassa Türk dünyasýndan gelen muhtaç öðrencileri barýndýrmaktadýr. Onlarýn birçok ihtiyacý, hayýrseverlerin yardýmlarý ile saðlanmaktadýr. Ýhlas Vakfý senelerdir, hayýrsever vatandaþlarýmýzýn yaptýklarý yardýmlarý, en iyi þekilde deðerlendirmektedir. Ýhlas Vakfý, Türk Dünyasý’ndan gelen fakir öðrencilere her türlü yardýmý yapmaktadýr. Azerbaycan, Türkmenistan, Çeçenistan, Özbekistan, Kazakistan, Kýrgýzistan, Kýrým, Doðu Türkistan ve diðer Türk topluluklarýndan gelen öðrencilere Türkiye’nin büyük þehirlerinde açtýðý öðrenci yurtlarýnda her türlü maddi ve manevi yardýmý yapmaktadýr.

Yurtlarda üç öðün yemek çýkmakta, Ýhlas Vakfý, öðrencilere sevgi ve þefkat kucaðýný açmaktadýr. Ýhlas Vakfý öðrenci yurtlarýnýn bir yýllýk et ihtiyacý hayýrseverlerin verdikleri kurban vekaletleri ile karþýlanmaktadýr. Vakfa verilen kurban vekaletleri ile hayýrseverler adýna, kurbanlýklar satýn alýnmakta ve dinimize uygun olarak kesilen kurbanlar, soðuk hava depolarýnda muhafaza edilmektedir. Bir yýl boyunca da, bu etler yurtlarýn yemek ve et ihtiyacýnda kullanýlmaktadýr.

Yýllardýr ülkemizin ve Türk dünyasýnýn binlerce gencine, öðrenci yurtlarýnda bir aile ortamý sýcaklýðýnda sevgi ve þefkatle muamele eden Ýhlas Vakfý’na kurban vekaleti vererek yardým etmek, destek vermek gerekir. Çünkü hadis-i þerifte, (Hayra vesile olan hayýr yapan gibidir) buyuruluyor.

70 yýllýk komünizm zulmünden kurtularak ülkemize gelen misafir öðrencilere en iyi ev sahipliði yapan Ýhlas Vakfý, ülkemizin yüz akýdýr. Eðitime ve devletimize verdiði hizmet ve destek ile en iyi þekilde kamu hizmeti yapmaktadýr. Dünya tarihinde vakýf medeniyetini kuran dedelerimizin torunu olarak vakýflarý, hayýr kurumlarýný ve ilim yuvalarýný kurban vekaleti vererek veya baþka þekilde desteklemek, bilgili, kültürlü öðrencilerin yetiþmesine katkýda bulunmak milli ve dini bir vazifedir.

Arzu edenlerin zekat ve sadaka-i fýtralarý da, fakir öðrencilere verilmek üzere vekaleten kabul edilmektedir. Bu hayýrlý hizmete deðerli okuyucularýmýzýn da katkýda bulunmasýný önemle tavsiye ediyoruz.

Ýhlas vakfýna kurban vekaleti veren, Ýhlas Vakfý’nýn hizmetlerine iþtirak etmiþ olur. Kurban vekaleti vermek isteyenler, herhangi bir Ýhlas Vakfý öðrenci yurduna veya Türkiye Gazetesi bürosuna giderek veya telefon ederek, kurban vekaleti verebilirler. Ýhlas vakfý ile irtibat için, (0 212) ... numaralý telefona veya (0 212) 513 68 57 numaralý faksa baþvurabilirler. Her türlü yardým, Ýhlas Vakfýnýn, Vakýflar Bankasý Nuruosmaniye Þb. (2007042) numaralý TL hesabýna yapýlabilir.

NOT: Kurban bedelleri yukarýdaki (0 212) ... numaralý irtibat telefonundan öðrenilebilir.
Gönderen: 03.08.2007 - 12:33
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Sadakanın faydaları
5108 Mesaj -
Sual: Sadaka nedir, sadece para vermek midir? Sadakanýn faydasý nedir? En iyi sadaka nedir?
CEVAP
Sadaka sadece para vermek deðildir. Dinimiz verme dinidir, sevgi, merhamet, paylaþma, iyilik ve yardým etme dinidir. Üç hadis-i þerif meali þöyledir:
(Her iyilik sadakadýr.) [Tirmizi]

("Sübhanallah", "Elhamdülillah", "La ilahe illallah" veya "Allahü ekber" demek birer sadakadýr. Ýyiliði tavsiye etmek, kötülüðe mani olmaya çalýþmak birer sadakadýr. Ýki rekat kuþluk namazý kýlmak ise bütün bunlarý karþýlar.) [Müslim]

(Mallarýnýzla herkesi memnun edemezsiniz. Güler yüz ve tatlý dil ile, güzel ahlakla memnun etmeye çalýþýnýz!) [Hakim]

Sadakanýn faydalarý çoktur:

