0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » A I L E / E Ğ İ T İ M / S A Ğ L I K » KISILIK GELISIMI » Aile içi şiddet

önceki konu   diğer konu
12 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Gönderen
Mesaj
feyza27 su an offline feyza27  
Aile içi şiddet
350 Mesaj -
Türkiye’deki aile içi þiddetin nedenlerinin belirlenmesi ve soruna çözüm getirilmesi için öncelikle aile yapýsýnýn doðru saptanmasý gerekmektedir. Türkiye’de aile içinde yaþanan sorunlar, en yakýn kiþilere bile zor anlatýlýr. Bu durum, þiddetin giderek yaygýnlaþmasýna neden olduðu gibi, þiddete maruz kalan bireylerin yardým almalarýný da güçleþtirmektedir. Ancak, þiddetin açýða vurulmasý halinde de, genellikle o bireye yardýmcý olmak yerine, “kol kýrýlýr, yen içinde kalýr” anlayýþýyla, aile birliðinin sürmesi adýna sessiz kalmasý tavsiye edilmektedir. Ayrýca, þiddete maruz kalan kadýn uðradýðý þiddeti baþkalarýna anlatmaktan genellikle kaçýnmaktadýr. Durumunun baþkalarý tarafýndan bilinmesini istememektedir. Çevrede kendisinin iyi bir eþ ve iyi bir anne olmadýðýnýn düþünülmesinden çekinmektedir. Çünkü, Türk toplumunda “iþ görme” ve “itaat” kadýn kimliðiyle özdeþ kabul edildiði için þiddetin ortaya çýkmasýndan kadýn sorumlu tutulmakta ve bu durum kadýnlarý þiddete razý olup seslerini çýkarmamalarýna neden olmaktadýr.

Araþtýrma ile anlaþýlmýþtýr ki, eþler arasý þiddet toplumumuzda yaygýn ve çözüm bekleyen bir sorundur. Þiddet, büyük oranda toplumsallaþma sürecinde model alma yoluyla öðrenilmektedir. Toplumsallaþma sürecinde erkek þiddetin faili, kadýn ise þiddete boyun eðen; “gerektiðinde” kendisine yönelen þiddete razý olan bir kiþiliðe sahip olmaktadýr.

Þiddet salt bireysel bir olgu deðildir. Bu nedenlerden dolayý aile içi þiddet olgusu ve bu çerçevede olmak üzere eþler arasý þiddet incelenirken bireyin yetiþme þartlarý, çevresi, çevresiyle olan iliþkileri dikkate alýnmalýdýr. Bunlar ise, sorunun çözümüne nereden baþlanacaðýný gösteren önemli bir tespittir.

Toplumumuzdaki þiddet kültürel bir meþruiyet temeline sahiptir. Þiddet terbiyenin, eðitimin “olmazsa olmaz” þartý gibi algýlanmaktadýr. “Dayaðýn cennetten çýktýðý”, “Öðretmenin/ babanýn/ annenin/ büyüðün vurduðu yerde gül bittiði”, “bir belanýn bin musibet önlediði”, “kýzýný dövmeyenin dizini döveceði”, “tekdir ile uslanmayanýn hakkýnýn kötek olduðu” ... türünden kabuller/sözler/deðer yargýlarý bu durumun geleneksel “meþruluk” temellerini oluþturmaktadýr. Bunlar þiddetin açýða çýkýþýný ve yeniden üretimine katký saðlamaktadýr. Þiddetin bu “meþruiyet” temelini yýkabilmek için þiddet karþýtý politikalar geliþtirmek gerekmektedir. Þu çok önemlidir; meþruiyet temelini koruduðu sürece þiddet var olmaya devam edecektir.

