generique rhinocortivermektine ivermektin fluvoxamine generique rhinocortdetrol detrusitol dexantol dexone diamox diflucan dilantin dilatrend dilzem dinostral diocimex diovan hct diovan diprolene diuresal diurix dostinex doxy basan doxycline droxia dulcolax duodopa duphaston duricef duspatalin dynexan nouvelle formule ecopan efavirenz effexor xr effexor elantan elavil eldepryl elmetacin elocon elpradil eltroxine elyzol ena basan enasifar endoxan
     

0
Start Giriş Üye Ol üyeler ((( RAVDATe@m))) Arama
Toplam Kategori: 69 *** Toplam Konu: 30100 *** Toplam Mesaj: 148193
Forum Anasayfa » TARİH / SİYASET / EKONOMİ » TÜRKİYE VE DÜNYADA SİYASET » istiklal marsi skandali

önceki konu   sonraki konu
Bu konuda 4 mesaj mevcut
Sayfa (1): (1)
Ekleyen
Mesaj
Dai su an offline Dai  
istiklal marsi skandali

922 Mesaj -

Kayıt Tarihi: 06.10.2008
En Son On: 13.09.2010 - 00:07
Cinsiyeti: Erkek 
Yillar sonra ortaya çikan skandal!
(03 Eylül 2009 Persembe 01:05)

Mehmet Akif Ersoy tarafindan yazilan Istiklal Marsi'ni degistirme girisimlerinin ilkinin, marsin kabulünden 4 yil sonra 1925 yilinda yapildigi ortaya çikti.

Maarif Vekaleti'nin (Milli Egitim Bakanligi), batiyi çok fazla yerdigi ve Atatürk'ten bahsetmedigi gerekçesiyle yeni bir mars yarismasi düzenledigi,
Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'ne bagislanan tarihi belgelerden anlasildi.

Van'da görev yapan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ögretmeni Kasim Kocabas, internet araciligiyla tanistigi bir saticidan aldigi toplam 57 parça belgeyi Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'ne getirdi.
Belgeleri inceleyen tarihçiler, Istiklal Marsi'nin 1921 yilinda kabulünün ardindan, 4 yil sonra ikinci bir yarisma daha düzenlenerek, marsin degistirilmek istendigini tespit etti.
Belgelerin dönemi aydinlatacak nitelikte oldugu vurgulandi.
Belgeleri inceleyen Selçuk Üniversitesi Iletisim Fakültesi Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Caner Arabaci, ikinci yarismanin Maarif Vekaleti (Milli Egitim Bakanligi) tarafindan düzenlendigini ifade etti.

Istiklal Marsi'nin 1921'de Büyük Millet Meclisi tarafindan kabul edildikten sonra neden tekrar bir yarismaya gidildiginin sorgulanmasi gerektigini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Caner Arabaci, "Inceledigimiz belgelerde yarismayi dönemin Milli Egitim Bakanligina bagli Hars (Kültür) Müdürlügü'nün düzenledigini ve bu yarismaya 57 basvuru yapildigini tespit ettik. Hars Müdürü Dr. Hamit Zübeyir Kosay'in notlarini inceledigimizde Mehmet Akif Ersoy'un siirinin, batiyi çok fazla yerdigi, manevi unsurlar agir bastigi ve Atatürk'ten bahsedilmedigi için degistirilmesi gerektigi üzerinde durdugunu gördük." dedi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Istiklal Marsi'ni kabul kararinin ardindan meclisin en ön sirasinda ve ayakta dinlediginin altini çizen Arabaci,
"Marsi degistirmeye çalisanlar, gerekçeyi Atatürk'ün isminin geçmemesine bagliyor.
Burada görüyoruz ki batici kulüp, Atatürkçülügü kullanarak kendi fikirlerini uygulamaya çalismis.
Sadece bu tarihte degil 1930 yilinda da bir yarisma düzenlenmeye çalisildigini biliyoruz.
Tüm bu girisimlere ragmen mars millet tarafindan benimsendigi için degistirilememistir." diye konustu.

Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Sahin de belgelerin ilk getirildiginde bakimsizliktan mantarlarla kapli oldugunu ve kütüphane görevlilerinin temizlige basladigini söyledi.
Bekir Sahin, belgeler üzerindeki restorasyon ve tasnif çalismalarinin yaklasik 1 yil sürecegini dile getirdi.
Belgelerin yazildiklari dönemi aydinlatacagini aktaran Bekir Sahin,
"Her biri ayri bir öneme sahip, baska bir örnegi bulunmayan bu belgelerden 57 adet eser elimize ulasti.
Söz konusu yarismaya katilanlarin isimleri ve dilekçeleri bulunuyor. Akademisyenler kütüphaneye gelerek belgeleri inceledi.
Bu eserlerin kültür tarihine büyük katki saglayacagini düsünüyorum." ifadesini kullandi.

Kütüphanede incelenen belgeler arasinda Istiklal Marsi'ni besteleyen Osman Zeki Üngör'e ait mektup, yarismaya katilan önemli sairlerin dilekçeleri, dönemin Hars Müdürü Dr. Hamit Zübeyir Kosay'a ait el yazmasi notlar ve yarismaya gönderilen bestelenmis siirler bulunuyor.

alinti haber
Ekleme Tarihi: 29.09.2009 - 01:51
Bu mesajı bildir   Dai üyenin diğer mesajları Dai`in Profili Dai Özel Mesaj Gönder zum Anfang der Seite
ZeYNeP. su an offline ZeYNeP.  

114 Mesaj -

Kayıt Tarihi: 01.07.2009
En Son On: 08.08.2010 - 17:30
Cinsiyeti: ----- 
skandaldaki amacınız isteğiniz nedir?
Ekleme Tarihi: 29.09.2009 - 13:11
Bu mesajı bildir   ZeYNeP. üyenin diğer mesajları ZeYNeP.`in Profili ZeYNeP. Özel Mesaj Gönder zum Anfang der Seite
Dai su an offline Dai  

922 Mesaj -

Kayıt Tarihi: 06.10.2008
En Son On: 13.09.2010 - 00:07
Cinsiyeti: Erkek 
ilgi ve alakan icin tesekkürler zeynep kardes

iki amac gütmektedir konu

1.si kraldan cok kralci bir gecmise sahip oldugumuzu dile getirip "atatürkcülük" kisvesi altinda cevrilen entrikalarin gündemde kalmasi

2.si (iyi yada kötü) kurulan bir düzenin nasil nasil bie gecmise sahip oldugu ve günümüzeki yeri

umarim anlatabilmisimdir
Ekleme Tarihi: 29.09.2009 - 23:14
Bu mesajı bildir   Dai üyenin diğer mesajları Dai`in Profili Dai Özel Mesaj Gönder zum Anfang der Seite
Muhtazaf su an offline Muhtazaf  

Moderator
4254 Mesaj -

Kayıt Tarihi: 04.06.2007
En Son On: 31.07.2020 - 00:50
Cinsiyeti: Erkek 
istiklal marşımız batılışma sevdasına değiştirilmek istenmiş olabilir mi?
Ezanların değiştiği,kuran-ı azimüşşana yeni sure tekliflerinin meclise öneri verilmesine kadar gittiği,türkçe ibadetin gündeme geldiği,dahası birçok caminin rezil duruma düştüğü atmosferde istiklal marşımızda acaba değiştirilmek istendi mi bana sorarsanız evet olabilir.

İstiklal Marşı'nı değiştirmek istemişler

Haber
İstiklal Marşı kabul edildikten sonra, batıyı çok fazla yerdiği ve marşta Atatürk’ten bahsedilmediği için 1925 yılında bir marş yarışması daha yapıldığı ortaya çıktı.