1- Malý temizler. Hadis-i þerifte buyuruldu ki:
(Malýnýzdaki günah kirlerini sadaka ile temizleyin!) [T.Gafilin]

2- Günahlarý temizler. Hadis-i þeriflerde buyuruldu ki:
(Suyun ateþi söndürdüðü gibi, sadaka da günahlarý yok eder.) [Tirmizi]
(Sadaka, kibri ve övünmeyi yok eder.) [Tirmizi]

3- Hastalýktan ve beladan korur. Hadis-i þeriflerde buyuruldu ki:
(Hastalarýnýzý sadaka ile tedavi edin! Sadaka her hastalýðý ve belayý önler.) [Beyheki]
(Sadaka vermekte acele edin; çünkü bela sadakayý geçemez.) [Beyheki]

(Sadaka yetmiþ kötülük kapýsýný kapatýr.) [Taberani]
(Sadaka Allahü teâlânýn gazabýný söndürür ve kötü ölümden korur.) [Tirmizi]

(Gam ve sýkýntýlarý giderir, hastalýklarý ve belayý önler. Düþmanlarýnýza karþý size yardým eder ve þiddetli anlarda sizi sabýrlý kýlar.) [Deylemi]

4- Muhtaçlarý sevindirir. Muhtaçlarý sevindirmek çok sevaptýr. Hadis-i þerifte buyuruldu ki:
(En faziletli amel, muhtaçlara yiyecek-giyecek vermek ve müminleri sevindirmektir.) [Taberani]

5- Rýzký artýrýr, malý bereketlendirir. Þeytan, malý ya israf ettirir veya cimrilik ettirir, hayra harcamaktan alýkoyar, "Yoksul olursun, elin daralýr" diye korkutur. Allah yolunda harcamaktan korkmamalýdýr!
Kur'an-ý kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Þeytan, malýnýzý hayra sarf ettirmemek için sizi yoksullukla korkutup cimri olmanýzý emreder. Allah ise, [sadaka ve zekat verirseniz] maðfiret, lütuf, bolluk vaad eder.) [Bekara 268]
Gönderen: 03.08.2007 - 12:34
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
(Gece gündüz, gizli açýk, Allah yolunda mallarýný infak edenlerin mükafatlarý Rableri katýndadýr. Bunlar için korku ve üzüntü yoktur.) [Bekara 274]

(Allah için ne verirseniz, Allah onun yerine [daha iyisini, daha fazlasýný] verir.) [Sebe 39]

(Mallarýný Allah yolunda harcayanlarýn hâli, 7 baþak bitiren ve her baþakta yüz dane bulunan bir tohuma benzer. Allah, [bire 700, hatta] dilediðine daha fazla da verir.) [Bekara 261]

Allahü teâlânýn rahmeti, ihsaný boldur. Zerre kadar bir iyiliðe daðlar kadar sevap verir. Mülk Onundur. Dilediðine dilediði kadar ihsan eder. Sadaka vermekle mal eksilmediði gibi bereketi de artar. Bereket, az bir þeyin çok þeye yetmesi demektir.
Hadis-i þeriflerde buyuruldu ki:
(Sadaka vermeye devam edenin rýzký artar ve duasý kabul olur!) [Ýbni Mace]
(Sadaka vermekle mal eksilmez) [Tirmizi]

Peygamber efendimiz, Mirac gecesi, ekin ekip bir günde biçen bir topluluðu gördü. Biçtiði mahsul yeniden eski haline dönüyordu. Bunlarýn kim olduðunu sorunca, Cebrail aleyhisselam, (Bunlar Allah yolunda cihad edenlerdir. Bunlarýn bir iyiliðine yedi yüz misli sevap verilir. Harcadýklarýnýn yerine yenisi verilir) dedi. (Bezzar)

6- Kýyametin dehþetinden korur. Hadis-i þerifte buyuruldu ki:
(Sadaka, kabir azabýndan korur, Kýyamette sahibini himayesine alýr.) [Beyheki]

7- Cehennemden kurtarýr, Cennete kor ve derecesini yükseltir. Hadis-i þeriflerde buyuruldu ki:
(Allah rýzasý için verilen sadaka, Cehennem ateþinden korur.) [Taberani]
(Yarým hurma da olsa, sadaka vererek Cehennemden korunun!) [T.Gafilin]

8- Sevabý artýrýr. Hadis-i þerifte buyuruldu ki:
(Malýný Allah yolunda harcayanýn sevabý 700 misline kadar artar.) [Beyheki]

En iyi sadaka
En iyi sadaka, öldükten sonra da amel defterimize sevap yazdýran sadakadýr. Buna cari sadaka [gelir getirmeye devam eden sadaka] veya sadaka-i cariye denir. Sadaka-i cariye, cami, çeþme, yol yapmak, aðaç dikmek, faydalý ilmi eser býrakmak gibi insanlara faydasý dokunan her çeþit iyi iþlerdir. Bir hadis-i þerif meali:
(Ýnsan ölünce, üç þey hariç ameli kesilir: Sadaka-i cariye, faydalý ilmi eser býrakmak veya ona dua ve istiðfar edecek salih evlat.) [Müslim]

