0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » D İ N / İ S L A M » BÜYÜK ŞAHSİYETLER » İMAMİ ŞAFİİ

önceki konu   diğer konu
2 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Gönderen
Mesaj
kartal1965 su an offline kartal1965  
İMAMİ ŞAFİİ
43 Mesaj -
ÝMAM MUHAMMED B. ÝDRÝS EÞ-ÞAFÝÝ (150-204)


Þafiî mezhebinin öncüsü ve müctehid imamlardan biri.

Hicrî 150/Miladî 767 yýlýnda Filistin'in Gazze þehrinde doðdu. Babasý Ýdris bir iþ için Gazze'ye gitmiþ, orada iken vefat etmiþti. Dedelerinden biri olan Þafiî Ýbn es-Sâib'e nisbeten Þafiî olarak bilinir. Soyu Abd-i Menâf'ta Hz. Peygamber'in soyuyla birleþir.

Henüz küçük yaþta iken babasýný kaybeder. Fakir bir þekilde yaþayan annesi, oðlunu alýp Mekke'ye gitmeðe karar verir. Mekke'de, daha küçük yaþta kendisini ilme veren Ýmam Þafiî, yedi yaþýnda Kur'ân-ý Kerim'i; on yaþýnda da Ýmam Mâlik'in el-Muvatta' adlý hadis kitabýný ezberlemiþ ve on beþ yaþýna geldiðinde, fetva verebilecek bir seviyeye ulaþmýþtý.

Bundan sonra yirmi yýla yakýn bir süre çölde, Huzeyl kabilesi içinde yaþayarak fasih Arapça'yý ve câhiliye þiirlerini öðrendi. Hatta Asmaî, onun hakkýnda; "Huzayl'in þiirlerini Kureyþ'ten Muhammed b. Ýdris denen bir genç ile düzelttim" demiþtir. Böylece edip ve Arapçada söz sahibi olmuþtur.

Akabinde birçok alimden hadis okudu. Mekke valisinin bir tavsiye mektubu ile Medine'ye gitti. Burada Ýmam Mâlik'e el-Muvatta adlý eserinin tamamýný arzetti. Daha sonra tamamen fýkha yönelerek Ýmam Mâlik'ten Hicaz fýkhýný öðrendi. Þafiî'nin eþsiz kavrayýþ ve üstün zekâsýný müþahede eden Ýmam Mâlik, ona þu anlamlý tavsiyede bulundu: "Muhammed! Allah'tan kork, günahtan sakýn; çünkü ben senin büyük bir þahsiyet olacaðýný ümid ediyorum. Gönlüne Allah'ýn koymuþ olduðu bu nuru günahla söndürme."

Medine'de Ýmam Mâlik'ten fýkýh ve hadis ilmi aldý. Süfyan b. Uyeyne'den, Fudayl b. Ýyâz ve amcasý Muhammed b. Þâfi' ve diðerlerinden hadis rivayet etti.

Ýmam Þâfiî, bu arada çalýþmak zorunda olduðu için bir süre Yemen'e gitti. Yemen kâdýsý Mus'ab b. Abdillah el-Kureþî orada kendisine resmî bir iþ bulmuþtu. Bu arada, Halîfe Hârun er-Raþîd Hz. Ali taraftarlarýnýn bir harekâtýndan korkuyordu. Yemen tarafýndan yakalanýp getirilen Þiîler arasýnda -Þiî olmadýðý halde- Þâfiî de Medîne'de Halîfe'nin huzuruna çýkarýldý. Suçsuzluðu anlaþýlýnca Halife onu serbest býraktýrdý ve maddî yardýmda bulundu. Sonra H.183 ve 195'te Baðdat'a gitti. Orada Muhammed b. Hasan eþ-Þeybânî'den Irak fakihlerinin kitaplarýný okudu. Onunla fikir alýþ veriþinde bulundu.

Ýmam Þâfiî bundan sonra H. 187'de Mekke'de ve 195'te Baðdat'ta Ýmam Ahmed b. Hanbel (Ö. 241/855) ile buluþtu. Ondan Hanbelî fýkhýný ve usulünü, Kur'an'ýn nâsih ve mensuhunu öðrendi. Baðdad'ta onun eski mezhebinin esaslarýný ihtiva eden "el-Hucce" adlý eserini yazdý. Sonra H. 200'de görüþlerinin en çok yaygýnlaþacaðý Mýsýr'a gitti. 204/819'da Receb'in son cuma günü Mýsýr'da vefat etti ve orada defnedildi.[1]

Ýmam Þâfiî'nin "er-Risâle" adlý eseri fýkýh usulünde ilk kaleme alýnan usul kitabýdýr. Hanefilerde, usul müctehid imamlar devrinde yazýlý bir eser haline getirilmemiþ daha sonra fürûdan hareket edilerek usûl kaideleri belirlenmiþtir. Ýmam Þâfî, iþin baþýnda er-Risâle'yi yazarak sonraki Þâfiî bilginlerini bu külfetten kurtarmýþtýr. Ýmam Þâfii'nin "el-Ümm" adlý eseri ise Mýsýr'da mezhep görüþlerini kapsayan bir fýkýh eseridir.

Onun ilmî ve edebî þahsiyeti yanýnda, takvâsý, olgun karakteri ve güzel ahlâký da zikredilmesi gereken hususlardandýr. Kendisine Sýffýn meselesi, sorulunca þu anlamlý cevabý vermiþti: "Ömer b. Abdülazîz'e Sýffîn'da ölenler sorulunca o; "Allah'ýn elimi bulaþmaktan koruduðu kanlardýr" demiþti. Þimdi ben de dilimi bu kana bulaþtýrmak istemiyorum."