Öğretmen Kasım Kocabaş’ın eski yazma ve matbu eserlere duyduğu merak İstiklal Marşı yarışmasının sadece bir sefer düzenlenmediğini ortaya çıkardı. 1921 yılında kabul edilen ve Mehmet Akif Ersoy’a ait olan İstiklal Marşı’nın batıyı çok fazla eleştirdiği ve Atatürk’ten bahsetmediği gerekçesiyle yeni bir ulusal marş için 1925’te tekrar bir yarışma düzenlendi. Yarışmaya 50 civarında başvuru oldu ancak İstiklal Marşı’nın millet tarafından benimsenmesi sebebiyle İstiklal Marşı’nda bir değişiklik olmadı.

ESKİ ESERLERE MERAKLIYIM

Eski yazma ve matbu eserlere çok meraklı olduğu dile getiren Kasım Kocabaş, bu tür belgeleri hem kütüphanelerden hem de internetten sürekli takip ettiğini dile getirdi. İstiklal Marşı’nın kabulünden sonra yapılan bu diğer yarışmayla ilgili olan bilgiye internet üzerinde araştırma yaparken ulaştığını söyleyen Kocabaş, “Ben 6-7 yıldır internet üzerinden yazma eserler alarak bu Konya Yazma Eserler Kütüphanesi’ne getiriyordum. Buraya 100’ün üzerinde eser kazandırdım. Ben bu yarışmanın olduğunu ve bu yarışmadan kalan el yazması eserlerin olduğu bir alışveriş sitesinde öğrendim ve hemen bunları satan kişiyle irtibata geçtim. Ankara sahaflık yaptığını öğrendim ve bu eserleri hemen satın aldım” diye konuştu. Belgeler eline ulaştıktan sonra bunların üzerinde ayrıntılı bir çalışma yapan Kocabaş, böyle bir yarışma yapıldığının bilgisine ulaştığını ve bunu TBMM’ye sorduğunu ve böyle bir yarışmadan haberdar olmadıklarının cevabını aldığını dile getirdi. Kocabaş, bu eserlerin çok önemli olduğunu söyleyerek, “Ben yaptığım araştırmalar neticesinde ikinci bir marş yarışmasının yapıldığını anlayınca bu belgelerin hemen bir örneğini aldım. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Kültür (Hars) Müdürlüğü tarafından düzenlendiğini ve 57 başvurunun yapıldığını tespit ettim” dedi. Bu yazma eserleri bulmasının kendisi için hiçbir çıkar sağlamadığını dile getiren Kocabaş bu işi tamamen sevdiği ve böyle şeyleri merak ettiği için yaptığını söyledi.

KÜLTÜRE YAPILMIŞ BİR HİZMET

Kasım Kocabaş’ın böyle bir durumun varlığının ortaya çıkarmasının ve hiç vakit kaybetmeden eline geçirdiği yazma eserleri kütüphaneye teslim etmesinin kültüre yapılmış bir hizmet olduğunu dile getiren Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, “Biz bu eserler elimize geçtikten sonra, korunmadığından yıprandığını gördük ve hemen sterilizasyon çalışmasını başlattık. Daha sonra tamirat işlemine geçtik. Bu tamiratın bir yıl sürmesini bekliyoruz. Eserlerde çürümüş olan yerler var. Bunlara gerekli olan eklemeleri yapacağız. Bunun düzenlemesini Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Caner Arabacı ile birlikte yapacağız. Kütüphanemiz yazma eserlerin, nadir ve önemli bilgilerin bulunun bir yer. Bu belgelerin kütüphanemize kazandırılmasıyla birlikte, arşivimiz daha da zenginleşti. Öğretmen maaşıyla artırdığı parayla böyle eserleri kazanmamıza vesile olan Kasım Kocabaş’a çok teşekkür ediyorum” dedi.

NEDEN BİR YARIŞMA DAHA YAPILDI

İstiklal Marşının 1921’de meclis kararıyla kabul edildikten sonra neden tekrar bir yarışmaya gidildiğinin sorgulanması gerektiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Caner Arabacı, “İstiklal Marşı, batı medeniyetlerine ‘tek dişi kalmış canavar’ benzetmesini yapması nedeniyle her tarafta beğenilmiyor. Atatürk bu marşın kabulünden sonra marşı meclisin en ön sırasında ve ayakta dinliyor. Bunların kültür tarihimiz açısından önemli bir yeri vardır. Türkiye yazılan ilk İstiklal Marşı’nı benimsedi ve daha sonra kültürel değişim konusunda önemli adımlar atıldı. Her şeyden önce bir marş düzenlenmesine gidilmek istendi ama milletimiz İstiklal Marşı’nı öyle çok benimsedi ve maaşımızda bir değişiklik olmadı” diye konuştu

http://www.itibarhaber.com/haber-arsivi/

istiklal-marsini-degistirmek-istemisler.