Herkes cari sadaka olarak cami yaptýramaz, ilmi eser yazamaz. Ama kolayý var. Faydalý bir eserin daðýlmasýna sebep olmak da, o kitabý yazmak gibi sevap getirir. Bir hadis-i þerif meali:
(Mümine, öðrenip yaydýðý ilmin sevabý, ölümünden sonra da devam eder.) [Ýbni Mace]

Faydalý eserden maksat, dinimize dünyamýza faydalý olan her eser buna dahildir. Fýkýh kitabý, tefsir kitabý, ilmihal kitabý, týp, fizik, kimya kitabý faydalý kitaplardandýr. Kasetler, CD’ler, filmler faydalý olmak þartý ile hepsi sadaka-i cariye hükmündedir. Faydalý olmak þartý ile bir radyo, bir televizyon, bir gazete, bir dergi, bir internet sitesi gibi her çeþit yayýn, sadaka-i cariyeye dahildir. Hadis-i þerifte buyuruldu ki:
(Unutulmuþ bir sünnetimi meydana çýkarana yüz þehid sevabý vardýr.) [Hakim] (Ya bir farzý veya vacibi meydana çýkarmanýn sevabýnýn ne kadar çok olduðu buradan anlaþýlmalýdýr.)

Ehl-i sünnet âlimlerinin yazdýklarý, hakiki din kitaplarýna uyanlara yüzlerce þehid sevabý verilir. Sünnete yapýþmak, sünneti ortaya çýkarmak Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarýný öðrenmekle olur.

Bayramlarda, özel günlerde hediye olarak bir kimse, ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarýndan bir kitap, mesela bir (Ýslam Ahlakýgöz kırpma kitabý hediye verse, yüz þehid sevabý alýr. Çünkü unutulmuþ sünnetlerin yanýnda, farzlar ve vacipler de yayýlmýþ oluyor. Bozuk din kitabý vermek de bunun aksi olup, çok veballi bir iþtir, bu sefer iþlenen günaha da ortak olmuþ olur.

Sevabý hediye etmeli
Muhammed Masum hazretleri buyuruyor ki:
Sadaka [ve Kur'an-ý kerim okumanýn] sevabýný önce Peygamberimizin mübarek ruhuna hediye etmeli, sonra ölülerin ruhlarýna göndermelidir. Böylece kabul olma ümidi fazla olur. Sevabýný bütün müminlerin ruhlarýna da hediye etmek iyi olur. Her birine sevabýn hepsi ulaþýr. Kendi sevabýndan bir eksilme olmaz. (C.2, m.36)
Gönderen: 03.08.2007 - 12:35
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Sadakayı gizli mi vermeli?
5108 Mesaj -
Sual: Fakirin onurunu kýrmamak için sadakayý gizli mi vermek gerekir, yoksa baþkalarý da yardýmda bulunsun diye bir teþvik için açýktan verilmesi mi daha iyi olur?
CEVAP
Sadakayý, yardýmlarý bazen açýk vermek gerekirse de, genel olarak gizli vermek daha iyidir. Kur'an-ý kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Sadakayý açýk verirseniz güzel olur, gizli verirseniz, sizin için daha hayýrlýdýr.) [Bekara 271]

Hadis-i þeriflerde de buyuruldu ki:
(Kýyamette, baþka himaye bulunmayan günde Allahü teâlânýn himayesindeki 7 kiþiden birisi, verdiði sadakayý gizleyen, sað elinin verdiðinden sol eli haberi olmayan kimsedir.) [Buhari]

(Gizli [sadaka, hayýr hasenat ve ibadetler] aþikâreden efdaldir. Ancak, iyi örnek teþkil edecekse, aþikârelik gizliden efdaldir.) [Deylemi]

(Sadakayý gizli vermek Cennet hazinesindendir.) [Hatib]

(Gece kýlýnan namazýn gündüz kýlýnan namaza göre üstünlüðü, gizli verilen sadakanýn, aþikâr verilen sadakaya olan üstünlüðü gibidir.) [Taberani]

(Kur'aný aþikâre okuyan, aþikâre sadaka veren gibi, gizli okuyan da gizli sadaka veren gibidir.) [Tirmizi]

(Gizli sadaka Rabbin gadabýný söndürür.) [Beyheki, Taberani, Ýbni Asakir]
Gönderen: 03.08.2007 - 12:36
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Gösterişe kaçmak
5108 Mesaj -
Hadis-i þerifte de buyuruldu ki:
(Ýyi bir amel yapanýn amel defterine gizli yapýlmýþ salih amel olarak yazýlýr ve sevabý 70 kat artýrýlýr. Kiþi bu ameli açýklarsa, aþikâre amel sevabý yazýlýr. Artýrýlan sevaplarý silinir. Bu amelini tekrar herkese söyler, adýnýn anýlmasýndan ve övülmekten hoþlanýrsa, aþikâre amel sevabý da silinir, gösteriþ, riya olarak yazýlýr.) [Beyheki]

Ýstemeyi meslek haline getirenler hariç, bir fakire herkesin gözü önünde yardýmda bulunmak, sadaka vermek onun haysiyetine dokunabilir. Muhtaçlarýn gönül rahatlýðýyla yapýlan yardýmý alabilmeleri için hayýrlar gizli verilmelidir. Bir müddet önce, Bursa’da bir öðrencinin açýktan yapýlan bir yardým sebebiyle intihar ettiðini gazetelerden okumuþsunuzdur.