Öðrencileri onun hakkýnda, "Þafiî Hz'leri bir âyeti tefsir etmeye baþlayýnca, sanki o âyetin indiriliþini görmüþ gibi büyük bir vukufla konuþurdu" derler.

Ýmam Þâfiî, müstakil mutlak müctehid idi. Hicazlýlar'ýn ve Iraklýlarýn fýkhýný kendinde toplamýþtý. Ahmed b. Hanbel onun için; "Allah'ýn kitabý ve Rasûlünün sünnetinde insanlarýn en fakîhi idi"; "Eli hokka ve kalem tutup da, boynunda Þâfi'nin minneti olmayan kimse yoktur" demiþtir. Taþköprülüzâde, Miftahu's-Saâde'sinde onun için þöyle der: "Ehli fýkýh, usûl, hadîs, dil ve nahiv âlimleri, Ýmam Þâfiî'nin; emânet, adâlet ve zühdünde, vera, takvâ ve cömertliðinde, güzel ahlâkýnda, kýymetinin yüceliðinde birleþmiþtir. Onu gerektiði þekilde anlatmak zordur"[2]

Þâfiî mezhebinin usûlü kitap, sünnet, icma ve kýyasa dayanmaktadýr.

Hanefî ve Mâlikîlerin kabul ettiði istihsanla ameli terketti ve "istihsaný kullanan kendisi þeriat koymuþtur" görüþünü ileri sürdü. Ýstihsaný geçersiz kýlmak ve tenkid etmek için "Ýbtalü'l-Ýstihsân"isimli risâlesini kaleme almýþtýr.

Ýmam Þâfiî, râvisi sikâ, zabt ve hadis muttasýl olunca âhâd haberle amel etmenin gerekli olduðunu savunur. O, Ýmam Mâlik'in þart koþtuðu gibi, âhâd haberin amelle desteklenmesini, Irak ekolünün gerekli gördüðü râvinin fakih ve ameli haber-i vâhide uygun olma gibi þartlarý aramaz.[3] O'nun haberi vâhidin delil olmasýyla ilgili, dayandýðý çeþitli deliller vardýr. Bunlardan birinde Hz. Peygamber (s.a.s)'in þöyle buyurduðunu rivayet eder:

"Benim sözümü dinleyip belleyerek ezberleyen ve olduðu gibi baþkasýna duyuran kimsenin Allah yüzünü aðartsýn. Bazan fýkýh hâmili, fakih olmayana nakleder, niceleri de kendisinden daha fakih olan kimseye nakleder..."[4]

Bu hadisi aktardýktan sonra Ýmam Þâfiî görüþünü þöyle açýklar: "Madem ki Hz. Peygamber, sözlerini dinleyip bellemeðe ve onlarý baþkalarýna duyurmaða davet etmiþtir. Bunu yerine getiren kimse ister bir kiþi olsun, ister cemaat olsun, O'nun davetine icabet etmiþ sayýlýr. Hz. Peygamber'den rivayet eden kimse bir kiþi de olsa güvenilir ve âdil olmak þartýyla rivayeti makbuldür."

Diðer yandan Ýmam Þâfiî istihsaný ve Mâlikîlerin mesâlih-i mürsele delilini reddederken, kendisi bunlara benzer "istidlâl" adýný verdiði bir aklî delil kullanýr.

Þafiîlerde, çeþitli konularda fetvâ, Ýmam Þâfiî'nin yeni mezhebine göredir, Ýmam Þafiî, eski mezhebini temsil eden el-Hucce'den dönmüþ ve; "Onu benden rivayet edene hakkýmý helâl etmiyorum" demiþtir. Ancak on yedi kadar meselede eskiye göre fetva verilmiþtir. Meselâ; eski görüþü, muarýzý olmayan bir hadisle desteklenirse onunla fetva verilir. Onun þöyle dediði nakledilir: "Hadis sahih olunca, o benim görüþümdür. Benim böyle bir hadisle çeliþen sözümü de duvara çarpýn".
Gönderen: 15.02.2006 - 19:07
Bu Mesaji Bildir   kartal1965 üyenin diger mesajlarini ara kartal1965 üyenin Profiline bak kartal1965 üyeye özel mesaj gönder kartal1965 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
önceki konu   diğer konu

Mesajlar Gönderen Tarih
 İMAMİ ŞAFİİ
kartal1965 15.02.2006 - 19:07
 İMAM ŞAFİİ
faniiiia 12.05.2006 - 09:56

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 2071 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 12:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
yaminn (50), ^^gul^^ (43), biltek2207 (55), HasanBasri (55), naksibendi21 (39), gül_bahcem (44), Tuba (43), a_cesur (42), peri kizi (38), Eyüp10 (58), huzeyme (58), recepcoskun (50), coskunyildiz (54), ebru_88 (37), asudetaha (50), FeRHaTKc (45), genghiskhan (55), yusuflacin (43), SARI PAPATYA :.. (40), resulkoca (52), isomm (44), Dagdelen25 (48), prestij (49), maliyecig (51), osmanavci2 (41), m a r a l (47), abdullah66 (46), egelimesut (36), adil (50), CitLembik (39), güncel (54), nazlican1981 (44), salih peksoysal (50), _ramazan_ (42)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 2.92439 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.