|
 |
 |
|
Toplam Forum: 69
*** Toplam Konu: 30100
*** Toplam Mesaj: 148193 |
|
|
|
|
|
Gönderen |
|
|
Ezanda Geçen "Haydi Felâha" Çağrısı... |
|
|
62 Mesaj -
|
|
|
Felah, kurtuluþ demektir. Kurtuluþ kelimesi deðiþik çevrelerce farklý þekilde yorumlanýr.
Bir fakirin âleminde bu kelime, baþýný sokacaðý rahat bir yuva, karnýný yetesiye doyuracaðý kadar gýda ve örtüneceði bir elbise olarak canlanýr. Kýsacasý, onun kurtuluþtan anladýðý, fakirlikten ve dilencilikten azat olmaktýr.
Bir hastanýn dünyasýnda, bu kelime, þifa ile eþ anlamlýdýr. Asker, bu kelimeyi terhis mânâsýnda anlar, talebe ise okulu bitirme olarak deðerlendirir. Mazlumun dünyasýnda kurtuluþ, zalimin ölümüdür.
Bunlarýn hiçbirine itiraz edecek deðiliz. Ama bunlarýn hiçbirin de gerçek kurtuluþ olmadýðýný çok iyi biliyoruz. Çünkü, bir gün gelecek bütün bu arzular, gerilerde kalacak. Ölümle noktalanan dünya yolculuðundan sonra, bütün bu hedefler mazi olacaklar. O halde, gerçek kurtuluþ, yani mazi olmayan felah, ebedî necat bunlarýn hiçbirisi deðildir.
Fatiha Suresini hemen takip eden Bakara Suresinin beþinci âyetinde mealen “Felaha (kurtuluþa) erenler de bunlardýr.” buyrulur. Nur Külliyatýnda bu âyet-i kerimenin tefsiri olarak þu hikmetli ifadeler yer alýr.
“Neye felah bulacaklarýný tayin etmiyor. Güya o sükûtla der: “Ey müslümanlar!.. Müjde size. Ey müttaki!.. Sen Cehennem’den felah bulursun. Ey sâlih!.. Sen Cennet’e felah bulursun. Ey ârif!.. Sen rýza-yý Ýlâhîye nail olursun. Ey âþýk!.. Sen rü’yete mazhar olursun.” ve hakeza...” (Sözler)
Bütün bu kurtuluþlar ebediyet yurduyla ve ebedî saadetle ilgilidir. Hiçbiri fâni hayata ve geçici zevklere bakmýyor.
Felah meselesi, Müminûn Suresinde de yer alýr. Ve bu surenin ilk âyetinde, “Müminler muhakkak felah bulmuþtur.” buyrulur. Bu âyet-i kerime ile en büyük kurtuluþun iman dairesine girmek olduðu ders verilir. Ýman nimetine kavuþan, küfürden ve þirkten felah bulmuþtur. En büyük kurtuluþ budur. Zira, bunun zýddý ebedî hüsrandýr.
Kör olan bir adamýn gözü açýlsa, onun kurtulduðunu söyleriz.
Neden kurtuldu? Karanlýktan. Gözü önündeki eþyayý fark edememekten. Renk, þekil, biçim, güzellik ve daha nice mefhumlarýn cahili olmaktan. Sadece elinin eriþebildiði varlýklara ulaþýp ötesiyle ilgi kuramamaktan. Þimdi artýk nazarýný güneþe gönderebiliyor.
Ýmana kavuþmak, görmeye eriþmekten çok daha ileri bir felah, çok daha büyük bir kurtuluþ: Eseri görüp de yaratýcýsýný bilememe körlüðünden necat...
Nimette boðulup, onu vereni düþünmeme zindanýndan kurtuluþ...
Bu âlemin sahibi, kim? Beni bu dünyaya kim getirdi? Elimi bileðime, gözümü yüzüme kim taktý? Damarlarýmý kim döþedi? Sinir sistemimi kim kurdu?
Böyle, daha nice sorularýn cevabýný bilmemekten kurtuluþ...
“Bu mülkün bir maliki var.” deyip nefsini Ona teslim ederek baþýboþluktan ve sahipsizlikten kurtuluþ...
Kainatý çok gerilerde býrakan bir ulviyete çýkmakla, bayaðýlýktan ve aþaðýlýktan kurtuluþ...