Ýslam büyükleri, sadakayý gizlice bir a’manýn eline býrakýr veya fakir uyurken cebine koyar veya bir çocuk vasýtasýyle fakire gönderirlerdi. Fakiri þükran borcu altýna sokmamak için gizli verirlerdi.
Maksat riya ve minnetten sakýnmaktýr. Fakir vereni görürse, riya ve minnet karýþabilir. (Gösteriþe ve minnete sebep olan hayýr kabul olmaz) buyurulmuþtur. Farz olan zekatýn aleni olarak verilmesi efdaldir. Bunda riya olamaz. Zekatýn böyle alenen verilmesi, zekatýný vermemiþ olmak töhmetinden kurtarýr, baþkalarýna da örnek teþkil etmiþ olur. Ýbni Abbas hazretleri, gizlice verilen nafile sadakanýn sevabý, alenen verilenden 70 kat fazladýr buyurdu. Zekatýn sevabý ise gizlice verilenlerine göre 25 kat fazladýr.

Gizli sadakanýn üç faydasý:
1- Halk; fakirin sadakayý ihtiyaçsýz aldýðýný sanarak suizanna düþebilir. Fakir kötülenir, halk da gýybet edebilir.

2- Hadis-i þerifte, (Veren el, alan elden üstündür) buyuruluyor. Sadaka açýktan verilince fakir zillete düþebilir. Müslümaný zillete düþürmemelidir.

3- Sadaka bir cins hediyedir. Hadis-i þerifte, (Birine gelen hediyeye, yanýnda bulunanlar ortaktýr) buyurulmuþtur. (Hakim)

Fakir yanýnda bulunanlara ondan bir þey vermezse hoþ olmaz. Buna sebep olmak da hoþ deðildir.
Gönderen: 03.08.2007 - 12:37
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Müminler bir vücut gibidir
5108 Mesaj -
Sual: Bosna’ya yardým için para toplanýyor. Yardýmlarýn yerine ulaþýp ulaþmayacaðýný bilmiyoruz. Yardýmlar yerine ulaþmazsa, yardým edenler mesul olur mu?
CEVAP
Yardýmý toplayan, müslüman ise, yardým etmek gerekir. Yardýmýn ulaþtýrýlmasýnda bir kusur veya hýyanet olursa, günah, onlarýn olur. Onun için, dünyanýn neresinde olursa olsun, müslümanlara yardým etmelidir! Amerika’daki, Afrika’daki müslümanlara da yardým etmelidir! Bütün müslümanlar bir ailenin fertleri, hatta bir vücut gibidir. Hadis-i þerifte buyuruldu ki:
(Birbirine karþý muhabbet ve merhamette, müminler, bir vücut gibidir. Vücudun bir yeri rahatsýz olunca, bütün vücut, rahatsýz, uykusuz kalýp, onun tedavisi ile meþgul olduðu gibi, müslümanlar da birbirlerine yardýma koþmalýdýr!) [Buhari]

Dertler müþterektir
Bu bakýmdan, dünyanýn öteki ucundaki bir müslümanýn derdi, bizim derdimiz demektir. Ona yardým etmek gerekir! Hadis-i þeriflerde buyuruldu ki:
(Müslümanlarýn dertleri ile ilgilenmeyen, onlardan deðildir.) [Hakim]

Yiyecek, giyecek ve baþka ihtiyaçlarý için müslümanlara yardým, hem vazifedir, hem de çok sevaptýr. Hadis-i þeriflerde buyuruldu ki:
(Bir müslümanýn sýkýntýsýný gidereni veya bir mazluma yardým edeni, Allahü teâlâ affeder.) [Buhari]

(Bir din kardeþinin ihtiyacýný gideren, ömür boyu Allahü teâlâya ibadet etmiþ gibi sevap kazanýr.) [Buhari]

(Kim bir mümini, bir münafýkýn eziyetinden korursa, Allahü teâlâda onu, Cehennem ateþinden korur.) [Ebu Davud]

(Allah indinde, en kýymetli amel, mümini sevindirmek, sýkýntýsýný gidermek, borcunu ödemek veya karnýný doyurmaktýr.) [Taberani]

(Din kardeþini savunan müslümaný Allahü teâlâ, Cehennem ateþinden korur.) [Taberani]