Þiddetin tespit edildiði aileler baþta psikologlar olmak üzere uzmanlarca kontrol altýna alýnmalý, þiddetin durumuna göre þiddetin hem maðduruna ve hem de failine periyodik bilgi, danýþmanlýk hizmeti verilmeli, psikolojik destek saðlanmalýdýr. Þiddet döngüsünün kesintiye uðratýlabilmesi için, þiddeti gizleyen ve dolayýsýyla besleyen ailenin “mahrem” alanýna konunun uzmanlarýnýn muhakkak dahil edilmesi gerekmektedir. Bu programlý, planlý, sürekli bir eðitim ve deðer kazandýrma süreciyle gerçekleþebilir. Vücudunun mahremliðini týp doktoruna açabilen bireyler, ailenin mahremine konunun uzmanlarýnýn da dahil olabileceðine ikna edilmelidir. bu saðlandýðý takdirde, þiddetin maðdurlarý veya psikolojik desteðe ihtiyacý olan failleri rahatlýkla uzmanlara baþvurabileceklerdir. Bu ise, hem geleneksel “mahremiyet” anlayýþýnýn dönüþümü ve hem de psikolojik tedavi olgusunun iþlevselliði konusunda toplumu eðitmekle saðlanabilir.

Çocuklar þiddeti büyük oranda toplumsallaþma sürecinde öðrendikleri için toplumun çocuk eðitimi, aile içi iliþkiler, eþler arasý iliþkiler konusunda eðitilmesi ve buna toplumsal bir projeye dönüþtürülerek süreklik kazandýrýlmasý zorunludur. Belirli sürelerle sýnýrlý kampanyalar yerine az yoðunluklu ve sürekli eðitim sürecine girilmelidir.

Eþler arasý þiddetin varlýðýnda ve devamýnda toplumsal cinsiyetin ve cinsiyet rollerinin algýlanma biçimi önemlidir. Bireyler cinsiyet rollerine iliþkin kabul ve düþünceleri toplum içinde iken veya konunun uzmanlarýnca kontrol edilmeyen eðitim/öðretim sürecinde ve kitaplardan öðrenmektedirler. Toplumsallaþma sürecinde erkeði þiddetin faili, kadýný ise þiddetin gönüllü maðduru olmaya dolaylý biçimde teþvik eden tanýmlamalardan, hikaye kahramaný modellerinden uzak kitaplarýn yazýmýnýn saðlanmasý ve bu baðlamda özellikle ilköðretimdeki ders kitaplarýnýn gözden geçirilmesi gereklidir.
Gönderen: 25.09.2003 - 10:29
Bu Mesaji Bildir   feyza27 üyenin diger mesajlarini ara feyza27 üyenin Profiline bak feyza27 üyeye özel mesaj gönder feyza27 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
önceki konu   diğer konu

Mesajlar Gönderen Tarih
 Aile içi şiddet
feyza27 25.09.2003 - 10:29
 Aile içi şiddet
((( ... ))) 25.09.2003 - 11:12
 Aile içi şiddet
MeLiH 25.09.2003 - 11:58
Konu icon  Mutluluk eşlerin huylarına bağlı
zeynep_d3 25.09.2003 - 12:36

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 3618 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 12:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
jakup (33), muzocel26 (59), salihhazar (56), Beyza (57), cs7014 (51), oezkan (52), kara61 (67), aetkral (52), kubratalp (49), K.GOCERLI (28), cecenmucahidi (34), yaburka (50), violine (45), mavi_ruya (49), mbahaddin (56), Kerim_Bey (37), Süreyya (67), yemenici68 (57), mecid (44), kerime (43), mehmet_eyigör_6.. (29), tokayca (52), hasan5335 (37), volkan33 (55), mgunhan (49), ttufan (43), isvec (66), beyazguel (39), atay (63), sonromeo2 (48), kulibo (39), Zeynepgul (45), nihat 60 (45), g_neferalperen3.. (47), sebiarus (56), hace (42), EsmerKiz-NL (40), n@ksýben (44), pedino (55), hatice 1975 (50), hesbollahi (46), hafýz_ (38), ozel (69), fethic (56), hacimeryem (55), telve (53), Levent75 (50), züleyha hanc&ya.. (48), erciyas tamer (47), m.kýl&ya.. (54)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 3.29476 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.