Bir sonraki âyette, müminlerin en önemli sýfatý nazara veriliyor:
“Ki onlar, namazlarýnda huþû içindedirler.”
Bu da bir baþka kurtuluþ müjdesi: Ýtaatsizlikten ve isyandan kurtuluþ; kibirden, gururdan, gafletten necat. Ýþte ezanda felah kelimesinin geçmesinin bu ayetle ilgisi vardýr.
Bundan sonra, müminin çok önemli iki sýfatý zikrediliyor: “Faydasýz þeylerden yüz çevirmek” ve “zekât vermek”.
Bunlarý takiben diðer bir sýfata geçiliyor:
“Onlar ýrzlarýný korurlar.”
Ýman ve ibadeti takip eden güzel ahlâkýn, en önemli þubesi böylece nazara veriliyor: Irzlarýný, namuslarýný korumak. Ýffetsizlikten, hayasýzlýktan kurtuluþ.
Ameller, imanýn kuvveti nispetinde iþlenir ve ameller iþlendikçe de kalp kuvvet bulur.
Ýmanla amel arasýndaki bu kuvvetli ilgi, bir çok âyet-i kerimede imandan sonra hemen salih amelin zikredilmesiyle bize ders verilir.
Bu mânâyý her gün dinlediðimiz ezanlar da bize adeta haykýrýrlar. Tekbirleri takiben þahadetler gelir; Allah’a ve Resulûllaha (asm.) iman hatýrlatýlýr. Ve bu þahadet cümlelerini “namaza ve felaha davet” takip eder.
Ýman etmekle küfür karanlýðýndan kurtulan müminler, ibadet vazifelerini de yerine getirmekle de isyandan uzak kalmaya ve gerçek kurtuluþa ermeye çaðrýlýrlar.
hanýmlar.com........... Prof. Dr. Alaaddin Baþar
|
Gönderen: 24.12.2007 - 15:43 |
|
|
|
|
Paylasim icin
Selam ve dua ile
Felâh Ve Kurtuluþun ölçüleri
Aklý baþýnda olan ve geleceðini düþünen bir kimse, korktuðundan emin olmak
ve felâha ermek ister. Bu arzu, kuru bir temenni olarak kaldýkça felaha kavuþmak mümkün deðildir. Akl-ý selim sahibi bir insan enine boyuna tefekkür ederek felâhý ararsa Cenâb-ý Hak da ona kurtu-luþun yolunu açar. Halka hak olan yolu gösteren Resûl-i Ekrem, "Kendisine öz (lü bir akýl) verilen, felâhý bulur" (1) buyurmuþtur.
Felâh, dünya ve ahiretle ilgili olmak üzere iki kýsýmdýr. Þöyle ki Dünyanýn felâhý:
Fâni hayatýn hoþ bir hale geleceði saadetlerle mesut ve muzaffer olmaktýr. Bu mânâdaki felâh; zenginlik, makam ve þeref gibi þeylerdir.
Âhiretle ilgili felâh:
Ebedî âlemin felâhý, dört þeyden ibarettir.
1- Fâniliði olmayan bakâ;
2- Fakirliði olmayan zenginlik;
3- Zelil olma ihtimali bulunmayan bir izzet;
4 Cehaleti olmayan bir ilim.
Âhiret hayatý câvidâni ve ebedîdir. Ölümü yoktur ve son bulma ihtimali mevcut deðildir. Cennete giren ve oradaki nimetlere kavuþan, hiçbir þeyin yokluðunu çekmez. Bulunduðu makamdan uzaklaþtýrýlma ihtimali bulunmayan bir saltanata nail olur. Bilmezliði ve unutmasý olmayan bir ilim þerefi ile mücehhez olur. Bu mânâdaki kurtuluþ felâhýn kemal derecesi olmaktadýr.
Böylesine bir felâha ulaþmayý arzu eden, herþeyden önce bu kurtuluþa lâyýk olmaya gayret etmelidir. Bunun iki yolu vardýr: Allah ve Resûlünün emirlerini tutup, yasakladýklarý þeylerden sakýnmaktýr. "Ýslâm' (in nurlu yolun) a hidayet olunan ve yeterli (maddi) imkâný olup da ona kanaat eden kimse felâha ermiþtir" (2) hadis-i þerifi, iki cihanýn kurtuluþunu kucaklamaktadýr.