(Din kardeþinin aleyhinde konuþulurken, ona müdafaaya gücü yeterken, bunu yapmayaný, Allahü teâlâ dünya ve ahirette zelil eder.) [Ýbni Ebiddünya]

(Allahü teâlâ, bazý kimseleri, insanlarýn ihtiyaçlarýný gidermek için yaratmýþtýr. Ýnsanlar, ihtiyaçlarý için onlara baþvururlar. Ýþte bunlar, kabir azabýndan emindirler.) [Taberani]

(Allah katýnda en kýymetli amel, bir müslümaný sevindirmek yahut bir sýkýntýsýný gidermek veya sabrýný taþýran bir kederini ortadan kaldýrmak yahut borcunu ödemektir.) [Ebuþ-þeyh]

(Ýnsanlarýn iyisi, insanlara iyilik edendir.) [Ý. Ahmed]
(Arkadaþýn iyisi, arkadaþýna, komþunun iyisi ise komþusuna iyilik edendir.) [Tirmizi]

(Sizin en iyiniz, kendisinden hep iyilik beklenen ve kötülük etmeyeceðinden emin olunandýr.) [Tirmizi]

(Hayra vesile olan, hayýr iþlemiþ gibidir. Allahü teâlâ, sýkýntýya düþene, çaresize yardým edeni sever.) [Ýbni Neccar]

(Layýk olana da, olmayana da iyilik et. Eðer layýk olana iyilik edersen ne iyi. Eðer o kimse iyiliðe layýk deðilse, sen, iyilik ehlinden olursun.) [Ýbni Neccar]

Sevdiðini vermek
Kur'an-ý kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Sevdiðiniz þeylerden infak etmedikçe, iyilik ve hayra nail olamazsýnýz. Ne infak ederseniz, Allahü teâlâ, onu hakkýyla bilir ve mükafatýný verir.) [Al-i Ýmran 92]
Gönderen: 03.08.2007 - 12:38
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Ýnfaktan maksat zekat diyenler oldu. (Sevdiðiniz maldan zekat vermedikçe saadete eremez, Cennete giremezsiniz. Cimrilikten ve mal sevgisinden temizlenmiþ olmazsýnýz) dediler. Ýnfak edilen her þeyi Allahü teâlâ bilir, dünyada hakkýný verir, ahirette de sevabýný ve derecesini artýrýr. Ömer bin Abdülaziz hazretleri, yüklerle þeker alýp sadaka olarak daðýtýrdý. Dediler ki:
(Niçin parasýný deðil de, þeker alýp sadaka ediyorsun?)
Buyurdu ki:
(Bu þeker, bana paradan daha kýymetlidir, þekeri çok severim.)

Âyet-i kerime nazil olunca, Hz. Ömer, en iyi cariyesini azat etmiþti. Oðlu Hz. Abdullah da en iyi cariyesini azat etmiþti. Kendisine dediler ki:
(Kýymetli cariyeyi niçin býraktýn?)
Buyurdu ki:
(Bu âyeti iþitince býraktým. Kiþi sevdiðini vermeyince sevdiðini elde edemez.)

Harun Reþidin zevcesi Zübeyde, otuzbin altýn harcetmiþ, bir mushaf yazdýrmýþtý. Tamamlanýp da kendisine getirdikleri vakit bu âyet-i kerimeyi okuyunca, hemen mushafý kapayýp: (Alýn bunu, salih bir müslümana hediye edin. Þu anda bu mushaftan daha çok sevdiðim bir þey yoktur) dedi.

Âyet-i kerime nazil olunca, Hz. Ebu Talha, en sevdiði malý olan bir bahçeyi Allah yolunda tasadduk etti. Zeyd bin Harise hazretleri de, Seyl adýndaki atýný tasadduk etti.

Hasan-ý Basri hazretleri buyurdu ki:
(Bir kimse sevdiði bir tek hurmayý bile Allah rýzasý için tasadduk ederse, bu âyetteki iyilik ve hayra mazhar olmuþ olur) buyurdu. (Tibyan)
Gönderen: 03.08.2007 - 12:39
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Kimseden bir şey isteme
5108 Mesaj -
Sual: Birisinden bir þey istemek caiz midir?
CEVAP
Bir günlük yani sabah ve akþam yiyeceði olan kimsenin baþkasýndan bir þey istemesi haramdýr.
Peygamber efendimiz, (Ýhtiyacýný karþýlayacak bir þeyi varken, bir þey isteyen, muhakkak Cehennem ateþini çoðaltmýþ olur) buyurunca, (Ya Resulallah, istemeye mani olan zenginlik nedir?) diye sual edildiðinde cevaben buyurdu ki: (Sabah ve akþam yiyeceði kadar bir mala sahip olmak.) [Ebu Davud]
Baþka bir rivayet ise þöyle:
(Sabah ve akþam karnýný doyuracak kadar yiyeceði olmak.) [Ýbni Huzeyme]

