budesonide generique colchicine hydroxychloroquine kaletra generique stromectol cipralex ciprine cipro med cipro clamycin clarinex clarithrocine claritin claritine claromycine claropram clavamox clavu basan cleocin climara clobex clocim clomid clopin clot basan clozaril co acepril co atenolol co diovan co enalapril co enatec co epril co lisinopril coaprovel colcrys colofac combivir compazine competact concor plus concor confortid conjugen convulex copegus corangine
     

0
Start Giriş Üye Ol üyeler ((( RAVDATe@m))) Arama
Toplam Kategori: 69 *** Toplam Konu: 30100 *** Toplam Mesaj: 148193
Forum Anasayfa » DİĞER KONULAR » Bilgi istiyorum(Belcika)   Cevap ekle

önceki konu   sonraki konu
Bu konuda 3 mesaj mevcut
Sayfa (1): (1)
Ekleyen
Mesaj
Gast saskin24  
Themenicon    Bilgi istiyorum(Belcika) Alıntı yaparak cevapla

Misafir

Kayıt Tarihi: 20.04.2024
En Son On:
Cinsiyeti: ----- 
Selamun aleyküm Arkadaslar ben bundan bir hafta önce bilgi istemistim belcika hakkinda yanliz hata bende olacakki okula tez icin gerekli oldugunu bildirmemistim,sag olsun arkadaslar yardimci oldu yanliz cok yetersiz kaldi tez icin.Mümkünse bana belcika hakkinda derin bilgi gerek tarihi,ovalari,irmaklari,dagoalri akarsulari yani derin tarih bilgisi gerek tekrar yardimci olursaniz memnun olurum.Simdiden tesekkür ederim Allah razi olsun
Ekleme Tarihi: 18.01.2004 - 22:51
Bu mesajı bildir   zum Anfang der Seite
endulus su an offline endulus  
Alıntı yaparak cevapla

611 Mesaj -

Kayıt Tarihi: 22.05.2003
En Son On: 08.01.2011 - 22:52
Cinsiyeti: Erkek 
II. Siyasi, İdari ve Coğrafi Durum

II.A. Ülkenin Kısa Tarihçesi ve Genel Siyasi ve İdari Görünümü

II.A.i. Tarihçe

Belçika, tarih boyunca çeşitli uygarlıkların idaresi altında kalmış ve her yönetim değişik izler bırakmıştır. Bunlardan en dikkate değer olanı bugün ülkede var olan Flamanca ve Fransızca dil gruplarının konuşulduğu bölgelerin sınırlarının şekillenmesine neden olan Roma uygarlığıdır.

Daha sonra çeşitli defalar el değiştiren Belçika toprakları, özellikle İspanya, Avusturya, Fransız ve Hollanda egemenliklerinin izlerinin taşımaktadır.

Bağımsızlığını 4 Ekim 1830 tarihinde Hollanda Krallığından ayrılarak ilan eden Belçika'nın ilk Anayasası 7 Şubat 1831 tarihinde kabul edilmiştir. Ulusal Meclis tarafından atanan Leopold de Saxe-Coburg-Gotha (Leopold I) ise 21 Temmuz 1831 tarihinde ilk kral olarak tahta geçmiştir.

Leopold I 'den sonra ülkenin diğer kralları sırasıyla Leopold II, Albert I, Leopold III ve Baudin olmuştur. Son kral Kral Albert II, 9 Ağustos 1993 tarihinden bu yana tahta bulunmaktadır.

II.A.ii. Genel Siyasi ve İdari Durum

Monarşi ile yönetilen, devlet (state), eyalet (province), Belediye (municipaility) şeklinde idari kısımlara ayrılan ve üniter bir yapıya sahip olan Belçika Krallığı, 1970 yılında yapılan bir düzenleme ile idari yapısını değiştirmiştir.

Söz konusu düzenleme ile federal bir yapıya kavuşan ülke idaresi, 1980, 1988-1989 yıllarında devam eden yeni düzenlemelere ek 14 Temmuz 1993 tarihinde yapılan ve tam olarak Mayıs 1995'de seçimlerin yapılması ile yürürlüğe giren son anayasal düzenlemeyle, yine monarşi ile yönetilen bügünkü federal ve üç bölgeli hale getirilmiştir.