İstiklâl Marşı ile ilgili yeni belgeler ortaya çıktı.
Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, 1925 yılındaki İstiklal Marşı Beste ve Güfte Yarışması'yla ilgili bazı belgeler ortaya çıkarıldığını belirtti.

Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, yaptığı açıklamada, bir öğretmenin internetten satış yapan bir sahaftan satın alıp Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'ne teslim ettiği belgelerde, 1925 yılında gerçekleştiren İstiklal Marşı Beste ve Güfte Yarışması'na ait şartname, başvuru dilekçeleri ve çok sayıda şiirin yer aldığını söyledi.

Yazma eserlere ilgisi olan öğretmenin son 6-7 yıldır Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'ne internetten satın aldığı veya çeşitli şekillerde temin ettiği 100'ün üzerinde belgeyi kazandırdığını ifade eden Şahin, son teslim edilen 57 belgede 1925 yılında düzenlenen İstiklal Marşı yarışmasıyla ilgili önemli bilgiler yer aldığını kaydetti.

Belgelerin restorasyonu 1 yıl sürecek

Şahin, çok yıpranmış olan belgelerin uygun koşullarda korunmadığını belirterek, ''Belgeler mantarlaşmış ve çürümeye yüz tutmuş durumdaydı. Sterilizasyon makinesi kullanılarak uygun kimyasallarla dezenfekte edildi. Daha sonra restorasyona başlandı. Belgelerin restorasyonu yaklaşık 1 yıl sürecek'' dedi.

Belgelerin Latin alfabesiyle yazılması işleminin sürdürüldüğünü, dijital kopyalar oluşturulduğunu söyleyen Şahin, ''Bu belgelerden oluşan sergi açmayı düşünüyoruz. Belgelerle ilgili kitap çalışması da başlattık'' diye konuştu.

"Allah bu millete yeniden İstiklal Marşı yazdırmasın"

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Caner Arabacı da bu belgeleri kütüphaneye kazandıranların önemli bir iş başardığını belirtti.

Cumhuriyet döneminde yeniden milli marş yazılması konusunda yarışmalar yapıldığını bildiklerini ifade eden Arabacı, şunları kaydetti: ''1924, 1925'ten itibaren İstiklal Marşı'nı değiştirmeye yönelik bu tür çabalar resmen sarf edilmiş, basında yazılar yazılmış. Fakat bu yarışmalarla ve mahiyetiyle ilgili ilk defa birinci elden belgeler böylece ortaya çıkarılmış oluyor. İstiklal Marşı 12 Mart 1921'de kabul edildiği halde neden 1925'ten sonra yeniden güfte yarışması yapıldı? Bunu Türkiye'nin 1924'ten sonraki siyasal eğilimi, yönelişi ve yapılanmasıyla ilişkilendirmek gerekiyor. Türkiye, batı medeniyetine yöneldi. Batı medeniyetinin unsurlarını kabule yöneldi. Sosyal ve toplumsal dönüşüm de bu genel çerçevede tasarlandı. İstiklal Marşı ise Sakarya Meydan Muharebesi'nden önceki günlerde İngiltere, Fransa, Yunanistan ve İtalya Türkiye'de işgalci durumdayken yazıldı. Onun için İstiklal Marşı'nda batıyla ilgili çok net ifadeler var. Batıyı 'tek dişi kalmış canavar' olarak gören ifadeler var. Türk milletinin inancına, değerlerine net vurgular var.''