Bir günlük yiyeceði varken dilenmek haramdýr. Hadis-i þeriflerde buyuruldu ki:
(Kim bana insanlardan bir þey istemeyeceðine söz verirse, ben de Onun Cennete gireceðine kefil olurum.) [Nesai]

(Kim insanlardan bir þey istemezse, Allahü teâlâ onu zengin eder. Kanaat edene de Allahü teâlâ kâfidir.) [Bezzar]

(Halktan bir þey istemeyin! Bir misvaký bir defa kullanmak için de olsa.) [Beyheki]
(Açgözlü olmaktan, istemekten sakýnýn! Tamah, fakirliðin tâ kendisidir.) [Taberani]

(Sakýn kimseden bir þey isteme! Kýrbacýn düþse bile, baþkasýndan isteme, inip kendin al!) [Ý. Ahmed]

Hz. Ebu Bekir, deve ile giderken devenin yularý düþünce, devesini çöktürüp yularý aldý. Oradakiler, (Bize söyleseydin de biz alýp sana verseydik, inmene ne lüzum vardý?) dediler. Hz. Ebu Bekir, (Resulullah bana, halktan bir þey istemememi emretti) buyurdu. (Ý. Ahmed)

Sual: Bazýlarýnýn zengin olduðu, dilenciliði meslek haline getirdiði söyleniyor. Öylelerine para vermek haram mýdýr? Sadaka istemek ne zaman caiz olur?
CEVAP
Bir günlük yiyeceði bulunan kimsenin dilenmesi haramdýr.
Hiç yiyeceði bulunmayýp, saðlam, çalýþacak, ticaret edecek halde olan kimsenin de, yiyecek, içecek veya bunlarý almak için para istemesi, dilenmesi haramdýr. Bunun varlýðýný bilerek, istediðini vermek de haramdýr. Ancak istemeden verilen malý almasý caizdir.

Aç veya hasta olanýn yiyecek istemesi gerekir. Bir günlük yiyeceði olup da çalýþabilecek haldeki kimse, ilim öðrenmekle veya öðretmekle meþgul ise, yiyecek istemesi caiz olur.

Parasýný harama sarf edene ve israf edene sadaka verilmez. Camide cemaat arasýnda dolaþarak dilenmek haramdýr. (Redd-ül Muhtar)
Gönderen: 03.08.2007 - 12:40
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Haramdan sadaka verilir mi?
5108 Mesaj -
Sual: Haramdan sadaka verilse ne olur?
CEVAP
Haramdan sadaka verilse, alan fakir de haramdan olduðunu bilerek, verene, Allah razý olsun dese veya Allah kabul etsin dese ve veren de, âmin dese, ikisi de küfre girer.

Bir kimsenin elindeki malýn haram mal olduðu bilinmedikçe, çalýnmýþ veya kumardan almýþ olsa bile, elindeki bu malýn onun helal mülkü olduðu kabul edilir. Bunu verince, mülk-i habis ise de, almak caiz olur. Verilenin haram mal olduðu kesin bilinirse, bunu almak caiz olmaz.

Haram malý, hediye vermek caiz olmaz. Haram olduðunu bilenin de, bunu almasý caiz olmaz. Eline, haram mal, mesela para geçen, bunu sahibine vermeli, sahibi bilinmiyorsa, fakire sadaka vermelidir. Baþka yere vermesi günah olur. Bu malý almak, fakirlerden baþka kimseye caiz olmaz. Yalnýz vârisin, haram mal olduðunu bildiði halde, mirasý almasý caiz olur. Sadaka olarak verdiði fakir, haram malý kendisine hediye ederse, bunu kendisi de kullanabilir.

Malýnýn çoðunun helal olduðu sanýlanýn verdiði hediyeyi almak caiz olur. Malý haram ise caiz olmaz.
Bulanýk suyun temiz olduðu kabul edilir. Çünkü, suyun aslý temizdir. Necis olmasý ise, þüphelidir. Kazancýnýn çoðu haramdan olan kimsenin verdiði malýn haramdan olduðu kesin olarak bilinmedikçe, bu malýný almak haram olmaz, mekruh olur. Malýnýn çoðu helal olanýn hediyesi alýnýr. Çoðu haram ise, helal diyerek verdiði alýnýr. Verirken söylemedi ise, araþtýrýp zannýna göre amel eder.

Sual: Benden düþtüðü þüpheli bir para var. Haram olan bir þeyi sadaka olarak vermek haram olduðunu biliyorum. Bu parayý ne yapmam lazým?
CEVAP
Fakirsen kendin kullanabilirsin, zenginsen bir fakire ver. Bulunan para sizin olmasa da haram para deðildir. Bir fakire vermekte mahzur yoktur.