"Kurtuluþun ölçüleri" olarak isimlendirdiðimiz hususlarý þöyle sýra-layabiliriz:
a) Yapýlmasý emredilenler:
1- Huþû ile namaz kýlmak:
2- Huþû ile kýlýnan namaz, insanýn ruhunu arýtýr ve nefsâni arzularý kontrol altýna almaya yardýmcý olur.
Boþ sözlerden faydasýz iþlerden yüz çevirmek:
Malâyani sözler, hayat sermayesinin boþa gitmesine ve hiçbir faydasý olmayan konuþmalarla zâyî olmasýna sebep olur.
3- Zekâtýný vermek:
Fukaranýn hakký olan zekâtý ödemeyen, Cenâb-ý Hakk'ýn lutfuna mazhar olamaz. Zira kul, din kardeþine yardýmcý olduðu müddetçe Allah'ýn yardýmýna nâil olur. Fakir müslümanlarý dünyanýn geçim dertlerinden kurtarmayan, dünya ve âhirette felâha lâyýk olamaz.
4- Irzýný fuhuþtan korumak:
Namusunu korumayan zinâ yolunu açmýþ ve ahlâk bünyanýný yýkmýþ olur. Bu kötü çýðrý açan, yýkýlan ahlak binasýnýn altýnda ezilmeye ve üzülmeye mahkûm olur (3).
5- Nefsin kirlerini feyiz tarikiyle arýtmak:
Her þeyin temizliði ayný yoldan olmamaktadýr. Maddi kirler "su" ile manevi lekeler "Hû" demekle arýnýr. Nefse yerleþmiþ zulümât ve ruhu bunaltan karamsarlýklar hep zikrullâh ile arýnýr ve daðýlýr (4).
6- Hayýrlý ameller yapmak:
Yapýlan hayýrdan faydalanan pek çok kimse, dünyada ve âhirette sorumlu olmaktan kurtulmuþ olur. Zira o kimsenin hayýrlý iþinden faydalanmamýþ olsaydý, yanlýþ yollara sapma ve haram irtikâp etme ihtimali vardý. Ýhtiyaçlarýný meþru yoldan karþýlayýnca günaha bulaþmamýþ oldu. Halkýn salâhýna ve kurtuluþuna yardýmcý olan mü'minde felâha nail olur (5).
7- Ýttika ile hareket edip Allah Teâlâ'nýn rýzasýna vesile aramak: Allah'ýn emirlerini ihmalden, yasakladýðý þeyleri irtikap etmekten
sakýnan þahýs felâha lâyýk ve nail olur (6).
8- Allah yolunda cihad etmek:
Allah yolunda caný ve malýyla cihad eden kimse, þecâat ve sehâvetle insanlarýn kurtuluþuna yardýmcý olur. Halkýn imânýný ve ahlâkýný tefessühten kurtaran felâh-ý ebedîye nail olur (7).
9- Allah'ý çok zikretmek:
Cenâb-ý Hakk'ý zikreden müslümanýn dili ve kalbi aydýn olur. Bu nurânî tecellilere müstaðrak olan, nefse esaretten ve þeytana tutsak olmaktan kurtulur (8).
10-Allah'ýn nimetlerini hatýrlamak:
Gerek elinde, gerekse evinde bulunan nimetlerin hep Allah'ýn vergisi olduðunu yakînen bilen kimse, dilinden þükrü eksik etmez, onlarý israf etmez ve yerli yerinde kullanýr. Bu ölçülü hareket tarzý da onun kurtuluþuna vesile olur (9).
11- Allah'a dönüþ (tevbe) yapmak:
Tevbe, günahtan vaz geçip Hakk'a dönüþ yapmaktýr. Felaketler, nefse köle olmakta; felâh, Allah'a abdiiyette gizlidir. Bu yolu tercih eden her iki cihanda kurtuluþa nail olur (10).
b) Yapýlmasý yasaklananlar:
1- Faizcilikten sakýnmak:
Fertleri ve milletleri malî sýkýntýlar içinde býrakan "faiz"den saký-nan, pek çok sýkýntýdan kurtulmuþ olur. Sýrtýný bankalara dayamýþ kimsenin Allah Teâlâ'ya tevekkülü zayýflar. "Errýzku alellah" inancý, "errýzku alel banka" ya dönüþür. Böyle bir itikâdî sarsýntýdan sakýnan, itikâdî ve iktisâdî yönden kurtulur (11).