1924 yılından sonra batı medeniyetine giriş, batı medeniyetinin unsurlarını kabulle ilgili bir süreç olduğunu ifade eden Arabacı, şöyle devam etti:

''O zaman 1921'de kabul edilen İstiklal Marşı ile genel siyasal yöneliş arasında zıtlık ortaya çıkıyor. Bunun için bazı çevreler özellikle yeniden bir İstiklal Marşı'nın yazılması konusunda çaba sarf etti. Bu çabalara Milli Eğitim Bakanlığının da katkıda bulunduğunu bu belgelerle açıkça görmüş oluyoruz. Zaten bu çabalar devam ettiği için bu konu ölüm yatağında Mehmet Akif'e soruldu. Milli şair bu soruya çok samimi ve yürekten bir cevap vermişti: Allah bu millete yeniden İstiklal Marşı yazdırmasın. 1925'ten sonra İstiklal Marşı'nı yeniden yazma çalışmaları benimsenmedi ve kabul görmedi.''

Tartışmalar havada kalmadı

Yrd. Doç. Dr. Arabacı, İstiklal Marşı'nda milli mücadeleye liderlik eden Büyük Önder Atatürk'ün isminin geçmediğini belirterek, ''Milli Eğitim Bakanlığınca belgede yeni bir İstiklal Marşı'nın yazılması gerektiği belirtilmiş. Halbuki Atatürk, Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı İstiklal Marşı kabul edildiğinde meclis başkanı sıfatıyla mecliste dinliyor. Hatta en ön sırada ve sıranın önüne çıkarak dinliyor ve benimsiyor'' dedi.

Yeni milli marş arayışının 1925'ten itibaren defalarca gündeme geldiğini kaydeden Arabacı, ilk marş seviyesinde, büyüklüğünde, muhtevasında ve bütün toplumu yüreğinden yakalayacak nitelikte bir marş yazılamadığı için İstiklal Marşı'nın değiştirilmediğini ifade etti. Arabacı, belgelerin İstiklal Marşı yarışmalarıyla ilgili tartışmaları açığa çıkardığını, tartışmaların havada kalmadığını sözlerine ekledi.

Belgeler arasında, Enis Behiç Koryürek'in bir şiiri ve Osman Zeki Üngör'e ait bestenin yazdığı mektup, 1925 yılında yapılan İstiklal Marşı Beste ve Güfte Yarışması'yla ilgili olarak Milliyet Gazetesi'nin 13 Kasım 1925 tarihinde yayımlanan nüshasındaki duyuru da yer alıyor.

http://www.milligazete.com.tr/haber/istiklâl-marsi-ile-ilgili-yeni-belgeler-ortaya-cikti-136898.htm

Marşımızı Değiştireceklerdi

İstiklal Marşı, batıyı çok fazla yerdiği, manevi unsurlar ağır bastığı ve Atatürk'ten bahsedilmediği için değiştirilecekti...

Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklal Marşı'nı değiştirme girişimlerinin ilkinin, marşın kabulünden 4 yıl sonra 1925 yılında yapıldığı ortaya çıktı.

Maarif Vekaleti'nin (Milli Eğitim Bakanlığı), batıyı çok fazla yerdiği ve Atatürk'ten bahsetmediği gerekçesiyle yeni bir marş yarışması düzenlediği, Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'ne bağışlanan tarihi belgelerden anlaşıldı.

Van'da görev yapan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Kasım Kocabaş, internet aracılığıyla tanıştığı bir satıcıdan aldığı toplam 57 parça belgeyi Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'ne getirdi. Belgeleri inceleyen tarihçiler, İstiklal Marşı'nın 1921 yılında kabulünün ardından, 4 yıl sonra ikinci bir yarışma daha düzenlenerek, marşın değiştirilmek istendiğini tespit etti. Belgelerin dönemi aydınlatacak nitelikte olduğu vurgulandı. Belgeleri inceleyen Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Caner Arabacı, ikinci yarışmanın Maarif Vekaleti (Milli Eğitim Bakanlığı) tarafından düzenlendiğini ifade etti.