Sual: (Haram helal veya iki haram malý karýþýk olan birisi, sadaka verse, caiz olur. Sadakayý alan, Allah razý olsun dese caizdir, ama Allah kabul etsin derse kâfir olur) deniyor. Niye kâfir oluyor?
CEVAP
Allah razý olsun demek, bu halinden Allah razý olsun demek deðil, Allahü teâlâ seni razý olacaðý hâle çevirsin demektir. Yani bir duadýr.. Kâfire bile böyle dua edilebilir.
Sadaka olarak verilen haram maldan sevab ummak caiz deðildir. Haram paradan verilen sadakayý alan kimse, bunun haramdan olduðunu bilerek, Allah kabul etsin derse, kâfir olur. Veren de âmin derse, o da kâfir olur. Allahü teâlâ, haram maldan verilen sadakanýn sevabý olmaz buyuruyor. Allah kabul etsin demekle, hâþâ Allah’a inanmamýþ, Onu yalancý çýkarmaya çalýþmýþ olduðu için küfre giriyor. Kâfir erkekle evlenmeye karar veren Müslüman kadýn da, bu yüzden kâfir olmuþ oluyor.
Gönderen: 03.08.2007 - 12:41
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
İsraf da, cimrilik de etmemeli
5108 Mesaj -
Sual: Malý hayra harcamak nasýl olur? Bazen içimden gelmiyor, bazen nasip olmuyor. Bir de çoðu har vurup harman savuruyor, sonra da yardým istiyor, çok kýzýyorum bunlara. Ne yapmalýyým?
CEVAP
Bu herkesin baþýna gelebilecek bir durumdur. Maddeler halinde bildirelim:
1- Peygamber efendimiz buyurdu ki:
(Ýlmi olan ilminden, malý olan malýndan sadaka versin.) [Ýbni Sünni]

Az-çok sadaka vermeli! Sadakayý, isteyen dilencilere deðil, isteyemeyen muhtaç fakirlere vermek gerekir. Þeytan düþmandýr. Elbette malý hayra harcamaya mani olur. Hadis-i þerifte buyuruldu ki:
(Ýblis, en þiddetli adamlarýný [militanlarýný] malýný hayra sarf edene musallat eder.) [Taberani]

Kur'an-ý kerimde de mealen buyuruluyor ki:
(Þeytan, malýnýzý hayra sarf ettirmemek için sizi yoksullukla korkutup cimri olmanýzý emreder. Allah ise, [sadaka ve zekat verirseniz] maðfiret, lütuf, bolluk vaad eder.) [Bekara 268]
Þeytanýn vesvesesine aldanmayýp Allahü teâlânýn vaadine koþmalýdýr!

2- Bazý kimselerin, (Evin, arabanýn taksidini ödeyemedim, çocuklarýn okul masrafý çok) diyerek yardým istemeleri doðru deðildir. Herkes ayaðýný yorganýna göre uzatmalýdýr! Peygamber efendimiz, yemin ederek, (Ýsteyene verdiðim sadaka ateþ olur) buyurunca, Hz.Ömer, (Ya Resulallah, öyleyse niçin veriyorsunuz?) diye sorunca, cevabýnda (Ben cimrilik yapamam) buyurdu. (Ebu Ya’la)

Ayrýca isteyici olan, hiçbir zaman sýkýntýdan kurtulamaz. Hadis-i þeriflerde buyuruldu ki:
(Ýsteyici, darlýða düþer.) [Ý.Ahmed]
(Dünyayý ahirete tercih edenin sýkýntýsý hiç eksilmez, ihtiyaçtan kurtulamaz, doymak bilmeyen bir hýrsa kapýlýr.) [Taberani]

3- Cömerdin imaný kuvvetli, cimrinin imaný ise zayýftýr. Hadis-i þerifte buyuruldu ki:
(Cömertlik iman saðlamlýðýndan ileri gelir. Ýmaný saðlam olan Cehenneme girmez. Cimrilik, [imandaki] þüpheden ileri gelir, böyle kimse de Cennete giremez.) [Deylemi]

Bir melek, (Ýnfak edenin malýnýn bedelini ver, cimrilik edip vermeyenin de malýný telef et) diye dua eder. (Ý.Hibban)

Ayrýca Peygamber efendimiz yemin ederek buyuruyor ki:
(Sadaka malý eksiltmez, sadaka vermekle mal eksilmez.) [Taberani]
Malýmýz noksanlaþmayacaðý, hatta artacaðý garanti edildiðine göre cömertlikten korkmamalýdýr! Böylece imanýmýz da kuvvetlenmiþ olur.

