0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » SERBEST KÜRSÜ » HAK YOLA GETİREN İKİ SÖZ

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
mehmetduru su an offline mehmetduru  
HAK YOLA GETİREN İKİ SÖZ
322 Mesaj -
HAK YOLA GETÝREN ÝKÝ SÖZ
Büyük erenlerden Hasan Basrî, bir gün arkadaþlarýyla birlikte yolda giderken memleketinin tanýnmýþ devlet büyüklerinden birinin oðlu ile karþýlaþýr. Devlet büyüðünün oðlu yaðýz atýnýn üzerine kurulmuþ, beraberinde de hizmetçileri, bütün sükse ve ihtiþamýyla yoluna devam etmektedir.
Hasan Basrî yolun ortasýnda durarak hoþ beþten sonra devlet büyüðünün oðluna þöyle seslenir: "Ey devlet büyüðünün oðlu!.. Sizler her þeyi mal ve para ile deðerlendirirsiniz. Size þu iki sözü satmak istiyorum, alýr mýsýnýz? Çünkü bu sözleri size benden baþka kimse söylemeye cesaret edemeyecektir. Sonra bu sözler sizi aydýnlýk Allah yoluna sokacaktýr."
Devlet büyüðünün oðlu, "Peki kaça satacaksýnýz?" deyince Hasan Basrî, "Birincisini bir, ikincisini de iki gümüþ para karþýlýðýnda veririm." diye karþýlýk verdi. "Evet, alýrým" deyince de ilk sözünü söylemeye koyulur ve þöyle der: "Ey devlet büyüðünün oðlu!.. Senin evin var mý?" diye sorar. "Var" cevabýný alýnca da, "Kendin mi yaptýrdýn, yoksa miras mý kaldý?" diye sorar.
Devlet büyüðünün oðlu, "kendim yaptýrdým" diye cevap verir. "Ne kadar zaman içinde yaptýrdýn?" sorusuna ise, "Epey uzun sürdü" karþýlýðýný verir. "Neden her imkana sahip olduðun halde çabuk bitirmedin?" deyince de, "Binanýn taþlarýný, aðaçlarýný taþýyan hayvanlara acýdýðým için fazla yük vurdurtmadým. Ýþte o yüzden de binayý kýsa zamanda inþa etmek mümkün olmadý." der.
Ardýndan sözü alan Hasan Basrî þöyle konuþur: "Ey devlet büyüðünün oðlu!.. Madem ki baþkalarýnýn hayvanlarýna acýyarak fazla yük taþýtmaya razý olmuyorsun, neden öz nefsine acýmayýp da onu daðlar kadar günah yýðýný altýnda eziyorsun?"
Bu sözler devlet büyüðünün oðlu üzerinde büyük tesir yapar. Atýndan inerek Allah dostu Hasan Basri'nin ellerine kapanýr. Ardýndan da sabýrsýzlýkla "iki gümüþü hemen vereceðim, þu ikinci sözünü de hemen söyle" diye yalvarýr. Daha sonra Hasan Basrî ikinci sözünü söylemeye koyularak þöyle der:
"Yola koyulmuþ böyle nereye gidiyorsunuz?" diye sorar. "Devlet reisine, bir memurluk almak için gidiyorum" cevabýný alýnca, "Bak en deðerli elbiseni giymiþ, en enfes kokularý sürünmüþsün. Neden? Çünkü devlet reisi ve maiyetinde çalýþanlara karþý mahcup olmak istemiyorsun. Halbuki onlar da senin, benim gibi birer insan deðil mi? Þimdi sana sormak isterim. Yarýn ölüp öbür dünyayý boyladýðýnda omurlarýnda taþýdýðýn bu kadar aðýr günahlarýnla ve kirli alýnla peygamberler ve gerçek mü'minler arasýnda Allah'a karþý hesap verirken utanmayacak mýsýn?"
Bu sözlerin de son derece derin etkisi altýnda kalan devlet büyüðünün oðlu atýný hizmetçisine verdiði gibi hemen Hasan Basrî'nin ellerine sarýlarak artýk bütün dünyalýk nimetleri teper ve ölünceye kadar bu büyük zatýn safýnda Allah'a ibadet etmeye karar verir.

Yüce Allah (c.c.) cümlemizi hak sözleri dinleyip de gereðini yerine getiren haksever kullarýndan eylesin, amin...
Gönderen: 17.02.2007 - 15:21
Bu Mesaji Bildir   mehmetduru üyenin diger mesajlarini ara mehmetduru üyenin Profiline bak mehmetduru üyeye özel mesaj gönder mehmetduru üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1524 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 12:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
recep özdil (71), simyager (35), uygar (40), issca (49), xray (44), gokhankas (42), delikanli88 (37), sinan99 (32), orhana (40), ErCiYeS (41), nupelda47 (37), sahinkilic (57), sedat__ (47), sellar (69), mertcan@ (43), Ottoman&taseR (58), guzelgozler (46), ecgut (33), haným (54), Hüseyin60 (38), safary (63), xxfurkanxx (46), pedaliza_61 (47), gülnihal (46), tarih571 (48), idriscakir (44), ahmethan (40), arslan sura (55), Yunus198855 (37), muzdarip (42), hasravda (45), ssk (61), naggar05 (43), arslanchik1 (43), adem55 (39), mümine (46), s.ilker (43), Eldeniz Ceferov (48), Kanatsiz Melegi.. (45), mustafayat (62), nefti (), anahtarr (52)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 2.12230 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.