MANEVİ DUYGULAR AĞIR BASTIĞI İÇİN

İstiklal Marşı'nın 1921'de Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edildikten sonra neden tekrar bir yarışmaya gidildiğinin sorgulanması gerektiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Caner Arabacı, "İncelediğimiz belgelerde yarışmayı dönemin Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Hars (Kültür) Müdürlüğü'nün düzenlediğini ve bu yarışmaya 57 başvuru yapıldığını tespit ettik. Hars Müdürü Dr. Hamit Zübeyir Koşay'ın notlarını incelediğimizde Mehmet Akif Ersoy'un şiirinin, batıyı çok fazla yerdiği, manevi unsurlar ağır bastığı ve Atatürk'ten bahsedilmediği için değiştirilmesi gerektiği üzerinde durduğunu gördük." dedi.

ATATÜRK, İSTİKLAL MARŞINI EN ÖN SIRADA DİNLEDİ

Mustafa Kemal Atatürk'ün İstiklal Marşı'nı kabul kararının ardından meclisin en ön sırasında ve ayakta dinlediğinin altını çizen Arabacı, "Marşı değiştirmeye çalışanlar, gerekçeyi Atatürk'ün isminin geçmemesine bağlıyor. Burada görüyoruz ki batıcı kulüp, Atatürkçülüğü kullanarak kendi fikirlerini uygulamaya çalışmış. Sadece bu tarihte değil 1930 yılında da bir yarışma düzenlenmeye çalışıldığını biliyoruz. Tüm bu girişimlere rağmen marş millet tarafından benimsendiği için değiştirilememiştir." diye konuştu.

Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin de belgelerin ilk getirildiğinde bakımsızlıktan mantarlarla kaplı olduğunu söyledi ve kütüphane görevlilerinin temizliğe başladığını söyledi. Bekir Şahin, belgeler üzerindeki restorasyon ve tasnif çalışmalarının yaklaşık 1 yıl süreceğini dile getirdi. Belgelerin yazıldıkları dönemi aydınlatacağını aktaran Bekir Şahin, "Her biri ayrı bir öneme sahip, başka bir örneği bulunmayan bu belgelerden 57 adet eser elimize ulaştı. Söz konusu yarışmaya katılanların isimleri ve dilekçeleri bulunuyor. Akademisyenler kütüphaneye gelerek belgeleri inceledi. Bu eserlerin kültür tarihine büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum." ifadesini kullandı.

Kütüphanede incelenen belgeler arasında İstiklal Marşı'nı besteleyen Osman Zeki Üngör'e ait mektup, yarışmaya katılan önemli şairlerin dilekçeleri, dönemin Hars Müdürü Dr. Hamit Zübeyir Koşay'a ait el yazması notlar ve yarışmaya gönderilen bestelenmiş şiirler bulunuyor.

http://www.stratejikboyut.com/news_detail.php?id=23233
Ekleme Tarihi: 30.09.2009 - 02:09
Bu mesajı bildir   Muhtazaf üyenin diğer mesajları Muhtazaf`in Profili Muhtazaf Özel Mesaj Gönder zum Anfang der Seite
Pozisyon düzeni - imzaları göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   sonraki konu

Kategori Seç:  
Sitemizde şu an 1 üye ve 419 Misafir mevcut. En son üyemiz: Didem_


Admin   Moderator   Vip   Üye ]

Hayırlı ömürler dileriz.    Bu üyelerimizin doğum günlerini tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu bir ömür dileriz:
geeflowx (39), ayseDK91 (33), umit09 (53), zehra25 (44), akutisarizar (47), merca (45), Melek_87 (37), Ehl-i Sunnet (42), lider42 (48), Mukim (55), Gizem_Perdesi (37), gök_börü (46), vuslat94 (37), srf (42), m_emin (51), mustafa508 (37), EBRAR-NESIBE (44), ahmerium (50), c gul (40), asumansule (38), adalý (51), recep_ (38), YanaYana (36), Selime (38), AllahuAkbar (40), esses (31), faruksabri (35), sevde8838 (36), süleyman555 (41), Seheryildizi (33), pech45 (55)
24 Saatin Aktif Konuları
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.54334 saniyede açıldı