4- Fakirin az sadaka vermesi, zenginin çok sadaka vermesinden daha kýymetlidir. Riya korkusu varsa sadakayý gizli vermelidir. (Ya Resulallah! Hangi sadaka daha faziletlidir?) diye sorulunca, (Az maldan gizli verilen sadaka) buyurup, (Eðer sadakayý açýk verirseniz güzel olur, gizli verirseniz, sizin için daha hayýrlýdýr) mealindeki âyeti okudu. (Taberani)

Hadis-i þeriflerde buyuruldu ki:
(Gizli sadaka Rabbin gadabýný söndürür.) [Ý.Asakir]
(Genç, sýhhatli, para yokken, fakirliðe düþme korkusu içinde verilen sadaka sevap bakýmýndan daha büyüktür.) [Müslim]

5- Kendisinin veya aile fertlerinin hastalýðý olan veya bir sýkýntýya düþen çok sadaka vermelidir! Çünkü Peygamber efendimiz buyuruyor ki:
(Hastalarýnýzý sadaka ile tedavi edin. Sadaka, her hastalýðý ve belayý defeder.) [Beyheki]
(Sadaka vermekte acele edin, çünkü bela sadakayý geçemez.) [Beyheki]
(Sadaka ömrü uzatýr, kötü ölümden korur, kibri ve tefahürü de giderir.) [Taberani]

6- Sadakanýn fazileti çoktur. Akrabayý gözetmek daha sevaptýr. Hadis-i þeriflerde buyuruldu ki:
(Çok sadaka verenin rýzký bollaþýr ve duasý kabul olur.) [Ýbni Mace]

(Ýnsanda 360 mafsal vardýr. Her gün 360 sadaka vermesi gerekir. Birine yol göstermek bir sadaka, zahmet veren bir þeyi yoldan kaldýrmak bir sadaka, ihtiyaçtan fazla elbiseyi vermek de bir sadaka, þerri dokunmaktan çekinmek de bir sadakadýr.) [Ýbni Sünni]

(Sýla-i rahim için verme kapýsýný açan, bolluða kavuþur.) [Ý.Ahmed]

(Fakire verilen sadaka bir sadaka iken, akrabaya verilen sadaka, hem sadaka ve hem de sýla-i rahim olmak üzere iki sadakadýr.) [Nesai]

(En faziletli sadaka, kin güden yakýnýna verilendir.) [Taberani]
(Sadaka vermeye engel olana lanet olsun.) [Ýsfehani]

7- Kendisini ve çoluk çocuðunu periþan edecek kadar çok sarf etmek de doðru deðildir.
Allahü teâlâ, salih cömertleri överken buyuruyor ki:
(Onlar, sarf ederken israf ve cimrilik etmez, ikisi arasýnda orta bir yol tutarlar.) [Furkan 67]
Gönderen: 03.08.2007 - 12:42
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
Sadakayla ilgili çeşitli sual cevaplar
5108 Mesaj -
Sual: Fakir kardeþime verdiðim hediyelerden sadaka sevabý olur mu?
CEVAP
Evet. Akrabaya yapýlan iyilik daha sevaptýr. Bir kadýn, Resulullaha, (Fakir kocama hediye versem, sadaka yerine geçer mi?) diye sual ettirdiðinde Peygamber efendimiz buyurdu ki:
(Ýki sevap vardýr. Biri sadaka, diðeri de sýla-i rahim sevabý.) [Buhari]

Bu husustaki hadis-i þeriflerden biri de þöyledir:
(Yakýn akraba ve komþuya verilen sadakanýn sevabý iki misli fazladýr.) [Taberani]

Sual: Borcu olan bir kimsenin sadaka vermesi caiz olur mu?
CEVAP
Ödünç alýnan ve acil verilmesi gereken borçlar ise sadaka vermek caiz olmaz. Fakat taksitli borçlar ise mahzuru olmaz.

Sual: Taksitli borçlarým var. Muntazaman ödüyorum. Borçlunun önce borcunu ödemesi lazým olduðu için, cüzi miktarda da olsa sadaka versem olur mu?
CEVAP
Evet, kabul olur.

Sual: Hediye mi, sadaka mý daha sevaptýr?
CEVAP
Önce aileye nafaka, sonra sadaka, sonra hediye.

Sual: Sadaka niyetiyle yapýlan para yardýmlarý vekaleten de olur mu?
CEVAP
Olur.

Sual: Sadaka verirken sevabýný Peygamber efendimize göndermeye de niyet etmek caiz mi?
CEVAP
Sadaka verenin, sadaka sevabýný Resulullah efendimize ve bütün müminlere göndermeye niyet etmesi iyi olur. Çünkü, kendi sevabýndan bir eksilme olmadýðý gibi, hepsine de ayrý ayrý, hep o kadar sevap verilir. (Redd-ül Muhtar)


Ve Son....
Cumanýz Mübarek olsun...
Gönül Kapýlarýnýz açýk olsun.

Gönderen: 03.08.2007 - 12:44
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1181 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 12:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
karaali70 (55), Mücahit58 (43), firdevs_91 (34), harman76 (49), gul2 (48), özgür3 (36), songokou (43), nuri72 (53), aysun saglam (47), dalin (40), caglar_1988 (37), emine_yilmaz (46), elif19 (38), morcali (64), enderim23 (47), aga2 (62), hüzünlü gurbet (47), yeþil (43), 1yavuz (54), suvari_ (42), gazeteci1985 (40), adem03 (46), azzat (61), huemeyra41 (33), Kursad_ist (47), ruhan_ruhani (42), eskalibo (51), neofatih (40), yuuusuf (44), yunuscelik (47)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.75670 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.