2- Ýçki ve kumardan sakýnmak:
Ýçki ve kumar aileleri periþan eder; müptelalarýný hapishanelere ve hastanelere sürükler. Nice ocaklar sarhoþluk ve kumarbazlýk yüzünden daðýlmýþ ve sönmüþtür. Bu haramlardan sakýnan fertler ve cemiyetler iki cihanda felâha nail olurlar (12).
3- Nefsin koyu cimriliðinden sakýnmak:
Nefsin koyu cimriliðine kendini kaptýran bir kimse; zekâtýný vermez, hacca gitmez, fakirlere yardým etmez, haramdan sakýnmaz. Cimrilik ve hýrs, dinî vazifelerini terk ve haramlarý irtikâp ettirir. Bu kötü huydan uzaklaþan felaha yaklaþmýþ olur (13).
4- Allah'a iftiradan sakýnmak:
Allah'a, O'nun dinine ve kitabýna iftira eden, dünyanýn en sefil mahlukudur. Bu gibi kimseden her türlü fenalýk beklenebilir. Dünya ve âhirette onun iþi hüsrandýr. Bu katmerli küfürden kalbini ve dilini koruyan salâha ve felâha lâyýk olur (14).
(1) Feyzü'l-Kadir, c. 2, sh. 54.
(2) Feyzü'l-Kadir, c. 2, sh. 55.
(3) Bakýnýz: Sûre-i Mü'minûn 1-5.
(4) Bakýnýz: Sûre-i Þems, 7-9.
(5) Bakýnýz: Sûre-i Hacc, 77.
(6) Bakýnýz: Sûre-i Mâide, 35.
(7) Bakýnýz: Ayný sûre ve ayný âyet
(8) Bakýnýz: Sûre-i Enfâl, 45.
(9) Bakýnýz: Sûre-i Ârâf, 69.
(10) Bakýnýz: Sûre-i Nûr, 31.
(11) Bakýnýz: Sûre-i Âl-i imrân, 130.
(12) Bakýnýz: Sûre-i Mâide, 90-91.
(13) Bakýnýz: Sûre-i Haþr, 9.
(14) Bakýnýz: Sûre-i Yûnus, 69.
|
Gönderen: 24.12.2007 - 17:59 |
|
|
|
228 Mesaj -
|
|
|

|
Gönderen: 24.12.2007 - 23:51 |
|
|
Şu an Yok üye ve 2571 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 12:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.
[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye] |
|
 |
|
Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve
afiyet dolu ömür dileriz:
AHDE_VEFA (53), BiLALGÖKDAG (41), sarmasik (43), hulyam (47), abazli (43), bedrunisa (38), ERDOGAN-58 (56), babasultan1 (65), dilek ünver (50), cedrus43 (51), kocak06 (66), adibelli (46), enas (38), davud (40), sevde54 (46), hasbihal_81 (44), muhammedyldz (39), mogly (39), 06kocak (66), Aygul (52), MARAS46 (49), münevver14 (34), anlamsýz (46), zisan42 (52), e_ergener (40), Caglar22 (55), TokatliÖmerFaru.. (39), muratbozkurt (50), En_uzak_YILDIZ (43), ilyash (43), murat0720 (47), imam_elfetih (46), babireyan (49), tuncay61 (56), mikail77 (48), sonermercan (44), taadilierkan (38), By_BuccaneeR (37), Anny (49), xxbaharxx (51), metehan_2 (49), salih1986 (39), maraslican24 (45), merkandr (48), alpmehmet (50), berguvan (44), BET0N (49), metinsýc.. (54), yildirimweb (56), mahfa (58), yasarali (58), palandoken2004 (62), Ayse_52 (39), ayasofya57 (37), omersisman (61), zeki61 (36), mavi_gozyasi (45), yaþar ayy.. (20), TrStar (39), y_emre (37), sevgice (47), kardeslercam (48), xyarslan (60), kamer54 (45), sedrettin akan (49), sekerkiz66 (39), hasso3 (44), seyid (52) |
|
|
|
 |
|