Ülkenin idari yapısında, Temsilciler Meclisi ve senatörlerden oluşan iki kısımlı Federal Parlamento bulunmaktadır. Federal parlamento, 150 temsilci ve 71 senatörden oluşmaktadır. Genel oylamayla seçilen Temsilciler Meclisi üyelerinden farklı olarak, senatörler ülkedeki dil gruplarına göre yapılan özel bir düzenleme çerçevesinde bir kısmı doğrudan seçilerek, bir kısmı da çeşitli şekillerde atanarak Parlamento'da görev almaktadırlar.

Üye sayısı başbakanla beraber 15 ile kısıtlanan Federal Hükümet'in görevi ülke savunması, adalet, maliye, sosyal güvenlik (topluluk ve bölge yetki alanına girilmeden), uluslararası ilişkiler, sağlık ve iç işleri şeklinde ifade edilmektedir.

Yukarıda konu edilen çeşitli anayasal düzenlemeler sonucunda Federal Devletin, Flamanca, Fransızca ve Almanca konuşan topluluklardan (commune) oluştuğu kabul edilmiştir. Öte yandan, bu topluluklar göz önüne alınarak yapılan düzenlemeler sonucunda ise ülkenin kuzeyinde Flamanca konuşulan Flaman Bölgesi, güneyde Fransızca ve çok küçük oranlı Almanca konuşan toplulukların yaşadığıValon Bölgesi, üçüncü olarak da Brüksel (Capital) Bölgesi oluşturulmuştur.

Topluluklar konuşulan dil başta olmak üzere, kültür, eğitim, bilimsel araştırma ve bu konularla ilgili uluslararası ilişkiler kurabilmektedirler. Bölge ise, daha çok ekonomik ilişkiler göz önüne alınarak yapılandığından dış ticaret, ekonomi, ulaşım, bankacılık, tarım, enerji, işsizlik, bölgesel kalkınma, çevre, kırsal kalkınma ve doğanın korunması, barınma, su, kamu faaliyetlerinin yürütülmesi, bilimsel çalışma ve uluslararası ilişkiler gibi konulardan sorumlu idarelerdir.

II.A.iii. Topluluk ve Bölge Meclisleri

Topluluk ve Bölge meclisleri Federal Meclisten ayrı olarak düzenlenmiştir Flaman Meclisi'nde 118, Valon Meclisi'nde 75 ve Brüksel Bölgesi Meclisi'nde de 75 doğrudan seçimle gelen üye bulunmaktadır. Ayrıca, Brüksel Bölgesi Meclisi'nde bulunan 75 üyenin Flamanca konuşan 6 üyesi Flaman Meclisi'nde, Fransızca konuşan 19 üyesi de Valon Meclisi'nde yer almaktadır. Böylece Flaman Meclisi'nin üye sayısı 124, Valon Meclisi'nin üye sayısı da 94'ü bulmaktadır. Diğer taraftan, Almanca konuşan topluluğun doğrudan seçilmiş 25 üyeli ayrı bir meclisi bulunmaktadır.

Bölge ve Topluluklara ilişkin olarak dikkati çeken bir konu da Flaman ve Valon Meclislerine verilen Anayasal özerkliktir. Bu şekilde anılan meclisler üye sayılarını, bunların statülerini, kendi hükümetlerindeki üye sayısını belirleyebilmektedirler. Söz konusu Anayasal özerkliğe Brüksel Bölgesi Meclisi ile Almanca Konuşan Topluluk Meclisi sahip değildir.

II.A.iv. Eyaletler ve Belediyeler

Ülke, Flaman Bölgesi'nde 5, Valon Bölgesi'nde de 5 olmak üzere 10 eyalete ayrılmıştır. Flaman Bölgesindeki eyaletler, Batı Flandre, Doğu Flandre, Anvers, Limburg, Flaman Brabant olup, Valon Bölgesindeki eyaletler ise Namur, Liège, Hainaut, Lüksemburg, Valon Brabant'dır.

Bölgelere bağlı olan eyaletlerin, doğrudan seçilmiş üyelerden oluşan meclisleri bulunmaktadır. Bu meclisler tarafından eyalet idaresinden sorumlu olan temsilci (permanent Delegation) seçilmektedir. Ayrıca, eyalet yönetiminde, eyalet meclisi tarafından temsilcinin bir üst makamı olan ve Kral tarafından atanan vali bulunmaktadır.

Eyalet idareleri, kanunların uygulanması ve düzenin sağlanması, bölgesel kalkınma, yolların bakımı, bulaşıcı hastalıklarla mücadele gibi konular ile belediyeleri denetlemekten sorumludurlar.

Belediyeler ise Eyaletlere bağlı en küçük idarelerdir. Ülkede 589 belediye bulunmaktadır. Kendi meclisleri bulunan belediyeler, belediye başkanının başkanlığında çalışan belediye encümeni tarafından yönetilir.

Polis gücüne sahip Belediyelerin görevleri ise kanunların uygulanması ve düzenin sağlanması, seçimlerin organize edilmesi, nüfus işlemlerini takip etmek, ilk ve orta eğitimi gerçekleştirmek, sosyal yardımlarda bulunmak, inşaat ruhsatı ve yol tamiri, itfaiye hizmetleri şeklinde sıralanabilir.

Eyalet ve belediye seçimleri en son 1994 yılı Ekim ayında 6 yıllık bir dönem için temsilcilerin seçilmesi amacıyla yapılmıştır.

Son olarak, federal makamlar ile topluluk ve bölge idareleri eyalet ve belediyelerden daha yetkili idareler olup, söz konusu idareler, eyalet ve belediyelere yasaların izin verdiği çerçevede görev verebilir.

II.A.v. İdari Yapı Üzerine Diğer Hususlar

Yukarıda sıralanan idari yapı nedeniyle, bürokratik işlemler ve bu işlemler için harcanan zamanın fazlalığı dikkat çekmektedir. Diğer husus da değişik otoritelerce yürütülen bürokratik işlemlerde zaman zaman da olsa görülen karışıklıklardır.

II.A.vi. Ülke Nüfusu ve Etnik Yapısı

1997 yılı itibariyle 10.170.226 kişi olan Belçika'nın nufusunun % 48,9'u erkek, %51,1'u da kadındır. Ülke nufusunun 1991-1996 yılları arasında yaklaşık olarak % 1,5 oranında arttığı gözlenmektedir. 1996 yılında binde11,36 olan doğum oranına karşın, ölüm oranı binde 10,27'dir.

Ülke'de konuşulan diller, etnik yapıyı da belirlemektirdir. Yapılan idari düzenlemeler ile sınırları belirlenen dil topluluklarından Flamanca konuşanlar ülkenin kuzey yarısında, Fransızca konuşanlar ise güney yarısında yer almaktadır. Almanca konuşan topluluk ise Almanya sınırına yakın bölgede yer almaktadır. Başkent Brüksel'de de Flamanca ve Fransızca beraber kullanılmakta ise de ağırlıklı olarak (% 85 oranında) Fransızca konuşulduğu belirlenmiştir.

Bölgelere göre nufusun dağılımı incelendiğinde, nufusun % 58'nin Flamanca konuşulan Flaman Bölgesi'nde, % 32,7'sinin Fransızca konuşulan Valon Bölgesi'nde, % 9,4'nün de Brüksel'de yaşadığı görülmektedir. Öte yandan, Valon bölgesinde yaşayan ve toplam ülke nufusun % 0,7'sinin de Almanca konuştuğu kaydedilmektedir.

Dil gruplarına göre şekillenen etnik ayrım ülkenin üniter devletten federal yapıya geçmesine neden olmuştur. Bu değişim nedeniyle ile taraflar arasında bir çatışma yaşanmamıştır. Bugün taraflarca federal yapıdan da ayrılarak bölgelerin bağımsızlığı Flaman ve Valon temsilciler tarfından gündeme getirilse de bu görüş yeterince destek görmemekte, Kralın varlığı Ülke'yi bağlayan unsur olarak kabul edilmektedir.

Öte yandan, Belçika nüfusunun yaklaşık % 9'u (977.921 kişi) yabancıdır. Ülke'de yaşayan yabancılar arasında en fazla sayıda bulunanlar AB'ne üye ülke vatandaşları olup, bunların başında İtalyan, Fransız ve Hollandalılar gelmektedir. Türk vatandaşları ise 122.185 kişi ile yabancı nufusun yaklaşık % 12,5'unu teşkil etmektedir.

II.B. Ülkenin Coğrafi Konumu

Kuzeybatı Avrupa'da yer alan Belçika'nın yüz ölçümü 30.528 km2'dir. Ülke kuzeyde Hollanda (450 km.), doğuda Almanya (167 km.) ve Lüksemburg (148 km.), batı ve güneyde de Fransa (620 km.) ile sınırlara sahiptir. Ayrıca, Ülke'nin kuzeyde, Kuzey Denizi ile kıyısı vardır. Kara sınırları uzunluğu 1385 km., denizle olan kıyısının uzunluğu ise yalnızca 64 km.'dir.

Kuzeybatıda yer alan kıyı kesimleri düz, orta kısımlarında küçük yükseltiler yer alan Belçika'nın güneyi ise dağlıktır. Genellikle dağlık kısımda yer alan ormanlık arazi ülke yüz ölçümünün % 20'sini, tarım arazisi % 24'nü ve meralar ise % 20'sini kaplamaktadır.

Önemli şehirleri, Brüksel, Anvers, Ghent ve Liège'dir.

Meuse ve Schelde ırmakları ile bunların kolları üzerine açılmış bir çok su kanalı, arazi yapısı diğer bölgelere göre daha engebeli olan Ülke'nin güneydoğu kısımları hariç 2000 km.'yi bulan su yollarının 1500 km.lik kısmı düzenli olarak ticari kullanım imkanı sağlamaktadır. Bu şekilde öteden beri bir çok ürünün kolayca büyük limanlara ulaştırılmış ya da limanlardan Avrupa içlerine dağıtım imkanı bulunmuştur.

Avrupa'nın ürün giriş ve dağıtım yerlerinden biri olan Belçika'da, Avrupa'nın ikinci büyük limanı olan Anvers Limanı bulunmaktadır. Diğer önemli ticari limanlar arasında Gent, Zeebruge, Oostende ve Brüksel limanları sayılabilir.

Ülkenin denize yakınlığı iklimi büyük ölçüde etkilemektedir. Hava, batı rüzgarlarınında etkisiyle genellikle kapalı, nemli, çoğunlukla da yağmurludur. Kışların ılıman, yazların ise serin geçtiği söylenebilir.

Coğrafi konum ülkenin ekonomisini ve ticareti büyük ölçüde etkilemektedir. Almanya, Fransa Hollanda ve İngiltere'ye komşu olması, ayrıca, yaygın ulaştırma altyapısının ve özellikle, otoyol ağının (1.667 km.) çok gelişmiş bulunması söz konusu ülkeler arasındaki ticareti önemli bir şekilde etkilemektedir.

Belçika Krallığı'nın toplam karayolu uzunluğu otoyollar da dahil olmak üzere 142.563 km.'yi, demiryolu uzunluğu da 3396 km.'yi bulmaktadır. Ayrıca, Ülke'de 42 adet havaalanı ve 161 km. Petrol boru hattı, 1.167 km. petrol ürünleri için boru hattı, 3.300 km.'de doğal gaz boru hattı bulunmaktadır.

Söz konusu gelişmiş altyapı imkanları ile ülkenin coğrafi konumu, Belçika için önemli re-eksport imkanları doğurmaktadır.
Ekleme Tarihi: 19.01.2004 - 02:05
Bu mesajı bildir   endulus üyenin diğer mesajları endulus`in Profili endulus Özel Mesaj Gönder zum Anfang der Seite
Afaki su an offline Afaki  
Alıntı yaparak cevapla

224 Mesaj -

Kayıt Tarihi: 16.01.2004
En Son On: 18.03.2010 - 03:18
Cinsiyeti: Erkek 
Buraya tiklayin

http://www.turkish-media.com/y_h/ulkeler_haritalari.htm#b
Ekleme Tarihi: 19.01.2004 - 02:34
Bu mesajı bildir   Afaki üyenin diğer mesajları Afaki`in Profili Afaki Özel Mesaj Gönder zum Anfang der Seite
Pozisyon düzeni - imzaları göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   sonraki konu

  Cevap ekle Kategori Seç:  
Sitemizde şu an Yok üye ve 574 Misafir mevcut. En son üyemiz: Didem_


Admin   Moderator   Vip   Üye ]

Hayırlı ömürler dileriz.    Bu üyelerimizin doğum günlerini tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu bir ömür dileriz:
ayhan demirhan (42), milli (55), Faruk85 (39), buyukdere (50), akgulhassan (56), resulkol (42), aldirma_reis (45), cengiz__11 (45), musabbinumeyr (46), _rAbia_ (35), HACIBUBA (38), ergunoynamaz (67), emisya (43), cavittacir (47), arslanmurat1 (46), Ben_Neyim (45), hatipoglu (45), PinarKecik (46), Ugur_K (44), hami_74 (37), ust_mimar (41), Muhlise (43), lifos (49), osmanli (41), @tuba@ (39), oguzada (47), tolga67 (49), zoris (45), aydinhasan (45), ilkay turan (53), Muhammedbilal (35), burhann1 (41), esmafeyzaunal (43), havzanur (36)
24 Saatin Aktif Konuları
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.57856 saniyede açıldı